Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki kocio? gazowy dwufunkcyjny ??

Gość

Recommended Posts

Witam,

Przymierzam sie do nowej instalacji co w swym mieszkaniu.

Jak wiadomo sercem instalacji jest kocioł. Moje mieszkanie to 72 m.kw. Kocioł ma być dwufunkcyjny i na gaz z sieci.

Wiadomo, że każdy chwali to czym hadluje, więc trudno dowiedzieć się czy lepszy "Junkers", "Vaillant", "Duval", a może jeszcze coś innego. Dodam, że na kocioł nie chciałbym wydać więcej niż 3,5 do 4 tys. zł.

Pozdr. Grzesiek

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wojptak - nie mieszaj człowiekowi w głowie bo nie wiadomo,czy ma warunki techniczne do zamontowania takiego kotła.

Liderami na rynku są Junkers i Viessmann. Vaillant to d. NRD i jego jakość, jest jeszcze Buderus i Saunier Duval z poważniejszych firm to jest takich co dysponują serwisem mniej więcej w całej Polsce i trzymają jakość.

W tej cenie wśród firm z opisywanej tu górnej półki na pewno coś wybierzesz.

Michał

Dzięki,

Vissman i Buderus, to wiedziałem, ale za te pieniądze które mogę wydać to dostaję dosyć ubogie kotły (jakości nie podważam)

Co do Junkersa, to dosyć atrakcyjna cena "Eurolina" i bogctwo wyposażenia "Eurostara", ale spotkałem się z rórznymi opiniami na temat awaryjności.

"Duval" pdobno bosyć dobry nie za drogi i bezawaryjny.

A co powiecie o "Vaillancie"

Pozdr. Grzesiek

Polecam termet Termico przyzwoita cena w środku ma dokładnie to samo co wszystkie inne. Pracuje u mnie juz trzeci sezon i nie pamiętam nawet,że mam taki piec.Mam jeszcze inne piece np.prymitywny ELka chodzi w pomieszczeniu w którym nie powinno być pieca (wilgoć ,kurz).Pracuje dziesiaty sezon nigdy nie było awarii.Junkers fabrycznie nowy w ciągu dwóch lat psuł sie dwa razy.Serwis termetu jest chyba tak samo rozpowrzechniony jak innych marek. Do mieszkania radzę wziąść piec turbo.

Nie ma urzadzenia które się nie psuje . Promy kosmiczne

też spadają . Ale są też ludzie zadowoleni nawet z Poloneza .

Liczy się jakość, czas serwisu,i dostępność/cena części zamiennych ( zazwyczaj tylko 1 rok gwarancji na piec )

W naszych warunkach sprawdzają się piece z niezbyt zaawansowaną

elektroniką - dużo do życzenia pozostawia jakość gazu,wody i

ciśnienie wody.Polecam kotły z autodiagnostyką oraz wymiennikami

i palnikami zrobionymi ze stali szlachetnej.

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z nowym kotłem DUVAL "TEMATEC" jak nie przekręciłem nazwy. Na stronie Duvala nic nie pisze, a diler powiedział mi, że to bardzo dobry kocioł, montowany od grudnia zeszłego roku.

Boję sie trochę, że to nowość i jeszcze nie sprawdzona, ale kusi mnie bardzo atrakcyjna cena (2620 zł.)

Grzesiek

Używamy Eurostara(junkers) prawie od 1,5 roku. Ogrzewamy nim domek ok. 150 m2 z jedną łazienką. Wogóle się nie psuje. Jest banalnie prosty w obsłudze. Mamy do niego dołączony programator + czujnik pogodowy. Za gaz (ogrzewanie+cwu) zapłaciliśmy 2450PLN za rok.

Powodem wyboru właśnie tego pieca był fakt posiadania takiego przez znajomych mieszkających w podobnym domku i zadowolonych.

Mieszkamy na Dolnym Sląsku- junkers ma tu dużo punktów servisowych.

Wpadła mi w ręce oferta Saunier Duval - dwufunkcyjny różne moce 12,7 do 45, z 90 litrowym zasobnikiem c.w.u., z panelem sterowania i mnóstwem innych bajerów - coś pięknego, ale nie znam jeszcze kosztu (nawet przybliżonego). Może ktoś się nimi już interesował?

To byłoby najlepsze rozwiązanie dla domów, w których nie ma miejsca na kotłownie, a jest kilka punktów poboru wody.