Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Inwentaryzacja" drzew - jak to sie robi?

Recommended Posts

To znowu ja :lol:

mam pytanie do osób doświadczonych w jaki sposób wykonuje się "inwentaryzację" drzew? :oops:

Tzn chodzi mi o naniesienie na mapę rosnących już drzew i większych krzewów, z zachowaniem ich wielkości i oczywiście dokładnym ich położeniem.

Obecnie na pewno GPS w tym pomaga - nie mam, ale mogłabym pożyczyć...

Jednak istnieją chyba metody sprzed epoki GPSów...

Mogłabym cały teren podzielić na kwadraty, dajmy na to 15mx15m i tak na oko zaznaczać, ale na oko to chłop w szpitalu leżał :lol:

Mogłabym kogoś do tego nająć i mu za to zapłacić, ale jestem "Zosia samosia" i chcę sama.

Jest na to jakiś patent???

http://img266.imageshack.us/img266/7266/dsc09407mum8.jpg

Drzew mam sporo na sporym obszarze: ok 8000mkw, i pewnie ze 40 - 60 sporych brzóz, plus jakieś krzaki, dzikie róże, głogi i jeżyny. O małych nie wspominając :)

Jeżeli satysfakcjonuje CIę dokładność ~5-6 metrów i masz możliwość pożyczyć GPS, to tak będzie najprościej :) NAjlepiej jakbyś miała dostęp do prostego sprzętu do pomiaru powierzchni pól (cała masa rolników tym już dysponuje), te odbiorniki były sprzedawane zazwyczaj z oprogramowaniem na PC do wizualizacji pomiarów... Mogłabyś sobie zrobic obrys działki, potem pozaznaczać drzewa, wrzucić na PC i całość wydrukować :)

Pozdrawiam

Jeżeli satysfakcjonuje CIę dokładność ~5-6 metrów i masz możliwość pożyczyć GPS, to tak będzie najprościej :)

Kurcze tragedia... myślałam, że GPSy maja wiekszą dokładność

:-?

Ta metoda odpada

NAjlepiej jakbyś miała dostęp do prostego sprzętu do pomiaru powierzchni pól (cała masa rolników tym już dysponuje), te odbiorniki były sprzedawane zazwyczaj z oprogramowaniem na PC do wizualizacji pomiarów... Mogłabyś sobie zrobic obrys działki, potem pozaznaczać drzewa, wrzucić na PC i całość wydrukować :)

A wiesz może jak się to urządzenie nazywa? Bo znając mój talent to tłumacząc biednemu rolnikowi tak zagmatwam że o sputniku zacznie myśleć... :wink:

metoda na beiganie z miarką, potrzebne- taśma miernicza nie krótsza niż 50m, pomocnik, i sporo samozaparcia. Mierzymy cała działkę - długość, i szerokość, rysujemy w skali na papierze z użyciem siatki metrycznej z podziałką co metr. A teraz to już miarka w dłoń i zapisujemy odległość każdego drzewa od dwóch stycznych granic działki, [plan dwu wymiarowy] oczywiście w linii prostej, mierzymy średnice korony i wrysowujemy nasz plan, niestety sporo biegania. Gdy działka jest duża, lub drzew jest mnóstwo, można sobie pomóc tymczasowymi punktami 'geodezyjnymi'- wbijamy solidny palik w znanym położeniu- no. 80m. od granic działki i odnosimy do niego położenie drzew.