Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

System ŚNIADOWO - prosze o opinie

Recommended Posts

Sam masz zamiar murować? I nigdy tego nie robiłeś? Ciekawe jak ci wyjdzie utrzymanie pionu. A wiesz jaką konsystencje powinna mieć zaprawa do BK, a wiesz ile dać plastyfikatora itp itd. Lepiej wydać pieniądze na dobrego majstra niż tracić czas i pieniądze na naukę. A ta nauka może nie być tania. Mam budowany budynek w BK ze Śniadowa. Nigdy bym się nie porywał na budowę samemu nawet niezależnie z czego by miał być. A 2 lewych rąk nie mam. Coś tam kiedyś i wymurowałem i otynkowałem i instalacje zrobiłem i komputer naprawiłem. To nie to samo co pomalować Ekonowinką. Niemniej gratuluję odwagi.

Hey :)

Robinsonie...zgadzam się z Yeyo...murowanie z bloczków gazobetonowych nie jest czynnością skomplikowaną, ale wymaga minimum wiedzy i doświadczenia tzw. "fach w rękach" ;). Dlaczego wychodzisz z założenia, że ktoś Ci "spartoli robotę"?...Oczywiście znalezienie dobrych fachowców nie jest łatwe i wymaga cierpliwości, ale jak najbardziej możliwe...każdy dobry wykonawca ma sie czym pochwalić, tymbardziej, że zadowoleni inwestorzy bardzo chętnie udostępniają obiekty (wiem z doświadczenia).

Co do nauki to może bedziesz miał okazję potrenować np na wykończeniówce, gdzie błędy w sztuce budowlanej nie zaważą na Twoim bezpieczeństwie (tylko na kieszeni) ;). Zajmuje sie zawodowo budownictwem i pomimo posiadanej wiedzy na ten temat, przebudowę powierzyłem właśnie fachowcom...nie obyło się bez "pokazywania palcem" błędów, poprawek itd...mimo wszystko oni posiadali doświadczenie, które pozwalało im sprawniej przeprowadzać poszczególne prace.

Pozdrawiam

Witam.

Ja mam ściany i strop ze Śniadowa. Dobra jakość. Strop bardzo dobry, nie pęka, nie klawiszuje. Polecam. Co do samodzielnego wykonania... Można, nie jest to trudne. Jeśli masz czas to poradzisz. Nie przejmuj się konsystencją zaprawy i innymi duperelami. To samo wyjdzie... pilnut aby było zgodnie ze sztuką... pion, poziom, zbrojenia, szalunki i w zgodzie z projektem, nie staraj sie robić "na skróty"...

Powodzenia.

Sebastian

Również mam zamiar budować dom z materiałów ze Śniadowa. Mam nadzieję, że bloczki da się murować na cienką warstwę kleju. Pani w Centrobudzie gwarantowała, że bloczki są bardzo równe, choć mój kolega w zeszłym roku stawiał dom ze "śniadowa" odmiana 400 D czyli ta równa i niestety musiał reklamować bloczki. Producent pokrył mu cały koszt zaprawy i oczywiście transport.

Agnieszka

Witam.

ArtMedia : Skoro to takie proste to czemu sam nie murowałeś?

Czy próbowałeś kiedyś postawić ścianę? Dodawanie otuchy jest wskazane ale to łatwe gdy nie ryzykuje się własnymi pieniędzmi :D

Gdybym tylko miał czas, wszystko robiłbym sam, i na pewno lepiej niż "fachowcy" (no może z pokryciem dachu nie zrobiłbym od razu dobrze...). Niestety wówczas nie miałbym za co budować ;-)

Czasami aż przykro patrzeć na partaczy... Tylko najlepsze ekipy robią tak jak zrobiłbym sam a i to niepilnowane, czasami idą na łatwiznę.

Stawiałem ściany, tynkowałem, układałem strop Terriva, wykonałem ławy fundamentowe, wszystkie instalacje i przyłącza (tylko gazowe i samo przyłączenie do linii energetycznej zrobił uprawniony fachowiec), montowałem okna, częściowo robiłem posadzki, kierowałem budową więźby dachowej itd...

Prawie wszystko mozna zobaczyć na moich stronkach (adres w stopce). Część prac wykonywałem dawno temu (w wieku 13 lat) przy budowie domu rodziców. To naprawde banalne.

Powodzenia!

Sebastian.

Sam masz zamiar murować? I nigdy tego nie robiłeś? Ciekawe jak ci wyjdzie utrzymanie pionu. A wiesz jaką konsystencje powinna mieć zaprawa do BK, a wiesz ile dać plastyfikatora itp itd. Lepiej wydać pieniądze na dobrego majstra niż tracić czas i pieniądze na naukę. A ta nauka może nie być tania. Mam budowany budynek w BK ze Śniadowa. Nigdy bym się nie porywał na budowę samemu nawet niezależnie z czego by miał być. A 2 lewych rąk nie mam. Coś tam kiedyś i wymurowałem i otynkowałem i instalacje zrobiłem i komputer naprawiłem. To nie to samo co pomalować Ekonowinką. Niemniej gratuluję odwagi.

Yeyo, a mógłbyś dać namiary na swoją ekipę budowłana? Bo też zamierzm budować z BK ze Śniadowa, a bardzo możliwe, że w przyszłym tygodniu dostanę pozwolenie na budowę, więc muszę się już rozglądać. :lol:

k.

ARTMEDIA -- SERDECZNE PODZIEKOWANIA ZA DOPING I ZROZUMIENIE.

Dla sprostowania, nie wiem czy dokładnie kazdy przeczytał.

Napisałem przecież dokładnie, że ma mam zamiar

sam PRÓBOWAĆ... I PRZY NIEWIELKIEJ POMOCY FACHOWCÓW....

Zapomniałem tylko dodac, że dachu nie będę się sam "czepiał", choć kiedys zdobyłem zawód stolarza budowlanego!!

W tym tygodniu właśnie widziałem jak fachowcy spieprzyli znajomemu ławę fundamentową, (po pijaku bym lepiej zrobił) :D

dzięki za wszystkie opinie