Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na coś słodkiego, pysznego i łatwego do zrobienia


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 816
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Biszkopt po wyjeciu z pieca nalezy rzucic na podloge razem z blacha po to aby nie opadl. Jesli ktos jest chetny to moge podac przepis.

 

Wolałabym filmik http://img142.imageshack.us/img142/5131/rotfl2ez.gif

 

Słoneczko z filmikiem to raczej kiepsko bedzie :roll: :p , smiej sie smiej, ja tez nie wierzylam ale pierwszy raz biszkopt nie opadl i w dodatku byl bez proszku do pieczenia, nawet 2 razy nim rzuciam, bo nie bylam pewna czy pierwszy rzut byl dostatecznie mocny :p .

Na podlodze polozylam recznik i tortownice goraca z wysokosci 60 cm rzucalam na podloge, recznik byl po to zeby plytki nie pekly. Potem wlozyc trzeba do pieca i studzic w uchylonym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W piatek robilam tort szybki i smaczny.

Pieklam pierwszy raz w zyciu biszkopt bez proszku do pieczenia i wyszedl rewelacja! Biszkopt po wyjeciu z pieca nalezy rzucic na podloge razem z blacha po to aby nie opadl. Jesli ktos jest chetny to moge podac przepis.

.

 

Poproszę :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W piatek robilam tort szybki i smaczny.

Pieklam pierwszy raz w zyciu biszkopt bez proszku do pieczenia i wyszedl rewelacja! Biszkopt po wyjeciu z pieca nalezy rzucic na podloge razem z blacha po to aby nie opadl. Jesli ktos jest chetny to moge podac przepis.

.

 

Poproszę :D

 

Biszkopt na tortownice o srednicy 24 cm:

-6 jajek

-105 g maki tortowej

-55 g maki ziemniaczanej

-180 g cukru

Jesli biszkopt ma byc kakaowy to odkladamy lyzke maki tortowej, a dokladamy lyzke kakao.

 

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).

 

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170şC około 30 minut ( do tzw. suchego patyczka).

 

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 - 4 blaty.

 

http://i25.tinypic.com/2w31312.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W piatek robilam tort szybki i smaczny.

Pieklam pierwszy raz w zyciu biszkopt bez proszku do pieczenia i wyszedl rewelacja! Biszkopt po wyjeciu z pieca nalezy rzucic na podloge razem z blacha po to aby nie opadl. Jesli ktos jest chetny to moge podac przepis.

 

Biszkopt ciemny przecielam na 3 czesci, pierwsza posmarowalam cienko kremem, na to dzem z czarnej porzeczki, druga czesc posmarowalam grubo kremem, na to wisnie z cukru dobrze odsaczone, trzecia czesc cienko posmarowalam kremem i boki tez, na wierzch wylalam czekolade z wymieszanymi wisniami z cukru.

 

Krem:

-1,5 kostki masla utrzec z

-4 lyzkami cukru pudru, do tego dodac

-3 zoltka

-2 -3 lyzki spirytusu

-4 lyzeczki kawy rozpuszczalnej rozpuscic w minimalnej ilosci wrzatku i ostudzic przed wlaniem do masy.

Wszystko dobrze zmiksowac i mamy krem.

 

Czekolada do polania tortu:

-1,5 tabliczki czekolady (u mnie byla jedna mleczna, a pol gorzkiej) stopic z dodatkiem lyzki masla i kilku lyzek smietanki 12%, do stopionej czekolady dodac odsaczone wisnie i dobrze wymieszac aby wisnie oblepily sie cale czekolada. Po przestudzeniu wylac na tort.

 

Biszkopt nasaczalam (wszystkie 3 czesci): 1/4 szklanki wody, 1/4 szklanki soku z wisni, 1 lyzka spirytusu.

 

Tort jadly tez dzieci, bo nie czuc ani kawy ani spirytusu, robilam pierwszy raz i na stale wchodzi do moich wypiekow. Fotke wstawie wieczorem.

 

http://i29.tinypic.com/3359qwx.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
magpie101, kobieto Ty powinanaś mieć jeszcze jakiś tytuł czarodziejka-kucharka albo mistrzyni kuchni. Takie ciacho :o :o !!!!!!! To mistrzostwo normalnie!!!

 

My po prostu lubimy slodkosci :p !

A moja rodzinka nie uznaje gotowcow :roll: ani ze slodkosci ani z konkretow.

 

Wlasnie mam w piekarniku ciasto maslane z czarna porzeczka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

magpie101, tylko nie pokazuj go. Zlituj się ...

 

Wiesz ja też uwielbiam ciasta, ale ... mi takie nie wychodzą :(

 

Mi tez sie zdazy wpadka :oops: , 3 tyg. temu robilam ciasto z malinami wedlug nowego przepisu z netu i wyszedl mi 1 cm zakalec - moj pierwszy w zyciu, calosc poszla do kosz, malin tylko szkoda bylo, bo to pierwsze z ogrodu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

CIASTO BANANOWE NAJPROSTSZE NA ŚWIECIE

 

4 mocno dojrzałe banany

szklanka cukru

1,5 szklanki mąki pszennej

1 jajko

łyżeczka sody

4 łyżki masła

garść pokruszonych orzechów włoskich

 

 

własnie wstawiłam do piekarnika. Mam nadzieję, ze bez orzechów tez bedzie dobre. Dla moich małych alergików przepis w sam raz: jedno jajo jakos przejdzie a masło zastapiłam roślinna margaryną.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To ja podrzuce kilka przepisow ostatnio wyprobowanych na cos pysznego, slodkiego i szybkiego :)

 

CIASTO CZEKOLADOWE W KUBKU W 5 MINUT:

przepis pochodzi stad

 

Wymieszac w kubku 4 lyzki maki, 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia, 4 lyzki cukru i 2 lyzki kakao. Potem wbic jajko i dobrze wymieszac. Dodac 3 lyzki oleju i 3 lyzki mleka, wymieszac do uzyskania jednolitej konsystencji. Wstawic do mikrofali na 3 minuty na najwieksza moc. Pieknie wyrosnie i jest super pyszne! (jako czekoladowy lakomczuch robilam je juz kilka razy - wychodzi zawsze :) )

zrobiłam w środku nocy ...bom ciekawa okrutnie była ....powiem,że niezłe :lol:

 

hehe, ja pierwszy raz to tez jakos podobnie, nie chcialo mi sie wierzyc, ze tak szybko i juz :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A masz może przepis na coś dobrego do upieczenia z bananami?

 

Sloneczko, nie do upieczenia, ale z bananami:

 

CIASTO BANTOFI:

na spod - 250g ciastek czekoladowych digestive rozdrobnic i wymieszac ze 100g masla, wylozyc masa tortownice, odstawic do schlodzenia na chwile, na to wylozyc pozniej mase kajmakowa (2 puszki mleka skondensowanego slodzonego gotowac ok. 2 godzin, ostudzic), wstawic do lodowki do schlodzenia. Potem na kajmaku rozlozyc pokrojone w plasterki banany i przykryc bita smietana ( 500ml slodkiej smietanki ubic z 2 lyzkami cukru pudru).

 

Lojalnie uprzedzam - okruuutnie slodkie...

 

 

 

ale jakie dobre :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...