Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Białe okna PCV po latach

Recommended Posts

ZŻÓŁKNĄ i to na 100% bo każdy plastyk sie z upływem czasu STARZEJE a barwniki tracą swoje właściwości pozostaje odpowiedź na następuące pytania:

1. po jakim czasie zżółknie (lepszej firmy wolniej żółkną)

2. czy zżółknie równomiernie czy będą plamy

3. czy czas zółknięcia będzie na tyle długi, ze uzytkownik nie zauważy procesu i sie przyzwyczai do zmienionego koloru?

4. Czy jak już zżółkną to będzie to za tyle lat, ze uzytkownik sobie już kupi nowe okna bo "białe" sie znudzą albo nie będą w modzie.

5. Czy uzytkowenik dożyje momentu gdy okna będą żółte jak cytryna lub masło i czy zechce wymiane zostawić wnukom a one wymienią na okna z kevlaru i tytanu z szybą automatycznie przyciemnianą kryształami lcd...

Ale to juz pozostawiam w kwestii kupującego...

Poza tym plstyki swego czasu miały też jedną wadę zachodziły brudem któregoi si enie dało domyć brud wchodził w mikrorysy na powierzchni i za nic sie nie dało doczyścić i to niczym od proszków poprzez cify i inne szyboglasy na amoniakach skończywszy. A plastyku już sie pomalować niczym nie da.. można sobie tylko okleić jak ktoś wie jak i ma cierpliwość.

P.S. ja mam wszędzie drewno można pomalować i jak nowe, ciepłe nieszkodliwe w razie pożaru a w Niemczech już w ogóle wycofują plastyki z budynków użyteczności publicznej wiec wszystko ląduje w Polsce... Jeszcze pamiętam czasy kiedy plastyk był droższy od okien drewnianych..masakra... ale szkoda, ze mineły :0:)

P.S. 2 mam plastykową drukarke znanej firmy zżółkła i to mimo że była w SZAFIE!!!!! zamknięta bez słońca... masakra a mało tego przód zżółnkął bardziej niż tył.. hmmm.. tak samo skaner i druga drukarka innej znanej firmy....

kilka starych żółtych komputerów też mogę pokazać na fotkach... złólte jak zęby Bin Ladena jedyne co sie trzyma jeszcze w miare na biało to kalwiatura od Bila Gatesa ale też śniegowa nie jest i na nią przyjdzie też czas...

nie porównujcie okien w pomieszczeniach użytkowych

tam rzadko kto o nie dba, myje itp nie mówiąc juz o tym iz wybierane są zawsze najtańsze oferty i wtedy macie doczynienia z najgorszym materiałem

To tak jak z oknami z drewna - sa takie o ktore klienci dbaja i po 20 latach wyglądają jak nowe i takie co po roku ...szkoda gadać

Oczywiście ze kolor biały w PVC ulega zmianie ale.... ale tez skład PVC bywa rożny

Chcesz mieć żółte okna lub szare - wybierz okna bezołowiowe

Chcesz mieć piękną biel przez lata - wybierz albo ze stabilizatorem cynkowo ołowiowym albo tylko ołowianym

Chcesz mieć najładniejsze - nie masz jzu wyboru - wybierz z kadmem - wycofane niestety

Chcesz mieć już po roku szare i brudne - nie myj

Chcesz mieć żółte od środka - pal papierosy i nie wietrz i nie myj okien - po 3 miesiącach już nie domyjesz - tak zasyfiałe beda

Chcesz mieć 100% gwarancji że Ci nie zżółkną? Myśl o tym już na etapie wertowania ofert i wyboru profila

:lol:

chcesz? ;)

• 3 weeks później...
Ja stosuję preparaty odtłuszczającwe w spraju - takie do stosowania w kuchni (bang i podobne), a tam gdzie nie da rady, to delikatnie mleczko, ale też raczej w spraju, aby nie matowiło. W poprzednim lokum miałam okna drewniane - dobrej klasy, teraz niezłe białe plastiki i więcej już plastikowych nie chcę. Według mnie myją się trudniej, tworzywo bardziej przyciąga brud niż lakierowane drewno i brzydziej się starzeje. Poza tym urok białego PCV lub okleinowej podróby drewna jakoś do mnie nie przemawia.

Moje białe plastiki w mieszkaniu nie dość, że zżółkły od słońca (od strony południowej), to jeszcze pojawił się na nich jakiś szary osad, którego nie można niczym zmyć. Przyznaję, że nie myję okien zbyt często - jakieś 3 - 4 razy w roku, ale chyba przez ten kwartał pomiędzy myciami okien brud nie powinien się tak wgryźć w plastik. Nie wiem, jakiej firmy są to okna, ale wiem, że w moim domu białych plastików nie będzie - skutecznie się zraziłam.