Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze dla Marjuchy:)

rrmi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wieczorek dobry :D Poradzicie sobie we dwoje, zobaczysz. Ania nie wygląda na kwękającą paniusię, da sobie radę :D

No ba :wink:

Tak profilaktycznie od jutra Jej karnet na siłownię wykupię :wink:

Może się narazie nie wychylaj, z jakiego powodu ten karnet :wink:

Powodzenia życzę :D

jeśli chodzi o kjominy, to moje mi się od początku nie podobały i tak zostało i jest do dzisiaj, ale idą do reperacji lub wymiany tylko nie wiem jeszcze na jakie

Powodzenia w budowaniu i dobrej pogody :p :p :p

U mnie z kominem problem polega na tym, że po przeróbkach projektanta dokonującego adaptacji projektu, podłączenie rury odprowadzającej spaliny z pieca będzie przecinało kanał wentylacyjny w kotłowni.

Co prawda wentylacja może się zaczynać dopiero nad tą wcinką, ale jak twierdzi kierownik budowy mogę mieć później problemy z odbiorem kominów.

Poza tym ten projektowany komin jest tak umiejscowiony, że wpasuje się między krokwie, ale za to wieniec opaskowy na ścianie kolankowej będzie na długości komina ulegał zwężeniu z 24cm do 13cm :-?

Chyba czeka mnie jeszcze jedno spotkanie z projektantem, żeby poprawił niedoróbki.

Już wiem, dlaczego pierwszy dom buduje się dla wroga :wink:

Jak myślicie - nie będą te pustaki za ciężkie dla Ani, żeby mi je podawała?

ja tam się na budowaniu nie znam, ale pustaki zgodnie ze swą nazwą ciężkie być nie powinny :wink:

Ja podawałm a też jestem Ania :D

I właśnie Ciebie postawię za wzór. :wink:

A jak będę na etapie cekolowania i robienia skalniaka to dam Ani do przeczytania dziennik Olki :wink: 8)

Z kominem muszę trochę pomyśleć, bo projektant się chyba nie spisał.

Mogą być problemy z późniejszym odbiorem, bo przez ciąg wentylacyjny zaprojektowana jest wcinka z rurą odprowadzającą spaliny z kotła węglowego. :roll:

Lada dzień będzie projekt przyłączy zatwierdzony przez Starostwo i wtedy zacznę coś dalej działać :wink:

Mozna do tego podejsc na 2 sposoby:

1) wpisac zuzycie dotychczasowe jakie masz obecnie w kwh/rok jezeli nie planujesz jakichs dodatkowych urządzeń na prąd.

2) oszacowac: np na moim przykładzie gdzie wszystko jest u mnie na prąd tzn ogrzewanie cuw i cala kuchenka wychodzi dziennie o ile pamietam ok 12kwh/ dobe w lecie i średnio ok 40 kwh/dobę w sezonie grzewczym. Jeżeli od zuzycia dziennego w lecie odelmiesz cuw i kuchenkę to zostanie ok 5 kwh/dobę x 365 dni = 1800 kwh/rok :wink:

W praktyce to i tak nie ma znaczenia ilepotem zużyjesz, jak zauważuł 1 z przedmówców chodzi o przypisanie uzytkownika do odpowiedniej taryfy,jeżeli zalezy ci na taryfie g-12 to podaje sie wieksze zuzycie,ale to tez nie do konca moj elektryk powiedzial ze kazdy ma prawo do zamiany licznikana 2 taryfowy i ze kosztuje (kosztowalo) to 100 zł.

• 2 weeks później...

Muszę przyznać,że super prowadzisz dziennik. Czyta się jego jak dobrą powieść . Podziwiam Cię ,że tyle pracy wkładasz w budowę i masz czas by pisać.

Budować samemu to wielkie wyzwanie.

Cieszymy się ,że budujesz GL-a 342 bo my też zaczynamy budować jego mniejszą o garaż wersję czyli GL-a 150 czyli Jutrzenkę.

Czyli jest nas trzech budujących domy : 2 x GL150 + Twój GL 342 Beata.

Mam nadzieję, że będą następni budujący ,którym spodobają się te projekty i będą je budować .!!!

Z jakiego materiału budujesz ściany i ile poszło Ci bloczków M6 ?

Komin murujesz z cegły czy stawiasz systemowy ?

Pozdrawiam i życzę powodzenia

:oops:

Witam.

Miło mi powitać i dzięki za pochwałę dziennika.

Ściany będę stawiał z gazobetonu szerokości 24cm.

Jaki będzie dokładnie to nie wiem, bo dopiero w przyszłym tygodniu jadę do hurtowni zamówić pierwsze 1000sztuk i wtedy zdecyduje(kwestia ceny) :wink:

Kominy na 90% będą systemowe. W weekend ostatecznie się zdecyduję co będę brał.

Co do Jutrzenki to dłuższy czas chciałem ją budować, ale znalazłem projekt Beata, a że chciałem mieć garaż to wybór był prosty. 8)

Co do samodzielnego budowania to traktuje to jak wyzwanie a jednocześnie sposób na oszczędzanie :oops:

Na ścianę fundamentową zużyłem 900 bloczków 38x24x14.

Pozdrawiam i zapraszam ponownie :wink: