Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

uwaga na drzewa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

całe szczęście że działka z dębem jest prywatna, spróbuję przekonać właścicieli, że trzeba obniżyć... zawsze to mniej liści na jesień

tylko wcześniej sprawdzę czy ustawowo można

no to jak prywatna, to tylko przekonać i zrobić na własny koszt i jeszcze rekompensatę dać :)

pielęgnować drzewa można, chyba nie ma zakazu skracania.

całe szczęście że działka z dębem jest prywatna, spróbuję przekonać właścicieli, że trzeba obniżyć... zawsze to mniej liści na jesień

tylko wcześniej sprawdzę czy ustawowo można

no to jak prywatna, to tylko przekonać i zrobić na własny koszt i jeszcze rekompensatę dać :)

pielęgnować drzewa można, chyba nie ma zakazu skracania.

i wykonac artystyczne ciecie pielegnacyjne zaraz nad najnizsza gałezia ? ;)

ja juz widzialem np drzewa w ktore 'oj niestety' na zakrecie ciezarowka ni wyrobila ;D

Jestem zszokowany Waszą dyskusją. Przecież takie drzewo to prawdziwy skarb. A wiecie ile lat musi rosnąć???????!!!!!!! :evil: :cry: :o

Wiemy... ale pomysl tylko ile fauny i flory zniszczyles budujac swoj dom ... drzewo jest poprostu ... wieksze

nikt z wypowiadajacych sie nie ma (mam nadzieje) maniakalnej satysfakcji z ciecia drzewa na kawaleczki ...

a w kominku to wszyscy pala drewnem z przewroconych po burzy drzew...

takie podejscie to hipokryzja ... mam nadzieje ze wszyscy dbamy tu o nature - jednak dbamy tez o walory uzytkowe naszych domow ...

czytając niektóre wypowiedzi czuję się jak morderca planujący zbrodnię, a ja chcę tylko mieć trochę światła w domu, na który kredyt będę spłacać pewnie jakieś 30 lat...

na razie pewnie poczekam i zobaczę jak będzie wyglądać doświetlenie salonu po wykończeniu domu i pomalowaniu ścian

być może dąb zostanie...

jeśli jednak będzie naprawdę ciemno, nie będę miała wyjścia...

Ja miałem taką sytuację: piękny, chyba stuletni dąb rósł tuż za moim płotem, na pn-wsch od działki. Bardzo mi się podobał, nie przeszkadzało mi grabienie liści po nim. Niestety dawno temu ktoś musiał o niego prostować drut zbrojeniowy - drzewo wygniło przy samej podstawie. Nad moją działką wisiało kilka suchych konarów - tuż przy świeżo postawionym domu.

Chciałem mieć tego dęba koło swojej działki - uważałem go za prawdziwą ozdobę. Odwiedziłem wydział ochrony środowiska w gminie z pytaniem co mogą zrobić dla ratowania go. Usłyszałem kilka okrągłych, nic nie znaczących zdań i narzekania na brak pieniędzy.

Kilka wichur sprawiło, że zacząłem się bać o swój dom i sam napisałem do zarządu dróg (oni są właścicielem chodnika, z którego wyrastał dąb) że uważam go za zagrożenie bezpieczeństwa mojego, przechodniów itp.

Dąb został ścięty w przeciągu może miesiąca.

Najdziwniejsze że w całej wsi tylko mi było go szkoda - wszyscy okoliczni mieszkańcy (starsi ludzie) cieszyli się, że "wreszcie ktoś coś z nim zrobił".

Teraz zostało mi tylko użeranie się z jego korzeniami przy wylewaniu ogrodzenia.

tak sobie myślę: a może zamiast wyciąć skrócić to drzewo? słyszał ktoś o "obniżeniu" drzewa o jakieś 10 metrów?

a może przesadzam, na razie to nie mamy wstawionych okien i jeszcze trochę stempli w salonie, może kiedy będzie już wykończone i ściany w jasnym kolorze to będzie lepiej?

O rany - a okna pewnie zabite dechami? Jasne, że po zdjeciu stempli będzie dużo jaśniej, u mnie podczas stemplowania dom jak piwnica wyglądał.

Ja bym sie cieszyła - w letnie upały posiedzieć w cieniu debowym.... 8)

stempli zostało chyba z 10 tylko, więc mocno nie przeszkadzają, a okna nie są zabite deskami

ale rzeczywiście jak spadną liście to będzie lepiej, tyle, że liści nie ma tylko późną jesienią i zimą, a potem wielki gąszcz

posiedzieć w cieniu mogę pod jabłonką, trafiła nam się na działce piękna stara rozłożysta jabłoń - cudo wręcz

niektórzy na swoich działkach jak na patelni, a my nadmiar pięknych drzew mamy

podobno od nadmiaru głowa nie boli, ale mnie niestety boli...

to dawaj na forum zdjęcie.

jak otynkujesz i pomalujesz ściany to zrobi się jaśniej.

Napisz proszę jak duzy to dąb i w jakiej odleglości od domu.

5m od naszego domu rośnie olbrzymia wierzba /wolałabym oczywiście dęba, ale takowego nie mam/. W lecie ratuje nas przez upałem.

U nas wielki dąb rośnie tuz obok domuku (letniskowego) - nie chcąc go ścinać bo jest bardzo wiekowy i przepiękny uzuskaliśmu zgode na usunięcie gałęzi od dołu nie pamiętam juz do jakiej wysokości i pomogło. Mamy cień od korony dębu ale i słońce dochodzi przez usunięcie gałezi dolnych. Niw wiem jak wielki jest wasz dąb, ale może spróbujecie tak jak my?