Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na coś słodkiego, pysznego i łatwego do zrobienia


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 816
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

proszę o pomoc ,kiedyś widziałam na muratorze te ciasteczka palce czarownicy czy coś w tym rodzaju.Dojrzałam wreszcie by je zrobić a nie mogę odnaleźć przepisu :oops: . Jakby ktoś mnie pokierował na odpowiednią stone ,albo przypomniał przepis byłabym wdzięczna :p

 

http://mojewypieki.blox.pl/2008/10/Paluszki-Wiedzmy.html

 

:p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek
proszę o pomoc ,kiedyś widziałam na muratorze te ciasteczka palce czarownicy czy coś w tym rodzaju.Dojrzałam wreszcie by je zrobić a nie mogę odnaleźć przepisu :oops: . Jakby ktoś mnie pokierował na odpowiednią stone ,albo przypomniał przepis byłabym wdzięczna :p

 

http://mojewypieki.blox.pl/2008/10/Paluszki-Wiedzmy.html

 

:p

 

może jeszcze tu znajdziesz inspiracje... :roll: :wink:

 

http://www.naluz.net/2009/04/20/straszne-ciasta/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dziękuje już upieczone wyszły "koszmarne":)))

 

fajnie :) a możesz pokazać? :roll: :)

 

ja zrobiłam placek ze śliwkami, wg przepisu magpie, rewelacja :D

 

http://images41.fotosik.pl/197/93bda5e24d4cca7bmed.jpg

 

Juz mi slinka cieknie :p , ja dzisiaj nic nie pieklam, bo nie mialam sily tak sie nasprzatalam przez 2 dni, robilam za to bigosik i salatke gyros.

 

Elutek czy to jest ciasto to ze smietana, pytam bo kiedys podawalam tez na owocowe przepis ale takie piaskowe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek
Elutek czy to jest ciasto to ze smietana, pytam bo kiedys podawalam tez na owocowe przepis ale takie piaskowe.

 

tak, ze śmietaną :) i wyszło naprawdę super, ani śladu zakalca :p

/bo trochę się tego bałam, ostatnio kilka zakalców stworzyłam :roll: /

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Elutek czy to jest ciasto to ze smietana, pytam bo kiedys podawalam tez na owocowe przepis ale takie piaskowe.

 

tak, ze śmietaną :) i wyszło naprawdę super, ani śladu zakalca :p

/bo trochę się tego bałam, ostatnio kilka zakalców stworzyłam :roll: /

 

MI wyszedl pierwszy zakalec w zyciu kilka tygodni temu, robilam wedlug nowego przepisu ciasto babkowe z malinami i beza. Wyszedl taki zakalec, ze hej - zla bylam, bo pierwsze maliny z ogrodka zmarnowane i jajka swojskie tez :evil: .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A spróbujcie takie ciasto:

 

CIASTO pod owoce lub krem, PYSZNE!!

 

3 szkl. mąki

1 łyżeczka proszku

1 jajko + 2 żółtka

3/4 szkl. cukru

1 kostka margaryny

2 łyżki śmietany

 

krem:

 

1 kg jabłek

2 budynie waniliowe

1 cukier waniliowy

3 szkl. mleka

 

rodzynki

galaretka sucha

 

Ciasto wyrobić i połową wykleić blaszkę.

 

Ugotować budyń.

Jabłka obrać i pokroić na cząstki.

 

Na ciasto wyłożyć jabłka, posypać galaretką i rodzynkami.

Zalać gorącym budyniem i przykryć ciastem.

 

Piec ok. 45 min. 180-190 st.

 

Zrobiłam je z nadzieniem serkowo-bananowym i z czekoladową polewą. Wyszło znakomite :)

 

Przy okazji przypomnę polewę, łatwa i bez konserwantów ;)

 

5 dkg masła

1 łyżka kakao

4 łyżki cukru

1 łyżka wody lub mleka

 

wszystko razem do rondelka, roztopić, wymieszać, zagotować i gorące wylewać na ciasta.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja Wam polecę coś innego niż ciasto, ale pycha :D

 

PIECZONE JABŁUSZKA POD ŚMIETANOWĄ KOŁDERKĄ

 

SKŁADNIKI:

• 3 jabłka

• 3 łyżeczki dżemu

• 2 łyżki cukru

• Łyżeczka mąki ziemniaczanej

• Szklanka mleka

• 2 łyżki rodzynek

• Cynamon

• Żółtko

 

 

Jabłka umyj, osusz i wydrąż gniazda nasienne. W otwory włóż po łyżeczce dżemu. Jabłka ułóż w żaroodpornym naczyniu, piecz 20 minut w temp. 200 stopni C.

Żółtko utrzyj z cukrem, wymieszaj z mąką ziemniaczaną, a następnie zalej gorącym mlekiem. Podgrzewaj mieszając aż sos zgęstnieje. Zalej nimi jabłka 5 minut przed końcem pieczenia. Posyp umytymi i osączonymi rodzynkami i cynamonem.

 

 

Mój mąż je uwielbia :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja dziś zrobiłam drożdżowe cynamonki - w domu pachnie obłędnie :D

 

Wyszły pyszne ! I tak wyglądają:

http://img14.imageshack.us/img14/7546/cynamonkimoje.jpg

 

a przepis znaleziony w necie:

 

Ciasto:

1 szklanka letniego mleka

2 jajka

4 szklanki mąki

6 łyżek cukru (op. cukru waniliowego lub kilka kropel esencji)

1/2 kostki masła (125 g), roztopionego i ostudzonego

4 dag świeżych drożdży lub 2 dag drożdży instant

szczypta soli

Na nadzienie:

1/4 kostki masła, roztopionego

około pół szklanki cukru

kilka łyżeczek cynamonu

jajko do posmarowania

 

Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i połowy mleka zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objetości. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, jajka, resztę mleka, resztę cukru i wyrośnięty zaczyn. Dobrze wyrobić i wlać masło. Wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki, odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość wyłożyć na stolnicę, podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować, posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem.

Zwinąć jak roladę, pokroić w plasterki, ułożyć na blaszce zachowując odstępy - sporo urosną. Posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 180°C.

 

Polecam :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

http://i36.tinypic.com/2m6991w.jpg

http://i36.tinypic.com/bf5ov5.jpg

 

Gotowe ciasto francuskie (kupuje w biedronce) pokroilam na kwadraty (5/5), polozylam je na blaszke wylozona pergaminem. Brzegi kwadratow posmarowalam rozmaconym zoltkiem cienko, a na srodek polozylam na jednych jagody mrozone, na drugich lyzeczke serka homo waniliowego.

Te na drugim zdjeciu pokroilam ciasto na kwadraciki mini (2/2), posmarowalam zoltkiem i posypalam cukrem.

Te z serem i owocami polalam lukrem albo posypalam cukrem pudrem.

 

Pieklam na 200 stopni przez 10 minut.

Szybkie, proste i smaczne :p .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wykwintny tort orzechowy

CIASTO:

7 jajek

20dag cukru pudru

20dag mąki

½ torebki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao w proszku

10dag drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich

KREM:

12 dag mielonych orzechów

120ml mleka

8 dag cukru pudru

1 opakowanie cukru waniliowego

20dag masła

1 łyżka rumu

Przygotować ciasto; jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wsypać po łyżce mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i posiekanymi orzechami.

Tortownicę natłuścić, wysypać mąką, napełnić ciastem. Piec ok. 45 min w tem 180st.

 

Mleko podgrzać w garnku. Cały czas mieszając dosypać cukier, mielone orzechy i cukier waniliowy, gotować na nie wielkim ogniu przez kilka minut.

Ostudzić.

Masło zmiksować na pianę, nie przerywając ucierania dodawać po łyżce krem orzechowy. Wlać rum, wymieszać.

 

Zupełnie zimne ciasto przekroić na dwa krążki, przełożyć przygotowanym kremem. Ciasto można tez pokropić rumem. Zostawić trochę kremu na wierzch tortu i na boki.

Udekorować.

 

Przepis pochodzi z czasopismu "Tina". Nr 11/2007.

„120 wypieków na Święta”

 

magpie101 Boska jestes!!!!!!! :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 weeks później...
A ja wyczaiłam rodzinne przepisy, Babci Różyczki, Różyczki (chyba mama) i Niebieskiej Różyczki, czyli wnuczki:

 

http://www.wielkiezarcie.com/recipeslist.php?user=134353

 

Warto mieć je w ulubionych :)

 

 

Sloneczko przepisy Rozyczki znam z WŻ ale babci i wnuczki nigdy nie trafilam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...