Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do-budowa poddasza- już mieszkamy!!!

Bianca

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Widać postępy Aniu w Biankowym odchudzaniu..... :lol: :lol:

Ale ja nie o tym ...... w końcu dotarły utensylia łazienkowe i pozbyłam się obaw że coś do siebie nie będzie pasowało i że mi się nie spodoba, bo wszystko jest super. Także jest umywalka na 80cm i bidecik z deską i klapą i wc. Jak mi wpadnie znowu extra kasa to kupię sobie armaturkę.. :wink: i tak krok po kroczku ........

Ale dalej czekamy na tynkowanie...... :cry: :cry: :cry:

Lipowa P. nie mam za bardzo czego focić ostatnio.Prace stoją, ale dzisiaj właśnie przywieżli drewienko na zrobienie ocieplenia nad sufitami (które kiedyś tam będą dopiero) i deski do tynkowania otworów drzwiowych, więc coś niebawem ruszy. I całe szczęście bo już nudą wionie w moim wątku..... :wink: :wink: :wink:

Bo tynkować mogą dopiero jak mi w piątek ostatecznie załączą gaz, a nie mogli przyjść ci od gazu bo nie miałam kibelków żeby od razu mogli sprawdzić czy wysokość podłączy jest odpowiednia w łazience i dobrze że już kupiłam tą ceramikę bo oczywista za nisko są te podłączenia rur i bidet i wc po położeniu kafelek musiałabym wpuścić w pogłogę :evil: co przeczy sensowi podwieszania ich na stelażach i takie tam jeszcze fajne pokręcone rzeczy .... :lol: :lol:

Teraz w piątek podciągną mi tą rurę z gazem , pospawają co mają spawać, poprawią mi wysokość tych przyłaczeń instalacji wodnej i kanalizy i po nich może wchodzić majster i tynkować mieszkanko :-? :-? :-?

Witam! Przegladam Twoj watek z duzym zainteresowaniem m.in. dlatego, ze zmiany, ktore wprowadzilas w konstrukcji domu baaardzo przypominaja te, ktore ja chce przeprowadzic w swoim. A najwazniejsza z nich to gruntowna przebudowa gornego pietra/poddasza. To, co mi spedza sen z powiek to likwidacja stropu. Ty masz to juz za soba a ja wciaz sie zastanawiam jak to technicznie wyglada. Czy wyburzanie stropu jest bezpieczne i nie narusza konstrukcji domu, boje sie np., ze spadajace odlamki stropu moga uszkodzic nizszy strop/podloge. Jak Twoi fachowcy to wykonali i ile czasu zajmuje: demontaz w calosci istniejacego dachu, wyburzenie stropu, wzniesienie scianek kolankowych, wiezba i nowy dach?

Pozdrawiam

Witam serdecznie baileys.

U nas przed rozbudowa jak widzialas byl dach jednospadowy i istnial tam stryszek w postaci malej nadbudowy i do ostatniej chwili nie wiedzilismy w jakim stanie jest strop i jaka metoda jest wykonany! Ale mimo to zdecydowalismy sie na poddasze. Jak sie okazalo po rozebraniu kawalka dachu strop jest w dobrym stanie i wystarczylo go jedynie lekko wzmocnic i w zadnym wypadku nie wyburzalismy stropu!! Rozbiorka wykonywana byla powoli kawalkami, bardzo ostroznie, aby wlasnie nie oslabic konstrukcji budynku i dlatego wplynelo to negatywnie na czas wykonywania modernizacji np. ta nadbudowka byla rozbijana pojedynczo cegla po cegle i nic nie mialo prawa uszkodzic dolnego stropu. Wszystkie elementy starej wiezby byly opuszczane bezpiecznie i skladowane w jednym miejscu, a gruz z rozbiorki scian byl wysypywany specjalna rura na przyczepe, ktora go wywozila od razu. Jedyna strata to zbity klosz lampy zewnetrznej :lol: Drewna ze starej wiezby zostalo bardzo duzo i w dobrym stanie i mamy na razie czym palic kilka ladnych zim, bo jak inaczej sie tego pozbyc? 8)

I najmniej sympatyczna sprawa w tym wszystkim to wlasnie czas wykonania. U nas z powodow pogody i malej liczby rak do pracy trwalo to bite trzy miesiace. Liczac czas od pierwszego dnia robot do rozliczenia sie z majstrem po skonczeniu ich czesci robot. Ale generalnie nie liczyl sie tak bardzo dla nas czas jak jakosc wykonanej pracy. Stresy mielismy tylko z powodu deszczow i ostrych wiatrow, a robota nie wymagala zadnych poprawek. :lol:

Bianca wielkie dzieki za odpowiedz! U mnie wiec sytuacja wyglada nieco inaczej - moje poddasze nadaje sie od razu do wykonczenia ale jednoczesnie chce zmienic ksztatl bryly budynku a zeby to osiagnac musze wyburzyc troche scian zewnetrznych i strop, ktory pokrywa polowe poddasza - w calosci lub (mam nadzieje) tylko jego czesc. Dzikei temu zabiegowi dom bedzie nizszy (teraz wyglada jak nie przymierzajac kamienica :roll: ) i moge zrobic tzw jaskolki, ktore nadadza calosci nieco nowoczesniejszy wyglad.

3 miesiace na taka robote to strasznie dlugo i najprawdopodobniej bede zmuszona zatrudnic kogos do porzadnego nadzorowania prac, bo buduje z zagranicy :cry:

Ha ha , szanowna LP bardziej mam stresa że Bianka nie wysiedzi w samochodzie zamknięta w klatce :roll: Ale jedziemy ze znajomą i muszę uszanować jej życzenia. Na razie ćwiczę zamykanie jej w klatke na kilka minut i jak na te kilka prób to ładnie się zachowywała.Trochę zbiłam jej tłuszczyk i jeszcze delikatną kosmetykę fryzury jej zrobię i w drogę. Trzymajcie kciuki wyłącznie za pogodę, bo wystawa już w plenerze. A moje podejście do medali już znacie, więc nie jadę po żaden, tylko żeby ocena ładna była.

A na temat prac remontowo- budowlanych to mam poprawione Geberity, wysokość powinna być już odpowiednia, teraz czekamy na tynki. Podobno jeszcze w kwietniu, ale niewiele do końca zostało i nie oczekuję cudów. :roll: