magpie101 30.07.2009 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Bo ja leniwa jestem i nie lubie utrudniac sobie zycia , na sobote planuje drozdzowe z owocami ale jak nie bedzie chcialo mi sie go wyrabiac to machne maslane albo szarlotke. Fajny mam tez przepis na kruche z owocami i kakao, szybkie i tresciwe czyli dobre , jak bedziesz chciala to moge podac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 30.07.2009 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Fajny mam tez przepis na kruche z owocami i kakao, szybkie i tresciwe czyli dobre , jak bedziesz chciala to moge podac. Pewnie, dawaj. A co tam, czasem można mężusia porozpieszczać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 30.07.2009 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Wroce po pracy to napisze, bo ja na pamiec zadnego nie pamietam , musze w swoj zeszyt zajrzec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 30.07.2009 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Wroce po pracy to napisze, bo ja na pamiec zadnego nie pamietam , musze w swoj zeszyt zajrzec. Dzięki Ci dobra kobieto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 30.07.2009 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Magpie, ja też poczekam A masz może przepis na coś dobrego do upieczenia z bananami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 30.07.2009 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Sloneczko ja banany lubie tylko w czystej nieprzetworzonej postaci, wiec wypiekow z nimi nie robie Tutaj jest duzo przepisow na ciasta z bananami http://www.wielkiezarcie.com/grp_przep.php?grp_prz=1&offset=630 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 30.07.2009 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 O, dzięki Czasem zdarzy się banan zbyt dojrzały i wtedy można by go w ciasto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 30.07.2009 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Poszukam w domu bo robilam i bylo bardzo dobre, z duza iloscia bakali i latwiutkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 30.07.2009 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Ja dojrzale banany dusze z serkiem waniliowym homo, faszeruje tym nalesniki i polewam czekolada - "niebo w gebie". Tylko takie banany z serkiem trzeba zjesc na swiezo, bo po 2 godzinach ciemnieja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 30.07.2009 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Naleśniki? Mniam!! Markoto, bardzo proszę A ode mnie przepyszny placek, gdy zjawią się niespodziewani goście. Zawsze robię z podwójnej ilości składników, żeby coś dla tych gości zostało PLACEK ORZECHOWO-CZEKOLADOWY "CIOCIA BASIA" (na cześć autorki): 3 jajka 3/4 szkl. cukru + wanilia 10 dkg masła (może być margaryna) 1 szkl. mąki 1 czekolada DESEROWA (nie rozpuści się podczas pieczenia) 10 dkg orzechów włoskich (sparzyć) bez proszku do pieczenia Całe jajka ubić z cukrem + mąka + roztopione masło + połamana czekolada (1 kosteczka na pół) + pocięte orzechy i lekko wymieszać. Do ciepłego pieca (nie więcej niż 180 st. C) na 40 minut. Kroić GORĄCE na małe ciasteczka. Po wystudzeniu można przechowywać w puszce przez dłuższy czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 30.07.2009 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 CIASTO BANANOWE NAJPROSTSZE NA ŚWIECIE 4 mocno dojrzałe banany szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko łyżeczka sody 4 łyżki masła garść pokruszonych orzechów włoskich Wszystkie składniki oprócz orzechów zmiksować na jednolitą masę. Wrzucić orzechy. Ciasto przełożyć do formy i piec w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 180 st. C) przez ok. 30 minut. Ciasto powinno być lekko wilgotne w środku. Można podawać na ciepło lub po wystygnięciu. Ja zwykle daje wiecej orzechow I jeszcze muffinki , nie robilam ale brzmia zachecajaco Muffinki z bananami i czekoladą. 37 dag mąki 2 łyzeczki proszku do pieczenia 12,5 dag brązowego cukru tabliczka czekolady mlecznej 1 duży banan szczypta soli 1,5 szklanki mleka 2 jajka 16 dag stopionego masła 1. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, sól, posiekaną czekoladę i pokrojony banan. 2. Mleko mieszamy z jajkami. Razem z przestudzonym masłem wlewamy do mąki, krótko mieszamy metalową łyżką, by składniki się połaczyły (ciasto ma być grudkowate). 3. Nakładamy porcje ciasta do formy muffinkowej. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 210 stopni. 4. Po upieczeniu zostawiamy muffinki 5 minut w formie, a następnie delikatnie wyjmujemy i studzimy na metalowej kratce. 2 wersja składniki 2-3 banany 1 tabliczka czekolady mlecznej (lub deserowej) lub 12 czubatych łyżeczek Nutelli 2 ½ szklanki mąki 100-125g masła 2 całe jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 -5 łyżek cukru pudru (ewentualnie zwykłego) 1 szklanka mleka kilka kropli soku z cytryny odrobina soli odrobina cukru pudru do posypania po wierzchu masło do wysmarowania formy sposób przygotowania Piekarnik nagrzać do 210C. W tym czasie w misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, odrobiną soli i cukrem. Banany pokroić w pół plasterki, skropić odrobiną soku z cytryny, aby nie ściemniały. Dodać do mąki i wymieszać. Jajka roztrzepać z mlekiem. Masło roztopić w rondelku, lekko wystudzić, a następnie dodać do mleka i dokładnie wymieszać. Płyny połączyć z mąką, i dosyć dokładnie, aczkolwiek delikatnie wymieszać (ciasto nie musi być gładkie). Formę wysmarować masłem, do poszczególnych otworów nałożyć po 1 łyżce ciasta. Następnie na środku ułożyć 1-1,5 kostki czekolady, lub łyżeczkę Nutelli. Przykryć kolejną łyżką ciasta. Piec przez około 20 - 25 min. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 31.07.2009 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Fajny mam tez przepis na kruche z owocami i kakao, szybkie i tresciwe czyli dobre , jak bedziesz chciala to moge podac. -25 dkg margaryny -3 szklanki maki -1/2 szklanki cukru -1 lyzeczka proszku -5 zoltek -2 lyzki kakao -owoce (daje z cukru wisnie lub agrest, owoc musi byc kwaskowy) Wszystko procz bialek i kakao zagniesc i podzielic na 3 czesci. Pierwsza czesc wylozyc na blache, na to pokruszyc druga czesc wymieszana z kakao. Pozniej polozyc owoce (duzo), na to ubita piane z bialek z 1 szklanka cukru. Zalac piana ciasto i na to pokruszyc trzecia czesc ciasta jasna. Piec 40-50 minut na 170 zt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daszaA 07.08.2009 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 Na sezon wiśniowy -ciasto wiśniowe. 7 białek ubić z 1 szkl cukru - odstawić 7 żółtek ubić z 1 szkl. cukru, dodać 1 i 1/3 szkl mąki, 8 łyżek mleka i 300 dkg tłuszczu + 4 łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystko wymieszć mikserem i wyłożyć na dwie blachy o typowych wymiarach, uprzednio wyłożonych papierem do pieczenia.Na wyłożone ciasto rozsmarować ubite białko. Na koniec posypać płatkami migdałowymi, około 1 paczki 10dkg na dwie formy. Pieczemy obie formy na raz , piętrowo około 20 minut w 180C na funkcji z termoobiegiem. Po upieczeniu i wystudzeniu na jedną formę wykladamy masę z ugotowanych 1 kg wydrylowanych wiśni( mogą być mrożone) z 1 kisielem, potem 0,5 litra kremówki 30% ubitej z 4 śmietan -fix. Na wierzch wykładamy drugi placek. Lekko uciskamy, wkładamy do lodówki i na drugi dzień się objadamy. smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 07.08.2009 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 daszaA - interesujący ten przepis muszę wypróbować /tylko kiedy... / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 08.08.2009 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 To ja podrzuce kilka przepisow ostatnio wyprobowanych na cos pysznego, slodkiego i szybkiego CIASTO CZEKOLADOWE W KUBKU W 5 MINUT: przepis pochodzi stad Wymieszac w kubku 4 lyzki maki, 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia, 4 lyzki cukru i 2 lyzki kakao. Potem wbic jajko i dobrze wymieszac. Dodac 3 lyzki oleju i 3 lyzki mleka, wymieszac do uzyskania jednolitej konsystencji. Wstawic do mikrofali na 3 minuty na najwieksza moc. Pieknie wyrosnie i jest super pyszne! (jako czekoladowy lakomczuch robilam je juz kilka razy - wychodzi zawsze ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 08.08.2009 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 CIASTO BANANOWE NAJPROSTSZE NA ŚWIECIE Ciasto super!! Dzięki http://img140.imageshack.us/img140/5561/umieszekzkwiatami.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 08.08.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 OWSIANKI przepis pochodzi stad W garnuszku rozpuscic 1/3 kostki margaryny lub masla z 1 szklanka cukru, 6 lyzkami mleka i 2 lyzkami kakao. Potem wsypac 2 szklanki musli, wymieszac i formowac kulki lub placuszki lub insze formy. Odstawic do zastygniecia. Pyszne, a jakie slodziutkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 17.08.2009 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 To ja podrzuce kilka przepisow ostatnio wyprobowanych na cos pysznego, slodkiego i szybkiego CIASTO CZEKOLADOWE W KUBKU W 5 MINUT: przepis pochodzi stad Wymieszac w kubku 4 lyzki maki, 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia, 4 lyzki cukru i 2 lyzki kakao. Potem wbic jajko i dobrze wymieszac. Dodac 3 lyzki oleju i 3 lyzki mleka, wymieszac do uzyskania jednolitej konsystencji. Wstawic do mikrofali na 3 minuty na najwieksza moc. Pieknie wyrosnie i jest super pyszne! (jako czekoladowy lakomczuch robilam je juz kilka razy - wychodzi zawsze ) zrobiłam w środku nocy ...bom ciekawa okrutnie była ....powiem,że niezłe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 17.08.2009 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 W piatek robilam tort szybki i smaczny.Pieklam pierwszy raz w zyciu biszkopt bez proszku do pieczenia i wyszedl rewelacja! Biszkopt po wyjeciu z pieca nalezy rzucic na podloge razem z blacha po to aby nie opadl. Jesli ktos jest chetny to moge podac przepis. Biszkopt ciemny przecielam na 3 czesci, pierwsza posmarowalam cienko kremem, na to dzem z czarnej porzeczki, druga czesc posmarowalam grubo kremem, na to wisnie z cukru dobrze odsaczone, trzecia czesc cienko posmarowalam kremem i boki tez, na wierzch wylalam czekolade z wymieszanymi wisniami z cukru. Krem:-1,5 kostki masla utrzec z-4 lyzkami cukru pudru, do tego dodac-3 zoltka-2 -3 lyzki spirytusu-4 lyzeczki kawy rozpuszczalnej rozpuscic w minimalnej ilosci wrzatku i ostudzic przed wlaniem do masy.Wszystko dobrze zmiksowac i mamy krem. Czekolada do polania tortu:-1,5 tabliczki czekolady (u mnie byla jedna mleczna, a pol gorzkiej) stopic z dodatkiem lyzki masla i kilku lyzek smietanki 12%, do stopionej czekolady dodac odsaczone wisnie i dobrze wymieszac aby wisnie oblepily sie cale czekolada. Po przestudzeniu wylac na tort. Biszkopt nasaczalam (wszystkie 3 czesci): 1/4 szklanki wody, 1/4 szklanki soku z wisni, 1 lyzka spirytusu. Tort jadly tez dzieci, bo nie czuc ani kawy ani spirytusu, robilam pierwszy raz i na stale wchodzi do moich wypiekow. Fotke wstawie wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 17.08.2009 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 CIASTO BANANOWE NAJPROSTSZE NA ŚWIECIE Ciasto super!! Dzięki http://img140.imageshack.us/img140/5561/umieszekzkwiatami.gif ciesze sie bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts