Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na coś słodkiego, pysznego i łatwego do zrobienia


Recommended Posts

Gość elutek
Najlepsze Na Świecie Świąteczne Ciasto Owocowe

 

Składniki:

1 kostka masła,

2 szklanka cukru,

1 łyżeczka soli

4 jajka

1 szklanka suszonych owoców,

1 szklanka orzechów

sok cytrynowy

proszek do pieczenia

3-4 szklanki dobrej whisky

 

Sposób przygotowania:

 

 

Przed rozpoczęciem mieszania składników sprawdź czy whisky jest dobrej jakości.

Dobra... prawda? Przygotuj teraz dużą miskę, szklankę itp. utensylia kuchenne.

Sprawdź czy na pewno whisky jest taka jak trzeba ... by być tego pewnym nalej jedną

szklankę i wypij tak szybko, jak to tylko możliwe. Operację powtórz.

 

Przy użyciu miksera elektrycznego ubij kostkę masła na puszystą masę, dodaj łyżeszke

sukru i ubjaj dalej. W miedzyszasie zprawdź czy wisky jest na pewno taka jak czeba.

Najlepiej sklaneczke. Otfórz druga butelkie jeźli czeba. Wszuś do mniski dwa jajki,

obje szlanki z owosami i upijaj je mikserem. Sprawś jakoź wiski żepy pootem gośie

nie mufili sze jest trojnoca.

 

Wszuś do miszki szyśką sul jaka masz w domu czy so tam masz szysko jedno so, f sumje

fsale nie nie ma snaszenia so fszuśisz ! Fypij skok sytrynnmowy. Fymjeszaj fszysko z oszehami

i sukrem fszystko jedno i frzudź monki ile tam masz fdomu, osmaruj piesyk masem i wyklej

siasto na plache piesyka, usaw ko na 350 stofni, saaaamknij źwiszki. Sprawś jakoś fiski

sostanej ot pieszenia siasta

 

I iś spaś.

 

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 816
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

PRZEPIS EW-KI NA '' RACUCHY''

 

wszystko na oko

 

troche drozdzy posypac cukrem ( łyżeczka ) dolac troche cieplego mleka i dopelnic mąka -gestość śmietany

 

jak troszke podrosnie dosypać mąki ,dolac cieplego mleka ,jedno jajko -dodac strate jablko ....smazyc na zloty kolor na rozgrzanym oleju

 

czas pracy 10 min .....smak -bezcenny

 

pyszne!!! :)

zaraz idę robić "zwykłą" szarlotkę (chociaż od poniedziałku jetem na diecie), ale na ten tydzień chyba starczy odchudzania :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks później...

Tlusty czwartek przeminal, a tu nie ma zadnego przepisu na paczki :roll: .

Bede wiec pierwsza i podaje przepis, fotki beda za chwilke.

Skladniki:

-1 kg maki

-8 dkg drozdzy

-1 szklanka cukru pudru

-2 szklanki cieplego mleka

-14 zoltek

-20 dkg masla stopionego bez serwatki

-6 lyzek spirytusu

Wykonanie:

z drozdzy, szklanki letniego mleka i lyzki maki zarabiamy rozczyn i odstawiamy do wyrosniecia. Do duzej miski wkladam wszystkie wyzej wymienione skladniki i do tego dodaje wyrosniety rozczyn i wyrabiam. Potem znowu zostawiam do wyrosniecia. Wyrosniete ciasto wyrzucam na posypany maka blat i rozwalkowuje na placek o grubosci 2 cm, wycinam szklanka krazki. Smaze na 2 kostki smalcu+2 kostki planty, po usmazeniu jeszcze cieple szprycuje marmolada lub budyniem smietankowym. Na koniec obtaczam paczki w lukrze z dodatkiem olejku pomaranczowego.

Smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...

PRZEPIS ANIWMURATORZE

 

MUFINKI

 

Składniki suche :

 

1,5 szklanki mąki

1 łyżeczka sody

pół łyżeczki proszku do pieczenia

pół szklanki cukru

 

Składniki mokre :

 

pół szklanki oleju

pół szklanki mleka ( lub kefiru albo maślanki )

1 jajko

2-3 rozgniecione banany

 

Wymieszać osobno składniki mokre i osobno suche . Wlać mokre do suchych , dodać banany. Niedbale wymieszać widelcem , aby składniki się połączyły . Piec w formie mufinkowej przez ok. 25-30 minut w temperaturze 175°C .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

niebawem mufinkowego szaleństwa ciąg dalszy :lol:

MUFINKI CEBULOWO-KIEŁBASKOWE

 

Składniki:

 

2 średnie cebule

80 g szynki lub innej wędliny

150 g margaryny

8 łyżek mleka

1 jajko

130 g żółtego sera

300 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy do smaku

Formę na mufinki natłuścić i wstawić do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC. Rozpuścić margarynę na małym ogniu i odstawić do wystygnięcia w chłodne miejsce. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na złoto, następnie pokroić wędlinę i żółty ser w kostkę (ser można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Ostudzoną margarynę ubić razem z jajkiem, dodać ¾ żółtego sera, szynkę lub kiełbasę, cebulę. Wymieszać i doprawić przyprawami: solą, pieprzem czarnym oraz ziołowym. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

 

Formy mufinkowe wypełniamy masą do ¾ ich wysokości, posypujemy pozostałym serem. Pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu wyciągamy formę z piekarnika i pozostawiamy w niej mufinki około 10-15 minut, aż wystygną. Mufinki podajemy na zimno. SMACZNEGO!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podaję przepis na obiecany tort.

