Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na coś słodkiego, pysznego i łatwego do zrobienia


Recommended Posts

Sh'eenaz udzielasz mi kolejnej lekcji....a tu ma byc o gotowaniu.Mniejsza o to .Doszłas juz do tego ' date='że ja cóśś tam pitrasze a ty???Umiesz cos stworzyć w kuchni...? :p Czy tylko tak z daleka? :p :wink:[/quote']

 

- odpowiadam na pytanie : umiem (choc akurat słodkie rzeczy nie są moja mocna stroną)

 

- to nie upierdliwosc (myslisz to pojecie z wysmianiem)

 

- dziekuje za przepis , byc może sprobuje go wykonać

 

 

Zaczynasz mnie zaskakiwać.Mam rozumieć ,że sie ze mnie wyśmiewasz.No tak rzeczywiście pomyliłem pojęcia za co przepraszam.

 

Po drugie mnie zaskakujesz bo jak to sama stwierdzasz nie najlepiej radzisz sobie ze słodkimi rzeczami a rad udzielasz pierwsza klasa wyśmiewając sie z tego ,który akurat ...nazwę to fach ma lepiej rozwinięty od ciebie 8) .

Nie musisz dziękować bo z ust twoich to dziwnie brzmi a tekst twój niesie za sobą trochę drwiny. Obiecuję ,że będę się pilnował co by ci w przyszłości na odciski nie nadepnąć. :roll: 8) no i oczywiście sorki za ten bełkot ,którego chyba nie zrozumiesz.

 

A na potwierdzenie tego ,że cię zaczynam rozumieć krótki przepisik na fajna przystawke:

 

8 plastrów owczego sera

4 plastry suszonych pomidorów(jeżeli nie masz to mogą być normalne)

4 ząbki marynowanego czosnku

sól, pieprz

oliwa z oliwek.

5 plastrów(bardzo cieniutkich) surowej polędwiczki wieprzowej

 

czynności:

 

Plastry sera ułóż na półmisku. Na każdym ułóż suszony pomidor i polędwiczkę. Przybierz marynowanym czosnkiem. Polej oliwą. Dopraw solą z pieprzem. Podaj z ciemnym pieczywem i czosnkowym masłem.

Czyż nie pyszna przystawka na upojny wieczorek :lol:

A wszystko posyp cukrem, żeby było na słodko :roll:

Chyba jednak nie rozumiesz 8)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 816
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

marjucha ty to chyba jesteś zaraz po aplikacji.Przecież ona swój jezyk zna i chyba nie potrzeba jej adwokata.Jeżeli przeszkadza ci ,że nie ma w tej przystawce słodkości to z uwaga przeczytaj wątek np. szpilki .I to chyba ty nie zrozumiałeś intencji mych.... :roll: 8) 8).

Myślę, że nie tylko ja nie rozumiem Ciebie, Twoich postów i Twojego poczucia humoru. :wink:

W jednym masz 100% racji.

Zupełnie nie rozumiem Twoich intencji :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja na bardzo długo też.

 

Uff..jakie szczęście :roll: bo juz nie zaczeło mdlić...nie od słodkości bynajmniej..

 

 

Fajne te przepisy :D Normalnie jak nigdy nic nie piękę to chyba w weekend na cos się skuszę - moze to nie będzie ten kopiec kreta, który stoi w szafce :roll: :wink:

 

Podoba mi się to galaretkowe ptasie mleczko mbz :D Ale mam pytanie - jak mleko ma byc niesłodzone to trzeba potem dodać do tego cukier?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja na bardzo długo też.

 

Uff..jakie szczęście :roll: bo juz nie zaczeło mdlić...nie od słodkości bynajmniej..

 

 

Fajne te przepisy :D Normalnie jak nigdy nic nie piękę to chyba w weekend na cos się skuszę - moze to nie będzie ten kopiec kreta, który stoi w szafce :roll: :wink:

 

Podoba mi się to galaretkowe ptasie mleczko mbz :D Ale mam pytanie - jak mleko ma byc niesłodzone to trzeba potem dodać do tego cukier?

Skondensowane mleko jest słodkie, ze względu na zwiększoną ilość cukru mlecznego - laktozy.

Często używa się w postaci częściowo skarmelizowanej do polew i tym podobnych.

Ja na bazie takiego mleka często robię orzechowca.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Wam Sh'eenaz, arcobaleno i Marjucha, bom już myślała, że jestem jakaś przewrażliwiona, gdyż jak bumcycyk, zdzierżyć nie mogę :roll:

 

Chciałam się pochwalić, że zrobiłam ciasto pomarańczowe Dompodsosnami 8)

Niebo w gębie!!!

Poszło w jeden wieczór, i dobrze, bo mnie już nie kusi :wink:

 

Przymierzam się teraz do szarlotki Nefer.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak komus bedzie sie chciało przeczytać co on wyprodukował - to niech mi w skrócie opisze :lol: bo ja nie dam rady przebrnąć.

Może tez pokusic się o wyjaśnienie mi co ma wspólnego bycie świetnym w robieniu słodkich rzeczy z zwróceniem uwagi innemu że pytanie "czy to ty w avatarze" było co najmniej nie madre :)

A to że można zamiast cytrynu uzyć limetki , pomarańczy , brzoskwiń i tak naprawdę prawie dowolnych owoców (tylko jak to słusznie zauważyła słoneczko - nazwa sie zmieni :)) to wie nawet taki "debil kuchenny" jak ja :) wiec tym bardziej Pan - ktory gotować umie (bo umie - widzialam w innych postach)

 

No i ja tez juz nic wiecej nie mam w tym temacie do powiedzenia :)

 

 

A co do słodkich - mariucha mi przypomniał własnie - super sprawe jaką jest mleko skondensowane w puszce - gotowane 2-3 godziny na wolnym ogniu - robi się taki karmel- świetne do ciast

 

ps. gotowac trzeba tak zeby cała puszka była zakryta!!!! i sprawdzac czy nie ubywa wody (i dolewać)!!! bo gdy puszka nie jest cała zakryta to może nawet "wybuchnąć" . Gdy jest cała w wodzie - nie ma takiego niebezpieczeństwa!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chciałam się pochwalić, że zrobiłam ciasto pomarańczowe Dompodsosnami 8)

Niebo w gębie!!!

Poszło w jeden wieczór, i dobrze, bo mnie już nie kusi :wink:

 

Zachęcona tak przychylną recenzją wypieku :D pozwalam sobie na

 

NIEDZIELNY PLACEK Z OWOCAMI

 

Utrzyj na masę 20 dag masła (może być roślinne), 20 dag cukru, 4 jajka, torebkę proszku do pieczenia i 1 cukier waniliowy. Dodawaj powoli 40 dag mąki. Wylej na posmarowaną blaszkę, wyłóż owoce (mogą być ze słoika, kompotu czy czegoś, ale odsączone porządnie). Posyp cukrem zmieszanym z łyżeczką cynamonu. Piecz pół godziny w 180 C. Smacznego!!! :D :D :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A co do słodkich - mariucha mi przypomniał własnie - super sprawe jaką jest mleko skondensowane w puszce - gotowane 2-3 godziny na wolnym ogniu - robi się taki karmel- świetne do ciast

 

ps. gotowac trzeba tak zeby cała puszka była zakryta!!!! i sprawdzac czy nie ubywa wody (i dolewać)!!! bo gdy puszka nie jest cała zakryta to może nawet "wybuchnąć" . Gdy jest cała w wodzie - nie ma takiego niebezpieczeństwa!

 

A`propos :D

 

LIKIER KARMELOWY

 

Słodkie mleko zagęszczone gotujemy w puszce ok. 3 godzin na malutkim ogniu. Zostawiamy w wodzie do ostygnięcia.

 

Przekładamy do naczynia, dodajemy pół litra dobrej, czystej wódki, miksujemy, przelewamy do butelek i umieszczamy w lodówce.

 

Już na drugi dzień mamy pyszny likierek :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To ja to znam pod nazwą "domowy baileys"

oprocz wodki nalezy ododac śmietanke kremówke (niekoniecznie) i łyżeczke rozpuszczalnej kawy (koniecznie) :wink:

proporcjie mniej wiecej:

 

1/4-1/2 l wódki(według preferencji co do zawartości promilii, raczej 1/4)

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego- gotować zamknietą puszkę do 3 godzin

1/2 szkl. śmietany kremówki(mozna dac mleko - lżejsze :)albo w ogole olać :))

trochę cukru pudru(niekoniecznie)

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

 

 

Zimny karmel przełożyć do miski, miksować z alkoholem,cukrem pudrem, dodać

rozpuszczoną w minimalnej ilosci wody kawę, śmietankę(mleko).

 

 

Ja tak robiłam i jest pycha tylko nie wiem czemu czasem wychodzi mi idealnie gładki a czasmi robią się małe grudy z tego karmelu - co na smak oczywiście nie ma żadnego wpływu :)

 

a tu fotka (nie moja a skopiowana z "Galerii potraw" GW autorstwa (fotka i wykonanie:)) niejakiej abbry :wink: )

 

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/dg/vc/0oao/MHxzBb2iOcrjbk0P7B.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...