magpie101 05.05.2009 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 http://mojewypieki.blox.pl/2008/10/Paluszki-Wiedzmy.html Juz kiedys to ogladalam ale patrzac na te paluszki jakos mija mi ochota na slodkosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolabella 08.05.2009 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Zajrzałam tu przy okazji umieszczanie zdjęć w galerii mojego ogrodu.Polecam prosty,fiński przepis na ciasto muminkowe.Nawet dzieci potrafią je upiec:) Muminkowe ciasto bananowe Potrzebne składniki:1 jajko 50 ml cukru 25 ml oleju lub roztopionej margaryny 3 łyżki rozdrobnionego banana lub marmolady jabłkowej 150 ml mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu lub 2 łyżeczki kardamonu Do dekoracji: lukier (czyli trochę białka, cukru pudru i kropla cytryny) Wykonanie: Ubij jajko i cukier na puszystą masę , dodaj olej (roztopioną margarynę), rozduszonego banana i proszek do pieczenia, wymieszany z mąką i cynamonem. Wyłóż ciasto na foremkę muminkową, wysmarowaną masłem oraz posypaną tartą bułką. Piecz ok. 20 min. w temp.175oC. Zrób lukier, włóż go do torebki foliowej, odetnij jej czubek, i ozdób wystudzonego Muminka. Możesz użyć tuby do dekoracji (sprzedawanej w naszym sklepie) lub gotowych pisaków do dekoracji.Oczami Muminka mogą być kolorowe groszki lub rodzynki, osadzone w lukrze. To Muminek upieczony przez moje dzieci: http://blog.pikinini.pl/wp-content/uploads/2009/04/13.jpg Przepisy na przysmaki Muminków: http://www.pikinini.pl/ext/artykuly/6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 12.06.2009 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 Z RW ,STR 4861, ZAMIEŚCIŁA J&M&W Tort Pavlovej czekoladowy Składniki: * 6 białek * 300 g drobnego cukru * 3 łyżki kakao * 1 łyżeczka octu z czerwonego wina lub balsamicznego ( u mnie sok z cytryny) * 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej Na wierzch: * 500 ml kremówki * 500 g malin (u mnie 350g) * 2 - 3 łyżki startej gorzkiej czekolady Białka ubić na sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru, dalej ubijając, następnie przesiać kakao, dodać łyżeczkę octu i posiekana czekoladę. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na niego bezę (niech tworzy zwarta dość konstrukcję, bo podczas pieczenia się trochę rozpłynie), wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po 1 minucie przykręcajac temperaturę do 150 stopni. Piec 1 godzinę 15 minut. Gotowa powinna wygladać na chrupiącą na brzegach i suchą na górze. W środku jest jednak mięciutka i ciągnąca się. Studzić w uchylonym piekarniku, przełożyć na płaski talerz. Ubić kremówkę (oczywiście bez cukru), wyłożyć na wierzch bezy (w której zazwyczaj robi się w środku wklęśnięcie) na nią maliny, posypać tartą czekoladą. U nas beza mimo swojej wielkości długo nie czeka na konsumpcję i zniknięcie z talerza... mniam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 12.06.2009 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 upiec biszkopt na blaszce.... ułożyc na nim połówki truskawek rozpuścić 2 galaretki wisniowe lub truskawkowe w 2-ch szklankach wrzatku- i tężejącą delikatnie wymieszać z ubitą 1/2 l śmietaną 30 % .....tą masę zalać truskawki na biszkopcie -szybkie i pyszne ciasto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 13.06.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Ciasto drozdzowe z owocami - dzisiaj sa truskawki. -75 dkg maki tortowej-1,5 szklanki mleka-4 jajka-1,5 szklanki cukru-15 dkg margaryny-6 dkg drozdzy-2 lyzeczki oleju-szczypta soli Wykonanie:polowe maki wsypac do duzej miski, dodac do tego rozczyn wyrosniety (w polowie szklanki mleka letniego z lyzka maki i cukru rozpuscic drozdze i zostawic do wyrosniecia) i reszte cieplego mleka czyli 1 szklanke. calosc wymieszac chwile drewniana lyzka. Masa jest gesta ale nie trzeba dokladnie jej wymieszac, zostawic do wyrosniecia.Po wyrosnieciu dodac reszte skladnikow - jajka, olek, sol, cukier reszte maki i stopiona ciepla margaryne. Wszystko wyrabia,m lyzko okolo 5 minut do momentu pojawienia sie powietrza w wyrabianym ciescie.Ciasto przekladam na wysmarowana tluszczem blache, na to owoce lub bez i kruszonka.Kruszonka: do miski po ciescie drozdzowym wlewam 15 dkg stopionej cieplej margaryny (stopiona margaryna sprawia, ze kruszonka jest miekka) i maki tyle aby powstala kruszonka.Po upieczeniu lukruje (woda goraca plus cukier puder).Pieke 50 minut na 170-180 st. http://i44.tinypic.com/2a92mnd.jpghttp://i44.tinypic.com/2u59fh2.jpghttp://i39.tinypic.com/fdt7om.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 13.06.2009 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 magpie, ja dzięki Twoim pomysłom na obiad i przepisom na słodkości musiałam się przerzucić na dietę Dukana. Ty, Ew-ka jesteście moimi faworytkami w tych wątkach.Ciasto wygląda przepysznie. Ślinka leci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 14.06.2009 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 magpie, super to ciasto zostało coś jeszcze na niedzielę? też wczoraj robiłam, z galaretką na górze miało być, ale galaretka ... spłynęła ma ktoś jakiś sposób na ten problem? jakieś "umocnienia" po bokach wstawić? tak to wygląda /niewiele zostało bo pyszne było/ te truskawki na górze powinny być całe pokryte galaretką http://images45.fotosik.pl/144/c23d68009bfe130am.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 15.06.2009 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 magpie, super to ciasto zostało coś jeszcze na niedzielę? też wczoraj robiłam, z galaretką na górze miało być, ale galaretka ... spłynęła ma ktoś jakiś sposób na ten problem? jakieś "umocnienia" po bokach wstawić? tak to wygląda /niewiele zostało bo pyszne było/ te truskawki na górze powinny być całe pokryte galaretką http://images45.fotosik.pl/144/c23d68009bfe130am.jpg Elutek na niedziele zostalo ale niewiele i dlatego, ze przechowalam, bo w niedziele mialam umowionych gosci na kawe. Co do galaretki to latem gdy sa swieze truskawki wylewam taka juz na pol scieta. A zima mam patent i ukladam na krem lub pianke zamrozone truskawki, na to wylewam schlodzona galaretke i scina sie ona w kilka sekund przez zamrozone owoce i z uciekaniem pod biszkopt nie ma problemu. A Twoje ciasto wyglada apetycznie, uwielbiam takie letnie ciasta z owocami i piankami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 20.06.2009 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 Ciasto babkowe z truskawkami:-3 szklanki maki-1 szklanka cukru-3 jajka-2 czubate lyzeczki proszku-1 szklanka kwasnej smietany-1/2 szklanki oleju-mozna dac olejku troche wykonanie: ubic bialka na sztywno, dodac cukier i zoltka, ubic na puszysta mase. Potem dodajemy reszte skladnikow (make przesiewamy przez sitko) i wszystko mieszamy delikatnie recznie (ja mieszam drewniana lyzka). Wylewamy na blache, na to owoce i kruszonke (do miski po ciescie wlewam 1/2 kostki stopionej margaryny i tyle maki aby powstala kruszonka). Na wierzch cukier puder lub lukier. http://i44.tinypic.com/1zfkitt.jpghttp://i44.tinypic.com/2ykews3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 20.06.2009 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 No to zaraz idę przećwiczyć - narobiłaś mi smaku :) Czy to wychodzi taka standardowa blacha ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 20.06.2009 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 No to zaraz idę przećwiczyć - narobiłaś mi smaku :) Czy to wychodzi taka standardowa blacha ? Tak zwykla prostokatna blacha. Przepis dostalam od znajomej mowila, ze zawsze wychodzi , tylko kazala wszystko delikatnie wymieszac. Pieklam na 170 st przez 60 min. Czekam na relacje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 20.06.2009 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 No to zaraz idę przećwiczyć - narobiłaś mi smaku :) Czy to wychodzi taka standardowa blacha ? Tak zwykla prostokatna blacha. Przepis dostalam od znajomej mowila, ze zawsze wychodzi , tylko kazala wszystko delikatnie wymieszac. Pieklam na 170 st przez 60 min. Czekam na relacje . Dzięki serdeczne. Niestety relacja jutro , bo zabrakło mąki zawsze coś ... Ale co sie łodwlece to nie uciece :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 20.06.2009 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 podam Wam sprawdzony przepis Babci Muszyńskiej - mojej śp. juz sąsiadki ,ktora piekla takie ciasta ,że już na samą myśl mam ślinotok ciasto z tych co to goście w drzwi ...a my do kuchni ,czyli szybko Ciasto pieke na tortownicy 24cm Szybkie ciasto z owocami 4 jajka ubić ze szklanka cukru ...dodać 4 łyżki oleju 1 1/2 szklanki mąki wymieszac z 1 łyżeczka proszku i połączyć z jajkami -delikatnie wymieszac ....wylac na wysmarowana tortownice -ułożyc sezonowe owoce i piec 20-30 minut w temp 180 st ...opruszyć cukrem pudrem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 20.06.2009 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 Dzięki Ewuś W sezonie truskawkowym każdy przepis na wagę złota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 20.06.2009 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 a szklanka od herbaty czy piwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 20.06.2009 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 Ew-ka, a masz jeszcze jakieś sąsiadkowe przepisy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 21.06.2009 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Ew-ka, a masz jeszcze jakieś sąsiadkowe przepisy? mam ...jeszcze sernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 21.06.2009 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 a szklanka od herbaty czy piwa mała od piwa..... duza od herbaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 21.06.2009 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 RATUJCIE! Za 3 godziny zjadą do mnie goście (olaboga no moje własne urodziny) a ja NIC nie mam, wpadłam w panikę, mam 2 jajka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, truskawki, mleko, jogurt - co z tego zrobić (jakie ciacho się da?), znalazłam tez jakąś gotowa mieszankę na tiramisu ale tam trza 5 jajek i rum - nie mam . do sklepu daleko - nie zdążę a jeszcze jakiś obiad muszę zrobić. jesooooo - help me plisssss. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 22.06.2009 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 RATUJCIE! Za 3 godziny zjadą do mnie goście (olaboga no moje własne urodziny) a ja NIC nie mam, wpadłam w panikę, mam 2 jajka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, truskawki, mleko, jogurt - co z tego zrobić (jakie ciacho się da?), znalazłam tez jakąś gotowa mieszankę na tiramisu ale tam trza 5 jajek i rum - nie mam . do sklepu daleko - nie zdążę a jeszcze jakiś obiad muszę zrobić. jesooooo - help me plisssss. już nieaktualne, brat się zaoferował i skoczył po te jajka - było tiramisu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.