magpie101 14.11.2010 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 U mnie ciasto juz lezakuje w garazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matysia 17.11.2010 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Magpie - a w jakiej temp. powinno to ciasto leżakować? Myślałam zeby trzymac je w lodówce tylko nie wiem czy nie będzie za chłodno? I jeszcze czy można je owinąć folią spożywczą? A pierniczki pierwsza klasa. Musiałaś sporo pracy w to włożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AJA123 18.11.2010 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 u mnie w tamtym roku leżakowało w temp. 6 - 8 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 19.11.2010 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Magpie - a w jakiej temp. powinno to ciasto leżakować? Myślałam zeby trzymac je w lodówce tylko nie wiem czy nie będzie za chłodno? I jeszcze czy można je owinąć folią spożywczą? A pierniczki pierwsza klasa. Musiałaś sporo pracy w to włożyć. Nie wiem, jak to ciasto Magpie, ale przypuszczam, ze podobnie - spokojnie moze byc w lodowce. Ja swoje w misce owijalam folia i wstawialam na kilk atygodni do lodowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zy 19.11.2010 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 To może i ja podam przepis na proste i pyszne ciasto - rafaello 3 paczki małe lub 2 duże krakersów lajkonik (tych słonych)1 kostka masła3 szkl. mleka 3 łyżki czubate mąki ziemniaczanej2 paczki cukru waniliowego1 żółtko3/4 szklanki cukru2 paczki wiórków kokosowych (100g.) lub 1 paczka po 200g Z mleka, cukru waniliowego i zwykłego, z żółtka i mąki ziemniaczanej należy zrobić budyń. Czyli wlewamy do garnka mleko, żółtko dodajemy cukier i mąkę. Mieszamy, żeby się grudy nie porobiły, budyń będzie powoli gęstnieć. Następnie ucieramy masło i dodajemy do niego masę budyniową. Na koniec dodajemy wiórki zostawiając trochę do posypania na wierzch (ja w sumie daję 200g i z nowej paczki sypie na wierzch). Na blasze takiej do ciasta układamy warstwę krakersów, na to masę, znowu krakersy, znowu masę, krakersy i ta ostatnia warstwa masy może być cieniutka. Na wierzch sypiemy wiórki. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, ale najlepsze jest następnego dnia ( jak zostanie chociaż jeden kawałek:) ). Ja uwielbiam to ciasto, no ale jestem maniaczką kokosu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zy 19.11.2010 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Magpie twoje pierniczki wyglądają kusząco zrobiłaś mi smaka i chyba nie mam wyboru, muszę je upiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 21.11.2010 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Dziewczynki dopiero dzisiaj tutaj zajrzalam. Zarobione ciasto trzymam w garazu ale mozna tez w lodowce. Miske mam zawinieta w folie, wiec mozna foliowac.Czekam na fotki Waszych pierniczkow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiagasz 22.11.2010 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 (edytowane) Witam Panie:)jako że zbliżają się świeta to wkleję zdjęcia domków z piernika które robiłam trzy lata temu właśnie na święta:)domki są całkowicie jadalne a ozdobienie ich każdy może wykonać według swojego gustu:) na razie tylko zdjęcia bo muszę poszukać przepisu http://foto2.m.onet.pl/_m/2fba7723223e1d9877df24c5f95c1df2,10,19,0.jpg http://foto0.m.onet.pl/_m/7d6a17f80195e7a7651df67c75bb3568,10,19,0.jpg znalazłam przepis ale muszę przyznać że jakiś strasznie drogi:( już zapomniałam czy faktycznie robiłam go według tego przepisu:( no ale wrzucam: Domek z piernika:)Składniki:Ciasto:1125g miodu3 jajka375g margaryny375g cukru2 op. Proszku do pieczenia1875g mąki3 op. Przyprawy do piernika Miód , margarynę i cukier włożyć do garnka i mieszając podgrzewać tak długo, aż się cukier rozpuści. Masę przełożyć do miski i odstawić do wystygnięcia. Wymieszać mąke, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia . Do masy miodowej dadać jajka, dokładnie wymieszać połączyć z mączną mieszanką i zagnieść ciasto. Zostawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 2 godziny. Z tektury wyciąć szablony ,ciasto rozwałkować porcjami na grubość około 4mm i wycinać wg. Szablonu .Dodatkowo rozwałkować podstawę domku taką wielkość żeby domek się na niej zmieścił. Piekarnik rozgrzać do temp. 190st.C piec około 15-20 minut (większe części) i 12-15 minut (mniejsze części). Z reszty ciasta wyciąć drzwi, okna płotek itp. Części domku sklejać lukrem, ozdabiać wg. Uznania:) http://foto1.m.onet.pl/_m/27485e889aa89538089d5e0855e2b781,10,19,0.jpg Edytowane 22 Listopada 2010 przez asiagasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 22.11.2010 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Super te domki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matysia 28.11.2010 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 Dziś zrobiłam sobie ciasto na pierniczki według przepisu magpie101. Chyba się skusze i zrobie jeszcze drugą porcje według przepisu na ciasto z dodatkiem smalcu, musze poszukać bo gdzieś tu widziałam. A ostatnio robiłam ciasteczka cynamonowe, mini jagodzianki i roladki cynamonowe też z przepisów forumowych. Naprawde pyszne a jak w domu zapachniało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 12.12.2010 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?27200-PRZEPISY-NA-SWI%C4%84TECZNE-PYSZNO%C5%9ACI&p=4454000#post4454000 Tutaj sa wklejone wczorajsze pierniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdazaba 17.12.2010 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 A to moje wypieki. Może nie za piękne - dzieciaki ozdabiały jak potrafiły, ale pyszne. http://images37.fotosik.pl/446/5c00968583b52b01m.jpg http://images41.fotosik.pl/466/0067974957eeccf6m.jpg http://images39.fotosik.pl/466/a9ee176a68524767m.jpg http://images46.fotosik.pl/452/7168ea4565e9f340m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matysia 21.12.2010 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 (edytowane) Tegoroczne pierniczki. Magpie101 pierniczki z twojego przepisu są przepyszne i w przyszłym roku będę musiała zrobić większą ilość bo te raczej nie doczekają świąt. http://images45.fotosik.pl/478/d9af650397e7e011m.jpg Edytowane 21 Grudnia 2010 przez matysia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 10.01.2011 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Tegoroczne pierniczki. Magpie101 pierniczki z twojego przepisu są przepyszne i w przyszłym roku będę musiała zrobić większą ilość bo te raczej nie doczekają świąt. http://images45.fotosik.pl/478/d9af650397e7e011m.jpg Dopiero dzisiaj przeczytalam Twoj post, pierniczki wyszly sliczne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 07.02.2011 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 Tydzien temu byly paczki, przepis ten sam co zawsze podawalam wczesniej w tym watku http://oi56.tinypic.com/2mc91fd.jpg W sobote sernik pierwszy raz robilam z nowego przepisu, w skladzie bylo ponad pol litra kremowki - przepyszny!http://oi55.tinypic.com/2004j07.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AJA123 07.02.2011 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 magpie podaj przepis na ten sernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AJA123 07.02.2011 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 u mnie wczoraj ciasto czekoladowe, rozeszło się nim wystygło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 10.02.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Ostatnio też robiłam sernik z bloga mojej siostry (przepis tu: http://www.stefaniamarta.com/search/label/tarta%20de%20queso/sernik ). Też wyszedł pyszny. Zrobiłam też bułeczki drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką i też wyszły ok, tylko trochę mocniej mogły wyrosnąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 14.02.2011 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 magpie podaj przepis na ten sernik http://www.wielkiezarcie.com/recipe13895.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 09.09.2011 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Bardzo szybki i pyszny placek ze śliwkami lub innymi owocami (robiłam tylko ze śliwkami). Składniki:2,5 szkl. mąki1 szkl. cukru1 opak. cukru wanilinowego3 łyżeczki proszku do pieczenia1 szkl. maślanki1/2 szkl. oleju3 jajkaowoce (nie za dużo, tyle by przykryć ciasto)Kruszonka: masło, mąka, cukier, wiórki kokosowe (w równych porcjach każdego składnika tak, aby powstały okruchy nie klejące się do rąk) Wrzucić do miski wszystkie składniki suche i wymieszać łyżką. Dodać mokre składniki i wymieszać. Ciasto wylać do blachy (około 40 cm na 24 cm) wysmarowanej tłuszczem, ułożyć owoce i posypać kruszonką. Piec w temp. 175 st. C przez około 40 minut. http://i56.tinypic.com/vx1377.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.