stukpuk 25.01.2009 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Co??????????????? Żonę ubić Tak na śmierć, mikserem Możliwości jest bez liku........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 25.01.2009 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Co??????????????? Żonę ubić Tak na śmierć, mikserem Możliwości jest bez liku........... No tak, można jeszcze skazać na śmierć przez pokrojenie jajcarnią, jak to robili w "Szuflandii" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 25.01.2009 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Co??????????????? Żonę ubić Tak na śmierć, mikserem Możliwości jest bez liku........... No tak, można jeszcze skazać na śmierć przez pokrojenie jajcarnią, jak to robili w "Szuflandii" Ja chce zginąć o takiego tortu........ http://images42.fotosik.pl/53/b2460c595e603386.jpg Super w smaku, tylko nie moge dojść z czego jest ta "cielista" masa, wyczułem chyba mąke i cukier puder Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 25.01.2009 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Spytaj producenta jak robił "skórę " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 25.01.2009 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Spytaj producenta jak robił "skórę " To jakiś znajomy, dalszych znajomych co go w sumie nikt nie zna I próbuje sam dojść z czego to jest? I może Wy, kochane i bardziej doświadczone kuchareczki wiecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benta 25.01.2009 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Faworki: 2 szklanki mąki2 łyżki masła4-5 żółtek1 szklanka śmietanyszczypta soli Wszystko zagnieść, porządnie wybić wałkiem . itd.. Do smażenia potrzebne 3 kostki smalcu.Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 25.01.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 I próbuje sam dojść z czego to jest? I może Wy, kochane i bardziej doświadczone kuchareczki wiecie tak myślę że ten gustowny biuścik to z masy marcepanowej jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 25.01.2009 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 A może ktoś ma przepis na faworki? Proszę bardzo: 1,5 szkl mąki 40 dag. cukru pudru 1 łyżka masła 3 żółtka 5-10 dag śmietany (daję na oko) 1 kieliszek spirytusu szczypta soli Składniki usiekać razem, dodać tyle śmietany aby ciasto było twarde jak na makaron. Dobrze wyrobić i wybijać wałkiem tak długo aż bedą się tworzyły pęcherze. Przykryć ściereczką i zostawić na godzinę. Ciasto wałkuję dosyć cienko bo lubię kruchutkie faworki, zrobione według tego przepisu takie są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 26.01.2009 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 I próbuje sam dojść z czego to jest? I może Wy, kochane i bardziej doświadczone kuchareczki wiecie tak myślę że ten gustowny biuścik to z masy marcepanowej jest Marcepan bym poznał , to coś innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IlonaS. 26.01.2009 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Dzięki za przepis na faworki, jutro jeden na pewno wypróbuję A to przepis na przepyszne muffinki ze snicersami i bayleisem Składniki 250 g mąki 7 łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki likieru baileys 3 Snicersy 1 jajko 160 ml mleka 60 g topionego masła W misce łączymy suche składniki. Wszystkie mokre składniki łączymy w miseczce i dodajemy do suchych. Mieszamy chwile łyżką, dodajemy pokrojone w kostkę batony i mieszamy jeszcze chwilę. Takim ciastem napełniamy foremki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni ok. 25 minut. Należy pamiętać, że ciasto na muffinki powinno być grudkowate i nie zbyt starannie wymieszane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 31.01.2009 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Wczoraj wieczorem pieklam szarlotke - jest to ciasto nr 2 mojego syna (nr 1 to truskawkowiec). Przepis:1,5 kg jablek obieram i scieram na grubych oczkach tarki od razy na patelnie teflonowa. Przesmazam na duzym ogniu dodajac cukier waniliowy, szczypte cynamonu i jak sa jablka kwasne to lyzke cukru. Najwazniejsze aby jablka szybko odparowaly sok i lekko sie przesmazyly, nie moga sie cale rozgotowac tylko musza byc widoczne wiorki.Ciasto:Do miski wrzucic-3 szklanki maki-5 dkg cukru-1 margaryna-4 zoltka-2 lyzeczki proszku-2 lyzki kwasnej smietanyCiasto zagniesc w misce (ja to robie max 5 minut), podzielic na 2 czesci. Jedna czesc wlozyc do zamrazalnika, druga wylozyc na blache posmarowana tluszczem. Na