markoto 06.11.2009 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Szybkie ciasto z jablkami Składniki: - 3 szklanki maki krupczatki- 3 szklanki mąki wrocławskiej- 1,5 szklanki cukru pudru- szczyptę soli- 2 Kasie lub 1/2 kg masła(masło lepsze)- ok.1,5 kilo obranych i starkowanych na tarce o grubych oczkach jabłek Rozcieram w wymieszanych sypkich składnikach tłuszcz robiąc kruszonkę i nie zagniatając tego w kulę.2/3 kruszonki wysypuję na emaliowaną blachę tę dużą z piekarnika wysmarowaną lekko masłem,równomiernie rozprowadzam i leciutko ugniatam.Na to wykładam jabłka (jak jest dużo soku to go odciskam po prostu)i posypuję resztą kruszonki.Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st.i piekę ok.40- 50 minut.Wychodzi może nie za wysokie ciasto ale za to bardzo kruche i smaczne.I jest kruche tez drugiego dnia. Mozna posypac cukrem pudrem albo polukrowac. Aha,najlepsze jeszcze ciepłe z kulką lodów waniliowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 09.11.2009 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Szukam namiaru na sklep internetowy z ozdobami do dekorowania ciast, ciasteczek itd. moze ktos pomoze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Armidia 09.11.2009 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 http://tortownia.pl/onas.php Pozdrawiam,Armidia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 04.12.2009 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Dziewczyny, potrzebuje na szybko sprawdzony przepis na szarlotkę na kruchym cieście (byle nie zbyt twardym). wiem, że na Was można liczyć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 04.12.2009 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Podczytuję podeślę później przepisik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 04.12.2009 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Dziewczyny, potrzebuje na szybko sprawdzony przepis na szarlotkę na kruchym cieście (byle nie zbyt twardym). wiem, że na Was można liczyć . magpie101 napisala: Wczoraj wieczorem pieklam szarlotke - jest to ciasto nr 2 mojego syna (nr 1 to truskawkowiec). Przepis: 1,5 kg jablek obieram i scieram na grubych oczkach tarki od razy na patelnie teflonowa. Przesmazam na duzym ogniu dodajac cukier waniliowy, szczypte cynamonu i jak sa jablka kwasne to lyzke cukru. Najwazniejsze aby jablka szybko odparowaly sok i lekko sie przesmazyly, nie moga sie cale rozgotowac tylko musza byc widoczne wiorki. Ciasto: Do miski wrzucic -3 szklanki maki -5 dkg cukru -1 margaryna -4 zoltka -2 lyzeczki proszku -2 lyzki kwasnej smietany Ciasto zagniesc w misce (ja to robie max 5 minut), podzielic na 2 czesci. Jedna czesc wlozyc do zamrazalnika, druga wylozyc na blache posmarowana tluszczem. Na rozlozone ciasto wylozyc jablka, na to zetrzec ciasto z zamrazalnika na tarce na wiorki (ciasto nie jest twarde ale dobrze sie sciera). Uwaga zostawic kuleczke ciasta! Na starte ciasto polozyc ubite 4 bialak z 15 dkg cukru pudru i na piane zetrzec reszte ciasta na tarce dla ozdoby. pieke 40 minut na 160 stopni, ciasto jest szybkie (jak smaza sie jablka to w tym czasie wyrabiam ciasto) i zawsze sie udaje. Wieczorem postaram sie wstawic fotki. Jesli mi sie spieszy to kupuje litrowy sloik musu jablkowego, dodaje lyzke maki ziemniaczanej i zamiast jablek mam szybka mase. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 04.12.2009 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Dziewczyny, potrzebuje na szybko sprawdzony przepis na szarlotkę na kruchym cieście (byle nie zbyt twardym). wiem, że na Was można liczyć . magpie101 napisala: Wczoraj wieczorem pieklam szarlotke - jest to ciasto nr 2 mojego syna (nr 1 to truskawkowiec). Przepis: 1,5 kg jablek obieram i scieram na grubych oczkach tarki od razy na patelnie teflonowa. Przesmazam na duzym ogniu dodajac cukier waniliowy, szczypte cynamonu i jak sa jablka kwasne to lyzke cukru. Najwazniejsze aby jablka szybko odparowaly sok i lekko sie przesmazyly, nie moga sie cale rozgotowac tylko musza byc widoczne wiorki. Ciasto: Do miski wrzucic -3 szklanki maki -5 dkg cukru -1 margaryna -4 zoltka -2 lyzeczki proszku -2 lyzki kwasnej smietany Ciasto zagniesc w misce (ja to robie max 5 minut), podzielic na 2 czesci. Jedna czesc wlozyc do zamrazalnika, druga wylozyc na blache posmarowana tluszczem. Na rozlozone ciasto wylozyc jablka, na to zetrzec ciasto z zamrazalnika na tarce na wiorki (ciasto nie jest twarde ale dobrze sie sciera). Uwaga zostawic kuleczke ciasta! Na starte ciasto polozyc ubite 4 bialak z 15 dkg cukru pudru i na piane zetrzec reszte ciasta na tarce dla ozdoby. pieke 40 minut na 160 stopni, ciasto jest szybkie (jak smaza sie jablka to w tym czasie wyrabiam ciasto) i zawsze sie udaje. Wieczorem postaram sie wstawic fotki. Jesli mi sie spieszy to kupuje litrowy sloik musu jablkowego, dodaje lyzke maki ziemniaczanej i zamiast jablek mam szybka mase. dzięki magpie ale chyba wypróbuję następnym razem bo już ciasto zrobiłam - znaczy się piecze właśnie , nie wiem co to mi wyjdzie bo namodziłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 04.12.2009 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 JANINKI-AMORKI82 z jakiego przepisu pieczesz?Ciasto na moja szarlotke robie jako spod do makowca i sernika (z polowy skladnikow). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 04.12.2009 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 JANINKI-AMORKI82 z jakiego przepisu pieczesz? Ciasto na moja szarlotke robie jako spod do makowca i sernika (z polowy skladnikow). z głowy - tzn z kompilacji kilku różnych - dlatego sie obawiam co to będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 04.12.2009 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 JANINKI-AMORKI82 z jakiego przepisu pieczesz? Ciasto na moja szarlotke robie jako spod do makowca i sernika (z polowy skladnikow). z głowy - tzn z kompilacji kilku różnych - dlatego sie obawiam co to będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izulek 05.12.2009 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 A ja przepis na ten truskawkowiec poproszę. Szarlotkę robię prawie tak samo Tzn białka od razu na jabłka i potem resztę ciasta ścieram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 05.12.2009 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2009 A spróbujcie tego ciasta: CIASTO pod jabłka, inne owoce lub krem i sernik, PYSZNE!! 3 szkl. mąki1 łyżeczka proszku1 jajko + 2 żółtka3/4 szkl. cukru pudru1 kostka margaryny2 łyżki śmietany krem: 1 kg jabłek2 budynie waniliowe1 cukier waniliowy3 szkl. mleka rodzynkigalaretka sucha Ciasto wyrobić i połową wykleić blaszkę. Ugotować budyń.Jabłka obrać i pokroić na cząstki. Na ciasto wyłożyć jabłka, posypać galaretką i rodzynkami.Zalać gorącym budyniem i przykryć ciastem. Piec ok. 45 min. 180-190 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 06.12.2009 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2009 A ja przepis na ten truskawkowiec poproszę. Szarlotkę robię prawie tak samo Tzn białka od razu na jabłka i potem resztę ciasta ścieram. Prosze http://forum.muratordom.pl/przepisy-na-cos-slodkiego-pysznego-i-latwego-do-zrobienia,t110423-240.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 18.12.2009 01:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Rany ale kusicie. Podnoszę wątek i zaznaczam sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roksi01 03.01.2010 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 DROŻDŻOWIEC DUŻY 1 kg mąkipół kostki margaryny rozpuścić i ostudzićpół litra mleka 1 cukier waniliowy1 szkl cukru10 dag drożdży3 jajka3 żółtka Zrobić zaczyn: trochę mleka + drożdże + trochę mąki –wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Jajka + żółtka + cukier + cukier waniliowy – ubić. Wszystko włożyć do miski (drożdże + jaja + mąka + mleko) i wyrobić. Na końcu dodać margarynę i wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w 2 podłużnych foremkach. Posypać kruszonkami i piec około 50 min. w 175 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roksi01 03.01.2010 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 BABKA Z BIAŁEK SKŁADNIKI:8 białek3 szkl mąki1 szkl cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1 margaryna roztopiona2 łyżki oliwy lub oleju Białka ubić, dodać cukier, ubić, następnie dodawać na przemian mąkę z proszkiem, margarynę, olej i delikatnie ubijać (obroty na 1). Do ciasta można dodać, np. rodzynki, orzechy, wiśnie itp. wylać do formy i piec ok. 1 godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roksi01 03.01.2010 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 KOLOROWA BABKA Składniki:2,5 szkl. mąki1,5 szkl. cukru4 jajka1 szkl. oleju2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki kakao3 łyżki kisielu w proszku czerwonego1 szkl. wody Jajka ubić z cukrem, powoli dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem, na przemian wlewać wodę i olej, cały czas ubijać. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej należy dodać kisiel, do drugiej kakao, a do trzeciej 3 łyżki mąki. Do formy wlewamy warstwę ciasta ciemnego, różowego i jasnego. Pieczemy ok. 50 minut. Babkę posypujemy cukrem pudrem lub lukrem. Porcja na foremkę podłużną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roksi01 03.01.2010 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 CIASTECZKA RYŻOWE Składniki:1 paczka kleiku ryżowego (niebieski)1 margaryna Kasia1 szklanka cukru3 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki (lub więcej) wiórków kokosowychMarmolada Margarynę łączymy z innymi składnikami i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulki wielkości włoskich orzechów, lekko spłaszczamy, na środku robimy palcem wgłębienie i układamy rzadko na blaszce. We wgłębienia nakładamy marmoladę. Pieczemy na złocisty kolor. Zamiast wiórków można dodać ziarno sezamowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roksi01 03.01.2010 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 ROGALIKI PYSZNE SKŁADNIKI:1 kg mąki10 dag drożdży1 szkl mleka2 całe jajka4 łyżki cukrupół kostki smalcupół kostki margaryny Zarobić zaczyn, poczekać do wyrośnięcia. Wymieszać z resztą składników, wyrobić i formować rogaliki. Upiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 04.01.2010 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Roksi, czy te 3 łyżki mąki dodawane do ciasta jasnego (babka kolorowa) są dodatkowe, czy też należy ująć je z 2,5 szkl. mąki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.