Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mój dach nie będzie ocieplony. Ocieplenie będzie na stropie. Na konstrukcję dachu daję folię, potem kontrłaty i łacenie. Wystające fragmenty dachu chcę wykończyć deskami. Tak żeby od spodu widoczne były również krokwie.

No i tu mi coś nie gra, bo na deskach ta folia już będzie inaczej pracować. Może być problem z odprowadzeniem wody, która pod dachówkę się dostanie.

Czy wiecie, jak wykonać takie częściowe deskowanie w sposób poprawny?

https://forum.murator.pl/topic/85630-cz%C4%99%C5%9Bciowe-deskowanie-dachu-jak-wykona%C4%87-je-poprawnie/

Nie będziesz miał żadnych problemów należy tylko zastosować folię, która nadaje się na deskowanie. Prawdopodobnie wystarczy Ci jeden szal od okapu a dalej może być normalna folia. Dla wyrównania dachu radzę nadbić niedeskowaną część krokwi listwami grubości desek. Pozdrawiam.

Jak widzę, są przynajmniej dwa sposoby, aby ta nadbitka była w jednej płaszczyźnie z krokwiami.

Wydaje mi się jednak, że folia na krokwiach będzie zwisała, tworząc delikatne ugięcie, a na deskach to już nie. I tu sie może zbierać woda... :|.

To tylko projekcja mojej wyobraźni. Ma to sens?

Tylko teoretycznie bo w praktyce powinno być wszystko OK. Maksymalny zwis folii to ~5 mm przy prawidłowym wykonaniu przejście będzie łagodne. Należy zabezpieczyć tylko ostrą krawędź pierwszej deski, na którą wchodzi folia np. przez podłożenie folii budowlanej lub przez złamanie krawędzi. Pozdrawiam.
  • 7 months później...
Można to wyrównać kontrłatami nie osłabia to krokwi i jest prostsze w wykonaniu. Pozdrawiam.