Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na coś słodkiego, pysznego i łatwego do zrobienia


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 816
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zajrzałam tu przy okazji umieszczanie zdjęć w galerii mojego ogrodu.

Polecam prosty,fiński przepis na ciasto muminkowe.

Nawet dzieci potrafią je upiec:)

 

Muminkowe ciasto bananowe

 

Potrzebne składniki:

1 jajko

50 ml cukru

25 ml oleju lub roztopionej margaryny

3 łyżki rozdrobnionego banana lub marmolady jabłkowej

150 ml mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu lub 2 łyżeczki kardamonu

Do dekoracji: lukier (czyli trochę białka, cukru pudru i kropla cytryny)

 

Wykonanie:

Ubij jajko i cukier na puszystą masę , dodaj olej (roztopioną margarynę), rozduszonego banana i proszek do pieczenia, wymieszany z mąką i cynamonem.

Wyłóż ciasto na foremkę muminkową, wysmarowaną masłem oraz posypaną tartą bułką.

Piecz ok. 20 min. w temp.175oC.

Zrób lukier, włóż go do torebki foliowej, odetnij jej czubek, i ozdób wystudzonego Muminka. Możesz użyć tuby do dekoracji (sprzedawanej w naszym sklepie) lub gotowych pisaków do dekoracji.

Oczami Muminka mogą być kolorowe groszki lub rodzynki, osadzone w lukrze.

 

To Muminek upieczony przez moje dzieci:

 

http://blog.pikinini.pl/wp-content/uploads/2009/04/13.jpg

 

Przepisy na przysmaki Muminków: http://www.pikinini.pl/ext/artykuly/6

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...

Z RW ,STR 4861, ZAMIEŚCIŁA J&M&W

 

Tort Pavlovej czekoladowy

 

Składniki:

 

* 6 białek

* 300 g drobnego cukru

* 3 łyżki kakao

* 1 łyżeczka octu z czerwonego wina lub balsamicznego ( u mnie sok z cytryny)

* 50 g gorzkiej czekolady, posiekanej

 

Na wierzch:

 

* 500 ml kremówki

* 500 g malin (u mnie 350g)

* 2 - 3 łyżki startej gorzkiej czekolady

 

Białka ubić na sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru, dalej ubijając, następnie przesiać kakao, dodać łyżeczkę octu i posiekana czekoladę. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na niego bezę (niech tworzy zwarta dość konstrukcję, bo podczas pieczenia się trochę rozpłynie), wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po 1 minucie przykręcajac temperaturę do 150 stopni. Piec 1 godzinę 15 minut. Gotowa powinna wygladać na chrupiącą na brzegach i suchą na górze. W środku jest jednak mięciutka i ciągnąca się. Studzić w uchylonym piekarniku, przełożyć na płaski talerz.

 

Ubić kremówkę (oczywiście bez cukru), wyłożyć na wierzch bezy (w której zazwyczaj robi się w środku wklęśnięcie) na nią maliny, posypać tartą czekoladą.

 

U nas beza mimo swojej wielkości długo nie czeka na konsumpcję i zniknięcie z talerza... mniam...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

upiec biszkopt na blaszce.... ułożyc na nim połówki truskawek

rozpuścić 2 galaretki wisniowe lub truskawkowe w 2-ch szklankach wrzatku- i tężejącą delikatnie wymieszać z ubitą 1/2 l śmietaną 30 % .....tą masę zalać truskawki na biszkopcie -szybkie i pyszne ciasto :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciasto drozdzowe z owocami - dzisiaj sa truskawki.

 

-75 dkg maki tortowej

-1,5 szklanki mleka

-4 jajka

-1,5 szklanki cukru

-15 dkg margaryny

-6 dkg drozdzy

-2 lyzeczki oleju

-szczypta soli

 

Wykonanie:

polowe maki wsypac do duzej miski, dodac do tego rozczyn wyrosniety (w polowie szklanki mleka letniego z lyzka maki i cukru rozpuscic drozdze i zostawic do wyrosniecia) i reszte cieplego mleka czyli 1 szklanke. calosc wymieszac chwile drewniana lyzka. Masa jest gesta ale nie trzeba dokladnie jej wymieszac, zostawic do wyrosniecia.

Po wyrosnieciu dodac reszte skladnikow - jajka, olek, sol, cukier reszte maki i stopiona ciepla margaryne. Wszystko wyrabia,m lyzko okolo 5 minut do momentu pojawienia sie powietrza w wyrabianym ciescie.

Ciasto przekladam na wysmarowana tluszczem blache, na to owoce lub bez i kruszonka.

Kruszonka: do miski po ciescie drozdzowym wlewam 15 dkg stopionej cieplej margaryny (stopiona margaryna sprawia, ze kruszonka jest miekka) i maki tyle aby powstala kruszonka.

Po upieczeniu lukruje (woda goraca plus cukier puder).

Pieke 50 minut na 170-180 st.