rozlozone ciasto wylozyc jablka, na to zetrzec ciasto z zamrazalnika na tarce na wiorki (ciasto nie jest twarde ale dobrze sie sciera). Uwaga zostawic kuleczke ciasta! Na starte ciasto polozyc ubite 4 bialak z 15 dkg cukru pudru i na piane zetrzec reszte ciasta na tarce dla ozdoby.pieke 40 minut na 160 stopni, ciasto jest szybkie (jak smaza sie jablka to w tym czasie wyrabiam ciasto) i zawsze sie udaje. Wieczorem postaram sie wstawic fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aspidisca 04.02.2009 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Stukuś,Zrobiłam dzisiaj rogaliki od Ciebie.Warto było!!! One takie są śmieszne - niby drożdżowe, a kruche. Po prostu krucho-drożdżowe. Moje dziecko dzięki nim polubiło powidła śliwkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 21.02.2009 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 PĄCZKI:-14 zoltek-1 kg maki-8 dkg drozdzy-2,5 szklanki mleka-1 szklanka cukru pudru-kilka kropli olejku waniliowego-5 lyzek spirytusu-200 g masla Zrobic rozczyn z polowy letniego mleka, drozdzy, lyzki maki i cukru, zostawic do wyrosniecia.Stopic maslo, zebrac serwatke.Po wyrosnieciu drozdzy wszystkie skladniki wlozyc do duzej miski i wyrabiac ciasto do uzyskania pecherzykow powietrza (ja wyrabiam duza lyzka drewniana).Ciasto zostawic do wyrosniecia. Po wyrosnieciu wylozyc na posypana maka stolnice, rozwalkowac na placek o grubosci 1,5-2 cm, wykroic szklanka krazki, odkladac na bawelniana sciereczke, druga nakrywamy.Smaze paczki dopiero po wykrojeniu wszystkich na 2 kostkach smalcu i 2 kostkach planty.Nadziewam po lekkim przestudzeniu szpryca (marmolada, powidla, budyn, ajerkoniak) i lukruje. http://x.screeny.pl/ga2701/ea0334d4b98bfe92f6404610/zwierzaki_089.jpg Wychodzi 50-55 duzych paczkow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 21.02.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 wyglądają bardzo apetycznie ech...chyba się skuszę, pamiętam jak w dzieciństwie piekłam razem z mamą pączki co najmniej raz w miesiącu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 21.02.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Paczki pieke od 5 lat, wczesniej nie probowalam, bo myslalam, ze ciezko sie je robi. Wyprobowalam kilka przepisow ale temu jestem wierna, bo zawsze wychodzi i nie trzeba lepic kulek tylko sie wycina, a paczki sa puszyste. Dwie godzinki i paczki gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 21.02.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Korzystam z tego przepisu, co Magpie - jest znakomity, potwierdzam. Taka ilość żółtek, bez białek powoduje, że nawet po 2 dniach są świeżutkie i smaczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 21.02.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Korzystam z tego przepisu, co Magpie - jest znakomity, potwierdzam. Taka ilość żółtek, bez białek powoduje, że nawet po 2 dniach są świeżutkie i smaczne Zaowazylam "swoj" przepis w Twoim dzienniku wczoraj . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 21.02.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Mój przepis różni się minimalnie, więc wrzucę:PĄCZKI (53szt) Skladniki: -1 kg maki -8 dkg drożdży -1 szklanka cukru pudru -2 szklanki ciepłego mleka -14 żółtek -20 dkg masła stopionego bez serwatki -6 łyżek spirytusu Wykonanie: z drożdży, szklanki letniego mleka i łyżki maki zarabiamy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Do dużej miski wkładam wszystkie wyżej wymienione składniki i do tego dodaje wyrośnięty rozczyn i wyrabiam. Potem znowu zostawiam do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyrzucam na posypany maka blat i rozwałkowuję na placek o grubości 2 cm, wycinam szklanka krążki. Smażę na 2 kostki smalcu+2 kostki planty, po usmażeniu jeszcze cieple szprycuje marmolada lub budyniem śmietankowym. Na koniec obtaczam paczki w lukrze z dodatkiem olejku pomarańczowego._________________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 21.02.2009 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Moniko no to chyba mamy przepis z tego samego zrodla. W moim tez byly 2 szkl. mleka i 6 l spirytusu ale ja przepis troche zmodyfikowalam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 21.02.2009 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Możliwe Ja jeszcze dałam połowę cukru waniliowego i szczyptę soli, o czym tam nie napisałam. U Ciebie z kolei widzę olejek waniliowy, więc sądzę, że w smaku wychodzi podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.