braza 11.01.2008 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Wieczorek dobry Poradzicie sobie we dwoje, zobaczysz. Ania nie wygląda na kwękającą paniusię, da sobie radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 11.01.2008 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Wieczorek dobry Poradzicie sobie we dwoje, zobaczysz. Ania nie wygląda na kwękającą paniusię, da sobie radę No ba Tak profilaktycznie od jutra Jej karnet na siłownię wykupię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 11.01.2008 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Wieczorek dobry Poradzicie sobie we dwoje, zobaczysz. Ania nie wygląda na kwękającą paniusię, da sobie radę No ba Tak profilaktycznie od jutra Jej karnet na siłownię wykupię Może się narazie nie wychylaj, z jakiego powodu ten karnet Powodzenia życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olkalybowa 12.01.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Jak myślicie - nie będą te pustaki za ciężkie dla Ani, żeby mi je podawała? ja tam się na budowaniu nie znam, ale pustaki zgodnie ze swą nazwą ciężkie być nie powinny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSERO 14.01.2008 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 jeśli chodzi o kjominy, to moje mi się od początku nie podobały i tak zostało i jest do dzisiaj, ale idą do reperacji lub wymiany tylko nie wiem jeszcze na jakie Powodzenia w budowaniu i dobrej pogody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.01.2008 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Jak myślicie - nie będą te pustaki za ciężkie dla Ani, żeby mi je podawała? ja tam się na budowaniu nie znam, ale pustaki zgodnie ze swą nazwą ciężkie być nie powinny Ja podawałm a też jestem Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 14.01.2008 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 No, no, Marjucha, zamierzasz nową pracownicę zatrudnić? Uważaj na nią, żebyś nie zamęczył! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 15.01.2008 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Jak myślicie - nie będą te pustaki za ciężkie dla Ani, żeby mi je podawała? ja tam się na budowaniu nie znam, ale pustaki zgodnie ze swą nazwą ciężkie być nie powinny Takiego argumentu użyje . Jakby ten argument do Niej nie trafił, to użyje innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 15.01.2008 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 jeśli chodzi o kjominy, to moje mi się od początku nie podobały i tak zostało i jest do dzisiaj, ale idą do reperacji lub wymiany tylko nie wiem jeszcze na jakie Powodzenia w budowaniu i dobrej pogody U mnie z kominem problem polega na tym, że po przeróbkach projektanta dokonującego adaptacji projektu, podłączenie rury odprowadzającej spaliny z pieca będzie przecinało kanał wentylacyjny w kotłowni. Co prawda wentylacja może się zaczynać dopiero nad tą wcinką, ale jak twierdzi kierownik budowy mogę mieć później problemy z odbiorem kominów. Poza tym ten projektowany komin jest tak umiejscowiony, że wpasuje się między krokwie, ale za to wieniec opaskowy na ścianie kolankowej będzie na długości komina ulegał zwężeniu z 24cm do 13cm Chyba czeka mnie jeszcze jedno spotkanie z projektantem, żeby poprawił niedoróbki. Już wiem, dlaczego pierwszy dom buduje się dla wroga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 15.01.2008 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Jak myślicie - nie będą te pustaki za ciężkie dla Ani, żeby mi je podawała? ja tam się na budowaniu nie znam, ale pustaki zgodnie ze swą nazwą ciężkie być nie powinny Ja podawałm a też jestem Ania I właśnie Ciebie postawię za wzór. A jak będę na etapie cekolowania i robienia skalniaka to dam Ani do przeczytania dziennik Olki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 15.01.2008 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 No, no, Marjucha, zamierzasz nową pracownicę zatrudnić? Uważaj na nią, żebyś nie zamęczył! Ja No coś Ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSERO 16.01.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 U mnie po staremu w kominie decha na połowie szerokości cegły, a na tym belka stropowa. dobrze że się cała nie spaliła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 21.01.2008 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 A co masz za problem z kominem ? Zbieraj sie szybko do kupy , bo pogoda budowlana jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 21.01.2008 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Z kominem muszę trochę pomyśleć, bo projektant się chyba nie spisał. Mogą być problemy z późniejszym odbiorem, bo przez ciąg wentylacyjny zaprojektowana jest wcinka z rurą odprowadzającą spaliny z kotła węglowego. Lada dzień będzie projekt przyłączy zatwierdzony przez Starostwo i wtedy zacznę coś dalej działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olkalybowa 22.01.2008 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Zakład energetyczny zadaje pytanie o zużycie w kWh/rok ,w celu ustalenia taryfy. W przypadku domów jednorodzinnych jest to taryfa G11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.01.2008 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Mozna do tego podejsc na 2 sposoby: 1) wpisac zuzycie dotychczasowe jakie masz obecnie w kwh/rok jezeli nie planujesz jakichs dodatkowych urządzeń na prąd. 2) oszacowac: np na moim przykładzie gdzie wszystko jest u mnie na prąd tzn ogrzewanie cuw i cala kuchenka wychodzi dziennie o ile pamietam ok 12kwh/ dobe w lecie i średnio ok 40 kwh/dobę w sezonie grzewczym. Jeżeli od zuzycia dziennego w lecie odelmiesz cuw i kuchenkę to zostanie ok 5 kwh/dobę x 365 dni = 1800 kwh/rok W praktyce to i tak nie ma znaczenia ilepotem zużyjesz, jak zauważuł 1 z przedmówców chodzi o przypisanie uzytkownika do odpowiedniej taryfy,jeżeli zalezy ci na taryfie g-12 to podaje sie wieksze zuzycie,ale to tez nie do konca moj elektryk powiedzial ze kazdy ma prawo do zamiany licznikana 2 taryfowy i ze kosztuje (kosztowalo) to 100 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 23.01.2008 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Wielkie dzięki za podpowiedzi. Zaokrąglę do 2000 kWh/rok i tak im wyślę tą umowę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 31.01.2008 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Muszę przyznać,że super prowadzisz dziennik. Czyta się jego jak dobrą powieść . Podziwiam Cię ,że tyle pracy wkładasz w budowę i masz czas by pisać. Budować samemu to wielkie wyzwanie. Cieszymy się ,że budujesz GL-a 342 bo my też zaczynamy budować jego mniejszą o garaż wersję czyli GL-a 150 czyli Jutrzenkę. Czyli jest nas trzech budujących domy : 2 x GL150 + Twój GL 342 Beata. Mam nadzieję, że będą następni budujący ,którym spodobają się te projekty i będą je budować .!!! Z jakiego materiału budujesz ściany i ile poszło Ci bloczków M6 ? Komin murujesz z cegły czy stawiasz systemowy ? Pozdrawiam i życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 31.01.2008 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Marjucha no co u Ciebie tak cicho ? Czyżbys nic nie robił??? Nieee, no u Ciebie to niemożliwe, na pewno ciężko pracujesz i nie masz czasu na forumowanie, czy tak??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marjucha 31.01.2008 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Witam. Miło mi powitać i dzięki za pochwałę dziennika. Ściany będę stawiał z gazobetonu szerokości 24cm. Jaki będzie dokładnie to nie wiem, bo dopiero w przyszłym tygodniu jadę do hurtowni zamówić pierwsze 1000sztuk i wtedy zdecyduje(kwestia ceny) Kominy na 90% będą systemowe. W weekend ostatecznie się zdecyduję co będę brał. Co do Jutrzenki to dłuższy czas chciałem ją budować, ale znalazłem projekt Beata, a że chciałem mieć garaż to wybór był prosty. Co do samodzielnego budowania to traktuje to jak wyzwanie a jednocześnie sposób na oszczędzanie Na ścianę fundamentową zużyłem 900 bloczków 38x24x14. Pozdrawiam i zapraszam ponownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts