Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na coś słodkiego, pysznego i łatwego do zrobienia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 816
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Już znalazłam odpowiedź:

http://www.gotujmy.pl/babka-kolorowa,przepisy,37423.html

Zamiast tych 3 łyżek mąki, dodaje się 3 łyżki żółtego kisielu, ale chyba 2 łyżeczki (nie łyżki) proszku do pieczenia :)

Do jasnego ciasta dodaje się 3 dodatkowe łyżki mąki. Do ciasta należy dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Pozdrawiam i życzę smacznego!

A spróbujcie tego ciasta:

CIASTO pod jabłka, inne owoce lub krem i sernik, PYSZNE!!

3 szkl. mąki

1 łyżeczka proszku

1 jajko + 2 żółtka

3/4 szkl. cukru pudru

1 kostka margaryny

2 łyżki śmietany

krem:

1 kg jabłek

2 budynie waniliowe

1 cukier waniliowy

3 szkl. mleka

rodzynki

galaretka sucha

Ciasto wyrobić i połową wykleić blaszkę.

Ugotować budyń.

Jabłka obrać i pokroić na cząstki.

Na ciasto wyłożyć jabłka, posypać galaretką i rodzynkami.

Zalać gorącym budyniem i przykryć ciastem.

Piec ok. 45 min. 180-190 st.

Wyrabiałem z tych składników w termomixsie.Trochę kleiło mi się do rąk .Miałem trochę problemu z rozprowadzeniem tej drugiej części na budyniu.Ale ciasto jest pyszne.Moje żarłoki powiedzieli ,że dawno takiego nie jedli w moim wykonaniu.Czy zamiast jabłek można użyć np.owoców z kompotu/

Już znalazłam odpowiedź:

http://www.gotujmy.pl/babka-kolorowa,przepisy,37423.html

Zamiast tych 3 łyżek mąki, dodaje się 3 łyżki żółtego kisielu, ale chyba 2 łyżeczki (nie łyżki) proszku do pieczenia :)

Do jasnego ciasta dodaje się 3 dodatkowe łyżki mąki. Do ciasta należy dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Pozdrawiam i życzę smacznego!

Faktycznie, z mąką jest lepsze, bo mniej kwaśne. Babka jest pyszna, ale na 2 dzień, gdy nawilgnie :)

Wyrabiałem z tych składników w termomixsie.Trochę kleiło mi się do rąk .Miałem trochę problemu z rozprowadzeniem tej drugiej części na budyniu.Ale ciasto jest pyszne.Moje żarłoki powiedzieli ,że dawno takiego nie jedli w moim wykonaniu.Czy zamiast jabłek można użyć np.owoców z kompotu/

Ja wyrabiam początkowo w dużej, plastikowej misce a potem do wygniatania przenoszę na stolnicę. Ciasto zawsze trochę się klei i właśnie na stolnicy można je podsypywać odrobiną mąki, by dało się wyrabiać.

To jest ciasto - baza pod wszystko. Pod owoce świeże, z kompotu, pod sernik, pod kremy różnego rodzaju :)

Jeśli robisz ciasto z budyniem, można 1/3 ciasta schować do zamrażalnika, by trochę stwardniało i potem skubać je i wykładać na budyń.

I co ważne: po wyrobieniu takie ciasto bardzo lubi, by nim porządnie kilka razy rzucić o stolnicę :)

Ja wyrabiam początkowo w dużej, plastikowej misce a potem do wygniatania przenoszę na stolnicę. Ciasto zawsze trochę się klei i właśnie na stolnicy można je podsypywać odrobiną mąki, by dało się wyrabiać.

To jest ciasto - baza pod wszystko. Pod owoce świeże, z kompotu, pod sernik, pod kremy różnego rodzaju :)

Jeśli robisz ciasto z budyniem, można 1/3 ciasta schować do zamrażalnika, by trochę stwardniało i potem skubać je i wykładać na budyń.

I co ważne: po wyrobieniu takie ciasto bardzo lubi, by nim porządnie kilka razy rzucić o stolnicę :)

Rzucić o stolnicę? :D :D :D z nerwów czy z przepisu?

no to pięknie.Ciasto już jamochłony pożarły a ty mi mówisz ,że można je schłodzić.Och ty ty słońce.Wiesz jak ja kur...mi rzucałem jak chciałem je rozsmarować na budyniu. :D :D :wink: :wink: Cz nie miałaś ostatni czkawki?? :wink: :wink:

To ciasto baza tez jest u mnie w stalym repertuarze. Rozni sie tym, ze daje 4 zoltka bez bialek. Schladzam w lodowce, przewaznie robie wieczorem, a na drugi dzien wykladam na blaszke.

Jak robie z musem jablkowym to na mus skubie ciasto zostawiajac kawalek, na to ubita piane z bialek z cukrem i skubie reszte ciasta do ozdoby.

Och ty ty słońce.Wiesz jak ja kur...mi rzucałem jak chciałem je rozsmarować na budyniu. :D :D :wink: :wink: Cz nie miałaś ostatni czkawki?? :wink: :wink:

Tak przy dzieciach? Nieładnie ;)

Kruchego ciasta się nie rozsmarowuje (nie ma w przepisie takiej opcji), tylko wałkuje. Myślałam że wiesz :p

Przecież Ci napisałem ,że z maszyny mojej wyszło trochę za rzadkie.Myślałem ,że jak te pierwszy kawałek poddaje się pod maczaną wilgotną łyżką to z tym drugim pójdzie tak samo.Ok teraz będę robił wedle prawideł kulinarnych. :p :wink:

Ciasto babkowe z truskawkami:

-3 szklanki maki

-1 szklanka cukru

-3 jajka

-2 czubate lyzeczki proszku

-1 szklanka kwasnej smietany

-1/2 szklanki oleju

-mozna dac olejku troche

wykonanie: ubic bialka na sztywno, dodac cukier i zoltka, ubic na puszysta mase. Potem dodajemy reszte skladnikow (make przesiewamy przez sitko) i wszystko mieszamy delikatnie recznie (ja mieszam drewniana lyzka). Wylewamy na blache, na to owoce i kruszonke (do miski po ciescie wlewam 1/2 kostki stopionej margaryny i tyle maki aby powstala kruszonka). Na wierzch cukier puder lub lukier.

http://i44.tinypic.com/1zfkitt.jpg

http://i44.tinypic.com/2ykews3.jpg

Wczoraj byl z jagodami mrozonymi - troche lata w srodku zimy :) , jak sie dopadlismy to juz nie ma :oops: .

http://i48.tinypic.com/a2t4wp.jpg

Mam tu taki stary przepis na ciasto z owocami, przykryte pianką :)

4 szkl. mąki krupczatki

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 kostka margaryny

4 jajka (żółtka)

3 łyżki gęstej śmietany

10 dkg cukru (ok. 1/2 szkl.)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

trochę octu lub soku z cytryny

Ciasto z owocami zalać pianą, ubitą z 4 białek i 1 szkl. cukru.

Piec do zrumienienia piany. Kroić ciepłe.

Spróbuj :)

Mam tu taki stary przepis na ciasto z owocami, przykryte pianką :)

4 szkl. mąki krupczatki

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 kostka margaryny

4 jajka (żółtka)

3 łyżki gęstej śmietany

10 dkg cukru (ok. 1/2 szkl.)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

trochę octu lub soku z cytryny

Ciasto z owocami zalać pianą, ubitą z 4 białek i 1 szkl. cukru.

Piec do zrumienienia piany. Kroić ciepłe.

Spróbuj :)

Sie kurna znowu uczę piec ciasta. :oops: :oops: :oops: :wink:

Mam bardzooo dużo mrożonych malin a jutro gości z noclegiem i jeszcze chęć na zrobienie ciasta.Jakaś podpowiedź?Ponoć uparty jezdem. :wink: