Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na coś słodkiego, pysznego i łatwego do zrobienia


Recommended Posts

Placek z przepisu Ew-ki upieczone, wersja ze sliwkami. Kruszonke tylko zrobilam tak jak zwykle czyli stopiona margaryna plus maka. Wyszedl pyszny, jesli zdaze to zrobie fotke.

Jak juz upieklam to spojrzalam w przepis ciasta babkowego-maslanego, ktore pieke regularnie i skladniki sa te same, ja zawsze dawalam kwasna smietane, a w wersji Ew-ki jest maslanka. Obydwa sa tak samo dobre!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 816
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Spodziewam sie gosci, wiec dzisiaj bede robic pierwszy raz 3-bita (ciekawa jestem czy wyjdzie) i sernik z malinami na ciemnym ciescie (mamy wysyp malin na ogrodzie, wiec mroze zeby na zime byly do sernika).

Sernik z malinami to dla mnie sernik nr 1!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

podam Wam szybki przepis na pyszne ciasto z FANTĄ na niedzielny podwieczorek

 

25 dkg mąki

25 dkg cukru

150ml FANTY

125ml oleju

4 jajka

3 łyżeczki proszku

1 słoik powideł śliwkowych (może byc inny kwasny dżem ,ale śliwkowe powidła są najlepsze)

 

Białko+cukier ubić ,dodawać żółtka ,mąke z proszkiem i olej i Fante

Piec na średniej blaszce 20 minut /180 st

Krem

0,5l Kremówki

2 szt śmietan Fix

3 szt cukier wanikiowy

1 kubek kwaśnej śmietany

Kremówke ubić dodawać śmietanfix i cukier waniliowy ...jak jest już ubita -delikatnie wymieszać z kwaśną śmietaną -wyłożyć na ostudzony placek posmarowany powidłami ......posypać starta czekoladą ( dla smakoszy - połowę mozna posypać cynamonem - i wówczas mamy dwa ciasta ;) )

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

poproszę o przepis i oczywiście zdjęcie jak wygląda ten 3 - bit

 

Podaje przepis, bo ciasto jest pyszne i na stale zagosci u nas :).

 

Skladniki:

-8 paczek herbatnikow petibery (10 szt. w opakowaniu)

-2 budynie waniliowe + 500 ml mleka

-kostka palmy

-cukier puder

-masa krowkowa z gostynia w puszce lub mleko skondensowane slodzone

-500 ml kremowki

-50 ml mleka + 1 lyzka zelatyny

-1/2 tabliczki czekolady

 

Z budyniu i mleka (na 2 budynie dajemy tylko 500 ml mleka) ugotowac budyn. utrzec margaryne z 3 lyzkami cukru pudru, dodajac stopniowo przestudzony budyn.

Kremowke ubic na sztywno, dodac cukier puder do smaku i rozpuszczona zelatyne w mleku.

 

Przekladalam nastepujaco:

-ciastka

-masa budyniowa

-ciastka

-masa krowkowa

-ciastka

-kremowka

-starta czekolada

 

Robilam wieczorem, a rano ciastka byly juz wilgotne.

Fotki zrobie i wstawie w poniedzialek, ciasto bardzo ladnie sie prezentuje i bardzo smakuje.

Jesli ktos nie ma gotowej masy krowkowej to mleko skondensowane slodzone wkladamy do wrzatku i gotujemy na wolnym ogniu 2,5 godziny az zgestnieje. UWAGA! Nie otwierac goracego!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Placek z przepisu Ew-ki upieczone, wersja ze sliwkami. Kruszonke tylko zrobilam tak jak zwykle czyli stopiona margaryna plus maka. Wyszedl pyszny, jesli zdaze to zrobie fotke.

Jak juz upieklam to spojrzalam w przepis ciasta babkowego-maslanego, ktore pieke regularnie i skladniki sa te same, ja zawsze dawalam kwasna smietane, a w wersji Ew-ki jest maslanka. Obydwa sa tak samo dobre!!!

Zalegla fotka :)

 

http://i54.tinypic.com/se7eq9.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spodziewam sie gosci, wiec dzisiaj bede robic pierwszy raz 3-bita (ciekawa jestem czy wyjdzie) i sernik z malinami na ciemnym ciescie (mamy wysyp malin na ogrodzie, wiec mroze zeby na zime byly do sernika).

Sernik z malinami to dla mnie sernik nr 1!

 

3-bit

http://oi52.tinypic.com/2mob2qa.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na dzisiaj zrobilam cytrynowiec.

Składniki:

-6 opakowan herbatnikow

-2 budynie waniliowe

-1 galaretka cytrynowa

-kostka :Kasi:

-1 cytryna

-500 ml kremowki

-1 lyzka zelatyny+50 ml mleka

-cukier puder

 

Masa cytrynowa: ugotowac 2 budynie w 500 ml wody, do goracego budyniu wlac wycisniety sok z cytryny (przez sitko) i wsypac sucha galaretke - dokladnie wymieszac. Do ostudzonej masy dajemy kasie i cukier puder do smaku (masa musi byc dosyc kwasna).

Na dno blachy klade herbatniki, na to mase cytrynowa, ubita kremowke z zelatyna i cukrem pudrem, na wierzch herbatniki. Wszystko polewam lukrem.

Zdjecia mam zrobione ale beda w poniedzialek.

Jesli ktos chce aby placek byl wyzszy to na dno blachy zamiast herbatnikow mozna upiec niski biszkopt.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Potwierdzam,że ciasto 3-bit jest pycha. Podawałam podobny przepis na poprzedniej stronie, ale przeszedł bez echa. Może dlatego,że bez nazwy był ;). Ja używam w swoim przepisie kremu karpatka zamiast budyniu,(ale w sumie na jedno wychodzi) i troszkę inaczej układam warstwy, ale smak ciasta pewnie jest podobny. Następnym razem wypróbuję i zrobię po twojemu :).
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

magpie przepis na cytrynowca wygląda rewelacyjnie, zrobię go jeszcze w tym tygodniu.

 

Rewelacyjnie smakuje - krem jest mocno kwasny, a lukier slodki czyli neutralizuje kwaskowy smak kremu kremu.

Mam fotki ale w domu w kompie, jak nie zapomne to wkleje.

Acha lukier musi miec taka konsystencje aby mozna go rozsmarowac na ciastkach pedzlem, jesli bedzie rzadszy to splynie i wsiaknie w ciastka za szybko.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja piekłam wczoraj rogaliki z dżemem

podam przepis gdyby ktoś chciał upiec

0,5 kg mąki

5 dkg drożdży

15 łyżek mleka

margaryna

kilka łyżeczek cukru

3 żółtka

 

Drożdze rozpuszczamy w ciepłym mleku z odrobiną cukru i zostawiamy na chwilkę aż podrosną, margarynę rozpuszczamy.

Do miski wsypujemy mąkę i kilka łyżek cukru (ja sypię 5-6) i wbijamy żółtka (białka zostawiamy w oddzielnej miseczce, później się przydadzą), następnie wlewamy wyrośnięte drożdże i rozpuszczoną margarynę.

Wyrabiamy na jednolite ciasto dosypując mąki w razie potrzeby.

Wstawiamy do zamrażalnika na ok. godzinę.

Następnie wałkujemy na cieniusieńkie plaki i wycinamy okręgi za pomocą talerza lub miseczki (wielkość zależy od tego czy chcemy małe czy duże rogaliki), okręgi tniemy na 8 równych trójkątów i nakładamy dżem lub marmoladę mogą też być kawałki czekolady. zwijamy w rogaliki i układamy na papierze do pieczenia.

Następnie smarujemy je białkiem które pozostało (ja smaruję pędzelkiem - jest mniej roboty) i posypujemy cukrem na wierzchu.

Wkładamy do rozgrzanego do 180C piekarnika i pieczemy aż się zarumienią (ok. 15 minut) .

Smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Przypominam aby zarobic ciasto na pierniki !

 

Pierniki:

 

-1 kg maki

-2 jaja

-4 lyzeczki sody

-1/2 szklanki mleka

-20 dkg cukru

-50 dkg miodu plynnego

-1 kostka masla prawdziwego

-30 g przyprawy do piernika

-1 plaska lyzka kakao

 

Do miski wkladamy wszystko procz masla. Maslo topimy i wlewamy, a sode rozpuszczamy w mleku i dopiero dolewamy do reszty skladnikow.

Zarabiamy ciasto i odstawiamy w chlodne miejsce najlepiej na kilka tygodni (jak sie ktos spozni to kilka dni tez moze byc).

Walkujemy ciasto ale nie za cienko i pieczemy na 170 stopni po 10 minut. Nie pieke na srodkowym ruszcie tylko o jednen wyzej na pergaminie.

Przestudzone ozdabiamy i chowamy (ja chowam w plastikowych pojemnikach ze szczelna pokrywka zeby nie wyschly).

 

http://i48.tinypic.com/2h6y591.jpg

http://i46.tinypic.com/1zpme5l.jpg

http://i45.tinypic.com/5ccfiv.jpg

 

Fotki z zeszlego roku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...