Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ponowna prośba o analizę wyceny domku drewnianego...

marek_murator

Recommended Posts

Ponawiam swoje pytanie. Czy nie ma na forum nikogo, kto zna się na domkach drewnianych i jest w stanie realnie ocenić poniższą wycenę? Please, czekam na opinie!!!

Czy zaproponowana nam wycena poniższego domku jest do przyjęcia?

Ewentualnie co jest zawyżone, a może zaniżone?

Ceny z woj. pomorskiego.

Tak wygląda domek(będzie całoroczny z drewna):

http://www.budrev.pl/domy-rekreacyjne-letniskowe-z-drewna-sonia22.htm

Wycena:

1 Belki konstrukcyjne 6300

2 obiciówka zewnetrzna (280m2x27zl) 7560

3 deski podłogowe (80m2x50zl) 4000

4 blachodachówka (90m2x25zl) 2250

5 gąsiory, wkręty, opierzenie 1800

6 wełna gr.15 (135m2x25zl) 3105

7 wełna gr. 5 (30m2x7,50zl) 225

8 folia paroprzepuszczalna 1150

9 folia paroizolacyjna 320

10. gwoździe, wkręty 600

11 drzwi fronotwe + 3 wewnętrzne 2800

12 okna 3500

13 listwy wykończeniowe 500

14 płyty OSB 250

15 schody z tralkami 3500

16 lakiery 800

17 drewnochron 400

18 Glazura + klej 600

19 transport 1200

20 robocizna 18000

21 komin (bez kominka) 3300

22 instalacja elektryczna 2500

23 instalacja wodna + bojler, kabina, umywalka, kabina, kompakt,zlewozmywak 4000

24 szaambo 4m3+wykop 3500

suma: 72 160 zł

Co o tym sądzicie?

Oczywiście musisz doliczyć jeszcze fundamenty wraz z izolacjami. Myślę, że jeśli dużą część prac wykonasz samemu to cena jest realna i oczywiście nie zaszalejesz z wykończeniówką. Dziwi mnie tylko ten rozmiar belki 6x3 :o Zastrzeżenia mam również do punktu 23. Myślę, że 4000 to trochę za mało. Dochodzą do tego jeszcze przecież izolacje przeciwwilgociowe.

Sorki, fundamentów nie wymieniłem rzeczywiście. Ale oczywiście pamiętam o nich.

Dziwi Cię rozmiar belki 6x3? A gdzie tak napisałem? Chodziło mi o to, że belki konstrukcyjne stolarz wycenił na 6300 zł. To miałem na myśli.

Co do instalacji wodnej, to rzeczywiście może być problem w 4 tys., ale myślę, że po małej korekcie się zmieszczę.

Czy jeszcze ktoś zdecyduje się ocenić kosztorys ogólny?

P.S.

Czy nie uważacie, że szambo 4 dm3 będzie za małe? Będziemy tam z żoną jeździli na całe wakacje (2 miesiące, no i w ciągu roku na kilka długich weekendów). Co Wy na taką objętość szamba?

Marek- ..co do ceny za drewno- podkreslam że dopiero wchodzimy w ten temat ale suma 73tys. nie wydaje mi sie duza za stan ktory podajesz-....!!! ale pamietaj że to tylko takie moje pobieżne zdanie,

SZAMBO- nam architekt wrzucił przy indywidualnym projekcie 5m3,.

bedziemy mieszkac w domu calorocznym, 2osoby- wg. mnie wystarczająco!!! (architekt też chyba tak uważal skoro tyle zaprojektował)..

nie chcemy dużego bo:

1.patrz na pojemność beczkowozu- co z tego że szambo będziesz miał 10m, jak np. nie będzie takiej beczki do odbioru- u nas na wsi mają raczej niewielkie beczki,

2. i tak co kilka tygodni chcemy odwozic ..(gdzieś czytałam że po dlugim zbieraniu szamba...zaczyna ...brzydko pachniec!!!! ;) )

Dzięki Wam wielkie. Też myślę, że to nie jest tak drogo, a muszę przyznać, że wykonawca (miejscowy stolarz) ma bardzo dobre opinie. Zresztą, byłem w kilku domach, które postawił w swoim życiu. I jest więcej niż ok :)

Miałem możliwość skorzystania z usług innego człowieka. Jego cena była ok. 30 niższa! Tak, tak, tak... Za taki domek wziąłby niewiele ponad 50 tys. zł. Ale również rozmawiałem z kilkoma osobami, którymi wybudował dom i... Cenzura nie pozwala na epitety, które lecialy pod jego adresem :) Wolę więc chyba wziąć nieco większy kredyt, ale nie robić remontu domu zaraz po jego wybudowaniu.

Co do szamba to chyba rzeczywiście Annnja masz rację. Większe nie będzie nam potrzebne. A i tak średnio co miesiąc (może co 3 tygodnie) trzeba będzie je oczyszczać.

P.S.

Teraz jestem na etapie projektu, papierkologii i w październiku chcę złożyć dokumentację w sprawie pozwolenia na budowę. Potem kredyt i... w przyszłym roku budowa. Na wakacje już chcemy jechać do swojego, wymarzonego domku :)