Sloneczko 04.01.2010 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Już znalazłam odpowiedź: http://www.gotujmy.pl/babka-kolorowa,przepisy,37423.html Zamiast tych 3 łyżek mąki, dodaje się 3 łyżki żółtego kisielu, ale chyba 2 łyżeczki (nie łyżki) proszku do pieczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roksi01 05.01.2010 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2010 Już znalazłam odpowiedź: http://www.gotujmy.pl/babka-kolorowa,przepisy,37423.html Zamiast tych 3 łyżek mąki, dodaje się 3 łyżki żółtego kisielu, ale chyba 2 łyżeczki (nie łyżki) proszku do pieczenia Do jasnego ciasta dodaje się 3 dodatkowe łyżki mąki. Do ciasta należy dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Pozdrawiam i życzę smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 08.01.2010 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 A spróbujcie tego ciasta: CIASTO pod jabłka, inne owoce lub krem i sernik, PYSZNE!! 3 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku 1 jajko + 2 żółtka 3/4 szkl. cukru pudru 1 kostka margaryny 2 łyżki śmietany krem: 1 kg jabłek 2 budynie waniliowe 1 cukier waniliowy 3 szkl. mleka rodzynki galaretka sucha Ciasto wyrobić i połową wykleić blaszkę. Ugotować budyń. Jabłka obrać i pokroić na cząstki. Na ciasto wyłożyć jabłka, posypać galaretką i rodzynkami. Zalać gorącym budyniem i przykryć ciastem. Piec ok. 45 min. 180-190 st. Wyrabiałem z tych składników w termomixsie.Trochę kleiło mi się do rąk .Miałem trochę problemu z rozprowadzeniem tej drugiej części na budyniu.Ale ciasto jest pyszne.Moje żarłoki powiedzieli ,że dawno takiego nie jedli w moim wykonaniu.Czy zamiast jabłek można użyć np.owoców z kompotu/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 08.01.2010 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Już znalazłam odpowiedź: http://www.gotujmy.pl/babka-kolorowa,przepisy,37423.html Zamiast tych 3 łyżek mąki, dodaje się 3 łyżki żółtego kisielu, ale chyba 2 łyżeczki (nie łyżki) proszku do pieczenia Do jasnego ciasta dodaje się 3 dodatkowe łyżki mąki. Do ciasta należy dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Pozdrawiam i życzę smacznego! Faktycznie, z mąką jest lepsze, bo mniej kwaśne. Babka jest pyszna, ale na 2 dzień, gdy nawilgnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 08.01.2010 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Wyrabiałem z tych składników w termomixsie.Trochę kleiło mi się do rąk .Miałem trochę problemu z rozprowadzeniem tej drugiej części na budyniu.Ale ciasto jest pyszne.Moje żarłoki powiedzieli ,że dawno takiego nie jedli w moim wykonaniu.Czy zamiast jabłek można użyć np.owoców z kompotu/ Ja wyrabiam początkowo w dużej, plastikowej misce a potem do wygniatania przenoszę na stolnicę. Ciasto zawsze trochę się klei i właśnie na stolnicy można je podsypywać odrobiną mąki, by dało się wyrabiać. To jest ciasto - baza pod wszystko. Pod owoce świeże, z kompotu, pod sernik, pod kremy różnego rodzaju Jeśli robisz ciasto z budyniem, można 1/3 ciasta schować do zamrażalnika, by trochę stwardniało i potem skubać je i wykładać na budyń. I co ważne: po wyrobieniu takie ciasto bardzo lubi, by nim porządnie kilka razy rzucić o stolnicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 08.01.2010 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Wyrabiałem z tych składników w termomixsie.Trochę kleiło mi się do rąk .Miałem trochę problemu z rozprowadzeniem tej drugiej części na budyniu.Ale ciasto jest pyszne.Moje żarłoki powiedzieli ,że dawno takiego nie jedli w moim wykonaniu.Czy zamiast jabłek można użyć np.owoców z kompotu/ Ja wyrabiam początkowo w dużej, plastikowej misce a potem do wygniatania przenoszę na stolnicę. Ciasto zawsze trochę się klei i właśnie na stolnicy można je podsypywać odrobiną mąki, by dało się wyrabiać. To jest ciasto - baza pod wszystko. Pod owoce świeże, z kompotu, pod sernik, pod kremy różnego rodzaju Jeśli robisz ciasto z budyniem, można 1/3 ciasta schować do zamrażalnika, by trochę stwardniało i potem skubać je i wykładać na budyń. I co ważne: po wyrobieniu takie ciasto bardzo lubi, by nim porządnie kilka razy rzucić o stolnicę Rzucić o stolnicę? z nerwów czy z przepisu? Jeśli robisz ciasto z budyniem, można 1/3 ciasta schować do zamrażalnika, by trochę stwardniało i potem skubać je i wykładać na budyń. no to pięknie.Ciasto już jamochłony pożarły a ty mi mówisz ,że można je schłodzić.Och ty ty słońce.Wiesz jak ja kur...mi rzucałem jak chciałem je rozsmarować na budyniu. Cz nie miałaś ostatni czkawki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 08.01.2010 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Wyrabiałem z tych składników w termomixsie.Trochę kleiło mi się do rąk .Miałem trochę problemu z rozprowadzeniem tej drugiej części na budyniu.Ale ciasto jest pyszne.Moje żarłoki powiedzieli ,że dawno takiego nie jedli w moim wykonaniu.Czy zamiast jabłek można użyć np.owoców z kompotu/ Ja wyrabiam początkowo w dużej, plastikowej misce a potem do wygniatania przenoszę na stolnicę. Ciasto zawsze trochę się klei i właśnie na stolnicy można je podsypywać odrobiną mąki, by dało się wyrabiać. To jest ciasto - baza pod wszystko. Pod owoce świeże, z kompotu, pod sernik, pod kremy różnego rodzaju Jeśli robisz ciasto z budyniem, można 1/3 ciasta schować do zamrażalnika, by trochę stwardniało i potem skubać