Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

mam pytanie. okładam drzewem (modrzew w postaci desek) stary dom również obity drewnem. Przed położeniem desek budynek chcę ocieplić wełną mineralną. Pytanie czy powinienem użyć specjalnej wełny mineralnej (słyszałem o jakiejś) lub "zwykłą" wełną mineralną i między deski a wełnę włożyć folię paroprzepuszczalna?

czekam na odpowieź

https://forum.murator.pl/topic/85532-we%C5%82na-mineralna-do-ocieplenia-starego-drewanianego-budynku/

Witam

mam pytanie. okładam drzewem (modrzew w postaci desek) stary dom również obity drewnem. Przed położeniem desek budynek chcę ocieplić wełną mineralną. Pytanie czy powinienem użyć specjalnej wełny mineralnej (słyszałem o jakiejś) lub "zwykłą" wełną mineralną i między deski a wełnę włożyć folię paroprzepuszczalna?

czekam na odpowieź

Wełna oczywiście w płytach ale nie elewacyjna. Folia wysokoparoprzepuszczalna oczywiście tak, będzie ona stanowiła wiatroizolacją (qwert w swojej wypowiedzi pomylił folie paroizolacyjną z paroprzepuszczalną). Pomiędzy deskami a folią pozostaw szczelinę wentylacyjną 2 cm. Pozdrawiam.

niczego nie pomyliłem, folia jest niepotrzebna.

remontowałem kilka lat temu drewniany dom, ocieplałem go od środka (zabytek). pod regips wełna w płytach, potem 20cm 100letnie bale.

połowa domu wymagała innego rozwiązania, regips, wełna, potem były stare deski, znów wełna i nowe deski- skoro tych starych nie można było rozebrać, to zrobiliśmy tak:)

oczywiście dom nie ma wentylacji (nie bardzo jest jak zrobić grawitacyjną), poza okapem , i wentylatorem w wc.

kiedys zrobię reku.

nic nie gnije, nie przecieka, nie skrapla się.

Jak piszesz ocieplałeś od środka i pisałeś coś o opóźnianiu przepływu pary wodnej a w tym przypadku ocieplenie montowane ma być od zewnątrz. Nie widzisz różnicy? Wiesz, że dzwonią tylko nie wiesz, w którym kościele. Pozdrawiam.