Raffiko 25.08.2007 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 Witam, mam taki problemik, ktory pokrotce opisze.Developer wybudowal dom, ktory nie zgadza sie z projektem. Pal go licho, kominek nie jest tam gdzie potrzeba, sa dwie kolumienki .... ale nam i tak sie podoba. W ramach rekompensaty dostaniemy wszystkie przylacza za friko, wiec jest ok.(prad, gaz, kanaliza) Najwiekszy mankament stanowi jednak konstrukcja dachu. Zostala ona tak zrobiona na poczatku, ze plakac sie chce. Porownanie do targow katowickich jest jak najbardziej adekwatne. Nie zgadza sie z projektem, ktory dostalismy przy podpisywaniu przedwstepnej umowy notarialnej. Ani jedna krokiew, ani jedna lata. Nic. Zaczal poprawiac, poprawialawil, poprawial i mamy teraz bunkier. Dach jest mamy naprawde solidny. No dobrze. Developer stwierdzil, iz owej zmiany konstrukcji dokonal bez naszej wiedzy, bo ma architekta, a ten moze wprowadzac dowolnosc w zmianach dachu i w ogole jakichkolwiek, jesli wyliczenia sie zgadzaja i nie grozi bezpieczenstwu mieszkancow. W poniedzialek ma nastapic odbior budynku. Moj znajomy, stwierdzil iz slyszal, ze konstrukcja dachowa jest wazna i trzeba gdzies to zglosic w urzedzie aby uzyskac pozwolenie na zmiane. Inaczej jest to samowola budowlana. Developer twierdzi, iz jest nowe prawo budowlane i zmiany w budynkach, jesli nie maja wplywu na jego funkcjnalnosc i bezpieczenstwo (po odpowiednich wyliczeniach uprawnionego architekta) mozna dokonywac na wlasna reke. Jak to jest i czy developer ma racje czy tez klamie ? Potrzebne jest zezwolenie jakis urzedow czy tez nie ? W prawa autorskie sie nie chce mieszac, bo nie ja tu jestem strona. Obecnie nie moge sie odniesc do projektu pierwotnego, gdyz sie i tak i tak nie zgadza, a nowego jeszcze nie posiadam i pewnie nie dostane. Odebrac czy tez nie ? Czego zadac przy odbiorze budynku od developera ? Prosze o rady i podrawiam Raffiko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 25.08.2007 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 zezwolenie urzędu to nie (jeśli od zewnątrz jest taki sam - wymiary, spadki). w sumie to od strony prawa do urzędu projekt może być nawet bez szczegółowego projektu wykonawczego. ale jeśli w projekcie jest ta konstrukcja wyliczona i rozrysowana,to możesz żądać, żeby ją tam poprawili lub też dołączyli po prostu nowe wyliczenia i rysunki. umówiony byłeś zapewne na wykonanie wg projektu, to jeśli nie chcą wg projektu, to niech dostarczą nową wersję. podpisane przez osoby z uprawnieniami (jeśli inne osoby niż te co go projektowały pierwotnie to plus papiery o tych uprawnieniach). nie wiem czy zgoda pierwotnego autora jest wymagana - jeżeli to zmiana istotna to chyba tak (a oprócz przypadków oczywistych to autor określa czy zmiana jest istotna czy nie). i do urzędu nie trzeba. ewentualnie możesz dać to komuś niezależnemu do sprawdzenia (urząd i tak nie sprawdza nic poza podpisami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raffiko 25.08.2007 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 Dzieki wielkie za odpowiedz. Nie wiem czy zmiana jest istotna .... nie wiem jak to interpretowac. Z zewnatrz wizualnie wyglada dach w sumie tak samo (poza tymi kominami, gdy zmienili kominek dali na inna sciane, ale o tym wspominalem)Wymiary desek do budowy wiezby dachowej sa zupelnie inne. Sa ciensze niz przewidywal projekt (wiadomo, oszczednosci). Aby jednak uzyskac podobno "lepsze" parametry, podniesiono dach, aby spadki byly wieksze, co ma sprawic iz snieg nie bedzie tak zalegal i obciazal dachu. Hmmm..... mowie, martwie sie, aby mi nikt nie zarzucil samowoli budowlanej, niezgodnej z projektem dot dachu. Zyczliwych obecnie nie brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 25.08.2007 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 Nie wiem czy zmiana jest istotna .... Na projekcie się ktoś podpisał - uderz tam bezpośrednio. podniesiono dach, aby spadki byly wieksze, to już może być istotne. Hmmm..... mowie, martwie sie, aby mi nikt nie zarzucil samowoli budowlanej, niezgodnej z projektem dot dachu. Zyczliwych obecnie nie brakuje. To skonsultuj w powiatowym inspektoracie nadzoru budowlanego. Powiedz, że to planowana zmiana i się zastanawiasz czy i jak musi być udokumentowana. Albo po prostu poproś o kontrolę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 25.08.2007 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 Wymiary desek do budowy wiezby dachowej sa zupelnie inne. Sa ciensze niz przewidywal projekt (wiadomo, oszczednosci). Jeszcze w tym kontekście uzupełnię, co by nie namieszać. Są dwie, niezależne kwestie: pierwsza - istotność z punktu widzenia prawa budowlanego; jeżeli są to będzie wymagany projekt zamienny i zgłoszenie tego do urzędu; w tej kwestii najlepiej się konsultować z autorem pierwotnego projektu i nadzorem budowlanym; druga - istotność z punktu widzenia pracy i wytrzymałości konstrukcji; tak na czuja na podstawie tego co napisałeś to mogą być istotne zmiany i tak jak pisałem wcześniej niezależnie od pierwszej kwestii dobrze by było, żebyś miał to narysowane, opisane i podpisane przez osobę z uprawnieniami; i może być tak, że z pierwszego wyjdzie, że nie ma potrzeby nic uzupełniać, ale nadal dla swojego spokoju możesz zadbać o drugie. albo na odwrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts