magpie101 28.08.2010 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2010 Placek z przepisu Ew-ki upieczone, wersja ze sliwkami. Kruszonke tylko zrobilam tak jak zwykle czyli stopiona margaryna plus maka. Wyszedl pyszny, jesli zdaze to zrobie fotke.Jak juz upieklam to spojrzalam w przepis ciasta babkowego-maslanego, ktore pieke regularnie i skladniki sa te same, ja zawsze dawalam kwasna smietane, a w wersji Ew-ki jest maslanka. Obydwa sa tak samo dobre!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 17.09.2010 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2010 Spodziewam sie gosci, wiec dzisiaj bede robic pierwszy raz 3-bita (ciekawa jestem czy wyjdzie) i sernik z malinami na ciemnym ciescie (mamy wysyp malin na ogrodzie, wiec mroze zeby na zime byly do sernika).Sernik z malinami to dla mnie sernik nr 1! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AJA123 17.09.2010 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2010 poproszę o przepis i oczywiście zdjęcie jak wygląda ten 3 - bit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 17.09.2010 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2010 podam Wam szybki przepis na pyszne ciasto z FANTĄ na niedzielny podwieczorek 25 dkg mąki 25 dkg cukru 150ml FANTY 125ml oleju 4 jajka 3 łyżeczki proszku 1 słoik powideł śliwkowych (może byc inny kwasny dżem ,ale śliwkowe powidła są najlepsze) Białko+cukier ubić ,dodawać żółtka ,mąke z proszkiem i olej i Fante Piec na średniej blaszce 20 minut /180 st Krem 0,5l Kremówki 2 szt śmietan Fix 3 szt cukier wanikiowy 1 kubek kwaśnej śmietany Kremówke ubić dodawać śmietanfix i cukier waniliowy ...jak jest już ubita -delikatnie wymieszać z kwaśną śmietaną -wyłożyć na ostudzony placek posmarowany powidłami ......posypać starta czekoladą ( dla smakoszy - połowę mozna posypać cynamonem - i wówczas mamy dwa ciasta ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 18.09.2010 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2010 poproszę o przepis i oczywiście zdjęcie jak wygląda ten 3 - bit Podaje przepis, bo ciasto jest pyszne i na stale zagosci u nas . Skladniki: -8 paczek herbatnikow petibery (10 szt. w opakowaniu) -2 budynie waniliowe + 500 ml mleka -kostka palmy -cukier puder -masa krowkowa z gostynia w puszce lub mleko skondensowane slodzone -500 ml kremowki -50 ml mleka + 1 lyzka zelatyny -1/2 tabliczki czekolady Z budyniu i mleka (na 2 budynie dajemy tylko 500 ml mleka) ugotowac budyn. utrzec margaryne z 3 lyzkami cukru pudru, dodajac stopniowo przestudzony budyn. Kremowke ubic na sztywno, dodac cukier puder do smaku i rozpuszczona zelatyne w mleku. Przekladalam nastepujaco: -ciastka -masa budyniowa -ciastka -masa krowkowa -ciastka -kremowka -starta czekolada Robilam wieczorem, a rano ciastka byly juz wilgotne. Fotki zrobie i wstawie w poniedzialek, ciasto bardzo ladnie sie prezentuje i bardzo smakuje. Jesli ktos nie ma gotowej masy krowkowej to mleko skondensowane slodzone wkladamy do wrzatku i gotujemy na wolnym ogniu 2,5 godziny az zgestnieje. UWAGA! Nie otwierac goracego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AJA123 18.09.2010 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2010 dzięki za przepis, brzmi smakowicie, czekam na zdjęcia pozdrawiam i życzę smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 21.09.2010 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Placek z przepisu Ew-ki upieczone, wersja ze sliwkami. Kruszonke tylko zrobilam tak jak zwykle czyli stopiona margaryna plus maka. Wyszedl pyszny, jesli zdaze to zrobie fotke. Jak juz upieklam to spojrzalam w przepis ciasta babkowego-maslanego, ktore pieke regularnie i skladniki sa te same, ja zawsze dawalam kwasna smietane, a w wersji Ew-ki jest maslanka. Obydwa sa tak samo dobre!!! Zalegla fotka http://i54.tinypic.com/se7eq9.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 25.09.2010 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2010 Spodziewam sie gosci, wiec dzisiaj bede robic pierwszy raz 3-bita (ciekawa jestem czy wyjdzie) i sernik z malinami na ciemnym ciescie (mamy wysyp malin na ogrodzie, wiec mroze zeby na zime byly do sernika). Sernik z malinami to dla mnie sernik nr 1! 3-bit http://oi52.tinypic.com/2mob2qa.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 25.09.2010 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2010 Na dzisiaj zrobilam cytrynowiec.Składniki:-6 opakowan herbatnikow-2 budynie waniliowe-1 galaretka cytrynowa-kostka :Kasi:-1 cytryna-500 ml kremowki-1 lyzka zelatyny+50 ml mleka-cukier puder Masa cytrynowa: ugotowac 2 budynie w 500 ml wody, do goracego budyniu wlac wycisniety sok z cytryny (przez sitko) i wsypac sucha galaretke - dokladnie wymieszac. Do ostudzonej masy dajemy kasie i cukier puder do smaku (masa musi byc dosyc kwasna).Na dno blachy klade herbatniki, na to mase cytrynowa, ubita kremowke z zelatyna i cukrem pudrem, na wierzch herbatniki. Wszystko polewam lukrem.Zdjecia mam zrobione ale beda w poniedzialek.Jesli ktos chce aby placek byl wyzszy to na dno blachy zamiast herbatnikow mozna upiec niski biszkopt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kashia 27.09.2010 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Potwierdzam,że ciasto 3-bit jest pycha. Podawałam podobny przepis na poprzedniej stronie, ale przeszedł bez echa. Może dlatego,że bez nazwy był . Ja używam w swoim przepisie kremu karpatka zamiast budyniu,(ale w sumie na jedno wychodzi) i troszkę inaczej układam warstwy, ale smak ciasta pewnie jest podobny. Następnym razem wypróbuję i zrobię po twojemu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 01.10.2010 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 kashia faktycznie nie zaowazylam wczesniej tego przepisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu1975 04.10.2010 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 coś szybkiego i słodkiego - kogiel mogiel ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania klepka 04.10.2010 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 magpie przepis na cytrynowca wygląda rewelacyjnie, zrobię go jeszcze w tym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 08.10.2010 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 magpie przepis na cytrynowca wygląda rewelacyjnie, zrobię go jeszcze w tym tygodniu. Rewelacyjnie smakuje - krem jest mocno kwasny, a lukier slodki czyli neutralizuje kwaskowy smak kremu kremu. Mam fotki ale w domu w kompie, jak nie zapomne to wkleje. Acha lukier musi miec taka konsystencje aby mozna go rozsmarowac na ciastkach pedzlem, jesli bedzie rzadszy to splynie i wsiaknie w ciastka za szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AJA123 08.10.2010 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 ja piekłam wczoraj rogaliki z dżemempodam przepis gdyby ktoś chciał upiec0,5 kg mąki5 dkg drożdży15 łyżek mlekamargarynakilka łyżeczek cukru3 żółtka Drożdze rozpuszczamy w ciepłym mleku z odrobiną cukru i zostawiamy na chwilkę aż podrosną, margarynę rozpuszczamy.Do miski wsypujemy mąkę i kilka łyżek cukru (ja sypię 5-6) i wbijamy żółtka (białka zostawiamy w oddzielnej miseczce, później się przydadzą), następnie wlewamy wyrośnięte drożdże i rozpuszczoną margarynę. Wyrabiamy na jednolite ciasto dosypując mąki w razie potrzeby.Wstawiamy do zamrażalnika na ok. godzinę.Następnie wałkujemy na cieniusieńkie plaki i wycinamy okręgi za pomocą talerza lub miseczki (wielkość zależy od tego czy chcemy małe czy duże rogaliki), okręgi tniemy na 8 równych trójkątów i nakładamy dżem lub marmoladę mogą też być kawałki czekolady. zwijamy w rogaliki i układamy na papierze do pieczenia.Następnie smarujemy je białkiem które pozostało (ja smaruję pędzelkiem - jest mniej roboty) i posypujemy cukrem na wierzchu. Wkładamy do rozgrzanego do 180C piekarnika i pieczemy aż się zarumienią (ok. 15 minut) .Smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AJA123 14.10.2010 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 3 bit rewelacja, właśnie spróbowałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 28.10.2010 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2010 zbliża sie słynne Haloween ....może kogoś zainspiruje ten przepis na paluchy wiedźmy http://www.wielkiezarcie.com/recipe45668.html .......................... myślę ,że to świetna zabawa dla dzieciaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 29.10.2010 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 popełniłam paluchy .........mąż zjadał z zamkniętymi oczami ....hiii hiii ...polecam ....ciasteczka pyszne ....nie miałam czerwonego barwnika w przepisie zmieniłabym to ,ze nie dałabym teraz proszku do pieczenia .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 08.11.2010 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Przypominam aby zarobic ciasto na pierniki ! Pierniki: -1 kg maki-2 jaja-4 lyzeczki sody-1/2 szklanki mleka-20 dkg cukru-50 dkg miodu plynnego-1 kostka masla prawdziwego-30 g przyprawy do piernika-1 plaska lyzka kakao Do miski wkladamy wszystko procz masla. Maslo topimy i wlewamy, a sode rozpuszczamy w mleku i dopiero dolewamy do reszty skladnikow.Zarabiamy ciasto i odstawiamy w chlodne miejsce najlepiej na kilka tygodni (jak sie ktos spozni to kilka dni tez moze byc). Walkujemy ciasto ale nie za cienko i pieczemy na 170 stopni po 10 minut. Nie pieke na srodkowym ruszcie tylko o jednen wyzej na pergaminie. Przestudzone ozdabiamy i chowamy (ja chowam w plastikowych pojemnikach ze szczelna pokrywka zeby nie wyschly). http://i48.tinypic.com/2h6y591.jpghttp://i46.tinypic.com/1zpme5l.jpghttp://i45.tinypic.com/5ccfiv.jpg Fotki z zeszlego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 13.11.2010 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Magpie - piekne te Twoje pierniczki Pamietam je z tamtego roku. Qrcze, a ja sie zabieram za nie, zabieram i cos zabrac nie moge, moze w przyszlym tygodniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.