Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Marjuchowe dylematy przy budowie Beaty.

Recommended Posts

Tak sobie siedzę i myślę.

Z racji tego, że zbliża się koniec roku, nachodzą mnie myśli o mijającym 2008 i wszystkich wydarzeniach, które miały w nim miejsce.

Jedne gorsze, inne lepsze :wink: /

Myślę o budowie domu, która zdominowała moje życie i miała(ma :roll: ) olbrzymi wpływ na nie. Na to jaki jestem obecnie i jak bardzo się zmieniłem.

Ile wyrzeczeń kosztuje taka "zabawa" wiedzą zapewne tylko Ci, którzy podjęli się budowania własnego domu. :wink:

Z jednej strony rezygnacja z wielu rzeczy na które ma się ochotę, walka z przeciwnościami, rozwiązywanie wielu problemów, olbrzymi wysiłek fizyczny na budowie, a z drugiej naprawdę ogromna satysfakcja, gdy się patrzy na każdy kolejny etap, który ma się już za sobą :D

Przez ten rok stałem się zdecydowanie bardziej nerwowym człowiekiem(mam nadzieję, że to minie, gdy trochę odsapnę) i jednocześnie uwierzyłem w siebie :D .

Udało się osiągnąć naprawdę dużo, chociaż do zamieszkania jeszcze bardzo długa droga.

Nic to, damy radę :wink:

Przez ostatnie parę dni próbuję zebrać myśli, wypracować szczegółową koncepcję jak ma wyglądać dom, jakie prace wykonywać samemu, a co zlecić fachowcom i marny jest tego wynik :-?

Moja głowa domaga się odpoczynku, także pewnie do Nowego roku dam sobie z tym spokój i odpocznę :D

Zajmę się drobnymi pracami na budowie, typu płyta nakrywająca komina, przypilnowanie dekarzy, zamówienie okien i poklejenie izolacji pod ścianki działowe.

Muszę dość mocno zastanowić się nad finansami budowy, bo kredyt na pewno na wszystko nie starczy, a nie chcę go powiększać.

Wolę wykończyć dom tylko w pewnej części niż płacić nie wiadomo jak dużą ratę.

Jak widać post jest dość nieskładny, ale takie też są moje myśli w tej chwili :wink: a zaznaczam, że nic nie piłem :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam :D

• Odpowiedzi 272
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To mnie wczoraj dekarze zaskoczyli i przybyli na budowę coby zgubić parę kilogramów :wink:

Wszystkie niedoróbki zostały usunięte, bądź też usterkami nie były :wink: :lol:

Jako, że ja byłem w pracy to tym razem mieli do czynienia z Anią, a kto miał do czynienia z Anią ten wie, że nie ma co podskakiwać ino słuchać 8) :lol: :lol:

Wczoraj skończone zostały kominy i nadszedł czas rozliczeń 8)

Na jednym muszę zalać jeszcze czapę kominową i na to dekarze zrobią jeszcze obróbki blacharskie.

Co do jakości pracy przy obmurowaniu kominów klinkierem, to zadowolony nie jestem :-?

Wiem, że to musztarda po obiedzie, ale chyba lepiej by mi to wyszło.

Mówi się trudno. Z dołu tak nie widać nierówności :wink:

Dekarze odgrażają się, że chyba jednak najpierw skończą u Nas dach i nie będą robili tej przerwy o którą prosili :D

I tyle na razie.

Dekarze pracują aż miło. :D

Jest szansa i to duża, że do końca tygodnia będzie po robocie :D

Ja wczoraj zalałem czapę kominową a dzisiaj w nocy przyszedł ostrzejszy mróz. :-?

Co prawda przykryłem ją wełną mineralną na czas wiązania i dodałem betomrozu, ale jestem ciekawy jak zniosła ten mróz :roll:

Piorunochron będą zakładali pod koniec stycznia, o ile dogadamy się do ceny za robociznę :wink:

Dach prezentuje się bardzo ładnie, ale na razie musicie wierzyć mi na słowo, bo zdjęć nie ma :cry:

Zrobię dzisiaj lub jutro to wkleję :wink:

Jutro wizyta kierownika budowy i pana od pomiarów okien :D

Ja robię porządki na budowie i po nowym roku ruszam w końcu ze ściankami działowymi.

Dach nieskończony. :roll:

Zabrakło kilka dachówek skrajnych i nie dojechała jeszcze dachówka antenowa, więc dekarze zrobili sobie przerwę.

Wrócą, jak trochę mróz odpuści i wtedy dokończą :wink:

Dach mi się podoba coraz bardziej :D

Razem z Anią podpisaliśmy umowę z firmą Maszrol na produkcje i montaż okien.

Wszystkie będą miały szpros 18mm. Zastanawialiśmy nad 8mm, ale z racji tego że okna nie są małe, to wzięliśmy 18mm.

Sami jesteśmy ciekawi, jaki będzie efekt, ale jesteśmy dobrej myśli.

Drzwi tarasowe na dole jednak będą z ruchomym słupkiem i będą dodatkowe okucia, ze względu na ich wielkość.

Prawdopodobnie weźmiemy od nich też drzwi zewnętrzne i bramę garażową, ale to ciut później.

Montaż planowany na 15.01.2009. Chyba, że pogoda nie pozwoli, bo dzisiaj u mnie straszny ziąb.

Tak jak pisałem w komentarzach, w sobotę podczas zdejmowania szalunków schodowych jedna z desek zaczęła mi fikać. 8) To jej przywaliłem z główki, a w zasadzie z nosa. :evil: :cry:

Krew się lała przez pół dnia, ja z wrażenia, że mi oddała, to usiadłem i przez moment nie wiedziałem gdzie jestem.

Dzisiaj nos jest cały obolały a przez noc zapuchły mi oczy :evil:

Najgorsze te spojrzenia ludzi w pracy. :-?

Wyglądam jakbym w Sylwestra ostro wpierdziel dostał :lol: :lol: :lol:

Na budowie na razie robię porządki, bo mrozy takie, że nie ryzykuję murarki ścianek działowych.

Robię też drzwi wejściowe tymczasowe i będę zaślepiał otwór w garażu, żeby po wstawieniu okien móc robić w środku w trochę przyzwoitszych temperaturach.

Pozdrawiam serdecznie :D

Na budowie zastój, bo mnie łeb nap....a :evil:

Znaczy się dzisiaj już lepiej, ale pod okien zaczyna mi się robić limo :o :lol: .

Moje pierwsze w życiu :wink:

Żeby tak zupełnie nudno nie było to wkleję jakieś zdjęcia.

Tak to wyglądało w Sylwestra rano

http://images44.fotosik.pl/46/6c76dd77f293e23emed.jpg

http://images32.fotosik.pl/431/68ea7cc6d8e51764med.jpg

Od czwartku planuję wznowienie prac na budowie, a na razie odpoczywam i coś tam dłubię przy projektach.

Dekarze wrócili :D

Wczoraj zaczął topić się śnieg i dzisiaj rano zjawiła się ekipa od dachu, żeby zakończyć prace :D :D :D

Bardzo mnie to cieszy, mimo że ja siedzę w pracy i nie mogę być na budowie :-?

Ja niestety dalej mam przerwę ze względów zdrowotnych, bo ciągle nie doszedłem do siebie :-? :-?

Chyba jednak się wybiorę do lekarza, bo inaczej to nie wiem kiedy wyzdrowieję :roll:

Mam już kozę(za flaszkę ją załatwiłem), żeby sobie trochę podgrzać, gdy już będą okna. Dzisiaj dokupię rury do komina i będzie można powoli myśleć o wznowieniu prac(o ile lekarz czegoś nie wymyśli :roll: )

Dach skończony :D :D :D

Chłopaki z budowy zwinęli się dopiero przed 19, ale zrobili wszystko co mogli wykonać.

Dzisiaj rano zajadą na 15 minut przykręcić dwie wiatrownice i dach będzie kompletny :D

Budowę posprzątali, znieśli na dół i ułożyli na palecie dachówki, które zostały i które wrócą do hurtowni w ramach rozliczenia i sobie posprzątali.

Pozostała po nich tylko fajna atmosfera i poczucie, że chłopaki się przykładali do pracy, którą wykonują :wink: .

Trochę zaskoczył mnie fakt, że szef ekipy ma 25 lat :o , no ale po dachach skacze od około 10 lat :wink:

Teraz spotkamy się dopiero przy piorunochronie, bądź też jak zrobię docieplenie, bo będą musieli zrobić opierzenie nad daszkiem nad garażem.

W czwartek będą okna i może w końcu zacznę morować te ścianki działowe, bo jak na razie strasznie wieje i jest za zimno.

Dekarze byli tak jak obiecali. Zrobili co mieli zrobić, jeszcze trochę pozbierali kawałków dachówek, bo przy świetle dziennym znalazło się jeszcze parę i sobie pojechali.

Beata wygląda tak:

http://images43.fotosik.pl/49/f4706b2a91c7a2d2med.jpg

http://images32.fotosik.pl/436/6815695be6bc9870med.jpg

A to zostało do zwrotu

http://images26.fotosik.pl/313/94fdf5c661b33f67med.jpg

Dach trochę brudny, ale z racji temperatur panujących na zewnątrz to odpuściłem im mycie. :wink:

Za to Oni dali słowo, że jeśli po wiosennych deszczach pył będzie nadal to przywiozą myjkę ciśnieniową i go zmyją :D

Jutro mają dojechać okna i znowu coś się zmieni w wyglądzie Beaty :wink:

Ach te kobiety :roll:

Okna dojechały i się wstawiły :D

Ja w międzyczasie robiłem łazienkę u rodziców a później wstawiłem tymczasowe drzwi, żeby ciepło wyprodukowane przez kozę tak szybko nie uciekało i żebym mógł murować ścianki działowe mimo ujemnych temperatur :wink: .

Ścianki zresztą zacząłem murować i pod koniec tygodnia przeniosę się z murowaniem na poddasze.

Dom w chwili obecnej prezentuje się następująco:

http://images29.fotosik.pl/314/6e2daf8d259f9901med.jpg

http://images35.fotosik.pl/50/10fb4759677f31b2med.jpg

A tak wyglądają drzwi balkonowe

http://images25.fotosik.pl/314/034235024d7180c5med.jpg

Jesteśmy bardzo zadowoleni z wyboru, którego dokonaliśmy.

Szerokość szprosu jest dokładnie taka jaką sobie wyobrażaliśmy i bardzo nam to pasuje.

Już za kilka dni będzie zrealizowane przyłącze energetyczne i będę miał swój własny prąd :D

Na budowie prace do przodu, ale w tempie umiarkowanym :wink:

Dzisiaj miałem zalewać nadproża, ale z racji Dnia Babci i wyjazdu, to się pewnie nie uda, więc sobie tylko chwilę pomuruje :wink: , a jutro zaszaluję i zaleję nadproża.

Poza tym nuda, ale zaczynam przymierzać się do podłączenia do kanalizacji i zrobienia przyłącza wody.

Średnio chce mi się biegać za tym, ale trzeba, bo jak tu sprawdzić szczelność instalacji grzewczej i wodnej, gdy nie ma wody :roll:

I to na razie tyle w temacie.

Wczorajsze popołudnie upłynęło na robieniu szalunków nadproży ścianek działowych i ich zalaniu.

Wszystkie nadproża(szt.3) są połączone i tworzą kształt podkowy.

Trzeba się było trochę nagimnastykować, żeby szalunki przymocować, bo ścianki nie dość że cienkie, to jeszcze świeżo murowane :roll: .

Na szczęście dało się i jest szansa, że parter dzisiaj skończymy, jeśli przeziębienie i ból kręgosłupa mnie opuści :-?

Ścianki na parterze wymurowane i już w sobotę przeniosłem się na poddasze.

Niestety cześć z tego co wymurowałem w sobotę, to wczoraj musiałem rozwalić :-?

Niby wszystko zgodnie z projektem, ale coś mnie olśniło, żeby sprawdzić, czy ścianka idzie na pewno w miejscu, gdzie był do tego dostosowany strop(podwójne belki stropowe obok siebie).

No i musiałem morować od nowa, tyle, że 14cm dalej :roll: .

Wyszedł też inny babol, a mianowicie drzwi do jednego z pokoju mają opirac się na kominie.

Z tym, że u Nas jest komin systemowy i nie chcę mieć w przyszłości szpar(komin będzie pracował), więc muszę dzisiaj pomyśleć, co z tym zrobić. :roll:

Z nowości to może tylko tyle, że wczoraj na ścianie zawisła skrzynka z prądem.

Teraz tylko odbiór przyłącza przez pracownika energetyki, podpisanie umowy i będzie można korzystać z własnego prądu :D .

Poza tym to trochę się dzieje w tematach niezwiązanych z budową, ale o tym będzie później :wink: .

Kurcze, ale się wlecze to murowanie ścianek działowych, a końca nie widać.

Muruję tylko popołudniami, a te są bardzo krótkie.

Teraz mam przed sobą kilka dni wyjazdów i prace nie posuną się naprzód.

Może pod koniec przyszłego tygodnia uda się trochę mocniej popracować,ale z tym może być różnie :roll: .

Wstępnie za dwa tygodnie planuję rozpoczęcie prac przy instalacji elektrycznej, więc czas się sprężyć.

W sobotę popracowałem ciut więcej i w końcu coś widać.

Oczywiście zabraknie mi pustaków "12", ale teraz już kupię odliczoną ilość i przywiozę sobie przyczepką, bo za dużo liczą za transport :-? .

Dzisiaj nie muruję, bo mam za dużo innych zajęć, a poza tym jest mróz :p

Znowu to moje budowanie takie nijakie i powolne, ale ciągle się łudzę, że niedługo się to zmieni :wink:

Pewnie niedługo wkleję jakieś zdjęcia stanu obecnego, tylko muszę o tym pamiętać :roll: .

Czyż On nie jest śliczny?

http://images24.fotosik.pl/324/61dade11bc54de14med.jpg

Muszę się przyznac że troszkę mi odbiło na jego punkcie, ale budowa dalej się kula.

Muruję ścianki działowe na poddaszu i koniec powoli się zbliża.

W przyszłym tygodniu pewnie zaczniemy układanie kabli wszelkiej maści(elektryka, alarm, TV, siec internetowa).

Muszę się wziąć w końcu za przyłącze wodno-kanalizacyjne, ale jakoś nie mam na to weny i przekładam ile się da :roll: .

Miłego dnia :D

Murowanie ścianek działowych zakończone.

W tym tygodniu przewidziane prace porządkowe, bo straszny bałagan już się zrobił i czas go uprzątnąć.

Będzie się Nam lepiej kładło okablowanie :wink:

Poza tym trzeba dokładnie wszystko rozrysować gdzie, co i jak.

Inna rzecz, że resztę wolnego czasu spędzę na zabawie z Parysem :wink:

A co, trzeba trochę odsapnąć, bo niedługo zacznie się meksyk :lol: .

Prace porządkowe na ukończeniu.

Nie wiedziałem, że aż tyle tego będzie, ale na szczęście jest efekt. :wink:

W tym tygodniu dotarła do mnie zgrzewarka do rur i zaraz po ułożeniu kabli będę mógł położyć rury do wody.

Powoli zaczynam myśleć o tynkach, ale kurcze na razie zimno i nie wiem, czy końcówka marca (a taki wstępnie przewiduję termin tynkowania)nie będzie za zimna :roll:

Zleciliśmy też wykonanie bramy wjazdowej i bramki(furtki, jak zwał tak zwał).

Wykonawcą będzie mój brat :wink:

Brama ma być prosta: drewniane sztachety na metalowym ruszcie z rury kwadratowej. Napęd w terminie późniejszym.

Lubię prostotę :wink:

Nie mylić z prostactwem :lol: :lol: