Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garaż jedno czy dwustanowiskowy

Recommended Posts

Tak jak w pytaniu Zastanawiam się czy robić garaż dwustanowiskowy.

Myślałem o jednostanowiskowym i dostawieniu do niego wiaty pokrytej tą samą dachówką.

Uprzedzając głosy negatywne wyjaśniam, że chcę mieć miejsce nie tylko do chowania samochodu ale również na robienie różnych rzeczy na rąbania drewna podczas brzydkiej pogody itp.

Zdecydowanie dwustanowiskowy -po pierwsze zawsze jest gdzie wstawić drugi samochód jeśli się pojawi lub pierwsze auto syna za jakiś czas:)

Po drugie zawsze jest więcej miejsca do wysiadania. Dodatkowo część garazu może służyć jako pomieszczenie gospodarcze, miejsce na rowery itp.

• 2 weeks później...

Jak jest kasa to nawet trójstanowiskowy :wink: , a jak nie ma to nawet żadnego.

Lepiej bez garażu, ale we własnym domku niż też bez garażu, ale w bloku. :lol:

A w przypadku domku, to nie kijek, właśnie łatwiej go pogrubaśnić niż pocienkować (czytaj dobudować coś później niż rozebrać) i co nie daj Boże wymięknąć finansowo na etapie stanu surowego z przeogromnym garażem. Stoi sporo takich "pustostanów", a bank ciśnie! :(

pocienkować - czyt. zawalić gratami, a dobudować drugiego stanowiska z reguły się nie da (chyba, że powstają architektoniczne cuda)

a koszt kilku cegieł więcej (uprzedzam pytania - pamiętas o reszcie) jest niższy niż koszt co poniektórych wanien

Najważniejsze jest, jakie macie plany na kolejne lata (choć i tak życie je zmieni)

Czy jest szansa na drugi samochód? Czy istotnie będzie potrzebny? etc.

• 2 weeks później...
a my zdecydowalismy sie na garaz jako osobny budynek, po tm jak znajomi zaczeli przeksztalcac garaze "domowe" na pokoje - podobno bylo czuc spaliny w mieszkaniu. Mamy duza dzialke, wiec miejsce na garaz oddzielny jest miejsce, a poza tym bedziemy miec pomieszczenia nad tym garazem, np jako pracownie.

mamy dwustanowiskowy - z prostego powodu....oboje z mężem bedziemy dojeżdżać do pracy 10 kilosków i dzieciaki tyleż dowozić do szkoły, więc nie możemy sobie pozwolić na zamarznięcie naszych gratów :wink: :lol: ....muszą być gotowe i na chodzie :wink: :D

pozdrawiam, smoczyca

Ja też mam dwustanowiskowy, mimo, że samochód jeden. Zastanawiam się tylko, czy aby nie zmniejszyć szerokości bramy. Nie wiem jaka by musiała być szeroka, aby mogły kiedyś (w razie co), wjechać dwa samochody. Może to jednak bez sensu :roll:

Czy nikt nie ma zwężonej bramy, mimo, że garaż duży? Chciałabym się dowiedzieć, jak sprawdza się to w praktyce. W pobliżu naszej budowy, aż trzy domy mają węższe bramy i właściciele przekonują mnie, że to jest dobry pomysł, że niby zimą garaż mniej się wychładza. Nie wiem, czy mają rację, bo jeszcze nie korzystają z tych garaży. Czy naprawdę jest istotna różnica między podnoszeniem np. 3,5m bramy, a 5m (chodzi mi o to wychładzanie).