Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

garaż w piwnicy - czy to dobry pomysł??

piotr_h

Recommended Posts

znajomi narzekają na przykre zapachy, które drogą grawitacyjną włażą do domu, ale oni mają wejście z garażu do domu.

p.s. kiedyś byłem przeciwny, ale teraz buduję z garażem bo może mieć wiele funkcji: majsterkowanie, naprawa samochodu, przechowalnia wszystkiego co się da, sala bilardowa lub tenis stołowy, jeżeli ma okno i ogrzewanie to ilość funkcji szersza.

W obecnym domu mamy garaż w piwnicy i od każdym względem jest to złe rozwiązanie, przynajmniej w naszym przypadku.

1. Wjazd do garażu, ze względu na odległość od bramy jest dość stromy, co odczuwa się zimą- oblodzenie.

2. wentylacja tylko grawitacyjna- efekt: wszelkie zapachy mkną do góry :(

3. wnoszenie zakupów z samochodu po schodach nie jest łatwe, więc zwykle biegamy wokół domu do drzwi wejściowych, byle tylko nie po schodach...

4. trzeba pilnować, żeby woda z obfitych opadów nie wpływała do garażu pod drzwiami

Pewnie część z powyższych da się wyeliminować, ale teraz budujemy dom z garażem na tym samym poziomie...

Witam, jestem na etapie wyboru projektu domu i garażu jednak moja działka jest za mała żeby móc wybudowac na niej garaż wolnostojący. Czy ktoś ma moze dom z garażem w piwnicy? Czy jest to dobre rozwiązanie??

warunki gruntowo/wodne, zasobność portfela (no i powierzchnia działki) determinują możliwość wykonania podpiwniczenia (czy garaż, czy co innego to drugorzędna sprawa)

co Cię interesuje, jakie masz możliwości?

Ze względu na niewielkie rozmiary dzialki będe miał garaż w piwnicy:

- na bolodzenia zamontuje mate grzewczą,

- zakupy to pryszcz teraz biegam na 3 piętro ze sporymi pakunkami 2 razy w tygodniu

- dom będzie na chłonnych piaskach i drenaż wzdluż budynku poradzi sobie, a na wyjeździe z posesji będzie krawężnik który ograniczy napływ wody z ulicy

• 4 weeks później...
Moi rodzice mają garaż w piwnicy. W sumie nic strasznego. Jest wprawdzie stromy, ale wszystkim niedogodnościom można zaradzić (oblodzenie zimą, taskanie zakupów). Dla mnie ma jednak jedną zasadniczą wadę: boję się z niego wyjeżdżać! Nie pomogły lata praktyki. Z garażu wyjeżdżam tylko, gdy naprawdę muszę i z duszą na ramieniu...

• 1 month później...