Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Steplowanie pod strop monolityczny

odaro

Recommended Posts

Mam strop monolityczny do wylania.

Mój kierownik uważa że najlepszym rozwiązaniem jest najpierw wylanie chudziaka a dopiero na tym oparcie stempli pod szalunki stropu monolitycznego.

Pewnie ma rację ale ja nie bardzo mam możliwość zaplanowania i wykonania instalacji, które trzeba położyć przed wylaniem chudziaka. Jak na razie nie rozmawiałem z żadnym hydraulikiem.

Jak w takie sytuacji nalepiej podstęmplować strop monolityczny.

Wystarczy oprzeć stemple na bloczkach betonowych czy może na drewnianych belkach.

Jak to robiliście u siebie?

deski pod stemple wystarcza...no i oczywiscie kliny ...po dwie sztuki na stempel.....po zwiazaniu siatki zbrojeniowej...tuz przed zalewaniem stropu polecam zejsc pod szalunek i podbic mlotkiem kliny...lubia sie od rozkladania drutow luzowac....i dokladnie na kilka godzin przed wylewaniem stropu i podbijaniem klinow zlac gore duza iloscia wody...deski sie rozszerza i mniej betonu wypadnie do dolu...

Dużą wadą filigranów jest konieczność najmu dźwigu oraz dokładność z jaką są produkowane elementy prefabrykowane. Ściany muszą być wykonanie bardzo rygorystycznie względem projektu tzn. w osiach w pionie. Widziałem raz na budowie, przywieziono płyty zaczęto montaż atu ściany za szerokie :lol: strop wpadał do środka :lol: .

deski pod stemple wystarcza...no i oczywiscie kliny ...po dwie sztuki na stempel.....po zwiazaniu siatki zbrojeniowej...tuz przed zalewaniem stropu polecam zejsc pod szalunek i podbic mlotkiem kliny...lubia sie od rozkladania drutow luzowac....i dokladnie na kilka godzin przed wylewaniem stropu i podbijaniem klinow zlac gore duza iloscia wody...deski sie rozszerza i mniej betonu wypadnie do dolu...

Na to pobijanie klinów to chyba sam bym nie wpadł.