Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tłuste linie po wymianie instalacji elektrycznej...

erwu76

Recommended Posts

Witam, kilka lat temu wymieniliśmy instalację elektryczną w całym mieszkaniu. Niestety w niektórych miejscach na ścianie, przez warstwę gładzi i farby "wyszedł" tłusty ślad w miejscu, gdzie idzie kabel...

Mieliśmy nadzieję, że jak kolejny raz pomalujemy, to tłuste linie znikną, ale nie. Kilka dni temu zrobiliśmy malowanie pokoju, a dzisiaj w tych samych miejscach pojawiają się kolejne tłuste linie :-(. Czy ktoś wie, jak można je zlikwidować ? Czy są może jakieś specjalne preparaty, którymi trzebaby pomalować te miejsca przed nałożeniem farby?

Dziękuję za sugestie.

Ja oczywiście wiem, że to wina kabla, bo plama "idzie po kablu".

Kanton, niemozliwe, żeby było tak, jak piszesz, że "pole elektromagnetyczne przyciąga kurz i sie robu "tłusto"", bo ltłusta linia pojawiła się na drugi dzień po malowaniu, to predzej obudowa kabla weszła w jakąś reakcję z gładzią...

No nic, powodu możemy sie tylko domyślać. Potrzebny jest pomysł na zlikwidowanie problemu :cry: .

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 1 month później...

Witam!

widzę że sami fachowcy tutaj!! BUUUHAHAHA....

plamy które widać na ścianach w postaci ciemniejszych lini to w rzeczywistości wilgotny TYNK!!!

Wilgoć jest w powietrzu i choć jej nie widać jest także na ścianach.

Ściana a raczej tynk wchłania ją w siebie równomiernie lecz kabel jest zrobiony z materiałów niechłonnych i osadzony zbyt płytko w tynku niestety nie przepuszcza wilgoci głębiej.Jedyną metodą jest wykucie kabla i osadzenie go głębiej (1-2 cm)-metoda choć drastyczna jest jedyną skuteczną i najtańszą opcją.Żadna chemia,żadna najlepsza farba-chyba że olejna ale ona powoduje to że ściana nie oddycha więc wilgoć uwięziona w niej będzie z czasem powodowała jeszcze gorsze rzeczynp.grzyb-nic w tej sytuacji tego nie zmieni nie trzeba też stosować żadnych siatek itp...powodzenia

• 2 weeks później...
Witam!

widzę że sami fachowcy tutaj!! BUUUHAHAHA....

plamy które widać na ścianach w postaci ciemniejszych lini to w rzeczywistości wilgotny TYNK!!!

Wilgoć jest w powietrzu i choć jej nie widać jest także na ścianach.

Ściana a raczej tynk wchłania ją w siebie równomiernie lecz kabel jest zrobiony z materiałów niechłonnych i osadzony zbyt płytko w tynku niestety nie przepuszcza wilgoci głębiej.Jedyną metodą jest wykucie kabla i osadzenie go głębiej (1-2 cm)-metoda choć drastyczna jest jedyną skuteczną i najtańszą opcją.Żadna chemia,żadna najlepsza farba-chyba że olejna ale ona powoduje to że ściana nie oddycha więc wilgoć uwięziona w niej będzie z czasem powodowała jeszcze gorsze rzeczynp.grzyb-nic w tej sytuacji tego nie zmieni nie trzeba też stosować żadnych siatek itp...powodzenia

to żeś wymyślił

• 3 months później...
ja miałam taki efekt po malowaniu duluxem

jeszcze nie próbowałam tego zamalować inną farbą więc zobaczę co będzie dopiero przy następnym malowaniu

Fakt, cos złego się dzieje z farbami Dulux (źle kryje, miejscami odchodzi-glify, brak cech atłasu, które wcześniej były). Zmieniłam na Dekoral . W niektórych miejscach pojawiały się poziome "tłuste"smugi (na szczęście zawisł tam obraz, resztę zasłonił kwiat).

Akurat ta ściana pomalowana jest na kolor chili i było to bardzo widoczne. Rady przydadzą się na zas. Gtrunt+nastepna warstwa nic nie dał. Pozostaje

farba do plam i zacieków. Tyle, że strasznie "pachnie"