Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na coś słodkiego, pysznego i łatwego do zrobienia


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 816
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To ja podam przepis na bardzo proste ciasto, bez pieczenia.

 

Bananowiec

 

W 1/2 litra mleka ugotowac dwa budynie smietankowe, lub waniliowe (bez cukru). Ostudzic.

Zmiksowac 250g margaryny lub masla z 250g cukru pudru. Do tego po woli dodawac juz ostudzony budyn i miksowac.

Jak juz jest wszystko polaczone dodac 100g kokosu, 150g pokruszonych petit berow (tak polamac mniej wiecej) i 1/2 kg bananow pokrojonych w krazki.

Na talerzu, lub czyms tam :wink: , ulorzyc obrecz od tortownicy i cala mase do tego przelozyc. Potem obrecz zdjac (albo po prostu ta mase uformowac jak kto woli, bez tej obreczki, mozna zrobic krztalt jaki sie chce) i polac glazura czekoladowa.

 

Jesli ktos kokosu nie lubi, mozna zrobic bez. Mozna zrobic tez podwojna porcje jak ma sie wiecej ludzi do czestowania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To ja podam przepis na bardzo proste ciasto, bez pieczenia.

 

Bananowiec

 

W 1/2 litra mleka ugotowac dwa budynie smietankowe, lub waniliowe (bez cukru). Ostudzic.

Zmiksowac 250g margaryny lub masla z 250g cukru pudru. Do tego po woli dodawac juz ostudzony budyn i miksowac.

Jak juz jest wszystko polaczone dodac 100g kokosu, 150g pokruszonych petit berow (tak polamac mniej wiecej) i 1/2 kg bananow pokrojonych w krazki.

Na talerzu, lub czyms tam :wink: , ulorzyc obrecz od tortownicy i cala mase do tego przelozyc. Potem obrecz zdjac (albo po prostu ta mase uformowac jak kto woli, bez tej obreczki, mozna zrobic krztalt jaki sie chce) i polac glazura czekoladowa.

 

Jesli ktos kokosu nie lubi, mozna zrobic bez. Mozna zrobic tez podwojna porcje jak ma sie wiecej ludzi do czestowania.

 

 

o i to jest przepis jaki lubię. Nic nie trzeba piec więc i stres że nie urośnie jest mniejszy. Wypróbuje na pewno.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mojej koleżanki, zawsze na stole stał blok czekoladowy, którzy wszyscy wręcz ubóstwiali... Nie chciała jednak podzielić się przepisem, żmija jedna :)

 

Więc znalazłam coś w necie, myślę, że to może być to! :)

 

Proste, szybkie, bez pieczenia. Chyba jeszcze w tym tygodniu wybróbuję! :)

 

Blok czekoladowy z herbatnikami - składniki

 

* margaryna 1 kostka

* woda 0,5 szklanki

* cukier 2 szklanki

* kakao 5-6 łyżek

* mleko w proszku 0,5 kg

* herbatniki- 1 paczka

 

Wodę, cukier i margarynę zagotować, kakao i mleko w proszku razem wymieszać po czym ciągle mieszając wlewać zagotowaną wodę z cukrem i tłuszczem. Do gładkiej masy dodać bakalie i pokruszone herbatniki bądź wafle. Formę keksową wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej masę. wstawić do lodówki do zastygnięcia. Kroić jak keks.

 

A wygląda to mniej więcej tak:

http://gotowaniecieszy.blox.pl/resource/blok_czekoladowy.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Prosze bardzo, przepis jest od moni z forum, robi sie je bardzo szybko i wyszlo 47 sztuk.

 

OPONKI SEROWE

 

Składniki

1/2 kg sera półtłustego

1/2 kg mąki (plus do podsypania przy wyrabianiu ciasta)

1/2 szklanki cukru

4 żółtka

1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka octu

1/4 litra kwaśnej śmietany

cukier waniliowy

 

Olej do smażenia (do zimnego dodać mały kieliszek spirytusu)

cukier puder po posypania lub lukier cytrynowy.

 

Przepis

Przesianą mąkę wysypać na stolnicę, dodać przepuszczony przez praskę ser, wbić żółtka, dodać cukier, śmietanę, sodę i ocet.

Zagnieść ciasto. Oprószyć delikatnie mąką, przełożyć na talerz.

Ucinać ciasto po kawałku, wałkować na grubość ok. 1 – 1,5 cm, wykrawać szklanką kółka, zrobić w środku małą dziurkę kieliszkiem.

Najlepiej wyrobić wszystkie oponki, układając je na lekko oprószonej

mąką desce. Wtedy smażenie idzie bardzo sprawnie )

 

Wrzucać oponki na gorący tłuszcz, smażyć na złoty kolor.

Po usmażeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja robie te oponki.

Chyba jest ich mniej niz w przepisie podanym wyzej , Zeljka mowila , ze dla Niej za slodie to mozna dac mniej cukru .

Porcja do zjedzenia przez wieczor :oops:

Prawde mowiac lepiej tych oponek nie robic , bo sa bardzo dobre i szybkie do zrobienia :roll: :wink:

 

Dzieki za przepis rrmi, nastepnym razem zrobie je, tych moich wyszlo zdecydowanie za duzo na nasza trojke.

I w Twoich widze, ze zamiast sody jest proszek, a co do cukru to tez dam mniej, ja dalam 1/2 szklanki na wieksze proporcje pozostalych skladnikow i oponki sa slodkie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W sobotę z robiłam blok czekoladowy, który umieściłam powyżej...

Wyszedł całkiem, całkiem :) Jeśli jednak ktoś będzie zainteresowany, to osobiście proponuję wrzucić dwa razy mniej składników, a dwa razy więcej herbatników :) Wyjdzie bardziej chrupiące, a mniej gumiaste... Mimo wszystko blok czekoladowy jest całkiem niezły :) Chrupię sobie teraz do kawki :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...