Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

malowanie wapno+mleko

Recommended Posts

karlsruhe:

jeszce nie zrobione więc nie ma co pokazywac :) zamierzam własnie pomalowac eksperymentalnie płot aby 'nabrac smaku' na malowanie domu

zaglądam tutaj czasami ale najczęściej jak dostaję info że cos się nowego pojawiło - wygląda jakbym dostawał takie info nieco nieregularnie ...

sp5es:

podajesz bardzo fajne informacje.

1. jesli olej lniany pomaga hydrofobizowac to w jakich proporcjach nalezałoby go stosowac?

2. mam scianę 3w na razie od zeszłego roku tylko otynkowaną tynkiem cementowo wapiennym więc czasami nieco namaka ale wysycha dośc szybko bo dom jest parterowy i ma szerokie okapy (60..90cm)

3. jesli odnawianie co 3 lata to jeszcze nie jest tak źle - jedyny problem to te kwiatki co zdążą podrosnąc obok domu. To należy rzeczywiście wziąć pod uwagę. Jak by to wyglądało w przypadku pomalowania emulsją - tzn co ile lat nalezy to odnawiac? Kiedyś chałupy bieliło się co rok na święta :)

Jerry-Mc zgadzam sie z Tobą - namoczyc lub uzyc wiertarki z końcówka do mieszania kleju i grudek powodujących odpryski nie powinno byc ...

stare receptury z wapnem gaszonym to remedium na brak wapna uzyskiwanego na sucho, na brak sprzętu/ wiertarka z końcówką/ a kazeine /klej kostny/ zastępowano serkiem czy padliną rzucaną do dołka z wapnem ...

brzoza, jerry-mc

do tynkowania ozywałem wapna (tynki cementowo-wapienne) i specjaliści zdecydowanie polecali wapno gaszone i do tego najlepiej jeśli leżało juz co najmniej 6 miesięcy (najlepiej rok). W celu zakupu takowego należy poszukać lokalnego producenta takiego wapna (sa takowi ale nie w hipermarketach :)).

Wapno jest bardziej 'tłuste' w czasie rozcierania palcami, duzo lepiej sprawdza się w pracach na ścianie. Inne rozwiązania sa szybsze ale nie wiem czy równie dobre. Chemicznie wygląda to podobnie...

Nie należy zapominać,że układ taki ma zerową hydrofobowość.

We włoskich warunkach, gdzie rzadko pada - nawet się sprawdza. Okres życia u nas takiej farby to pewnie ze 3 lata ...

w polskich tez sie sprawdza (po dodaniu dodatków utwardzających i zwiększających szczelność powłoki)

remedium na częste deszcze jest szeroki okap nad domem ...

/niestety nie ma remedium na boczny wiatr i zacinający skośnie deszcz :-?/

mam tak zrobiona elewacje której niedawno minęło 3 lata

uzupełnienia wymagały fragmenty sciany zachodniej i trzeba było zamalowac ślady kocich łapek pod parapetami parteru

Nie należy zapominać,że układ taki ma zerową hydrofobowość. ...

w polskich tez sie sprawdza (po dodaniu dodatków utwardzających i zwiększających szczelność powłoki)

uzupełnienia wymagały fragmenty sciany zachodniej i trzeba było zamalowac ślady kocich łapek pod parapetami parteru

brzoza:

okap juz mam :) a co jeszce mozna dodac jako te środki utwardzające i uszczelniające o których piszesz?

pozdrawiam

Nie należy zapominać,że układ taki ma zerową hydrofobowość.

We włoskich warunkach, gdzie rzadko pada - nawet się sprawdza. Okres życia u nas takiej farby to pewnie ze 3 lata ...

Jeśli się okaże , że te dodatki utwardzające to spoiwo akrylowe, powoli dochodzimy do źródeł...

@jerry

nie probowalam takim wapnem, tylko od razu takim jak opisalam.

Sciana zostala zhydrofob....ana (kurcze, nie wiem jak sie piisze)

warstwa mydla marsylskiego. Trzyma sie.

Pozdrawiam

agnes

Ograniczenie nasiąkliwości można uzyskac przez dodatek nierozpuszczalnych w wodzie soli kwasów tłuszczowych np. stearynianem wapnia, cynku itd.

Inna droga - impregnacja preparatem siloksanowym / silikonowym

• 2 years później...