Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

uwaga na drzewa

Recommended Posts

A&T przepraszam, ale myślicie trochę krótkowzrocznie.

Jeszcze nie zamieszkaliście, a już chcesz się bawić z użyciem piły łańcuchowej. :o

Wyluzujcie, zamieszkajcie, umeblujcie się, a potem jeżeli uznacie to za konieczność możecie zacząć działać.

Wchodzi kobitka na działkę, ma za dużo ciena w mokre lato i narzeka, jak tu ciemno, nic nie widać...

Zastanów się co byście klikali rok temu jak było 35 w cieniu. Jaki fajny cień, przyjemny chłodek w domu...

Co innego, gdyby stwarzał zagrożenie suchymi konarami, albo sam w sobie, a tak to od wiosny do jesieni, daje on nie tylko cień, ale i ochronę. Wiatr nie uderzy tylko w Wasz dach, ale bedzie miał do pokonania jeszcze dąb.

Co do starej jabłonki. To po pierwsze stara i już długo nie pociągnie. Sami potem stwierdzicie, że 10 lat to jak splunął, a dąb jak będziecie o niego dbali to i się odwdzięczy i trochę jeszcze pociągnie. I da na pewno większy cień niż jakbłonka.

Ceny za usunięcie drzew nieowocowych znajdziesz we właściwym załączniku do rozporządzenie w http://www.mos.gov.pl.

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...

Podciągnę temat, bo mam jakby podobne pytanie

Na działeczce którą zamierzamy kupić rośnie dąb :D, w pN/Zach narożnku działki. Zawsze marzyłam o dębie na działce :D :D :D a tu taaaka gratka. I to rosnąca nie w miejscu przyszłego domu. Dąb "na oko" ze 100 lat ma, ale rósł w lesie (został sam ktoś resztę wyciął) w związku z tym jest baaaaardzo wysoki i "chudy", gałęzie to ma tylko na czubku. I ma problem, a właściwie my mamy problem, bo "polskie wiatry zachodnie" go wykrzywiły i rośnie sobie nie prościutko do nieba tylko lekko po skosie, tak jakby pochylony nad tą działką. I tak zaczęłam myśleć " a jak wybuduję dom, na kredyt, a to już krzywo rosnące drzewo ulegnie zachodniemu wiatrowi i runie prosto na mój dom? :-?

I co bym miała zrobić? Ciąć? Czy zostawić dla jego piękna - bo tak naprawdę ten dąb to by było moje spełnione marzenia :roll:

No to witam w klubie.

Mam problem analogiczny. Działka leśna pełna młodych (stosunkowo) i bardzo wysokich sosen. Pod dom drzewa wyciąłem, a reszty wycinać nie chcę.

Założyłem nawet taki temat na forum, ale nadal nie wiem dokładnie jak zrobić odciągi do sosen stojących najbliżej domu.

Co do dębów, to wam zazdroszczę. Na działce mam tylko jeden, który ma 4m wysokości. Wyciąłem sosny wkoło niego, żeby nie był zacieniony.

Oto link do tematu.

http://forum.muratordom.pl/post2116370.htm#2116370

Może ktoś wie jak to zrobić?

Ad: ania i tomek

Jeżeli dąb rośnie na czyjejś działce to macie związane ręce . Z Państwem i samorządem lokalnym nic nie wskuracie . Z prywatnym właścicielem ....? Gdybym ja nim był to bym decyzję o wycięciu zaczoł rozważać od kwoty 100.000 zł w górę . Wybaczcie szczerość :wink:

Nie rozpaczał bym jeszcze przed ukończeniem budowy - tylko spróbował bym się z tym dębem zaprzyjaźnić od nowa . Wielu ludzi w swoich watkach ma sporo racji . A może tak spróbować w letni upał usiąść pod nim i wypić browara :wink: :)

A najlepiej to dajcie zdjęcie tego okaza .

Oleniek.

Czytałeś ten poradnik, do którego jest link na tamtym temacie (Wysokie drzewa przy domu ...) ?

Tam jest opisane co zrobić z pochyłym drzewem. Niestety opis jest tak samo dokładny jak odnośnie odciągów, które chcę zrobić. Przyłącz się do tamtego tematu, może coś wykombinujemy?

Właśnie wrzuciłem na tamtym temacie zdjęcia mojego 4m dębu. :D