Roksi01 25.09.2011 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Amalfi, zrobiłam placek z Twojego przepisu i wyszedł bardzo dobry. Faktycznie robi się go bardzo szybko i równie bardzo szybko znika z blachy. Zamiast śliwek użyłam drobno pokrajanych brzoskwiń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 29.09.2011 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 Amalfi, zrobiłam placek z Twojego przepisu i wyszedł bardzo dobry. Faktycznie robi się go bardzo szybko i równie bardzo szybko znika z blachy. Zamiast śliwek użyłam drobno pokrajanych brzoskwiń. Cieszę się, że smakowało. Jutro wracam z tygodniowej delegacji i od razu robię to ciasto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdazaba 03.12.2011 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Witam! Robicie już pierniki? U mnie ciasto jeszcze leży i dochodzi! Bedę je piekła za tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 11.12.2011 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Tegoroczne http://oi43.tinypic.com/1zwdt8p.jpg http://oi41.tinypic.com/5x3992.jpg http://oi40.tinypic.com/25aqadj.jpg http://oi44.tinypic.com/f0xldf.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 11.12.2011 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Przepis ? Piękne :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 12.12.2011 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Przepis ? Piękne :) Prosze Pierniki: -1 kg maki -2 jaja -4 lyzeczki sody -1/2 szklanki mleka -20 dkg cukru -50 dkg miodu plynnego -1 kostka masla prawdziwego 200 g -30 g przyprawy do piernika -1 plaska lyzka kakao Do miski wkladamy wszystko procz masla. Maslo topimy i wlewamy, a sode rozpuszczamy w mleku i dopiero dolewamy do reszty skladnikow. Zarabiamy ciasto i odstawiamy w chlodne miejsce najlepiej na kilka tygodni (jak sie ktos spozni to kilka dni tez moze byc). Walkujemy ciasto ale nie za cienko i pieczemy na 170 stopni po 10 minut. Nie pieke na srodkowym ruszcie tylko o jednen poziom wyzej na pergaminie. Przestudzone ozdabiamy i chowamy (ja chowam w plastikowych pojemnikach ze szczelna pokrywka zeby nie wyschly). Z tej porcji wychodzi 110-130 sztuk w zaleznosci od wielkosci foremek. Ja zawsze robie podwojnie, bo potem rozdaje zapakowane w koszyczkach z zyczeniami swiatecznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 12.12.2011 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 http://oi54.tinypic.com/ivirvd.jpg a to podwojne pierniki w srodku z powidlami - pyszne, smakuja jak torunskie.Wykonanie: walkuje ciasto ale ciensze, na ciasto lyzeczka nakladam powidla w odstepach tak zeby pasowaly do ksztaltu foremek. Nakrywam drugim rozwalkowanym plackiem, dociskam palcami kazdy piernik naokolo masy powidlowej, potem wycinam ksztalty foremka. Jesli po wycieciu jakis piernik sie rozkleja to naciagam lekko ciasto i sklejam juz wycietego piernika. Po naciagnieciu ciasta piernik stracil ksztalt (ale jest dobrze sklejony) dlatego ponownie nakladam foremke i wycinam ponownie uzyskujac w ten sposob ladny ksztalt. Wszystkie pierniki pokrywam zawsze polewa biala i ciemna, z lukru zrezygnowalam juz kilka lat temu. W polewie bardziej nam smakuja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia77w1 12.12.2011 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Masło dodałam na końcu bo zapomniałam.Mam nadzieję, że nie zepsułam przepisu:oops: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 12.12.2011 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Prosze Pierniki: . Serdeczne dzięki Magpie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdazaba 12.12.2011 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Magpie! A jak robisz polewy? Szczególnieinteresuje mnie ta biała. To na przyszły rok - bo ja w tym roku zamknęłam już fabrykę pierniczków - leżą i czekają świąt - mam nadzieję, że doczekają.Ja robię lukier - ale taki na soku z cytryny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roksi01 13.12.2011 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Ja polewy białą i kakaową robię z czekolad. Rozpuszczam czekoladę i dodaję do niej 3 łyżki mleka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 13.12.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Polewy zawsze kupuje takie jak na zdjeciu, bo sa one elastyczne i nie pekaja tak jak te z czekolady http://oi41.tinypic.com/10wpezp.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiek 14.12.2011 01:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Magpie..prosze powiedz mi, ile tygodni ma "lezakowac" ciasto na pierniki.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 14.12.2011 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Ciasto moze lezakowac nawet 6 tygodni ale jak ktos zapomnial i zarobi kilka dni przed pieczeniem to tez nic sie nie stanie i wyjda dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiek 15.12.2011 01:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Magpie, serdecznie dziekuje za odpowiedz. Zycze zdrowych,spokojnych Swiat Bozego Narodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosia125 16.12.2011 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 magpie101 pozazdrościłam pierniczków i zrobiłam ciasto wczoraj, kiedy mogę najwcześniej pierniczki wykrawać i piec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia11mk 16.12.2011 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Witam wszystkie kuchareczki i kucharzy Muszę się przyznać że w tym roku "ściągnęłam" sobie z forum przepis na pierniczki. Pierwszy raz postanowiłam upiec je na święta. Ciasto od 30 listopada leżakowało w lodówce, wczoraj wyszły pierniczki - 159 szt Są PYSZNE, od razu kilka znikło http://img43.imageshack.us/img43/897/p1010801f.jpg http://img522.imageshack.us/img522/2130/p1010809n.jpg Może nie są tak piękne jak te od magpie ale tu nie chodzi o wygląd - smak jest wyśmienity A Młody jaką miał radochę: http://img521.imageshack.us/img521/6848/p1010798x.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 16.12.2011 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Tosia125 poczekaj do niedzieli i wtedy do dziela! madzia11mk wlasnie najwieksza radosc maja dzieci, moj syn juz prawie 18 lat ma, a od dwoch tygodni pytal kiedy bedziemy dekorowac , piekne Ci wyszly! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosia125 19.12.2011 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 juz zrobione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosia125 25.12.2011 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 moje pierniczki wg forumowego przepisu (część zdjęć, bo reszta nie wchodzi...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.