Przepis znalazłam na innym portalu , nie każdy zagląda na inne portale więc pozwoliłam sobie go tutaj umieścić bo tort jest bardzo pyszny.

MIKADO

 

Składniki na ciasto:

250 ml gestej kwaśnej śmietany 18%

1 jajko

1 szklanka cukru

1 łyzeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody (zalać odrobiną gorącej wody)

70 dag mąki

 

Składniki wymieszać i zarobić ciasto o konsystencji ciasta pierogowego.Aby nie było za twarde mąkę dosypywać porcjami.Nie zawsze będzie to 70 dag. Upiec cienkie placki na spodach od tortownicy posmarowanych margaryną.. I tutaj przydałyby się co najmniej dwie takie same tortownice, ja mam tylko jedna i te spody piekłam chyba ze 6 godz...

Ciasto na placki bardzo cienko wałkować.Układac na spodzie od tortownicy i przyciąc brzegi.Piec na mocno złoty kolor.Placki moga byc mocno przypieczone

bo doda to smaku.Po upieczeniu delikatnie zdjąć. Jesli dobrze nasmarujecie tortownicę to problemów ze zdjęciem ciasta nie będzie.W swoim piekarniku piekłam ok 15 minut.

Z tego ciasta wyjdzie ok 16-20 spodów. Mnie wyszło 20 ( jeden dzieci zjadły, jeden się pokruszył-ale nie ma to znaczenia bo mozna w srodek dać albo zostawic na koniec jako posypkę do dekoracji)

Z tych 18 spodów zrobiłam dwa torty mniejsze, które wcale takie małe nie były .Albo mozna zrobić jeden duzy..Jak kto woli.

 

Masa I

1 litr śmietany kremówki 30%

1/2 szklanki cukru pudru

cukier waniliowy

4 śmietan-fix

Ubić śmietanę z cukrem i śmietan-fixem, schłodzić

 

Masa II

3 jaja

1 szklanka cukru

1/2 szklanki mąki pszennej

1 litr mleka

25 dag masła

 

Jaja utrzeć z cukrem, dodać troche mleka i mąkę. Resztę mleka zagotować i dodać masę jajeczno-mączną i ugotować budyń. Do gorącego budyniu mikserem wkręcić 1/2 kostki masła. Resztę masła utrzec i dodawać porcjami ostudzony budyń z wkręconym wcześniej masłem.

Placki przekładac na przemian bitą smietana i masą budyniową. Posmarować wierzch i boki ciasta. Udekorować. Schłodzic w lodówce. Albo najlepiej zrobic dzień wczesniej przed podaniem i zostawić na noc. Placki zmiękną od kremu.

Krązki ciasta najlepiej przekładać masami w obręczy od tortownicy ponieważ tort po przełozeniu puchnie wszerz. W obręczy puchnie równomiernie.

 

Ja co trzeci placek przekładałam dżemem z owoców lesnych albo jagodowym.

A same placki upiekłam w srodę i do soboty spokojnie leżały. W sobotę rano zrobiłam masy , przełożyłam tort i wieczorem był zjedzony...

Wydaje się trudny ale w rzeczywistości wcale taki nie jest. Dla mnie najgorsze były te placki.. zyczę smacznego :D :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

Masa karmelowa?

 

Można ją zrobić, gotując 2-3 godziny, na maleńkim ogniu puszkę mleka skondensowanego, słodzonego.

Wystudzić go w wodzie w której się gotowała. Potem wyjąć do garnuszka i utrzeć z 5 dkg masła (dodaję maleńką szczyptę sol)i.

 

Można udekorować mazurek, lub przełożyć tą masą wafle :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek
Ja z prosba :oops: .

Moze mi ktos powiedziec ,jak sie nazywa taka masa w koloze krowek.taka kruchawa i bardzo slodka.Mazurki sie z tym robi.A moze jakis namiar na taka mase?Prosze bardzo o pomoc.

Pozdrawiam.

 

ja taką masę uzyskuję z mleka skondensowanego słodzonego /w puszce/

 

gotuję taką puszkę ok. 3 godziny, dolewając od czasu do czasu wodę -

puszka musi być cały czas zanurzona w wodzie

otwieram dopiero jak wystygnie - to WAŻNE! - inaczej "wybucha" :lol:

 

czasem dodaję do tej masy miękkie, utarte masło /ok. pół kostki/

i przekładam wafle lub wykładam na mazurek :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...