Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na coś słodkiego, pysznego i łatwego do zrobienia


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 816
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Amalfi, zrobiłam placek z Twojego przepisu i wyszedł bardzo dobry. Faktycznie robi się go bardzo szybko i równie bardzo szybko znika z blachy. Zamiast śliwek użyłam drobno pokrajanych brzoskwiń.

 

Cieszę się, że smakowało. Jutro wracam z tygodniowej delegacji i od razu robię to ciasto. ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 months później...
  • 2 weeks później...
Przepis ? Piękne :):)

 

Prosze :)

 

Pierniki:

 

-1 kg maki

-2 jaja

-4 lyzeczki sody

-1/2 szklanki mleka

-20 dkg cukru

-50 dkg miodu plynnego

-1 kostka masla prawdziwego 200 g

-30 g przyprawy do piernika

-1 plaska lyzka kakao

 

Do miski wkladamy wszystko procz masla. Maslo topimy i wlewamy, a sode rozpuszczamy w mleku i dopiero dolewamy do reszty skladnikow.

Zarabiamy ciasto i odstawiamy w chlodne miejsce najlepiej na kilka tygodni (jak sie ktos spozni to kilka dni tez moze byc).

Walkujemy ciasto ale nie za cienko i pieczemy na 170 stopni po 10 minut. Nie pieke na srodkowym ruszcie tylko o jednen poziom wyzej na pergaminie.

Przestudzone ozdabiamy i chowamy (ja chowam w plastikowych pojemnikach ze szczelna pokrywka zeby nie wyschly).

 

Z tej porcji wychodzi 110-130 sztuk w zaleznosci od wielkosci foremek. Ja zawsze robie podwojnie, bo potem rozdaje zapakowane w koszyczkach z zyczeniami swiatecznymi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://oi54.tinypic.com/ivirvd.jpg

 

a to podwojne pierniki w srodku z powidlami - pyszne, smakuja jak torunskie.

Wykonanie: walkuje ciasto ale ciensze, na ciasto lyzeczka nakladam powidla w odstepach tak zeby pasowaly do ksztaltu foremek. Nakrywam drugim rozwalkowanym plackiem, dociskam palcami kazdy piernik naokolo masy powidlowej, potem wycinam ksztalty foremka. Jesli po wycieciu jakis piernik sie rozkleja to naciagam lekko ciasto i sklejam juz wycietego piernika. Po naciagnieciu ciasta piernik stracil ksztalt (ale jest dobrze sklejony) dlatego ponownie nakladam foremke i wycinam ponownie uzyskujac w ten sposob ladny ksztalt.

 

Wszystkie pierniki pokrywam zawsze polewa biala i ciemna, z lukru zrezygnowalam juz kilka lat temu. W polewie bardziej nam smakuja.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkie kuchareczki i kucharzy :)

Muszę się przyznać że w tym roku "ściągnęłam" sobie z forum przepis na pierniczki. Pierwszy raz postanowiłam upiec je na święta.

Ciasto od 30 listopada leżakowało w lodówce, wczoraj wyszły pierniczki - 159 szt :)

Są PYSZNE, od razu kilka znikło :)

 

http://img43.imageshack.us/img43/897/p1010801f.jpg

 

http://img522.imageshack.us/img522/2130/p1010809n.jpg

 

Może nie są tak piękne jak te od magpie ale tu nie chodzi o wygląd - smak jest wyśmienity :D

 

A Młody jaką miał radochę:

http://img521.imageshack.us/img521/6848/p1010798x.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...