Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na coś słodkiego, pysznego i łatwego do zrobienia


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 816
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Każde owoce się nadają, ale najlepsze jest z jagodami (po krakowsku,

z borówkami), albo wiśniami :)

 

To ciasto wyrabia się na stolnicy, nie miksuje. Miksujesz tylko białka na pianę z cukrem i szczyptą soli (szczyptą, żeby znowu nie było że kazałam Ci słone ciasto upiec :p )

 

Nie ryzykowałem i zrobiłem to z budyniem ale z malinami i jabłkami.Każdy po kawału zapierniczył i oddalił się w nieznanym mi kierunku.Pycha.Acha jak wyjąłem z termomixa to jeszcze ręcami wyrabiałem i tak jak radziłaś wałkowałem i górę tylko położyłem na budyń. :p :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poszukuje przepisu na mufinki vel babeczki. Koniecznie z orzechami i bakaliami i czekoladą. :D

 

Kupiłam fajne formy do mufinek w kształcie gwiazdek i choinek. Dlatego proszę po pomoc :D

 

tu szukam moich inspiracji mufinkowych i przepisów :D

http://mojekucharzenie.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?442830

 

ta strona jest genialna! najchętniej upiekłabym wszystkie na raz!!!

próbowałyście już któreś i polecacie specjalnie?

ja chyba zacznę od tych z nutellą - bo to dla misia mojego

sama mam ochotę na te z żurawiną

no i mam zajęcie na długie zimowe wieczory :)

szkoda tylko że trzeba uważać z ilością żeby nie przytyć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

spróbowałam sprostać babeczkom z nutell - pierwsze wrażenia - częśc z nutellą jest pyszna ale reszta ciasta est trochę za mało słodka.. moja siostra którą jest muffinkową boginią radzi dodawać zwykły cukier zamiast brązowego..

 

poza tym zakupiłam blachę do muffinek z ikei..nie jest idealna bo ma za cienką nóżkę.. no i przez to muffinki nie są takie piękne

dziś eksperymentowania ciąg dalszy..może bedzie lepiej

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks później...
PĄCZKI:

-14 zoltek

-1 kg maki

-8 dkg drozdzy

-2,5 szklanki mleka

-1 szklanka cukru pudru

-kilka kropli olejku waniliowego

-5 lyzek spirytusu

-200 g masla

 

Zrobic rozczyn z polowy letniego mleka, drozdzy, lyzki maki i cukru, zostawic do wyrosniecia.

Stopic maslo, zebrac serwatke.

Po wyrosnieciu drozdzy wszystkie skladniki wlozyc do duzej miski i wyrabiac ciasto do uzyskania pecherzykow powietrza (ja wyrabiam duza lyzka drewniana).

Ciasto zostawic do wyrosniecia.

Po wyrosnieciu wylozyc na posypana maka stolnice, rozwalkowac na placek o grubosci 1,5-2 cm, wykroic szklanka krazki, odkladac na bawelniana sciereczke, druga nakrywamy.

Smaze paczki dopiero po wykrojeniu wszystkich na 2 kostkach smalcu i 2 kostkach planty.

Nadziewam po lekkim przestudzeniu szpryca (marmolada, powidla, budyn, ajerkoniak) i lukruje.

 

http://x.screeny.pl/ga2701/ea0334d4b98bfe92f6404610/zwierzaki_089.jpg

 

Wychodzi 50-55 duzych paczkow.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jutro będę robiła pączki a w sobotę faworki.

 

Faworki

 

6 żółtek

2 szklanki mąki

2/3 szklanki śmietany

1 łyżka masła (lub margaryny)

1 łyżeczka cukru

1 cukier waniliowy

1 kieliszek spirytusu

olej do smażenia

cukier puder do posypania

pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

Z żółtek, mąki, śmietany, cukru, cukru waniliowego, masła i alkoholu zagniatamy ciasto. Cieniutko rozwałkowujemy i wycinamy faworki. Smażymy na oleju. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

Smacznego!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek
Jutro będę robiła pączki a w sobotę faworki.

 

Faworki

 

6 żółtek

2 szklanki mąki

2/3 szklanki śmietany

1 łyżka masła (lub margaryny)

1 łyżeczka cukru

1 cukier waniliowy

1 kieliszek spirytusu

olej do smażenia

cukier puder do posypania

pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

Z żółtek, mąki, śmietany, cukru, cukru waniliowego, masła i alkoholu zagniatamy ciasto. Cieniutko rozwałkowujemy i wycinamy faworki. Smażymy na oleju. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

Smacznego!

 

Roksi - czy to sprawdzony przepis? bo chętnie bym zrobiła te faworki :)

/ta śmietana to kwaśna i gęsta? /

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepis jest sprawdzony, pochodzi z "Przyślij przepis" 01/2009. Faworki te robiłam już kilka razy (nawet 2 tygodnie temu) i zawsze się udawały. Wystarczy płaska łyżka masła, śmietanę daję gęstą 12% lub 18% w zależności od tego jaka jest w lodówce, mąki trzeba dodać trochę więcej ale to już przy wyrabianiu ciasta, tak by ciasto dobrze się rozwałkowywało na stolnicy. Faworki rób cienkie bo i tak troche urosną. Ważne by podczas smażenia nie poprzypalać ich, wystarczy, że będą miały jasny złoty kolor. Faworki wychodzą chrupiące.

Cukier puder do posypania robię sama, mam stary elektryczny młynek do kawy, w którym od kilku lat mielę tylko cukier. Podczas mielenia dodaję cukier waniliowy, który nadaje ładnego zapachu.

Życzę smacznego!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja zrobiłam pączki malutkie serkowe, podobny przepis jak wyżej, ale ten troszkę zmodyfikowany i sprawdzony:

 

1 serek homo waniliowy - 200ml

1,5 szkl mąki,

3 jajka,

1 łyżeczka proszku do pieczenie,

cukier waniliowy

olej do smażenia

 

Wszystko zmiksować, ciasto powinno być gęste. Nakładać łyżeczką malutkie kulki noa rozgrzany olej - smażą się dosyć szybko - po pół godzinie była gotowa miska pączusiów które czasami przybrały różne kształty - co jeszcze bardziej smakowało moim chłopakom.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
magpie ty te paczki do jakiegoś sklepu piekłaś :wink:

właśnie w piekarniku mam szarlotkę wg Twojego przepisu, za tydzień zrobię chlebek (też z Twojego przepisu). Już nie raz pisałam, że w kwestiach kulinarnych jesteś moim idolem.

 

Te paczki sa takie rowne, bo wycinane szklanka :lol: , a szprycowane nadzieniem po upieczeniu.

Wczoraj robilam nowy chlebek wedlug przepisu DPS - smakuje jak wieloziarnisty z piekarni, pycha! (fotki w dzienniku)

A tak w ogole to milo mi :wink: (wczoraj bylam w Twoim miescie).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...