je i wykładać na budyń. I co ważne: po wyrobieniu takie ciasto bardzo lubi, by nim porządnie kilka razy rzucić o stolnicę To ciasto baza tez jest u mnie w stalym repertuarze. Rozni sie tym, ze daje 4 zoltka bez bialek. Schladzam w lodowce, przewaznie robie wieczorem, a na drugi dzien wykladam na blaszke. Jak robie z musem jablkowym to na mus skubie ciasto zostawiajac kawalek, na to ubita piane z bialek z cukrem i skubie reszte ciasta do ozdoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 08.01.2010 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Och ty ty słońce.Wiesz jak ja kur...mi rzucałem jak chciałem je rozsmarować na budyniu. Cz nie miałaś ostatni czkawki?? Tak przy dzieciach? Nieładnie Kruchego ciasta się nie rozsmarowuje (nie ma w przepisie takiej opcji), tylko wałkuje. Myślałam że wiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 09.01.2010 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Och ty ty słońce.Wiesz jak ja kur...mi rzucałem jak chciałem je rozsmarować na budyniu. Cz nie miałaś ostatni czkawki?? Tak przy dzieciach? Nieładnie Kruchego ciasta się nie rozsmarowuje (nie ma w przepisie takiej opcji), tylko wałkuje. Myślałam że wiesz Przecież Ci napisałem ,że z maszyny mojej wyszło trochę za rzadkie.Myślałem ,że jak te pierwszy kawałek poddaje się pod maczaną wilgotną łyżką to z tym drugim pójdzie tak samo.Ok teraz będę robił wedle prawideł kulinarnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 09.01.2010 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Podoba mi się Twój upór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 10.01.2010 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Ciasto babkowe z truskawkami: -3 szklanki maki -1 szklanka cukru -3 jajka -2 czubate lyzeczki proszku -1 szklanka kwasnej smietany -1/2 szklanki oleju -mozna dac olejku troche wykonanie: ubic bialka na sztywno, dodac cukier i zoltka, ubic na puszysta mase. Potem dodajemy reszte skladnikow (make przesiewamy przez sitko) i wszystko mieszamy delikatnie recznie (ja mieszam drewniana lyzka). Wylewamy na blache, na to owoce i kruszonke (do miski po ciescie wlewam 1/2 kostki stopionej margaryny i tyle maki aby powstala kruszonka). Na wierzch cukier puder lub lukier. http://i44.tinypic.com/1zfkitt.jpg http://i44.tinypic.com/2ykews3.jpg Wczoraj byl z jagodami mrozonymi - troche lata w srodku zimy , jak sie dopadlismy to juz nie ma . http://i48.tinypic.com/a2t4wp.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 10.01.2010 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Magpie - pieknie to ciasto wyglada ... lo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 10.01.2010 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Magpie - pieknie to ciasto wyglada ... lo Juz nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 10.01.2010 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Dlatego tam po trzykropku jest "lo" , zeby wydzwiek ogolny byl "wygladalo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 10.01.2010 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 o wy żarłoki /ależ to jagodowe pysznie wygląda / ja miałam w planie dziś to "zielone pysio" robić, ale ze śniegiem walczę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 10.01.2010 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 a ja o 19 za sernik się zabrałam, bo mąż i dzieci marudziły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 14.01.2010 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 A ja mysle co upiec jutro, bo gosci mam z noclegiem. Chcialabym cos nowego zrobic ale sprawdzonego zeby wyszlo, moze byc z owocami ale bez galaretki i zeby narobic sie za bardzo nie bylo trzeba , moze wspomozecie przepisem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 14.01.2010 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Mam tu taki stary przepis na ciasto z owocami, przykryte pianką 4 szkl. mąki krupczatki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka margaryny 4 jajka (żółtka) 3 łyżki gęstej śmietany 10 dkg cukru (ok. 1/2 szkl.) 2 łyżeczki proszku do pieczenia trochę octu lub soku z cytryny Ciasto z owocami zalać pianą, ubitą z 4 białek i 1 szkl. cukru. Piec do zrumienienia piany. Kroić ciepłe. Spróbuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.01.2010 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Mam tu taki stary przepis na ciasto z owocami, przykryte pianką 4 szkl. mąki krupczatki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka margaryny 4 jajka (żółtka) 3 łyżki gęstej śmietany 10 dkg cukru (ok. 1/2 szkl.) 2 łyżeczki proszku do pieczenia trochę octu lub soku z cytryny Ciasto z owocami zalać pianą, ubitą z 4 białek i 1 szkl. cukru. Piec do zrumienienia piany. Kroić ciepłe. Spróbuj Sie kurna znowu uczę piec ciasta. Mam bardzooo dużo mrożonych malin a jutro gości z noclegiem i jeszcze chęć na zrobienie ciasta.Jakaś podpowiedź?Ponoć uparty jezdem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 15.01.2010 01:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Każde owoce się nadają, ale najlepsze jest z jagodami (po krakowsku, z borówkami), albo wiśniami To ciasto wyrabia się na stolnicy, nie miksuje. Miksujesz tylko białka na pianę z cukrem i szczyptą soli (szczyptą, żeby znowu nie było że kazałam Ci słone ciasto upiec ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.