lump praski 14.09.2009 01:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 Przymierzam sie do zmajstrowania creme brule - nie wyglada zeby bylo przy tym duzo pracy albo zeby bylo super trudne - prosze o trzymanie kciukow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaggaa 18.09.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 proszę o pomoc ,kiedyś widziałam na muratorze te ciasteczka palce czarownicy czy coś w tym rodzaju.Dojrzałam wreszcie by je zrobić a nie mogę odnaleźć przepisu . Jakby ktoś mnie pokierował na odpowiednią stone ,albo przypomniał przepis byłabym wdzięczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 18.09.2009 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 proszę o pomoc ,kiedyś widziałam na muratorze te ciasteczka palce czarownicy czy coś w tym rodzaju.Dojrzałam wreszcie by je zrobić a nie mogę odnaleźć przepisu . Jakby ktoś mnie pokierował na odpowiednią stone ,albo przypomniał przepis byłabym wdzięczna http://mojewypieki.blox.pl/2008/10/Paluszki-Wiedzmy.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 19.09.2009 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2009 proszę o pomoc ,kiedyś widziałam na muratorze te ciasteczka palce czarownicy czy coś w tym rodzaju.Dojrzałam wreszcie by je zrobić a nie mogę odnaleźć przepisu . Jakby ktoś mnie pokierował na odpowiednią stone ,albo przypomniał przepis byłabym wdzięczna http://mojewypieki.blox.pl/2008/10/Paluszki-Wiedzmy.html może jeszcze tu znajdziesz inspiracje... http://www.naluz.net/2009/04/20/straszne-ciasta/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaggaa 19.09.2009 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2009 dziękuje już upieczone wyszły "koszmarne":))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 19.09.2009 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2009 dziękuje już upieczone wyszły "koszmarne":))) fajnie a możesz pokazać? ja zrobiłam placek ze śliwkami, wg przepisu magpie, rewelacja http://images41.fotosik.pl/197/93bda5e24d4cca7bmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 19.09.2009 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2009 dziękuje już upieczone wyszły "koszmarne":))) fajnie a możesz pokazać? ja zrobiłam placek ze śliwkami, wg przepisu magpie, rewelacja http://images41.fotosik.pl/197/93bda5e24d4cca7bmed.jpg Juz mi slinka cieknie , ja dzisiaj nic nie pieklam, bo nie mialam sily tak sie nasprzatalam przez 2 dni, robilam za to bigosik i salatke gyros. Elutek czy to jest ciasto to ze smietana, pytam bo kiedys podawalam tez na owocowe przepis ale takie piaskowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 19.09.2009 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2009 Elutek czy to jest ciasto to ze smietana, pytam bo kiedys podawalam tez na owocowe przepis ale takie piaskowe. tak, ze śmietaną i wyszło naprawdę super, ani śladu zakalca /bo trochę się tego bałam, ostatnio kilka zakalców stworzyłam / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 19.09.2009 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2009 Elutek czy to jest ciasto to ze smietana, pytam bo kiedys podawalam tez na owocowe przepis ale takie piaskowe. tak, ze śmietaną i wyszło naprawdę super, ani śladu zakalca /bo trochę się tego bałam, ostatnio kilka zakalców stworzyłam / MI wyszedl pierwszy zakalec w zyciu kilka tygodni temu, robilam wedlug nowego przepisu ciasto babkowe z malinami i beza. Wyszedl taki zakalec, ze hej - zla bylam, bo pierwsze maliny z ogrodka zmarnowane i jajka swojskie tez . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 19.09.2009 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2009 A spróbujcie takie ciasto: CIASTO pod owoce lub krem, PYSZNE!! 3 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku 1 jajko + 2 żółtka 3/4 szkl. cukru 1 kostka margaryny 2 łyżki śmietany krem: 1 kg jabłek 2 budynie waniliowe 1 cukier waniliowy 3 szkl. mleka rodzynki galaretka sucha Ciasto wyrobić i połową wykleić blaszkę. Ugotować budyń. Jabłka obrać i pokroić na cząstki. Na ciasto wyłożyć jabłka, posypać galaretką i rodzynkami. Zalać gorącym budyniem i przykryć ciastem. Piec ok. 45 min. 180-190 st. Zrobiłam je z nadzieniem serkowo-bananowym i z czekoladową polewą. Wyszło znakomite Przy okazji przypomnę polewę, łatwa i bez konserwantów 5 dkg masła 1 łyżka kakao 4 łyżki cukru 1 łyżka wody lub mleka wszystko razem do rondelka, roztopić, wymieszać, zagotować i gorące wylewać na ciasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 20.09.2009 00:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Dzis zmajstrowalam krem beee ........kolejna proba chyba jutro Sprawa jest bardziej skomplikowana nizby sie wydawalo......, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfeusz1 20.09.2009 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 A ja Wam polecę coś innego niż ciasto, ale pycha PIECZONE JABŁUSZKA POD ŚMIETANOWĄ KOŁDERKĄ SKŁADNIKI: • 3 jabłka • 3 łyżeczki dżemu • 2 łyżki cukru • Łyżeczka mąki ziemniaczanej • Szklanka mleka • 2 łyżki rodzynek • Cynamon • Żółtko Jabłka umyj, osusz i wydrąż gniazda nasienne. W otwory włóż po łyżeczce dżemu. Jabłka ułóż w żaroodpornym naczyniu, piecz 20 minut w temp. 200 stopni C. Żółtko utrzyj z cukrem, wymieszaj z mąką ziemniaczaną, a następnie zalej gorącym mlekiem. Podgrzewaj mieszając aż sos zgęstnieje. Zalej nimi jabłka 5 minut przed końcem pieczenia. Posyp umytymi i osączonymi rodzynkami i cynamonem. Mój mąż je uwielbia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 24.09.2009 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 A ja dziś zrobiłam drożdżowe cynamonki - w domu pachnie obłędnie Wyszły pyszne ! I tak wyglądają: http://img14.imageshack.us/img14/7546/cynamonkimoje.jpg a przepis znaleziony w necie: Ciasto: 1 szklanka letniego mleka 2 jajka 4 szklanki mąki 6 łyżek cukru (op. cukru waniliowego lub kilka kropel esencji) 1/2 kostki masła (125 g), roztopionego i ostudzonego 4 dag świeżych drożdży lub 2 dag drożdży instant szczypta soli Na nadzienie: 1/4 kostki masła, roztopionego około pół szklanki cukru kilka łyżeczek cynamonu jajko do posmarowania Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i połowy mleka zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objetości. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, jajka, resztę mleka, resztę cukru i wyrośnięty zaczyn. Dobrze wyrobić i wlać masło. Wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki, odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość wyłożyć na stolnicę, podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować, posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć jak roladę, pokroić w plasterki, ułożyć na blaszce zachowując odstępy - sporo urosną. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 180°C. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 06.10.2009 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 http://i36.tinypic.com/2m6991w.jpg http://i36.tinypic.com/bf5ov5.jpg Gotowe ciasto francuskie (kupuje w biedronce) pokroilam na kwadraty (5/5), polozylam je na blaszke wylozona pergaminem. Brzegi kwadratow posmarowalam rozmaconym zoltkiem cienko, a na srodek polozylam na jednych jagody mrozone, na drugich lyzeczke serka homo waniliowego. Te na drugim zdjeciu pokroilam ciasto na kwadraciki mini (2/2), posmarowalam zoltkiem i posypalam cukrem. Te z serem i owocami polalam lukrem albo posypalam cukrem pudrem. Pieklam na 200 stopni przez 10 minut. Szybkie, proste i smaczne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 06.10.2009 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Wykwintny tort orzechowy CIASTO: 7 jajek 20dag cukru pudru 20dag mąki ½ torebki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao w proszku 10dag drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich KREM: 12 dag mielonych orzechów 120ml mleka 8 dag cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 20dag masła 1 łyżka rumu Przygotować ciasto; jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wsypać po łyżce mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i posiekanymi orzechami. Tortownicę natłuścić, wysypać mąką, napełnić ciastem. Piec ok. 45 min w tem 180st. Mleko podgrzać w garnku. Cały czas mieszając dosypać cukier, mielone orzechy i cukier waniliowy, gotować na nie wielkim ogniu przez kilka minut. Ostudzić. Masło zmiksować na pianę, nie przerywając ucierania dodawać po łyżce krem orzechowy. Wlać rum, wymieszać. Zupełnie zimne ciasto przekroić na dwa krążki, przełożyć przygotowanym kremem. Ciasto można tez pokropić rumem. Zostawić trochę kremu na wierzch tortu i na boki. Udekorować. Przepis pochodzi z czasopismu "Tina". Nr 11/2007. „120 wypieków na Święta” magpie101 Boska jestes!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwomalinka 05.11.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 polecam ciekawą stronkę z przepisami i zdjęciami gotowych wyrobów http://mojeciasto.pl/ chyba, że już było to sorki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 05.11.2009 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 polecam ciekawą stronkę z przepisami i zdjęciami gotowych wyrobów http://mojeciasto.pl/ chyba, że już było to sorki Ale fajna stronka, dzieki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 05.11.2009 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 super stronka, ślinka od patrzenia leci. Jak ja lubię ciasta mogłabym żywić się tylko ciastami i owocami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 05.11.2009 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 A ja wyczaiłam rodzinne przepisy, Babci Różyczki, Różyczki (chyba mama) i Niebieskiej Różyczki, czyli wnuczki: http://www.wielkiezarcie.com/recipeslist.php?user=134353 Warto mieć je w ulubionych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 05.11.2009 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 A ja wyczaiłam rodzinne przepisy, Babci Różyczki, Różyczki (chyba mama) i Niebieskiej Różyczki, czyli wnuczki: http://www.wielkiezarcie.com/recipeslist.php?user=134353 Warto mieć je w ulubionych Sloneczko przepisy Rozyczki znam z WŻ ale babci i wnuczki nigdy nie trafilam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.