 

http://i44.tinypic.com/2a92mnd.jpg

http://i44.tinypic.com/2u59fh2.jpg

http://i39.tinypic.com/fdt7om.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek

magpie, super to ciasto :) zostało coś jeszcze na niedzielę? :) :wink:

 

też wczoraj robiłam, z galaretką na górze miało być, ale galaretka ... spłynęła :(

ma ktoś jakiś sposób na ten problem? jakieś "umocnienia" po bokach wstawić? :roll:

 

tak to wygląda /niewiele zostało 8) bo pyszne było/

te truskawki na górze powinny być całe pokryte galaretką :roll:

 

http://images45.fotosik.pl/144/c23d68009bfe130am.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

magpie, super to ciasto :) zostało coś jeszcze na niedzielę? :) :wink:

 

też wczoraj robiłam, z galaretką na górze miało być, ale galaretka ... spłynęła :(

ma ktoś jakiś sposób na ten problem? jakieś "umocnienia" po bokach wstawić? :roll:

 

tak to wygląda /niewiele zostało 8) bo pyszne było/

te truskawki na górze powinny być całe pokryte galaretką :roll:

 

http://images45.fotosik.pl/144/c23d68009bfe130am.jpg

 

Elutek na niedziele zostalo ale niewiele i dlatego, ze przechowalam, bo w niedziele mialam umowionych gosci na kawe.

 

Co do galaretki to latem gdy sa swieze truskawki wylewam taka juz na pol scieta.

A zima mam patent i ukladam na krem lub pianke zamrozone truskawki, na to wylewam schlodzona galaretke i scina sie ona w kilka sekund przez zamrozone owoce i z uciekaniem pod biszkopt nie ma problemu.

 

A Twoje ciasto wyglada apetycznie, uwielbiam takie letnie ciasta z owocami i piankami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciasto babkowe z truskawkami:

-3 szklanki maki

-1 szklanka cukru

-3 jajka

-2 czubate lyzeczki proszku

-1 szklanka kwasnej smietany

-1/2 szklanki oleju

-mozna dac olejku troche

 

wykonanie: ubic bialka na sztywno, dodac cukier i zoltka, ubic na puszysta mase. Potem dodajemy reszte skladnikow (make przesiewamy przez sitko) i wszystko mieszamy delikatnie recznie (ja mieszam drewniana lyzka). Wylewamy na blache, na to owoce i kruszonke (do miski po ciescie wlewam 1/2 kostki stopionej margaryny i tyle maki aby powstala kruszonka). Na wierzch cukier puder lub lukier.

 

http://i44.tinypic.com/1zfkitt.jpg

http://i44.tinypic.com/2ykews3.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to zaraz idę przećwiczyć - narobiłaś mi smaku :):)

 

Czy to wychodzi taka standardowa blacha ?

 

Tak zwykla prostokatna blacha.

Przepis dostalam od znajomej mowila, ze zawsze wychodzi :p , tylko kazala wszystko delikatnie wymieszac.

Pieklam na 170 st przez 60 min.

 

Czekam na relacje :p .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to zaraz idę przećwiczyć - narobiłaś mi smaku :):)

 

Czy to wychodzi taka standardowa blacha ?

 

Tak zwykla prostokatna blacha.

Przepis dostalam od znajomej mowila, ze zawsze wychodzi :p , tylko kazala wszystko delikatnie wymieszac.

Pieklam na 170 st przez 60 min.

 

Czekam na relacje :p .

 

Dzięki serdeczne. Niestety relacja jutro , bo zabrakło mąki :( zawsze coś ...

Ale co sie łodwlece to nie uciece :):)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

podam Wam sprawdzony przepis Babci Muszyńskiej - mojej śp. juz sąsiadki ,ktora piekla takie ciasta ,że już na samą myśl mam ślinotok :lol:

ciasto z tych co to goście w drzwi ...a my do kuchni ,czyli szybko :lol:

Ciasto pieke na tortownicy 24cm

 

Szybkie ciasto z owocami

4 jajka ubić ze szklanka cukru ...dodać 4 łyżki oleju

1 1/2 szklanki mąki wymieszac z 1 łyżeczka proszku i połączyć z jajkami -delikatnie wymieszac ....wylac na wysmarowana tortownice -ułożyc sezonowe owoce i piec 20-30 minut w temp 180 st ...opruszyć cukrem pudrem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

RATUJCIE!

Za 3 godziny zjadą do mnie goście (olaboga no moje własne urodziny) a ja NIC nie mam, wpadłam w panikę, mam 2 jajka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, truskawki, mleko, jogurt - co z tego zrobić (jakie ciacho się da?), znalazłam tez jakąś gotowa mieszankę na tiramisu ale tam trza 5 jajek i rum - nie mam :-? . do sklepu daleko - nie zdążę a jeszcze jakiś obiad muszę zrobić. jesooooo - help me plisssss.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

RATUJCIE!

Za 3 godziny zjadą do mnie goście (olaboga no moje własne urodziny) a ja NIC nie mam, wpadłam w panikę, mam 2 jajka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, truskawki, mleko, jogurt - co z tego zrobić (jakie ciacho się da?), znalazłam tez jakąś gotowa mieszankę na tiramisu ale tam trza 5 jajek i rum - nie mam :-? . do sklepu daleko - nie zdążę a jeszcze jakiś obiad muszę zrobić. jesooooo - help me plisssss.

 

już nieaktualne, brat się zaoferował i skoczył po te jajka - było tiramisu ;-).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...