katerhasser 24.08.2007 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 kochani czy wiecie jak najbliżej od ogrodzenia mogę postawić domek grodowy ?Rozważam usytuowanie jak najbliżej ogrodzenia z sąsiadującym osiedlem. Nie ma mowy o jakiejkolwiek rozmowie z kimkolwiek, ustaleniach itp. bo to spółdzielnia a ludzie tam mieszkający to zbiór różnych charakterów, w tym złośliwych. Za ogrodzeniem mają wewętrzną drogę dojazdową do swoich domków, więc nie mogę pogadać z konkretną osobą czy mogę postawić domek przy ogrodzeniu, bo wszyscy tam spacerują.Przeczuwam, że jeśli coś zrobię co zmieni im "krajobraz" to zaraz się nabuzują, dlatego muszę robić wszystko legalnie. Jeśli się zdecyduję na tamto usytuowanie to muszę ściąć 2 drzewa (mam pozwolenie od 2 lat) a wtedy na pewno zadzwonią po straż miejską. Wiecie, sami nie zasadzą przy ogrodzeniu po swojej stronie ani krzaczka ale na sąsiedniej posesji to wszystko ich obchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaK 24.08.2007 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Co rozumiesz przez 'domek ogrodowy'?Jeśli ma spełniać funkcję domku letniego, to usytuowanie podlega przepisom Prawa Budowlanego i do granicy działki możesz się zbliżyć na odległość minimum 4m ze ścianą z oknami lub drzwiami, albo 3m-jeśli okien i drzwi nie ma.Jeśli natomiast ma to być altana bez ścian, to przepisy o usytuowaniu budynków nie obowiązują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 24.08.2007 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Jeśli natomiast ma to być altana bez ścian, to przepisy o usytuowaniu budynków nie obowiązują. A co rozumiesz pod pojęciem "altany bez ścian". Cz ażurowe ścianki są scianami czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaK 24.08.2007 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Ażurowe ścianki są ścianami, w pełnym rozumieniu tego słowa, jeśli są elementem altanki posadowionej na trwałym fundamencie. Jeśli nie- to nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 24.08.2007 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Rozumiem, że jeżeli postawię altankę na bloczkach to może ona stać przy płocie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaK 24.08.2007 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Tak, ale weź pod uwagę stosunki dobrosąsiedzkie i pogadaj wcześniej z sąsiadami. Nie postawiłabym nigdy altanki przy płocie. Lubię intymność... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 25.08.2007 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 domek ogrodowy to dla mnie domek narzędziowy.zamierzam tam wstawić taczki, łopaty, wiadra, rowery itp. wymiary 2,6 m x 3,6 m posadowiony na bloczkach betonowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts