odaro 26.08.2007 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Mam strop monolityczny do wylania. Mój kierownik uważa że najlepszym rozwiązaniem jest najpierw wylanie chudziaka a dopiero na tym oparcie stempli pod szalunki stropu monolitycznego. Pewnie ma rację ale ja nie bardzo mam możliwość zaplanowania i wykonania instalacji, które trzeba położyć przed wylaniem chudziaka. Jak na razie nie rozmawiałem z żadnym hydraulikiem. Jak w takie sytuacji nalepiej podstęmplować strop monolityczny.Wystarczy oprzeć stemple na bloczkach betonowych czy może na drewnianych belkach. Jak to robiliście u siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 27.08.2007 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Jezeli nie wylałes chudziaka to pod stęple pukładaj jakie szerokie dechy żeby stęple nie siadły pod ciezarem stropu ja tak zrobiłem i wszystko wyszło dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_3miasto 29.08.2007 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 deski pod stemple wystarcza...no i oczywiscie kliny ...po dwie sztuki na stempel.....po zwiazaniu siatki zbrojeniowej...tuz przed zalewaniem stropu polecam zejsc pod szalunek i podbic mlotkiem kliny...lubia sie od rozkladania drutow luzowac....i dokladnie na kilka godzin przed wylewaniem stropu i podbijaniem klinow zlac gore duza iloscia wody...deski sie rozszerza i mniej betonu wypadnie do dolu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 29.08.2007 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 tylko nie przesadzaj z tym polewaniem... zrobi się błoto POD stemplami i pod obciążeniem tego betonu wjadą trochę w głąb... będziesz miał niższy sufit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krakowiaczek 29.08.2007 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 A co sądzicie o filigranach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boszax 29.08.2007 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Dużą wadą filigranów jest konieczność najmu dźwigu oraz dokładność z jaką są produkowane elementy prefabrykowane. Ściany muszą być wykonanie bardzo rygorystycznie względem projektu tzn. w osiach w pionie. Widziałem raz na budowie, przywieziono płyty zaczęto montaż atu ściany za szerokie strop wpadał do środka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 29.08.2007 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Jezeli nie wylałes chudziaka to pod stęple pukładaj jakie szerokie dechy żeby stęple nie siadły pod ciezarem stropu ja tak zrobiłem i wszystko wyszło dobrze. Dechy wystarczą czy potrzebna będzie jakaś belka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 29.08.2007 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 deski pod stemple wystarcza...no i oczywiscie kliny ...po dwie sztuki na stempel.....po zwiazaniu siatki zbrojeniowej...tuz przed zalewaniem stropu polecam zejsc pod szalunek i podbic mlotkiem kliny...lubia sie od rozkladania drutow luzowac....i dokladnie na kilka godzin przed wylewaniem stropu i podbijaniem klinow zlac gore duza iloscia wody...deski sie rozszerza i mniej betonu wypadnie do dolu... Na to pobijanie klinów to chyba sam bym nie wpadł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts