hugo 20.03.2002 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2002 Najlepiej kocioł jednofunkcyjny+zasobnik+cyrkulacja.Jeżeli 2-funkcyjny to polecam Nectra top lub Calydra, może być z systemem r2i tzn. zasobniczek 5l w kotle.Tych firm, które wymieniłeś nie polecam.(zajmuje się serwisem kotłów 2-funcyjnych),Termet też jest O.K., wystrzegaj się Beretty mają kiepskiej jakości wymienniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_PA 20.03.2002 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2002 Hugo napisz z jakimi kotłami jest najmniej problemów. Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrześS. 20.03.2002 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2002 No własnie Hugo w wątku były przytaczane prafie wszystkie firmy, czy wszystkie sa do niczego?Napisz, które są raczej bezawaryjne, a które psują się 3 razy w sezonie. Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.03.2002 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2002 Akcja protestacyjna - musiałeś tu zaglądnąć !? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkonos 21.03.2002 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2002 hugo- a co powiesz o Ulrichu kondensacyjnym dwufunkcyjnym z zasobnikiem 100l. Na taki się zdecydowałem. Jeśli odradzanie będzie bardzo mocne to się zastanowię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hugo 25.03.2002 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2002 To jest tak że nie ma kotłów idealnych pod każdym względem.Jedna marka ma jekieś mankamenty, których nie ma inna marka. Reasumując nalęży dobrać kocioł stosownie do zadań jakie ma spełniać. Instalator nie jest obiektywnym doradcą, ponieważ ma prowizje od sprzedanego kotła. Im droższy kocioł tym prowizja większa. Nie mogę wypowiadać sie na temat wsztstkich marek ponieważ ich nie znam. Na każdy terenie kruluje inna marka, która ma bardziej lub mniej rozwinięty serwis.Nawet najlepszy kocioł może być problematyczny gdy dotknie go bylejaki serwisant. Ja operuje takie marki jak: Torus, Termet, Fais, Junkers, Vaillant, Beretta, Chaffoteaux et Maury, Stergaz, Gens i jeszcze parę innych. Wszystkie kotły zużywają podobne ilości gazu. Odradzam Vaillanta( stare są O.K. nowe bywa różnie ), Junkersa, Boscha, Berette ( kocioł bdb. ale wymiennik główny kiepskiej jakości, jeżeli będzie raz w roku trawiony to będzie dobrze ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_PA 25.03.2002 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2002 BARDZO WAŻNE Hugo bardzo Cię proszę jeżeli możesz to napisz do mnie swojego maila [email protected]. Piotr [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Piotr_PA dnia 2002-03-25 10:11 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzka 25.03.2002 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2002 Ja też jestem na etapie wyboru kotła i przyłączam się z prośbą o rady.Mój kocioł musi być dwufunkcyjny z zasobnikiem (dom 800m3 + 2łazienki + kuchnia+wc) Nie mam niestety miejsca na kotłownię. Piec będzie wisiał/stał w łazience na dole. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.03.2002 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2002 Do zuzka. Jeżeli z zasobnikiem to nie 2-funkcyjny, można zainstalować 2-funkcyjny+zasobnik ale to są większe koszty.Można wtedy kożystać z zasobnika albo z 2-giej funkcji grzania wody ale to trochę bez sensu.Najlepiej jednofunkcyjny+zasobnik i cyrkulacja,jeżeli w łazience,to będziesz musiał zrobić nawiew(zimno) i para też nie służy elektronice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hugo 25.03.2002 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2002 Do Mankosa.O Ulrichu kondensacyjnym dwufunkcyjnym z zasobnikiem 100l nic nie powiem bo go jeszcze nie widziałem.Coś tu nie tak 2-funkcujny+zasobnik (chyba 1-funkcyjny, jeżeli chodzi o kondensacje, jest to nowość.Te %sprawności,które podają producenci to lipka.Oczywiście te kotły mają sprawność większą niż zwykłe kotły ale tylko przy założeniu,że temp wody w centralnym będzie niska.Wraz ze wzrostem temp kondensacja również wyparowuje (musisz dać większe grzejniki bo niska temp=mniejsza sprawność grzejnika i wyższa jego cena i gabaryty), przegląd i naprawy takiego kotła będą niezłe.Pytanie, kiedy to się zwróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hugo 25.03.2002 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2002 Do zuzka.Jeżeli łazienka to zastanów się nad zamkniętą komorą spalania.Moc takiego kotła nie może przekraczać 21KW, ale unikniesz nawiewu.Kotły z zmkniętąkomorą spalania są na ogół głośniejsze(wentylator), ale Elexja firmy C&M jest bardzo cicha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hugo 25.03.2002 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2002 Do zuzka.Jeżeli łazienka to zastanów się nad zamkniętą komorą spalania.Moc takiego kotła nie może przekraczać 21KW, ale unikniesz nawiewu.Kotły z zmkniętąkomorą spalania są na ogół głośniejsze(wentylator), ale Elexja firmy C&M jest bardzo cicha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzka 25.03.2002 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2002 Znalazłam do tej pory dwa interesujące mnie piece dwufunkcyjne z zasobnikiem ok 90-100 l. Ferroli i Sanieur Duval (Niedźwiedź). Czy to jakaś lipa? Dzięki za wszystkie rady - Jak to jest z tym wianiem w łazience - mąż wyśmiewa (w sposób niewybredny ) moje obawy! Moc mam w projekcie ok. 30 kw, a głośny też nie może być bo za ścianą mam sypialnię i jak się dzieci będą chciały wykąpać później to nie może mi to przeszkadzać! A taka byłam zadowolona ze swojego projektu........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.03.2002 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2002 całkowicie odradzam Buderusa koszt ogrzania 120 m 500zł miesięcznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.03.2002 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2002 ktoś pisze że ciśnienie wody ma znaczenie ,jakie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullabysta 27.03.2002 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2002 Zuzka, Niedźwiedź jest bardzo fajnym kociołkiem ze sterowaniem pogodówką i regulatorem wewn. za ok.4800zł brutto po rabacie, tylko ma swoje wymiary i w łazience może zająć trochę miejsca. Sam chciałem kupić ten kociołek, ale ma on tylko 90 litrowy zasobnik, a zamierzam zainstalować panel prysznicowy i obawiam się (przedstawiciel SD w Warszawie także)że nie podoła on moim potrzebom, po prostu braknie ciepłej wody. Jeżeli można , to czy ktoś mógłby mi doradzić, czy dwufunkcyjny SD IzomaX 28kw z ZASOBNIKIEM 40l da radę w tym przypadku? Przedstawiciel mowi, że daje on coś koło 14l/min ciepłej wody o temp. delta 35st.C non stop(znaczy to że podgrzewa wodę zimną o 35st.C, czyli np.woda zimna ma 5stC+35st.C, co daje nam 14l/min wody o temp 40st.C). Czy to prawda i czy kiedy będę pod prysznicem, a ktoś będzie korzystał z łazienki na górze to czy nie braknie ciepłej wody, czy spadnie ciśnienie wody? Czy może jednofunkcyjny z zasobnikiem np.250l. Wydaje mi się, że zasobnik w dwufunkcyjnych jest tylko do cyrkulacji, a podgrzewa on wodę przepływowo. Sam już nie wiem, podobnie jak niektórzy tutaj, a jeżeli założyć że nie mogę wydać więcej niz ok.6000zł na kotłownię , to...? no właśnie pzdrw Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastian 24.07.2002 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2002 Prośba do lullabysty: Jeżeli wiesz cos więcej o "Niedźwiedźiu" to proszę napisz. We wrześniu muszę podjąć ostateczną decyzje co do kotła a ten Niedźwiedź wydaje się bardzo interesujący. Jeżeli chodzi o zasobnik 90l to do panelu prysznicowego powinien wystarczyć - on bardzo szybko podgrzewa wodę. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Sebastian dnia 2002-07-24 09:31 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.07.2002 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2002 Czy fachowcy wypowiadający się wtym watku moga się wypowiedzieć o Buderusie Economy. Obecnie jest w promocji o 500 PLN taniej. Mozna go kupić za nieco ponad 2000. Czy to jakiś szajs, czy po prostu wyprzedaż starego modelu? Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirzaw 26.07.2002 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2002 A ja kupiłem za cudowną cenę (3000 zł) piec kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania - ARISTON ECOSMART 24.Myślę że postąpiłem słusznie. Pogodówka do pieca wraz z sterownikiem tygodniowym - 250 zł, a zmiana gazu z ziemnego na płynny to dysza za 40 zł. I pomyśleć że wszyscy tylko Buderus, Junkers, Vailant ............ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzka 26.07.2002 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2002 Jaka moc i co z zasobnikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts