andzag 20.07.2003 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2003 Może ktoś miał podobne doświadczenia i mógłby mi pomóc. Otóż mam w domu parkiet (śliczny dębowy) położony bez żadnego kleju na podłodze z desek. Podłoga jest "deszczana" na legarach również drewnianych. Wszystko to leży w takiej konfiguracji już prawie 30 lat. I należy się remont - cyklinowanie itd. Przy okazji chciałbym coś zrobić z tą nieszczęsną podłogą - parkiet strasznie trzeszczy. Może po zdjęciu parkietu zapuścić piankę pod deski i położyć go na kleju? Bardzo proszę o jakieś wskazówki - może ktoś miał podobny problem. Liczę na pomoc - Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelu 21.07.2003 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2003 W moim domu takie parkiety mają już 50 lat. legary, deski i klepka debowa "bita" na gwoździe. Trzeszczenie wynika z faktu, że jest to podłoga uginająca się. Żadne kleje i pianki tego nie usztywnią. jeśli przełożysz podłogę i ja nakleisz, to jest wysoce prawdopodobne, że wszysko Ci się odklei. Podłogę taką możesz normalnie cyklinować i lakierować (ja jedną kondygnację mam tylko pastowaną i ją najbardziej lubię). Trzeszczenia się nie pozbędziesz. Jeśli chciałbyś to zrobić, to pozostaje Ci zerwanie wszystkiego, potem folia, stropian, zbrojenie, szlichta i klepka na klej. no i po uroku starych podłóg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzag 21.07.2003 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2003 Dzięki lelu za odpowiedź, ale nieraz to skrzypienie może doprowadzić do szłu - zwłaszcza w nocy jak chcesz cichutko przejść po takiej podłodze.Ciekawe czy pomogłoby gdyby zdjąć klepki i nawiercić otwory w deskach, a następnie zapuścić pod dechy piankę, a same klepki położyć raz jeszcze na podkładzie takim jaki daje się pod panele (taka cienka gąbeczka).Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelu 21.07.2003 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2003 Mam następujące obawy:- będziesz potrzebował mnóstwa pianki, pustka pod deskami jest bardzo duża.- parcie pianki na deski może być bardzo duże, jeśli nie znajdzie ujścia to wywali dechy.Nie mam zdania. Może ktoś jeszcze z forum zauważy Twój list. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts