magpie101 15.01.2010 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Dzieki Sloneczko ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 15.01.2010 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Każde owoce się nadają, ale najlepsze jest z jagodami (po krakowsku, z borówkami), albo wiśniami To ciasto wyrabia się na stolnicy, nie miksuje. Miksujesz tylko białka na pianę z cukrem i szczyptą soli (szczyptą, żeby znowu nie było że kazałam Ci słone ciasto upiec ) Nie ryzykowałem i zrobiłem to z budyniem ale z malinami i jabłkami.Każdy po kawału zapierniczył i oddalił się w nieznanym mi kierunku.Pycha.Acha jak wyjąłem z termomixa to jeszcze ręcami wyrabiałem i tak jak radziłaś wałkowałem i górę tylko położyłem na budyń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 15.01.2010 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Nie ryzykowałem i zrobiłem to z budyniem ale z malinami i jabłkami.Każdy po kawału zapierniczył i oddalił się w nieznanym mi kierunku. Hmm, a nie sprawdzałeś gdzie z tym ciastem poszli? Chyba nie pomyliłeś cukru z solą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.01.2010 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 Nie ryzykowałem i zrobiłem to z budyniem ale z malinami i jabłkami.Każdy po kawału zapierniczył i oddalił się w nieznanym mi kierunku. Hmm, a nie sprawdzałeś gdzie z tym ciastem poszli? Chyba nie pomyliłeś cukru z solą? wredota..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 16.01.2010 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 No, nieśmiało dołączę do klubu Faworki by' Rasia http://img189.imageshack.us/img189/8774/000501a.jpg Pierwsze koty za płoty czas powrócić do dawnych ulubionych zajęć ... smacznego, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arenque 19.01.2010 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Poszukuje przepisu na mufinki vel babeczki. Koniecznie z orzechami i bakaliami i czekoladą. Kupiłam fajne formy do mufinek w kształcie gwiazdek i choinek. Dlatego proszę po pomoc tu szukam moich inspiracji mufinkowych i przepisów http://mojekucharzenie.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?442830 ta strona jest genialna! najchętniej upiekłabym wszystkie na raz!!! próbowałyście już któreś i polecacie specjalnie? ja chyba zacznę od tych z nutellą - bo to dla misia mojego sama mam ochotę na te z żurawiną no i mam zajęcie na długie zimowe wieczory szkoda tylko że trzeba uważać z ilością żeby nie przytyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arenque 21.01.2010 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 spróbowałam sprostać babeczkom z nutell - pierwsze wrażenia - częśc z nutellą jest pyszna ale reszta ciasta est trochę za mało słodka.. moja siostra którą jest muffinkową boginią radzi dodawać zwykły cukier zamiast brązowego.. poza tym zakupiłam blachę do muffinek z ikei..nie jest idealna bo ma za cienką nóżkę.. no i przez to muffinki nie są takie pięknedziś eksperymentowania ciąg dalszy..może bedzie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdazaba 10.02.2010 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Proszę o prosty przepis na pączki! Ogólnie nie lubię wyrabiać ciasta drożdżowego ,ale siedzę w domu z chorymi dziećmi i muszę coś robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 10.02.2010 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 PĄCZKI: -14 zoltek -1 kg maki -8 dkg drozdzy -2,5 szklanki mleka -1 szklanka cukru pudru -kilka kropli olejku waniliowego -5 lyzek spirytusu -200 g masla Zrobic rozczyn z polowy letniego mleka, drozdzy, lyzki maki i cukru, zostawic do wyrosniecia. Stopic maslo, zebrac serwatke. Po wyrosnieciu drozdzy wszystkie skladniki wlozyc do duzej miski i wyrabiac ciasto do uzyskania pecherzykow powietrza (ja wyrabiam duza lyzka drewniana). Ciasto zostawic do wyrosniecia. Po wyrosnieciu wylozyc na posypana maka stolnice, rozwalkowac na placek o grubosci 1,5-2 cm, wykroic szklanka krazki, odkladac na bawelniana sciereczke, druga nakrywamy. Smaze paczki dopiero po wykrojeniu wszystkich na 2 kostkach smalcu i 2 kostkach planty. Nadziewam po lekkim przestudzeniu szpryca (marmolada, powidla, budyn, ajerkoniak) i lukruje. http://x.screeny.pl/ga2701/ea0334d4b98bfe92f6404610/zwierzaki_089.jpg Wychodzi 50-55 duzych paczkow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 10.02.2010 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Jutro mam wolne, wiec bede piekla , bo wieczorkiem mam przejezdnych gosci wracajacych z gor.[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdazaba 10.02.2010 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roksi01 10.02.2010 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Jutro będę robiła pączki a w sobotę faworki. Faworki 6 żółtek2 szklanki mąki2/3 szklanki śmietany1 łyżka masła (lub margaryny)1 łyżeczka cukru1 cukier waniliowy1 kieliszek spirytusuolej do smażeniacukier puder do posypaniapół łyżeczki proszku do pieczenia Z żółtek, mąki, śmietany, cukru, cukru waniliowego, masła i alkoholu zagniatamy ciasto. Cieniutko rozwałkowujemy i wycinamy faworki. Smażymy na oleju. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 10.02.2010 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Jutro będę robiła pączki a w sobotę faworki. Faworki 6 żółtek 2 szklanki mąki 2/3 szklanki śmietany 1 łyżka masła (lub margaryny) 1 łyżeczka cukru 1 cukier waniliowy 1 kieliszek spirytusu olej do smażenia cukier puder do posypania pół łyżeczki proszku do pieczenia Z żółtek, mąki, śmietany, cukru, cukru waniliowego, masła i alkoholu zagniatamy ciasto. Cieniutko rozwałkowujemy i wycinamy faworki. Smażymy na oleju. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! Roksi - czy to sprawdzony przepis? bo chętnie bym zrobiła te faworki /ta śmietana to kwaśna i gęsta? / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 10.02.2010 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Ja mam przepis na pączusie.Nie wiem jak smakują bo jeszcze nie robiłam.2 danio waniliowe2 szkl mąki2 całe jajka1,5 łyżeczki proszku do pieczenia100 ml kwaśnej śmietanyWszystko zmiksować.Na gorący olej rzucać małą łyżeczką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roksi01 10.02.2010 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Przepis jest sprawdzony, pochodzi z "Przyślij przepis" 01/2009. Faworki te robiłam już kilka razy (nawet 2 tygodnie temu) i zawsze się udawały. Wystarczy płaska łyżka masła, śmietanę daję gęstą 12% lub 18% w zależności od tego jaka jest w lodówce, mąki trzeba dodać trochę więcej ale to już przy wyrabianiu ciasta, tak by ciasto dobrze się rozwałkowywało na stolnicy. Faworki rób cienkie bo i tak troche urosną. Ważne by podczas smażenia nie poprzypalać ich, wystarczy, że będą miały jasny złoty kolor. Faworki wychodzą chrupiące. Cukier puder do posypania robię sama, mam stary elektryczny młynek do kawy, w którym od kilku lat mielę tylko cukier. Podczas mielenia dodaję cukier waniliowy, który nadaje ładnego zapachu. Życzę smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdazaba 11.02.2010 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Ja zrobiłam pączki malutkie serkowe, podobny przepis jak wyżej, ale ten troszkę zmodyfikowany i sprawdzony: 1 serek homo waniliowy - 200ml1,5 szkl mąki, 3 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenie, cukier waniliowy olej do smażenia Wszystko zmiksować, ciasto powinno być gęste. Nakładać łyżeczką malutkie kulki noa rozgrzany olej - smażą się dosyć szybko - po pół godzinie była gotowa miska pączusiów które czasami przybrały różne kształty - co jeszcze bardziej smakowało moim chłopakom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 14.02.2010 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Czwartkowe paczkihttp://i49.tinypic.com/oh48zk.jpghttp://i50.tinypic.com/2v0ydqg.jpghttp://i45.tinypic.com/55qrtz.jpghttp://i47.tinypic.com/s6t16d.jpghttp://i50.tinypic.com/10nxta1.jpghttp://i45.tinypic.com/2v9yxlg.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 14.02.2010 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2010 Tydzien wczesniej bylo ciasto maslane z jagodami w wersji mini (na fotce jeszcze przed lukrowaniem)http://i47.tinypic.com/21o528m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 28.02.2010 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 magpie ty te paczki do jakiegoś sklepu piekłaś właśnie w piekarniku mam szarlotkę wg Twojego przepisu, za tydzień zrobię chlebek (też z Twojego przepisu). Już nie raz pisałam, że w kwestiach kulinarnych jesteś moim idolem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 28.02.2010 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 magpie ty te paczki do jakiegoś sklepu piekłaś właśnie w piekarniku mam szarlotkę wg Twojego przepisu, za tydzień zrobię chlebek (też z Twojego przepisu). Już nie raz pisałam, że w kwestiach kulinarnych jesteś moim idolem. Te paczki sa takie rowne, bo wycinane szklanka , a szprycowane nadzieniem po upieczeniu. Wczoraj robilam nowy chlebek wedlug przepisu DPS - smakuje jak wieloziarnisty z piekarni, pycha! (fotki w dzienniku) A tak w ogole to milo mi (wczoraj bylam w Twoim miescie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.