Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na czym Was oszukali???

Recommended Posts

Jestem w trakcie budowy, mam juz piwnice i tak się zastanawiam na czym ozukano Was podczas budowy domu. Mnie chyba trochę na wykopie. Miało wyjść 4000zł- 4500, wyszło 6000. Acha, zapłaciłem 80zł za wywrotkę ziemi, a okazało się, że sąsiad chciał 30 ciężarówek ziemi, więc zamiast ją przerzucić 40m dalej, to pewnie gdzieś ją sprzedali. i ja zapąłciłem za wywóz, a ktoś pewnie za tę ziemię też zapłacił. Boże strzeż nas przed pazernymi wykonawcami.

1. podwójna opłata dla wywrotkowego ktory przewozil ziemie...(od sąsiada dostał 50zl-za przewiezienie odemnie ziemi 200m dalej do sąsiada na działkę a odemnie za cały czas pracy + dojazd z bazy do mojej działki)

2. Kupiłam stertę desek szalunkowych 3m3 dokładnie,

z tego 12szt poszło na szalunki, z 40szt zbudowaliśmy WC- więc zostało prawie 2,5m.

pół sterty sprzedaliśmy jako dobry 1m3, -

a reszte sterty przyjechał gościo który handluje drewnem...i wyliczył że na tej kupie zostało tylko 0,70m3, dorzuciliśmy te obetonowane z lekka deski i ledwo wyszło 0,8m3, - i za tyle zapłacił....

więc wyszło że nasz WC został postawiony za 570zł.....(niby ponad 1m3 desek)

3....walczymy dalej....

mialam przyrzeczone materialy na dach: dachowka i akcesoria, rynny i laty, kontrlaty

naciskalam z podpisaniem umowy na wykonanie i mateial - wciaz nie bylo czasu :roll: bo kolega na urlopie - i ze to tylko formalosc

jak w koncu postawilam sprawe na ostrzu noza - na miejscu dowiedzialam sie ze laty i kontrlaty z naszej wyceny maja juz inna cene :lol: o 400 wieksza. I ze Pan dobrodusznie zarabia na nich tylko 1 % marzy - tak nam dobry zjechal cena :roll:

i ze mam gratis transport (przy kwocie ok 27 tys :lol: )

wzielam te laaty wsciekla na siebie - bo przynajmniej sa proste i zaimpregnowane - zniechecilam sie by szukac ich gdzies indziej

deska szlaunkowa do stropu - termin nas gonil i wykonawca dal tel do "kogos". "Ktos" zgodzil sie przywiezc deske na pojutrze. w normalniej cenie - po 600 zl za metr. Jak zobaczylam te deske - he he - boazeria :lol: za 1200 zl (2 m) Listewki prawie :lol:

Wykonawca przynajmniej nie mial prawa narzekac :lol:

takich sytuacji jest sporo, nie chce mi sie opisywac, drobiazgi ktorelacznie podnosza mi cisnienie

U mnie na pierwszej budowie tynkarze pomylili się o jakieś 150-170 m2 w wyliczeniach(bagatela blisko 2000 zł.) Dzień przed zakończeniem tynków przeliczaliśmy z żoną metraż przez około 4h i byliśmy dokładnie przygotwani.

Po prostu takie oszustwa to u nich była norma, zawsze wpadło 1000-1500 zł więcej.

Przy drugiej budowie(ta sama ekipa tynkarzy bo tynki robili np świetne) sami zapytali mnie ile wyliczyłem m2 i bez słowa zapłacili.

Podejrzewam, że na betonie. Poszlo o ponad 3 m3 więcej niz wyliczyliśmy. Teraz słyszę przy okazji budowy ogrodzenia, że mozna kupic ,,okazyjnie" po 1,5-2 m3 betonu za polowę ceny. My na gruszki czekaliśmy dość dlugo, pomiędzy pierwszą a drugą było ponad pół godziny przerwy, wszystko układa się w całość :evil:

Nas próbowali oszukać - w zasadzie oszukali na pierwszej gruszce. Zorientowaliśmy się, że coś to za krótko trwa i mało się szalunki wypełniły licząc proporcjonalnie do całości. Ale jak zaczęliśmy ostentacyjnie liczyć i było to widoczne (sprawdzanie glębokości wylanego betonu prętem, bieganie z notesem i kalkulatorem), to w ostatniej, gruszce przyjechalo więcej niż było zamówione (było to widać, pompowanie trwalo dłuzej i w sumie starczyło nam betonu wedlug pierwszych wyliczeń). Mślę, że chcieli nas zrobić na jakieś 3-4 m3.