Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na coś słodkiego, pysznego i łatwego do zrobienia


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 816
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co???????????????

Żonę ubić :o

Tak na śmierć, mikserem :-?

 

Możliwości jest bez liku........... :wink:

 

No tak, można jeszcze skazać na śmierć przez pokrojenie jajcarnią, jak to robili w "Szuflandii" :roll:

 

Ja chce zginąć o takiego tortu........ :roll: http://images42.fotosik.pl/53/b2460c595e603386.jpg

 

Super w smaku, tylko nie moge dojść z czego jest ta "cielista" masa, wyczułem chyba mąke i cukier puder :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A może ktoś ma przepis na faworki? :roll:

 

Proszę bardzo:

1,5 szkl mąki

40 dag. cukru pudru

1 łyżka masła

3 żółtka

5-10 dag śmietany (daję na oko)

1 kieliszek spirytusu

szczypta soli

Składniki usiekać razem, dodać tyle śmietany aby ciasto było twarde jak na makaron. Dobrze wyrobić i wybijać wałkiem tak długo aż bedą się tworzyły pęcherze. Przykryć ściereczką i zostawić na godzinę.

Ciasto wałkuję dosyć cienko bo lubię kruchutkie faworki, zrobione według tego przepisu takie są :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za przepis na faworki, jutro jeden na pewno wypróbuję :D

 

A to przepis na przepyszne muffinki ze snicersami i bayleisem

 

Składniki

250 g mąki

7 łyżek cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki likieru baileys

3 Snicersy

1 jajko

160 ml mleka

60 g topionego masła

 

W misce łączymy suche składniki. Wszystkie mokre składniki łączymy w miseczce i dodajemy do suchych. Mieszamy chwile łyżką, dodajemy pokrojone w kostkę batony i mieszamy jeszcze chwilę. Takim ciastem napełniamy foremki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni ok. 25 minut.

Należy pamiętać, że ciasto na muffinki powinno być grudkowate i nie zbyt starannie wymieszane.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj wieczorem pieklam szarlotke - jest to ciasto nr 2 mojego syna (nr 1 to truskawkowiec).

 

Przepis:

1,5 kg jablek obieram i scieram na grubych oczkach tarki od razy na patelnie teflonowa. Przesmazam na duzym ogniu dodajac cukier waniliowy, szczypte cynamonu i jak sa jablka kwasne to lyzke cukru. Najwazniejsze aby jablka szybko odparowaly sok i lekko sie przesmazyly, nie moga sie cale rozgotowac tylko musza byc widoczne wiorki.

Ciasto:

Do miski wrzucic

-3 szklanki maki

-5 dkg cukru

-1 margaryna

-4 zoltka

-2 lyzeczki proszku

-2 lyzki kwasnej smietany

Ciasto zagniesc w misce (ja to robie max 5 minut), podzielic na 2 czesci. Jedna czesc wlozyc do zamrazalnika, druga wylozyc na blache posmarowana tluszczem. Na rozlozone ciasto wylozyc jablka, na to zetrzec ciasto z zamrazalnika na tarce na wiorki (ciasto nie jest twarde ale dobrze sie sciera). Uwaga zostawic kuleczke ciasta! Na starte ciasto polozyc ubite 4 bialak z 15 dkg cukru pudru i na piane zetrzec reszte ciasta na tarce dla ozdoby.

pieke 40 minut na 160 stopni, ciasto jest szybkie (jak smaza sie jablka to w tym czasie wyrabiam ciasto) i zawsze sie udaje. Wieczorem postaram sie wstawic fotki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks później...

PĄCZKI:

-14 zoltek

-1 kg maki

-8 dkg drozdzy

-2,5 szklanki mleka

-1 szklanka cukru pudru

-kilka kropli olejku waniliowego

-5 lyzek spirytusu

-200 g masla

 

Zrobic rozczyn z polowy letniego mleka, drozdzy, lyzki maki i cukru, zostawic do wyrosniecia.

Stopic maslo, zebrac serwatke.

Po wyrosnieciu drozdzy wszystkie skladniki wlozyc do duzej miski i wyrabiac ciasto do uzyskania pecherzykow powietrza (ja wyrabiam duza lyzka drewniana).

Ciasto zostawic do wyrosniecia.

Po wyrosnieciu wylozyc na posypana maka stolnice, rozwalkowac na placek o grubosci 1,5-2 cm, wykroic szklanka krazki, odkladac na bawelniana sciereczke, druga nakrywamy.

Smaze paczki dopiero po wykrojeniu wszystkich na 2 kostkach smalcu i 2 kostkach planty.

Nadziewam po lekkim przestudzeniu szpryca (marmolada, powidla, budyn, ajerkoniak) i lukruje.

 

http://x.screeny.pl/ga2701/ea0334d4b98bfe92f6404610/zwierzaki_089.jpg

 

Wychodzi 50-55 duzych paczkow.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paczki pieke od 5 lat, wczesniej nie probowalam, bo myslalam, ze ciezko sie je robi. Wyprobowalam kilka przepisow ale temu jestem wierna, bo zawsze wychodzi i nie trzeba lepic kulek tylko sie wycina, a paczki sa puszyste. Dwie godzinki i paczki gotowe.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mój przepis różni się minimalnie, więc wrzucę:

PĄCZKI (53szt)

 

Skladniki:

-1 kg maki

-8 dkg drożdży

-1 szklanka cukru pudru

-2 szklanki ciepłego mleka

-14 żółtek

-20 dkg masła stopionego bez serwatki

-6 łyżek spirytusu

Wykonanie:

z drożdży, szklanki letniego mleka i łyżki maki zarabiamy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Do dużej miski wkładam wszystkie wyżej wymienione składniki i do tego dodaje wyrośnięty rozczyn i wyrabiam. Potem znowu zostawiam do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyrzucam na posypany maka blat i rozwałkowuję na placek o grubości 2 cm, wycinam szklanka krążki. Smażę na 2 kostki smalcu+2 kostki planty, po usmażeniu jeszcze cieple szprycuje marmolada lub budyniem śmietankowym. Na koniec obtaczam paczki w lukrze z dodatkiem olejku pomarańczowego.

_________________

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...