Sloneczko 22.06.2009 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Ew-ka, a masz jeszcze jakieś sąsiadkowe przepisy? mam ...jeszcze sernik Mój sernik nigdy nie chce być puszysty. Zawsze ma w sobie dużo soku. I szukam przepisu na taki, jaki czasem udaje mi się kupić w dobrej cukierni Pomożesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 22.06.2009 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 zdaje mi się, że podawałam tu przepis na sernik który ZAWSZE wychodzi puszysty, spójrz na wcześniejsze stronki a jak nie ma to podam ten przepis . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 22.06.2009 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Panna cotta 3 szklanki śmietanki kremówki 1/2 szklanka cukru 1 laska wanilii (ja dodaję ywentualnie cukru waniliowego zamiast części zwykłego) 1 łyżka żelatyny 6 filiżanek, małych miseczek, lub czego tam chcesz wysmaruj oliwą (tak ino, ino). W rondlu podgrzej śmiatankę z cukrem tak, żeby zawrzała i natychmiast zdejmij z ognia, wyjmij wanilię, jeżeli była, dodaj żelatynę i pomieszaj porządnie. Rozlej do tego czegoś, co posmarowałaś olejem, wystudź i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny. Zamiast połowy śmietanki można podobno dodać mleka (nie próbowałam). Można też dodać dwie łyżki jakiegoś likieru (spróbuję dzisiaj, bo wczoraj dodałam). Kiedy zastygnie, na moment zanurz w gorącej wodzie i zrób babkę na talerzyku. Polej sosem (wedle uznania). Smacznego! Sosy: truskawkowy (znaczy truskawki pokrojone + cukier) malinowy poziomkowy każdy inny owocowy karmelowy (znaczy skarmelizowany cukier) każda inna kombinacja ostatecznie gotowiec (błe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 23.06.2009 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Ciasto babkowe z truskawkami: -3 szklanki maki -1 szklanka cukru -3 jajka -2 czubate lyzeczki proszku -1 szklanka kwasnej smietany -1/2 szklanki oleju -mozna dac olejku troche wykonanie: ubic bialka na sztywno, dodac cukier i zoltka, ubic na puszysta mase. Potem dodajemy reszte skladnikow (make przesiewamy przez sitko) i wszystko mieszamy delikatnie recznie (ja mieszam drewniana lyzka). Wylewamy na blache, na to owoce i kruszonke (do miski po ciescie wlewam 1/2 kostki stopionej margaryny i tyle maki aby powstala kruszonka). Na wierzch cukier puder lub lukier. http://i44.tinypic.com/1zfkitt.jpg http://i44.tinypic.com/2ykews3.jpg Wczoraj zrobiłam to ciasto . Wszyscy spodziewali się po wyglądzie czegoś w stylu drożdżówki, a tu takie zaskoczenie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 23.06.2009 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 nastka79 drozdzowke polecam ta co wyzej wstawialam przepis - zawsze wyrasta i nie opada tylko jest troche z nia grzebania. A ciasto babkowe wyszlo i czy smakowalo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 23.06.2009 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Bardzo dobre ciasto, cała rodzinka chwaliła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 23.06.2009 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 zdaje mi się, że podawałam tu przepis na sernik który ZAWSZE wychodzi puszysty, spójrz na wcześniejsze stronki a jak nie ma to podam ten przepis . Póki co, znalazłam tyle sernika: http://forum.muratordom.pl/post2772195.htm?highlight=#2772195 ja od niedawna mam taki przepis na sernik, że nie opada (a robiłam już kilkanaście razy, ponieważ po pierwszym razie rodzinka się domagała wciąż i przy każdej okazji - a czasem bez okazji). przepis zmodyfikowałam - dodałam spód, przepis na spód z szarlotki (pomyślałam, że to i to wilgotne to nie powinno być zakalca skoro szarlotka się udaje) - no i nie ma zakalca - ani jak piekę za jednym zamachem ani jak piekę najpierw spód potem sernik. ale nic to, szukam dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 23.06.