Gość Jaras 19.07.2003 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2003 Mam domek [110 m kw] cztery lata. Ogrzewalem go pradem ale chce zmienic na gaz . Jaki kociol proponujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur_Cholys 19.07.2003 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2003 Każdy najtańszy byleby miał certyfikaty. O kondensacyjnym nie myśl nawet - kwestia komina i doboru grzejników - chyba że to przewidziałeś. firmy: immergas, beretta, mora, ideal, wszystko chodzi na tych samych podzespołach. Droższe (nie lepsze) firmy to buderus, junkers a viessman to już wogóle ..... Wiszący czy stojący, żeliwny, stalowy, miedziany itd byle tani. Jest tylko jedna rzecz na którą waro zwrócić uwagę: z czego masz wykonaną instalację. Jeśli stal - daj kocioł stalowy, miedź - szukaj miedzianego, plastik - obojętne itd. Chodzi o to aby nie tworzyć ogniwa korozji, które przy wymieszaniu materiałów powstają bardzo szybko, no chyba że dolejeszczegoś do wody c.o. żeby ją uzdatnic Pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Grześ z Krakowa 24.07.2003 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 To moze Termeta zaproponujesz ? Widzialem takiego w Krakowie w jednym ze skladów budowlanych jest obecnie przeceniony z 1600 do 600 zł to napewno bedzie najtanszy kociol w zakupie i z pewnoscia nadrozszy w eksploatacji. Swoja drogą ciekaw jestem jaki ty masz piec gazowy? Ciekawe dlaczego uwazasz ze Ulrich beretta moze sie rownac z Viessmanem lub vaillantem? Ja uwazam ze sa to jednak dwie rozne ligi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur_Cholys 24.07.2003 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Tak... Problem tkwi w szczegółach - ciekawe że jeszcze w 1998 roku buderus był mało znany (pierwszy oddział w 1993r) , pamiętam jak wprowadzali na nasz rynek kotły, grzejniki, zawory termostatyczne. Wtedy byli bardzo tani średnio o 30% poniżej konkurencji i co? Wypromowali się bo mają dobry produkt. TA zasada dotyczy wszystkich. Tak naprawdę trzeba odróżniać przerost formy nad treścią lub przerost ceny nad zawartośćią worka. Mam parę osób znajomych którzy korzystają z Viessmana inie twierdzą, że to jest zły produkt, wręcz odwrotnie tylko jak słyszę o kwotach 8000-12000 zł to mnie mrozi. A sprawność kotłów jest bardzo podobna, wtedy zadaję pytanie jak długo będzie spłacać się różnica 5000 zł? A piece kondensacyjne? Owszem mają nieco wyższą sprawność od tradycyjnych, ale 105-107% sprawności????? to perpetum mobile (albo umiejętne podstawianie do wzorów). Nie twierdzę że niewarto kupować dobryh produktów, twierdzę że nie warto za nie przepłacać - dowodem na to są pojawiające się promocje typu -20, 30% w dół od katalogu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.07.2003 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 No wlasnie a kto placi tyle ile w cenniku??ja np na mojego vaillanta dostalem 32% i mysle ze zbije do 35% rabatu.A wiec pewnie za EcoCompact ostatecznie zaplace niecale 8000 brutto . Widzialem kondensacyjny ulricha za 5000 . pewnie tez bym dostal rabat ale juz nie tak duzy bo nie maja z czego sciagac sadze ze rzedu jakies 15% czyli zaplacilbym 4250 + zbiornik + programator i inne duperele ktore brakuja a sa juz wliczone w cene vaillanta. czyli powiedzmy ze zaplace jakies 2500 wiecej Pewnie ze 2500 pieszo nie chodzi i na etapie budowy kazda 100 to duza oszczednasc a w moim przypadku to wartosc 75% grzejników jednak dalej uwazam ze na niektorych rzeczach nie warto oszczedzac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur_Cholys 24.07.2003 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Właśnie i oto chodzi jesli dostajesz upust 32 lub 35% od ceny katalogowej, to kto ją ustala i ilu naiwniaków przepłaca? Mam nadzieje że wiesz co to jest krzywa grzania i będziesz umiał ustawić sobie parametry na kotle tak, aby wykorzystać fakt że twój kocioł jest kondensacyjnym. Z pewnością będziesz z kotła zadowolony. Ja też bo układ kotła Ideal 1funkcyjnego +zbiornik 300l na dwie wężownice z osprzętem + dwa solary z pełną automatyką kosztuje mnie 8200 zł. Tak sobie myślę że chyba mniej wydam na eksploatację - przynajmniej latem.... Pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 26.07.2003 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2003 ja zastanawiam sie nad kondensatem immergasa...srodek własciwie ok..moc namonalna 4,5 kw...wbudowany zasobnik..ale nikt ze znajomych nie ma takowego pieca i mam zgryz...piecyk kosztuje 8500 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur_Cholys 27.07.2003 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2003 CZy na pewno 4,5kW moc nominalna? - wydaje się to podejrzane. Immergas ma w Polsce już spore doświadczenia, myślę jednak że jeśli chcesz kupić kocioł w cenie 8,5 tys to masz właściwie nieograniczony wybór i możesz pozwolić sobie na viessmana, buderusa, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts