Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na coś słodkiego, pysznego i łatwego do zrobienia

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 816
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A na pączki zna ktoś sprawdzony przepis ? Czasu mało i w popłochu znaleźć nie mogę.

Tutaj jest przepis i caly proces robienia paczkow z fotkami :)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?93041-Przepisy-na-co%C5%9B-s%C5%82odkiego-pysznego-i-%C5%82atwego-do-zrobienia/page33

• 1 month później...
  • 1 month później...

TIRAMISU

http://oi39.tinypic.com/23u1xdl.jpg

Przepis nie jest moj (fotka moja) tylko jednej forumowiczki z innego forum, wiec kopiuje w calosci, bo bardzo dokladnie jest opisany. Ja robilam z 2/3 skladnikow (2 mascarpone, 200 ml kremowki, 4 zoltka, 1 smietanfix, 160 g cukrupudru, 38 szt. biszkoptow), serek, amaretto i biszkopty kupowalam w lidlu. Bardzo cenna jest uwaga dotyczaca maczania biszkoptow!

Składniki:

- 750 g serka mascarpone

- 250 ml śmietany kremówki (30-36%)

- 1 śmietanfix (niekoniecznie, ale jeśli chcemy mieć gwarancję, że tiramisu nie popłynie, to używamy)

- 250 g cukru pudru

- 6 żółtek

- wielka paczka biszkoptów (ok. 50 sztuk)

- 250 ml mocnej zimnej kawy (biorę 4 kopiaste łyżeczki dowolnej kawy rozpuszczalnej na szklankę zimnej wody)

- 50 ml rumu lub koniaku (wódka też się nada, choć rum lepszy)

- 50 ml włoskiego likieru amaretto (na tym nie oszczędzamy, bo polskie likiery migdałowe się nie nadają; dla pocieszenia: raz kupioną butelką amaretto obskoczymy kilka tiramisu)

- gorzkie kakao do dekoracji

Wykonanie jest proste jak włos Murzyna:

1.Ubijamy śmietankę (ze śmietanfixem) na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania 3 łyżki cukru. Wstawiamy do lodówki.

2.W innym naczyniu ubijamy mikserem żółtka z pozostałym cukrem - do białości, uczciwie!

3.Serek mascarpone wstępnie rozbijamy na niskich obrotach miksera (jest bardzo gęsty), a potem stopniowo zwiększamy obroty i dodajemy po kilka łyżek żółtka, stale mieszając mikserem.

4.Na końcu łączymy masę serowo-żółtkową z bitą śmietaną, ale już nie przy pomocy miksera.

5. Kawę przelewamy do płaskiego naczynka (wielkość dna taka, żeby położył się biszkopt), mieszamy z rumem i amaretto. Głębokie, eleganckie naczynie nadające się do postawienia na stół (najlepiej prostokątne, ale to nie mus) traktujemy cienką warstwą kremu. Biszkopty moczymy w kawie i układamy na kremie, po czym znów przykrywamy kremem (maksymalnie 1-centymetrową warstwą) - tak aż do wyczerpania składników. Im głębsze naczynie, tym tiramisu wygląda ładniej. Naczynie zawijamy folią spożywczą i zamykamy lodówkę na kłódkę.

6.Przed samym podaniem (np. po dwóch dniach) szczodrze posypujemy przez sitko gorzkim kakao.

Trzy pułapki czyhające na przyszłe mistrzynie tiramisu:

1.Podstarzały serek mascarpone, taki, który nieźle podszedł już wodą, może się zwarzyć przy kręceniu. Polecam serek z Piątnicy, ponieważ jest dużo tańszy niż włoski i zawsze świeży. Ale oczywiście robiłam też z powodzeniem z serka włoskiego, niemieckiego oraz z serka produkcji Auchan.

2.Przesączone biszkopty. Biszkopty do titamisu są specjalne, sprzedawane w dużej pace, pokryte cienką warstewką cukru, który zabezpiecza je przed zbytnim wchłanianiem kawy, dzięki temu nie smakują potem jak kawowa paciaja. Jeśli nie macie takich biszkoptów, weźcie zwykłe, ale trzeba pamiętać, by zbytnio ich nie nasączać - to ważne! Zresztą i tych "specjalnych" też nie należy długo trzymać w kawie. Ja tylko dotykam powierzchni kawy, dwa razy przekręcam i szybko wyciągam, Środek biszkopta (sprawdź sobie, przełamując) ma zostać żółty.

3.Za długo bita śmietana. Masę serowo-żółtkową łączymy z bitą śmietaną już nie przy pomocy miksera, tylko kręcąc drewnianą łyżką. Zróbcie jak mówię, bo już parę razy w życiu udało mi się schrzanić tiramisu na tym etapie. Gdy za długo kręcimy śmietanę, robimy masło, oddziela się serwatka i całe tiramisu się warzy (czyli chlupie) i można je wylać do kibla.

• 1 month później...
Bardzo szybki i pyszny placek ze śliwkami lub innymi owocami (robiłam tylko ze śliwkami).

Składniki:

2,5 szkl. mąki

1 szkl. cukru

1 opak. cukru wanilinowego

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szkl. maślanki

1/2 szkl. oleju

3 jajka

owoce (nie za dużo, tyle by przykryć ciasto)

Kruszonka: masło, mąka, cukier, wiórki kokosowe (w równych porcjach każdego składnika tak, aby powstały okruchy nie klejące się do rąk)

Wrzucić do miski wszystkie składniki suche i wymieszać łyżką. Dodać mokre składniki i wymieszać. Ciasto wylać do blachy (około 40 cm na 24 cm) wysmarowanej tłuszczem, ułożyć owoce i posypać kruszonką. Piec w temp. 175 st. C przez około 40 minut.

http://i56.tinypic.com/vx1377.jpg

Dziś wg tego przepisu zrobiłam ciasto z morelami i truskawkami. Polecam.

taka mała uwaga. Morele są dość ciężkie i lepiej je pokroić w mniejsze kawałki, bo opadają na dno tak jak mnie opadły. Chociaz to w sumie w niczym nie przeszkadza.

http://s1.zmniejszacz.pl/106/placek__282321.jpg

Gość Gosc_123

A ja ostatnio robiłam zatapiane rogaliki z przepisu znanej tu Dorotuś.

Nadzienie z owoców dzikiej róży. Przepis prosty a rogaliki zawsze mi wychodzą. :)

http://img713.imageshack.us/img713/994/p1050589ry.jpg

• 1 month później...
  • 1 month później...
Gość Gosc_123
Same pysznośći Indy-k!!! Ja robiłam drożdżówki nadziewne kandyzowanymi wiśniami.

:) Dzięki Roksi. Zainspirowałaś mnie by zrobić kandyzowane wiśnie, ale... to już w przyszłym roku... ;)

A dziś drożdżówki-motyle z nadzieniem chałwowym.

http://img854.imageshack.us/img854/1221/p1060016v.jpg

Uploaded withImageShack.us

http://img14.imageshack.us/img14/8456/p1060020t.jpg

Uploaded with ImageShack.us

• 2 weeks później...
  • 2 months później...

to i ja dorzucę swoje 3 grosze, przepis z męskiej kuchni na tiramisu -

skł:

5 żółtek

150g cukru

gorzkie kakao do posypania

500g serka mascarpone

biszkopty, podłużne

mocna espresso

Ubić żółtka z cukrem oraz dodać ser, następnie to wszystko zmiksować.

Następnie do ostudzonej kawy dodać aromat rumowy.

Wszystkie biszkopty moczyć w kawie, ale dosłownie na sekundę.

Ułożyć na talerzu, następnie przykryć połową kremu.

Następnie na to położyc drugą warstwę biszkoptów i przykryć drugą połową kremu.

Posypać dużą ilością kakao, a następnie wstawić na dobę do lodówki