radekk 25.08.2007 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 a teraz z innej beczki, zastanawiam się czym obsypać na zewnątrz ścianę fundamentową - piasek, żwir, ziemia? Zaznaczam że mam wysoki poziom wód gruntowych (06 - 1,2 m) gunt niejednorodny ( piaski, piaski drobne, piaski gliniaste z dodatkami pyłów szarych). NIe zalecano mi wykonania drenażu opaskowego z uwagi na możliwość wypłukiwania gruntu spod ławy fundamentowej- wykonałem za to pionową izolacje ciężką ściany fundamentowej i rzecz jasna izolacje poziome. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
futrzak 61 25.08.2007 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 Myślę , że jak nie masz drenażu opaskowego, to najlepiej byłoby obsypać gliną ze spadem od budynku , żeby wody opadowe odsunąć od fundamentu(glina nie przepuści wody wgłąb). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radekk 25.08.2007 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 a skąd ja glinę wytrzasne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 25.08.2007 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 a skąd ja glinę wytrzasne? Obsyp po prostu gruntem rodzimym, ale nie czystym piaskiem, żebyś nie zdrenował sobie fundamentów bez możliwości odpływu wody... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radekk 25.08.2007 22:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2007 z rodzimego to mi została wylko warstwa humusu i odrzucone na bok pyły szar któwre raczej do niczego się nie nadają...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 24.04.2009 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Temat stary ale mam dylemat dom parter z poddaszem na fundamencie Ursa styrodur na to kubełkowa folia a czym to obsypać gruntem rodzimym czy lepiej piasek kupić czy jak ??? Pomóżcie bo jutro muszę walczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 24.04.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 ziemia w 60% gliniasta mało piasku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 25.04.2009 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2009 I co nie chceciwe tacimowi podać pomocnej ręki??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.04.2009 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 mozesz sypac gline na przemian z piaskiem /pospólką/warstwa 20 cm gliny, na to 3- 4 cm piasku i zagęszczqarka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 26.04.2009 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 A może być humus ? Tak sie boję że jak dam podsypke to mi woda na ławię będzie stać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
savanna12 26.04.2009 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 A ja chciałam żwirem do samej góry mam drenaż oddalony od budynku o około 0,5 metra i chciałam to wszystko wraz z renem zasypać żwirem Kurcze to jak to zrobic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.04.2009 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 A może być humus ? Tak sie boję że jak dam podsypke to mi woda na ławię będzie stać. woda betonowi nie szkodzi co do humusu - jesli masz faktycznie humus to zaworkuj sprzedaj jakemuś ogrodnikowi do szklarni czy inspektu - lepiej na tym wyjdziesz finansowo i kupisz w to miejsce zwykłej ziemi kilkakrotnie więcej .... chyba ze to zwykła ziemia /szumnie tu na forum zwaną przez niektórych "humusem"/ to prawdopodobnie w niej sa jakieś korzonki i trawka/ a wtedy musisz sie liczyc z tym, ze to moze opaść /po jakimś czasie tzn. po zgniciu korzonków/ o jakieś 2- 3 %/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 27.04.2009 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 No tak masz rację ani do zasypania fundamentu ani do obsypania sie to nie nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts