Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na coś słodkiego, pysznego i łatwego do zrobienia

Recommended Posts

Szybkie ciasto z jablkami

Składniki:

- 3 szklanki maki krupczatki

- 3 szklanki mąki wrocławskiej

- 1,5 szklanki cukru pudru

- szczyptę soli

- 2 Kasie lub 1/2 kg masła(masło lepsze)

- ok.1,5 kilo obranych i starkowanych na tarce o grubych oczkach jabłek

Rozcieram w wymieszanych sypkich składnikach tłuszcz robiąc kruszonkę i nie zagniatając tego w kulę.2/3 kruszonki wysypuję na emaliowaną blachę tę dużą z piekarnika wysmarowaną lekko masłem,równomiernie rozprowadzam i leciutko ugniatam.

Na to wykładam jabłka (jak jest dużo soku to go odciskam po prostu)i posypuję resztą kruszonki.Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st.i piekę ok.40- 50 minut.Wychodzi może nie za wysokie ciasto ale za to bardzo

kruche i smaczne.I jest kruche tez drugiego dnia. Mozna posypac cukrem pudrem albo polukrowac.

Aha,najlepsze jeszcze ciepłe z kulką lodów waniliowych

• Odpowiedzi 816
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...
Dziewczyny, potrzebuje na szybko sprawdzony przepis na szarlotkę na kruchym cieście (byle nie zbyt twardym).

wiem, że na Was można liczyć ;-).

magpie101 napisala:

Wczoraj wieczorem pieklam szarlotke - jest to ciasto nr 2 mojego syna (nr 1 to truskawkowiec).

Przepis:

1,5 kg jablek obieram i scieram na grubych oczkach tarki od razy na patelnie teflonowa. Przesmazam na duzym ogniu dodajac cukier waniliowy, szczypte cynamonu i jak sa jablka kwasne to lyzke cukru. Najwazniejsze aby jablka szybko odparowaly sok i lekko sie przesmazyly, nie moga sie cale rozgotowac tylko musza byc widoczne wiorki.

Ciasto:

Do miski wrzucic

-3 szklanki maki

-5 dkg cukru

-1 margaryna

-4 zoltka

-2 lyzeczki proszku

-2 lyzki kwasnej smietany

Ciasto zagniesc w misce (ja to robie max 5 minut), podzielic na 2 czesci. Jedna czesc wlozyc do zamrazalnika, druga wylozyc na blache posmarowana tluszczem. Na rozlozone ciasto wylozyc jablka, na to zetrzec ciasto z zamrazalnika na tarce na wiorki (ciasto nie jest twarde ale dobrze sie sciera). Uwaga zostawic kuleczke ciasta! Na starte ciasto polozyc ubite 4 bialak z 15 dkg cukru pudru i na piane zetrzec reszte ciasta na tarce dla ozdoby.

pieke 40 minut na 160 stopni, ciasto jest szybkie (jak smaza sie jablka to w tym czasie wyrabiam ciasto) i zawsze sie udaje. Wieczorem postaram sie wstawic fotki.

Jesli mi sie spieszy to kupuje litrowy sloik musu jablkowego, dodaje lyzke maki ziemniaczanej i zamiast jablek mam szybka mase.

Dziewczyny, potrzebuje na szybko sprawdzony przepis na szarlotkę na kruchym cieście (byle nie zbyt twardym).

wiem, że na Was można liczyć ;-).

magpie101 napisala:

Wczoraj wieczorem pieklam szarlotke - jest to ciasto nr 2 mojego syna (nr 1 to truskawkowiec).

Przepis:

1,5 kg jablek obieram i scieram na grubych oczkach tarki od razy na patelnie teflonowa. Przesmazam na duzym ogniu dodajac cukier waniliowy, szczypte cynamonu i jak sa jablka kwasne to lyzke cukru. Najwazniejsze aby jablka szybko odparowaly sok i lekko sie przesmazyly, nie moga sie cale rozgotowac tylko musza byc widoczne wiorki.

Ciasto:

Do miski wrzucic

-3 szklanki maki

-5 dkg cukru

-1 margaryna

-4 zoltka

-2 lyzeczki proszku

-2 lyzki kwasnej smietany

Ciasto zagniesc w misce (ja to robie max 5 minut), podzielic na 2 czesci. Jedna czesc wlozyc do zamrazalnika, druga wylozyc na blache posmarowana tluszczem. Na rozlozone ciasto wylozyc jablka, na to zetrzec ciasto z zamrazalnika na tarce na wiorki (ciasto nie jest twarde ale dobrze sie sciera). Uwaga zostawic kuleczke ciasta! Na starte ciasto polozyc ubite 4 bialak z 15 dkg cukru pudru i na piane zetrzec reszte ciasta na tarce dla ozdoby.

pieke 40 minut na 160 stopni, ciasto jest szybkie (jak smaza sie jablka to w tym czasie wyrabiam ciasto) i zawsze sie udaje. Wieczorem postaram sie wstawic fotki.

Jesli mi sie spieszy to kupuje litrowy sloik musu jablkowego, dodaje lyzke maki ziemniaczanej i zamiast jablek mam szybka mase.

dzięki magpie :-) ale chyba wypróbuję następnym razem bo już ciasto zrobiłam - znaczy się piecze właśnie ;-), nie wiem co to mi wyjdzie bo namodziłam :-D

A spróbujcie tego ciasta:

CIASTO pod jabłka, inne owoce lub krem i sernik, PYSZNE!!

3 szkl. mąki

1 łyżeczka proszku

1 jajko + 2 żółtka

3/4 szkl. cukru pudru

1 kostka margaryny

2 łyżki śmietany

krem:

1 kg jabłek

2 budynie waniliowe

1 cukier waniliowy

3 szkl. mleka

rodzynki

galaretka sucha

Ciasto wyrobić i połową wykleić blaszkę.

Ugotować budyń.

Jabłka obrać i pokroić na cząstki.

Na ciasto wyłożyć jabłka, posypać galaretką i rodzynkami.

Zalać gorącym budyniem i przykryć ciastem.

Piec ok. 45 min. 180-190 st.

A ja przepis na ten truskawkowiec poproszę.

Szarlotkę robię prawie tak samo :)

Tzn białka od razu na jabłka i potem resztę ciasta ścieram.

Prosze :p

http://forum.muratordom.pl/przepisy-na-cos-slodkiego-pysznego-i-latwego-do-zrobienia,t110423-240.htm

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

DROŻDŻOWIEC DUŻY

1 kg mąki

pół kostki margaryny rozpuścić i ostudzić

pół litra mleka

1 cukier waniliowy

1 szkl cukru

10 dag drożdży

3 jajka

3 żółtka

Zrobić zaczyn: trochę mleka + drożdże + trochę mąki –wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Jajka + żółtka + cukier + cukier waniliowy – ubić. Wszystko włożyć do miski (drożdże + jaja + mąka + mleko) i wyrobić. Na końcu dodać margarynę i wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w 2 podłużnych foremkach. Posypać kruszonkami i piec około 50 min. w 175 C

BABKA Z BIAŁEK

SKŁADNIKI:

8 białek

3 szkl mąki

1 szkl cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 margaryna roztopiona

2 łyżki oliwy lub oleju

Białka ubić, dodać cukier, ubić, następnie dodawać na przemian mąkę z proszkiem, margarynę, olej i delikatnie ubijać (obroty na 1). Do ciasta można dodać, np. rodzynki, orzechy, wiśnie itp. wylać do formy i piec ok. 1 godziny.

KOLOROWA BABKA

Składniki:

2,5 szkl. mąki

1,5 szkl. cukru

4 jajka

1 szkl. oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki kakao

3 łyżki kisielu w proszku czerwonego

1 szkl. wody

Jajka ubić z cukrem, powoli dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem, na przemian wlewać wodę i olej, cały czas ubijać. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej należy dodać kisiel, do drugiej kakao, a do trzeciej 3 łyżki mąki. Do formy wlewamy warstwę ciasta ciemnego, różowego i jasnego. Pieczemy ok. 50 minut. Babkę posypujemy cukrem pudrem lub lukrem.

Porcja na foremkę podłużną.

CIASTECZKA RYŻOWE

Składniki:

1 paczka kleiku ryżowego (niebieski)

1 margaryna Kasia

1 szklanka cukru

3 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki (lub więcej) wiórków kokosowych

Marmolada

Margarynę łączymy z innymi składnikami i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulki wielkości włoskich orzechów, lekko spłaszczamy, na środku robimy palcem wgłębienie i układamy rzadko na blaszce. We wgłębienia nakładamy marmoladę. Pieczemy na złocisty kolor.

Zamiast wiórków można dodać ziarno sezamowe.