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Nie ma http://forum.muratordom.pl/search.php?mode=results Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 24.06.2009 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 zdaje mi się, że podawałam tu przepis na sernik który ZAWSZE wychodzi puszysty, spójrz na wcześniejsze stronki a jak nie ma to podam ten przepis . Póki co, znalazłam tyle sernika: http://forum.muratordom.pl/post2772195.htm?highlight=#2772195 ja od niedawna mam taki przepis na sernik, że nie opada (a robiłam już kilkanaście razy, ponieważ po pierwszym razie rodzinka się domagała wciąż i przy każdej okazji - a czasem bez okazji). przepis zmodyfikowałam - dodałam spód, przepis na spód z szarlotki (pomyślałam, że to i to wilgotne to nie powinno być zakalca skoro szarlotka się udaje) - no i nie ma zakalca - ani jak piekę za jednym zamachem ani jak piekę najpierw spód potem sernik. ale nic to, szukam dalej ototo - o ten sernik właśnie mi chodziło, dobra zaraz poszukam w wkleję link do przepisu lub wpiszę. już mam: http://www.wielkiezarcie.com/przepis20995.html ja go troszkę modyfikuję bo robię z kg sera (daję więcej budyniu) no i robię kruchy spód do tego ciasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 27.06.2009 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 Spod prostokatnej blaszki wykladamy biszkoptami, na to wylewamy pianke (ubijamy 500 ml kremowki, do tego dodajemy 30 dkg zmiksowanych truskawek, 2 lyzki cukru pudru i na koniec wlewamy 2 galaretki rozpuszczone w 400 ml wody i mocno schlodzone.Jak pianka stezeje na wierzch ukladamy owoce (maliny) i zalewami 2-3 galaretkami rozpuszczonymi w takiej ilosci wody jak jest na opakowaniu. Galaretna musi juz powoli sie scinac zanim wylejemy.http://i40.tinypic.com/6zaqys.jpghttp://i41.tinypic.com/auwh9h.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galka 27.06.2009 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 upiec biszkopt na blaszce.... ułożyc na nim połówki truskawek rozpuścić 2 galaretki wisniowe lub truskawkowe w 2-ch szklankach wrzatku- i tężejącą delikatnie wymieszać z ubitą 1/2 l śmietaną 30 % .....tą masę zalać truskawki na biszkopcie -szybkie i pyszne ciasto Szybkie i pyszne-dzisiaj jemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 01.07.2009 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Ciasto babkowe z truskawkami: -3 szklanki maki -1 szklanka cukru -3 jajka -2 czubate lyzeczki proszku -1 szklanka kwasnej smietany -1/2 szklanki oleju -mozna dac olejku troche wykonanie: ubic bialka na sztywno, dodac cukier i zoltka, ubic na puszysta mase. Potem dodajemy reszte skladnikow (make przesiewamy przez sitko) i wszystko mieszamy delikatnie recznie (ja mieszam drewniana lyzka). Wylewamy na blache, na to owoce i kruszonke (do miski po ciescie wlewam 1/2 kostki stopionej margaryny i tyle maki aby powstala kruszonka). Na wierzch cukier puder lub lukier. http://i44.tinypic.com/1zfkitt.jpg http://i44.tinypic.com/2ykews3.jpg wczoraj wieczorkiem zrobiłam to ciacho tyle, że z wiśniami. nie wyrosło mi tak pięknie jak na zdjęciu (ale to chyba dlatego, że jednak za dużo owoców dałam), ale w smaku jest wyśmienite!!! Dzięki za przepis! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dropsiak 04.07.2009 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2009 Ciasto drozdzowe z owocami - dzisiaj sa truskawki. -...... http://i39.tinypic.com/fdt7om.jpg Upieczone , wyszło super. Pychotka Dzięki za przepis, bo było to moje 2 w życiu podejście do drożdżowgo. I tym razem udane ps. Ma ktoś może sprawdzony przepis na babeczki z kawałkami czekolady w środku? Dziecię mnie o takie molestuje, bo jadło u kogoś.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 04.07.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2009 Ciasto babkowe z truskawkami: -3 szklanki maki -1 szklanka cukru -3 jajka -2 czubate lyzeczki proszku -1 szklanka kwasnej smietany -1/2 szklanki oleju -mozna dac olejku troche wykonanie: ubic bialka na sztywno, dodac cukier i zoltka, ubic na puszysta mase. Potem dodajemy reszte skladnikow (make przesiewamy przez sitko) i wszystko mieszamy delikatnie recznie (ja mieszam drewniana lyzka). Wylewamy na blache, na to owoce i kruszonke (do miski po ciescie wlewam 1/2 kostki stopionej margaryny i tyle maki aby powstala kruszonka). Na wierzch cukier puder lub lukier. http://i44.tinypic.com/1zfkitt.jpg http://i44.tinypic.com/2ykews3.jpg Wczoraj zrobiłam to ciasto . Wszyscy spodziewali się po wyglądzie czegoś w stylu drożdżówki, a tu takie zaskoczenie . To ciasto jest super - tez zrobiłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 08.07.2009 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 Teraz jest sezon na wisnie, polecam ciasto Cherry pie Ciasto kruche:3 i 3/4 szkl mąki2 płaskie łyżeczki soli gruboziarnistej (albo 1 łyżeczka soli miałkiej, najlepiej morskiej)1 i 1/2 łyżeczki cukru300 g masła1/2 szkl. lodowatej wody Z podanych składników zagnieśc ciasto - jeśli jest zbyt twarde, dodać odrobinę wody.Ulepić z niego kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce miniumum godzinę, a najlepiej całą noc. Kiedy ciasto jest gotowe, robimy nadzienie:1 kg wiśni - umyć i wydrylować1 i 1/4 szkl cukru1/4 szkl skrobii kukurydzianej (do kupienia np w sklepach ze zdrową żywnością)1/4 łyżeczki soli Do posmarowania wierzchu: 2 łyżki śmietany i 1/4 szkl cukru, najlepiej brązowego. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać w misce. Piekarnik nagrzać do 190 st C. Ciasto podzielić na 2 części, jedna powinna być nieco większa od drugiej. Większą część rozwałkować i wyłożyć nią blaszkę wielkości 25 x 37 cm tak, żeby ciasto lekko wystawało z blaszki.Nałożyć nadzienie. Rozwałkować drugą część ciasta, przykryć nadzienie, zlepić dokładnie brzegi.Wierzch ponakłuwać widelcem, posmarować śmietaną, posypać cukrem i wstawić do piekarnika.Piec 40-55 minut - do czasu aż wierzch będzie złocisty.Wyjąć z piekarnika i studzić minimum 45 minut. Dopiero potem pokroić na kwadraty i podawać. Uwaga:nie należy się obawiać, że ciasto będzie rzadkie a nadzienie się rozpłynie. Nie trzeba tez wcześniej podpiekac spodu. Dzięki dodaniu skrobii wiśnie gęstnieją, a ciasto jest kruche i suche.Z podanych składników wychodzi bardzo duże ciasto, więc można spokojnie podzielić wszystko na pół i zrobić z połowy porcji, chociaż... ciasto znika błyskawicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 27.07.2009 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2009 Robilam w piatek pyszny serniczek, latwy do zrobienia i pyszny! Ciasto:-40 dkg maki-6 lyzek cukru-1 cukier waniliowy-20 dkg margaryny-1 czubata lyzeczka proszku-1 lyzka kakao-2 lyzki kwasnej smietany-1 jajkoWszystkie skladniki wyrobic i podzielic na dwie czesci (mniejsza i wieksza). Wieksza wlozyc do lodowki, mniejsza do zamrazalnika. Masa serowa:-1 kg sera bialego smietankowego (dalam wiaderkowy z biedronki)-kilka kropli aromatu smietankowego-1,5 szklanki cukru-5 dkg margaryny-4 jajka-1 budyn waniliowy lub smietankowy Zoltka utrzec z cukrem i maslem, dodac ser, aromat, budyn. Na koniec dodac ubite bialka i wymieszac recznie.Na blaszke wylozyc ciasto z lodowki, na to ser, na ser puszke brzoskwin pokrojonych w kostke (dobrze odsaczyc), na wierzch zetrzec na duzych oczkach ciasto z zamrazalnika.Piec 65 minut na 180 stopni, sernik po wyjeciu lekko opadnie ale nic sie z nim nie dzieje. Jest bardzo szybki do zrobienia i smaczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 30.07.2009 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Dodaje zdjecie sernika (ostatni kawalek to jest ) http://i30.tinypic.com/xp07ro.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 30.07.2009 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Dodaje zdjecie sernika (ostatni kawalek to jest ) http://i30.tinypic.com/xp07ro.jpg Ja taki sam robiłam zawsze z paczki Dr. Oetkera, ale chyba spróbuję go zrobić sama, może przestanę kupować tą chemię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 30.07.2009 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 nastka79 u mnie by nie przeszlo ciasto z paczki. Ja zawsze wybieram przepisy proste, malo pracochlonne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 30.07.2009 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Ja zawsze wybieram przepisy proste, malo pracochlonne . No właśnie to mi się podoba jak podajesz przepisy na ciasta - zawsze są niezbyt pracochłonne . Zawsze się skuszę żeby zrobić i później nie żałuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.