tosia125 25.12.2011 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 o.. jest i druga część z muffinkami świątecznymi i tablicą z przepisem na dowód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
staś100 14.02.2012 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Zbliża się tłusty czwartek może ktoś ma sprawdzony i prosty przepis na faworki których nie można zepsuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_m 14.02.2012 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Zbliża się tłusty czwartek może ktoś ma sprawdzony i prosty przepis na faworki których nie można zepsuć. Z reguły tego nie robię, ale tym razem podeślę link do przepisu z filmikiem http://www.talerzpokus.tv/przepis/faworki.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 15.02.2012 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Jutro http://oi40.tinypic.com/2zhjiah.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benta 15.02.2012 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 A na pączki zna ktoś sprawdzony przepis ? Czasu mało i w popłochu znaleźć nie mogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 15.02.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 A na pączki zna ktoś sprawdzony przepis ? Czasu mało i w popłochu znaleźć nie mogę. Tutaj jest przepis i caly proces robienia paczkow z fotkami http://forum.muratordom.pl/showthread.php?93041-Przepisy-na-co%C5%9B-s%C5%82odkiego-pysznego-i-%C5%82atwego-do-zrobienia/page33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benta 15.02.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Dziękuję magpie101, właśnie tego szukałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 16.02.2012 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Dzisiejsze http://oi43.tinypic.com/4k9nnt.jpg nie sa to paczki z przepisu powyzej, te maja 5 calych jaj i margartne zamiast masla, sa zupelnie inne ale tez dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 16.02.2012 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Dzisiejsze http://oi43.tinypic.com/4k9nnt.jpg . nie ma to jak własnej roboty ......pycha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdalena84 21.03.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/czekoladowe_brownie/przepis.html moje ulubione brownie, banalnie proste i niesamowicie smaczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 26.04.2012 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 TIRAMISU http://oi39.tinypic.com/23u1xdl.jpg Przepis nie jest moj (fotka moja) tylko jednej forumowiczki z innego forum, wiec kopiuje w calosci, bo bardzo dokladnie jest opisany. Ja robilam z 2/3 skladnikow (2 mascarpone, 200 ml kremowki, 4 zoltka, 1 smietanfix, 160 g cukrupudru, 38 szt. biszkoptow), serek, amaretto i biszkopty kupowalam w lidlu. Bardzo cenna jest uwaga dotyczaca maczania biszkoptow! Składniki: - 750 g serka mascarpone - 250 ml śmietany kremówki (30-36%) - 1 śmietanfix (niekoniecznie, ale jeśli chcemy mieć gwarancję, że tiramisu nie popłynie, to używamy) - 250 g cukru pudru - 6 żółtek - wielka paczka biszkoptów (ok. 50 sztuk) - 250 ml mocnej zimnej kawy (biorę 4 kopiaste łyżeczki dowolnej kawy rozpuszczalnej na szklankę zimnej wody) - 50 ml rumu lub koniaku (wódka też się nada, choć rum lepszy) - 50 ml włoskiego likieru amaretto (na tym nie oszczędzamy, bo polskie likiery migdałowe się nie nadają; dla pocieszenia: raz kupioną butelką amaretto obskoczymy kilka tiramisu) - gorzkie kakao do dekoracji Wykonanie jest proste jak włos Murzyna: 1.Ubijamy śmietankę (ze śmietanfixem) na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania 3 łyżki cukru. Wstawiamy do lodówki. 2.W innym naczyniu ubijamy mikserem żółtka z pozostałym cukrem - do białości, uczciwie! 3.Serek mascarpone wstępnie rozbijamy na niskich obrotach miksera (jest bardzo gęsty), a potem stopniowo zwiększamy obroty i dodajemy po kilka łyżek żółtka, stale mieszając mikserem. 4.Na końcu łączymy masę serowo-żółtkową z bitą śmietaną, ale już nie przy pomocy miksera. 5. Kawę przelewamy do płaskiego naczynka (wielkość dna taka, żeby położył się biszkopt), mieszamy z rumem i amaretto. Głębokie, eleganckie naczynie nadające się do postawienia na stół (najlepiej prostokątne, ale to nie mus) traktujemy cienką warstwą kremu. Biszkopty moczymy w kawie i układamy na kremie, po czym znów przykrywamy kremem (maksymalnie 1-centymetrową warstwą) - tak aż do wyczerpania składników. Im głębsze naczynie, tym tiramisu wygląda ładniej. Naczynie zawijamy folią spożywczą i zamykamy lodówkę na kłódkę. 6.Przed samym podaniem (np. po dwóch dniach) szczodrze posypujemy przez sitko gorzkim kakao. Trzy pułapki czyhające na przyszłe mistrzynie tiramisu: 1.Podstarzały serek mascarpone, taki, który nieźle podszedł już wodą, może się zwarzyć przy kręceniu. Polecam serek z Piątnicy, ponieważ jest dużo tańszy niż włoski i zawsze świeży. Ale oczywiście robiłam też z powodzeniem z serka włoskiego, niemieckiego oraz z serka produkcji Auchan. 2.Przesączone biszkopty. Biszkopty do titamisu są specjalne, sprzedawane w dużej pace, pokryte cienką warstewką cukru, który zabezpiecza je przed zbytnim wchłanianiem kawy, dzięki temu nie smakują potem jak kawowa paciaja. Jeśli nie macie takich biszkoptów, weźcie zwykłe, ale trzeba pamiętać, by zbytnio ich nie nasączać - to ważne! Zresztą i tych "specjalnych" też nie należy długo trzymać w kawie. Ja tylko dotykam powierzchni kawy, dwa razy przekręcam i szybko wyciągam, Środek biszkopta (sprawdź sobie, przełamując) ma zostać żółty. 3.Za długo bita śmietana. Masę serowo-żółtkową łączymy z bitą śmietaną już nie przy pomocy miksera, tylko kręcąc drewnianą łyżką. Zróbcie jak mówię, bo już parę razy w życiu udało mi się schrzanić tiramisu na tym etapie. Gdy za długo kręcimy śmietanę, robimy masło, oddziela się serwatka i całe tiramisu się warzy (czyli chlupie) i można je wylać do kibla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 08.06.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 Bardzo szybki i pyszny placek ze śliwkami lub innymi owocami (robiłam tylko ze śliwkami). Składniki: 2,5 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1 opak. cukru wanilinowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl. maślanki 1/2 szkl. oleju 3 jajka owoce (nie za dużo, tyle by przykryć ciasto) Kruszonka: masło, mąka, cukier, wiórki kokosowe (w równych porcjach każdego składnika tak, aby powstały okruchy nie klejące się do rąk) Wrzucić do miski wszystkie składniki suche i wymieszać łyżką. Dodać mokre składniki i wymieszać. Ciasto wylać do blachy (około 40 cm na 24 cm) wysmarowanej tłuszczem, ułożyć owoce i posypać kruszonką. Piec w temp. 175 st. C przez około 40 minut. http://i56.tinypic.com/vx1377.jpg Dziś wg tego przepisu zrobiłam ciasto z morelami i truskawkami. Polecam. taka mała uwaga. Morele są dość ciężkie i lepiej je pokroić w mniejsze kawałki, bo opadają na dno tak jak mnie opadły. Chociaz to w sumie w niczym nie przeszkadza. http://s1.zmniejszacz.pl/106/placek__282321.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_123 09.06.2012 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2012 A ja ostatnio robiłam zatapiane rogaliki z przepisu znanej tu Dorotuś. Nadzienie z owoców dzikiej róży. Przepis prosty a rogaliki zawsze mi wychodzą. http://img713.imageshack.us/img713/994/p1050589ry.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_123 17.07.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 (edytowane) Dziś poszalałam w temacie słodkiego Do kawy - 2 rodzaje biscotti - z morelami i migdałami i podwójnie czekoladowe z orzechami http://img802.imageshack.us/img802/2387/p1050602o.jpg Edytowane 17 Lipca 2012 przez Gosc_123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_123 17.07.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 I jakby było mało - jagodzianki z lukrem http://img215.imageshack.us/img215/9884/p1050607j.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roksi01 23.07.2012 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Same pysznośći Indy-k!!! Ja robiłam drożdżówki nadziewne kandyzowanymi wiśniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_123 04.09.2012 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Same pysznośći Indy-k!!! Ja robiłam drożdżówki nadziewne kandyzowanymi wiśniami. Dzięki Roksi. Zainspirowałaś mnie by zrobić kandyzowane wiśnie, ale... to już w przyszłym roku... A dziś drożdżówki-motyle z nadzieniem chałwowym. http://img854.imageshack.us/img854/1221/p1060016v.jpg Uploaded withImageShack.us http://img14.imageshack.us/img14/8456/p1060020t.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roksi01 16.09.2012 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Jak robiłaś nadzienie chałwowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_123 17.09.2012 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Roksi, przepis jest stąd: http://www.mojewypieki.com/przepis/slodkie-drozdzowki---motylki-z-chalwowym-nadzieniem Mnie schodzi więcej chałwy niż podaje przepis - 400g. Daję więc duże jajko i 2 łyżki kremówki. Rodzaj chałwy - do wyboru, do koloru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
generalnie 14.12.2012 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 to i ja dorzucę swoje 3 grosze, przepis z męskiej kuchni na tiramisu - skł: 5 żółtek150g cukrugorzkie kakao do posypania500g serka mascarponebiszkopty, podłużnemocna espresso Ubić żółtka z cukrem oraz dodać ser, następnie to wszystko zmiksować.Następnie do ostudzonej kawy dodać aromat rumowy.Wszystkie biszkopty moczyć w kawie, ale dosłownie na sekundę.Ułożyć na talerzu, następnie przykryć połową kremu.Następnie na to położyc drugą warstwę biszkoptów i przykryć drugą połową kremu.Posypać dużą ilością kakao, a następnie wstawić na dobę do lodówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.