Gość elutek 31.12.2007 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 Najlepsze Na Świecie Świąteczne Ciasto Owocowe Składniki: 1 kostka masła, 2 szklanka cukru, 1 łyżeczka soli 4 jajka 1 szklanka suszonych owoców, 1 szklanka orzechów sok cytrynowy proszek do pieczenia 3-4 szklanki dobrej whisky Sposób przygotowania: Przed rozpoczęciem mieszania składników sprawdź czy whisky jest dobrej jakości. Dobra... prawda? Przygotuj teraz dużą miskę, szklankę itp. utensylia kuchenne. Sprawdź czy na pewno whisky jest taka jak trzeba ... by być tego pewnym nalej jedną szklankę i wypij tak szybko, jak to tylko możliwe. Operację powtórz. Przy użyciu miksera elektrycznego ubij kostkę masła na puszystą masę, dodaj łyżeszke sukru i ubjaj dalej. W miedzyszasie zprawdź czy wisky jest na pewno taka jak czeba. Najlepiej sklaneczke. Otfórz druga butelkie jeźli czeba. Wszuś do mniski dwa jajki, obje szlanki z owosami i upijaj je mikserem. Sprawś jakoź wiski żepy pootem gośie nie mufili sze jest trojnoca. Wszuś do miszki szyśką sul jaka masz w domu czy so tam masz szysko jedno so, f sumje fsale nie nie ma snaszenia so fszuśisz ! Fypij skok sytrynnmowy. Fymjeszaj fszysko z oszehami i sukrem fszystko jedno i frzudź monki ile tam masz fdomu, osmaruj piesyk masem i wyklej siasto na plache piesyka, usaw ko na 350 stofni, saaaamknij źwiszki. Sprawś jakoś fiski sostanej ot pieszenia siasta I iś spaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikazuu 16.01.2008 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 PRZEPIS EW-KI NA '' RACUCHY'' wszystko na oko troche drozdzy posypac cukrem ( łyżeczka ) dolac troche cieplego mleka i dopelnic mąka -gestość śmietany jak troszke podrosnie dosypać mąki ,dolac cieplego mleka ,jedno jajko -dodac strate jablko ....smazyc na zloty kolor na rozgrzanym oleju czas pracy 10 min .....smak -bezcenny pyszne!!! zaraz idę robić "zwykłą" szarlotkę (chociaż od poniedziałku jetem na diecie), ale na ten tydzień chyba starczy odchudzania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 02.02.2008 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Tlusty czwartek przeminal, a tu nie ma zadnego przepisu na paczki . Bede wiec pierwsza i podaje przepis, fotki beda za chwilke. Skladniki: -1 kg maki -8 dkg drozdzy -1 szklanka cukru pudru -2 szklanki cieplego mleka -14 zoltek -20 dkg masla stopionego bez serwatki -6 lyzek spirytusu Wykonanie: z drozdzy, szklanki letniego mleka i lyzki maki zarabiamy rozczyn i odstawiamy do wyrosniecia. Do duzej miski wkladam wszystkie wyzej wymienione skladniki i do tego dodaje wyrosniety rozczyn i wyrabiam. Potem znowu zostawiam do wyrosniecia. Wyrosniete ciasto wyrzucam na posypany maka blat i rozwalkowuje na placek o grubosci 2 cm, wycinam szklanka krazki. Smaze na 2 kostki smalcu+2 kostki planty, po usmazeniu jeszcze cieple szprycuje marmolada lub budyniem smietankowym. Na koniec obtaczam paczki w lukrze z dodatkiem olejku pomaranczowego. Smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 02.02.2008 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 http://images26.fotosik.pl/151/f01f1158730f62f0med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 02.02.2008 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Mniamuśne! Ile pączków wychodzi z 1 kg mąki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 02.02.2008 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Dzisiaj wyszly mi 53 sztuki ale jak rozwalkuje sie mocniej ciasto to wychodzi okolo 65 sztuk. Te dzisiejsze sa bardzo duze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 02.02.2008 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Noo, to w najbliższy weekend sama pączki usmażę i wystarczy z połowy składników Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 03.03.2008 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2008 PRZEPIS ANIWMURATORZE MUFINKI Składniki suche : 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka sody pół łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru Składniki mokre : pół szklanki oleju pół szklanki mleka ( lub kefiru albo maślanki ) 1 jajko 2-3 rozgniecione banany Wymieszać osobno składniki mokre i osobno suche . Wlać mokre do suchych , dodać banany. Niedbale wymieszać widelcem , aby składniki się połączyły . Piec w formie mufinkowej przez ok. 25-30 minut w temperaturze 175°C . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniawmuratorze 04.03.2008 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 niebawem mufinkowego szaleństwa ciąg dalszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 04.03.2008 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 niebawem mufinkowego szaleństwa ciąg dalszy MUFINKI CEBULOWO-KIEŁBASKOWE Składniki: 2 średnie cebule 80 g szynki lub innej wędliny 150 g margaryny 8 łyżek mleka 1 jajko 130 g żółtego sera 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy do smaku Formę na mufinki natłuścić i wstawić do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC. Rozpuścić margarynę na małym ogniu i odstawić do wystygnięcia w chłodne miejsce. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na złoto, następnie pokroić wędlinę i żółty ser w kostkę (ser można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Ostudzoną margarynę ubić razem z jajkiem, dodać ¾ żółtego sera, szynkę lub kiełbasę, cebulę. Wymieszać i doprawić przyprawami: solą, pieprzem czarnym oraz ziołowym. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formy mufinkowe wypełniamy masą do ¾ ich wysokości, posypujemy pozostałym serem. Pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu wyciągamy formę z piekarnika i pozostawiamy w niej mufinki około 10-15 minut, aż wystygną. Mufinki podajemy na zimno. SMACZNEGO!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 05.03.2008 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 dodać ¾ ila, oświeć mnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzik.78 06.03.2008 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 muszę wstawić przepis na tort Mikado.Dla mnie rewelacja.Najlepszy jaki jadłam .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 08.03.2008 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 No to czekam na przepis tortu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzik.78 08.03.2008 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 Podaję przepis na obiecany tort. Przepis znalazłam na innym portalu , nie każdy zagląda na inne portale więc pozwoliłam sobie go tutaj umieścić bo tort jest bardzo pyszny. MIKADO Składniki na ciasto: 250 ml gestej kwaśnej śmietany 18% 1 jajko 1 szklanka cukru 1 łyzeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody (zalać odrobiną gorącej wody) 70 dag mąki Składniki wymieszać i zarobić ciasto o konsystencji ciasta pierogowego.Aby nie było za twarde mąkę dosypywać porcjami.Nie zawsze będzie to 70 dag. Upiec cienkie placki na spodach od tortownicy posmarowanych margaryną.. I tutaj przydałyby się co najmniej dwie takie same tortownice, ja mam tylko jedna i te spody piekłam chyba ze 6 godz... Ciasto na placki bardzo cienko wałkować.Układac na spodzie od tortownicy i przyciąc brzegi.Piec na mocno złoty kolor.Placki moga byc mocno przypieczone bo doda to smaku.Po upieczeniu delikatnie zdjąć. Jesli dobrze nasmarujecie tortownicę to problemów ze zdjęciem ciasta nie będzie.W swoim piekarniku piekłam ok 15 minut. Z tego ciasta wyjdzie ok 16-20 spodów. Mnie wyszło 20 ( jeden dzieci zjadły, jeden się pokruszył-ale nie ma to znaczenia bo mozna w srodek dać albo zostawic na koniec jako posypkę do dekoracji) Z tych 18 spodów zrobiłam dwa torty mniejsze, które wcale takie małe nie były .Albo mozna zrobić jeden duzy..Jak kto woli. Masa I 1 litr śmietany kremówki 30% 1/2 szklanki cukru pudru cukier waniliowy 4 śmietan-fix Ubić śmietanę z cukrem i śmietan-fixem, schłodzić Masa II 3 jaja 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 litr mleka 25 dag masła Jaja utrzeć z cukrem, dodać troche mleka i mąkę. Resztę mleka zagotować i dodać masę jajeczno-mączną i ugotować budyń. Do gorącego budyniu mikserem wkręcić 1/2 kostki masła. Resztę masła utrzec i dodawać porcjami ostudzony budyń z wkręconym wcześniej masłem. Placki przekładac na przemian bitą smietana i masą budyniową. Posmarować wierzch i boki ciasta. Udekorować. Schłodzic w lodówce. Albo najlepiej zrobic dzień wczesniej przed podaniem i zostawić na noc. Placki zmiękną od kremu. Krązki ciasta najlepiej przekładać masami w obręczy od tortownicy ponieważ tort po przełozeniu puchnie wszerz. W obręczy puchnie równomiernie. Ja co trzeci placek przekładałam dżemem z owoców lesnych albo jagodowym. A same placki upiekłam w srodę i do soboty spokojnie leżały. W sobotę rano zrobiłam masy , przełożyłam tort i wieczorem był zjedzony... Wydaje się trudny ale w rzeczywistości wcale taki nie jest. Dla mnie najgorsze były te placki.. zyczę smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 08.03.2008 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 dodać ¾ ila, oświeć mnie... 3/4 FOREMKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzik.78 08.03.2008 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 dodać ¾ ila, oświeć mnie... 3/4 FOREMKI a skąd wiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 19.03.2008 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Kto ma sprawdzony przepis na babkę wielkanocną, najlepiej piaskową i najlepiej zawsze wychodzącą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 20.03.2008 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Ja z prosba . Moze mi ktos powiedziec ,jak sie nazywa taka masa w koloze krowek.taka kruchawa i bardzo slodka.Mazurki sie z tym robi.A moze jakis namiar na taka mase?Prosze bardzo o pomoc. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 20.03.2008 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Masa karmelowa? Można ją zrobić, gotując 2-3 godziny, na maleńkim ogniu puszkę mleka skondensowanego, słodzonego. Wystudzić go w wodzie w której się gotowała. Potem wyjąć do garnuszka i utrzeć z 5 dkg masła (dodaję maleńką szczyptę sol)i. Można udekorować mazurek, lub przełożyć tą masą wafle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 20.03.2008 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Ja z prosba . Moze mi ktos powiedziec ,jak sie nazywa taka masa w koloze krowek.taka kruchawa i bardzo slodka.Mazurki sie z tym robi.A moze jakis namiar na taka mase?Prosze bardzo o pomoc. Pozdrawiam. ja taką masę uzyskuję z mleka skondensowanego słodzonego /w puszce/ gotuję taką puszkę ok. 3 godziny, dolewając od czasu do czasu wodę - puszka musi być cały czas zanurzona w wodzie otwieram dopiero jak wystygnie - to WAŻNE! - inaczej "wybucha" czasem dodaję do tej masy miękkie, utarte masło /ok. pół kostki/ i przekładam wafle lub wykładam na mazurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.