martadela 24.08.2007 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 To znowu ja mam pytanie do osób doświadczonych w jaki sposób wykonuje się "inwentaryzację" drzew? Tzn chodzi mi o naniesienie na mapę rosnących już drzew i większych krzewów, z zachowaniem ich wielkości i oczywiście dokładnym ich położeniem. Obecnie na pewno GPS w tym pomaga - nie mam, ale mogłabym pożyczyć... Jednak istnieją chyba metody sprzed epoki GPSów... Mogłabym cały teren podzielić na kwadraty, dajmy na to 15mx15m i tak na oko zaznaczać, ale na oko to chłop w szpitalu leżał Mogłabym kogoś do tego nająć i mu za to zapłacić, ale jestem "Zosia samosia" i chcę sama. Jest na to jakiś patent??? http://img266.imageshack.us/img266/7266/dsc09407mum8.jpg Drzew mam sporo na sporym obszarze: ok 8000mkw, i pewnie ze 40 - 60 sporych brzóz, plus jakieś krzaki, dzikie róże, głogi i jeżyny. O małych nie wspominając Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 24.08.2007 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Aha, potrzebne mi to na użytek własny, chcę zaprojektować mój przyszły ogród. Bez tego ani rusz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ninus 24.08.2007 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Jeżeli satysfakcjonuje CIę dokładność ~5-6 metrów i masz możliwość pożyczyć GPS, to tak będzie najprościej NAjlepiej jakbyś miała dostęp do prostego sprzętu do pomiaru powierzchni pól (cała masa rolników tym już dysponuje), te odbiorniki były sprzedawane zazwyczaj z oprogramowaniem na PC do wizualizacji pomiarów... Mogłabyś sobie zrobic obrys działki, potem pozaznaczać drzewa, wrzucić na PC i całość wydrukować Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 24.08.2007 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Jeżeli satysfakcjonuje CIę dokładność ~5-6 metrów i masz możliwość pożyczyć GPS, to tak będzie najprościej Kurcze tragedia... myślałam, że GPSy maja wiekszą dokładność Ta metoda odpada NAjlepiej jakbyś miała dostęp do prostego sprzętu do pomiaru powierzchni pól (cała masa rolników tym już dysponuje), te odbiorniki były sprzedawane zazwyczaj z oprogramowaniem na PC do wizualizacji pomiarów... Mogłabyś sobie zrobic obrys działki, potem pozaznaczać drzewa, wrzucić na PC i całość wydrukować A wiesz może jak się to urządzenie nazywa? Bo znając mój talent to tłumacząc biednemu rolnikowi tak zagmatwam że o sputniku zacznie myśleć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ninus 24.08.2007 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Już piszę PW, co by reklamy nie robić Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 24.08.2007 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 PW przeczytałam, ruszam na poszukiwania, a w razie problemów zgłoszę się natychmiast. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 26.08.2007 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Szukam, szukam i nic.... Może jednak jest jakaś metoda "manualna"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paskud 26.08.2007 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 metoda na beiganie z miarką, potrzebne- taśma miernicza nie krótsza niż 50m, pomocnik, i sporo samozaparcia. Mierzymy cała działkę - długość, i szerokość, rysujemy w skali na papierze z użyciem siatki metrycznej z podziałką co metr. A teraz to już miarka w dłoń i zapisujemy odległość każdego drzewa od dwóch stycznych granic działki, [plan dwu wymiarowy] oczywiście w linii prostej, mierzymy średnice korony i wrysowujemy nasz plan, niestety sporo biegania. Gdy działka jest duża, lub drzew jest mnóstwo, można sobie pomóc tymczasowymi punktami 'geodezyjnymi'- wbijamy solidny palik w znanym położeniu- no. 80m. od granic działki i odnosimy do niego położenie drzew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 26.08.2007 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Tak też mi się wydawało... Cóż mi pozostaje... Do roboty, do roboty Dzięki Ninus i paskud Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paskud 27.08.2007 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 to powiem tylko powodzenia a i jeśli drzew masz dużo, to polecam systematyczne mierzenie i na raty nanoszenie na plan, a co by sie nie pomylić przyda się sznurek, z którego robisz kokardkę na drzewkach które już są zinwentaryzowane i umiejscowione na planie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts