Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na coś słodkiego, pysznego i łatwego do zrobienia


Recommended Posts

Szybkie ciasto z jablkami

 

Składniki:

 

- 3 szklanki maki krupczatki

- 3 szklanki mąki wrocławskiej

- 1,5 szklanki cukru pudru

- szczyptę soli

- 2 Kasie lub 1/2 kg masła(masło lepsze)

- ok.1,5 kilo obranych i starkowanych na tarce o grubych oczkach jabłek

 

Rozcieram w wymieszanych sypkich składnikach tłuszcz robiąc kruszonkę i nie zagniatając tego w kulę.2/3 kruszonki wysypuję na emaliowaną blachę tę dużą z piekarnika wysmarowaną lekko masłem,równomiernie rozprowadzam i leciutko ugniatam.

Na to wykładam jabłka (jak jest dużo soku to go odciskam po prostu)i posypuję resztą kruszonki.Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st.i piekę ok.40- 50 minut.Wychodzi może nie za wysokie ciasto ale za to bardzo

kruche i smaczne.I jest kruche tez drugiego dnia. Mozna posypac cukrem pudrem albo polukrowac.

Aha,najlepsze jeszcze ciepłe z kulką lodów waniliowych

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 816
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • 4 weeks później...
Dziewczyny, potrzebuje na szybko sprawdzony przepis na szarlotkę na kruchym cieście (byle nie zbyt twardym).

wiem, że na Was można liczyć ;-).

 

magpie101 napisala:

 

Wczoraj wieczorem pieklam szarlotke - jest to ciasto nr 2 mojego syna (nr 1 to truskawkowiec).

 

Przepis:

1,5 kg jablek obieram i scieram na grubych oczkach tarki od razy na patelnie teflonowa. Przesmazam na duzym ogniu dodajac cukier waniliowy, szczypte cynamonu i jak sa jablka kwasne to lyzke cukru. Najwazniejsze aby jablka szybko odparowaly sok i lekko sie przesmazyly, nie moga sie cale rozgotowac tylko musza byc widoczne wiorki.

Ciasto:

Do miski wrzucic

-3 szklanki maki

-5 dkg cukru

-1 margaryna

-4 zoltka

-2 lyzeczki proszku

-2 lyzki kwasnej smietany

Ciasto zagniesc w misce (ja to robie max 5 minut), podzielic na 2 czesci. Jedna czesc wlozyc do zamrazalnika, druga wylozyc na blache posmarowana tluszczem. Na rozlozone ciasto wylozyc jablka, na to zetrzec ciasto z zamrazalnika na tarce na wiorki (ciasto nie jest twarde ale dobrze sie sciera). Uwaga zostawic kuleczke ciasta! Na starte ciasto polozyc ubite 4 bialak z 15 dkg cukru pudru i na piane zetrzec reszte ciasta na tarce dla ozdoby.

pieke 40 minut na 160 stopni, ciasto jest szybkie (jak smaza sie jablka to w tym czasie wyrabiam ciasto) i zawsze sie udaje. Wieczorem postaram sie wstawic fotki.

 

Jesli mi sie spieszy to kupuje litrowy sloik musu jablkowego, dodaje lyzke maki ziemniaczanej i zamiast jablek mam szybka mase.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziewczyny, potrzebuje na szybko sprawdzony przepis na szarlotkę na kruchym cieście (byle nie zbyt twardym).

wiem, że na Was można liczyć ;-).

 

magpie101 napisala:

 

Wczoraj wieczorem pieklam szarlotke - jest to ciasto nr 2 mojego syna (nr 1 to truskawkowiec).

 

Przepis:

1,5 kg jablek obieram i scieram na grubych oczkach tarki od razy na patelnie teflonowa. Przesmazam na duzym ogniu dodajac cukier waniliowy, szczypte cynamonu i jak sa jablka kwasne to lyzke cukru. Najwazniejsze aby jablka szybko odparowaly sok i lekko sie przesmazyly, nie moga sie cale rozgotowac tylko musza byc widoczne wiorki.

Ciasto:

Do miski wrzucic

-3 szklanki maki

-5 dkg cukru

-1 margaryna

-4 zoltka

-2 lyzeczki proszku

-2 lyzki kwasnej smietany

Ciasto zagniesc w misce (ja to robie max 5 minut), podzielic na 2 czesci. Jedna czesc wlozyc do zamrazalnika, druga wylozyc na blache posmarowana tluszczem. Na rozlozone ciasto wylozyc jablka, na to zetrzec ciasto z zamrazalnika na tarce na wiorki (ciasto nie jest twarde ale dobrze sie sciera). Uwaga zostawic kuleczke ciasta! Na starte ciasto polozyc ubite 4 bialak z 15 dkg cukru pudru i na piane zetrzec reszte ciasta na tarce dla ozdoby.

pieke 40 minut na 160 stopni, ciasto jest szybkie (jak smaza sie jablka to w tym czasie wyrabiam ciasto) i zawsze sie udaje. Wieczorem postaram sie wstawic fotki.

 

Jesli mi sie spieszy to kupuje litrowy sloik musu jablkowego, dodaje lyzke maki ziemniaczanej i zamiast jablek mam szybka mase.

 

dzięki magpie :-) ale chyba wypróbuję następnym razem bo już ciasto zrobiłam - znaczy się piecze właśnie ;-), nie wiem co to mi wyjdzie bo namodziłam :-D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A spróbujcie tego ciasta:

 

CIASTO pod jabłka, inne owoce lub krem i sernik, PYSZNE!!

 

3 szkl. mąki

1 łyżeczka proszku

1 jajko + 2 żółtka

3/4 szkl. cukru pudru

1 kostka margaryny

2 łyżki śmietany

 

krem:

 

1 kg jabłek

2 budynie waniliowe

1 cukier waniliowy

3 szkl. mleka

 

rodzynki

galaretka sucha

 

Ciasto wyrobić i połową wykleić blaszkę.

 

Ugotować budyń.

Jabłka obrać i pokroić na cząstki.

 

Na ciasto wyłożyć jabłka, posypać galaretką i rodzynkami.

Zalać gorącym budyniem i przykryć ciastem.

 

Piec ok. 45 min. 180-190 st.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja przepis na ten truskawkowiec poproszę.

Szarlotkę robię prawie tak samo :)

Tzn białka od razu na jabłka i potem resztę ciasta ścieram.

 

Prosze :p

http://forum.muratordom.pl/przepisy-na-cos-slodkiego-pysznego-i-latwego-do-zrobienia,t110423-240.htm

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

DROŻDŻOWIEC DUŻY

 

1 kg mąki

pół kostki margaryny rozpuścić i ostudzić

pół litra mleka

1 cukier waniliowy

1 szkl cukru

10 dag drożdży

3 jajka

3 żółtka

 

Zrobić zaczyn: trochę mleka + drożdże + trochę mąki –wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Jajka + żółtka + cukier + cukier waniliowy – ubić. Wszystko włożyć do miski (drożdże + jaja + mąka + mleko) i wyrobić. Na końcu dodać margarynę i wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w 2 podłużnych foremkach. Posypać kruszonkami i piec około 50 min. w 175 C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

BABKA Z BIAŁEK

 

SKŁADNIKI:

8 białek

3 szkl mąki

1 szkl cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 margaryna roztopiona

2 łyżki oliwy lub oleju

 

Białka ubić, dodać cukier, ubić, następnie dodawać na przemian mąkę z proszkiem, margarynę, olej i delikatnie ubijać (obroty na 1). Do ciasta można dodać, np. rodzynki, orzechy, wiśnie itp. wylać do formy i piec ok. 1 godziny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

KOLOROWA BABKA

 

Składniki:

2,5 szkl. mąki

1,5 szkl. cukru

4 jajka

1 szkl. oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki kakao

3 łyżki kisielu w proszku czerwonego

1 szkl. wody

 

Jajka ubić z cukrem, powoli dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem, na przemian wlewać wodę i olej, cały czas ubijać. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej należy dodać kisiel, do drugiej kakao, a do trzeciej 3 łyżki mąki. Do formy wlewamy warstwę ciasta ciemnego, różowego i jasnego. Pieczemy ok. 50 minut. Babkę posypujemy cukrem pudrem lub lukrem.

 

Porcja na foremkę podłużną.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

CIASTECZKA RYŻOWE

 

Składniki:

1 paczka kleiku ryżowego (niebieski)

1 margaryna Kasia

1 szklanka cukru

3 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki (lub więcej) wiórków kokosowych

Marmolada

 

Margarynę łączymy z innymi składnikami i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulki wielkości włoskich orzechów, lekko spłaszczamy, na środku robimy palcem wgłębienie i układamy rzadko na blaszce. We wgłębienia nakładamy marmoladę. Pieczemy na złocisty kolor.

 

Zamiast wiórków można dodać ziarno sezamowe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...