Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drzwi i brama czy wylewki?

Recommended Posts

choc temat okien, tynków i wylewek byl czesto dyskutowany

sprawa drzwi wejsciowych i wylewek jest jakby przemilczany

bo w łancuszku prac:

okna

instalacje

tynki

wylewki

nie wiem kiedy wstawic drzwi !

Jesli je wstawie razem z oknami lecz posadzka bedzie jeszcze nieocieplona (oraz brak drugiej wylewki) to albo musze kupic dluzsze drzwi i potem je docinac

albo pod drzwiami zamontowac sam próg (tylko jak to bedzie wygladac-prog na 20 cm a potem dziura) albo, najgorsze wyjscie, pod drzwiami zostanie mi 20 cm wysokosci szpara.

Troche podobny problem mam z garazem. Na chwile obecna - nie ma od jeszcze ocieplonej podlogi, wiec jak moge zamontowac brame garazowa?

Inna kolejnosc prac jest sprzeczna z "łancuszkiem" - bo wylewek sie nie robi bez tynkow a tynki bez instalacja a instalacje bez okien.

Jak to jest na Waszych budowach?

Ja jestem po tynkach i wylewkach. Ciagle mam drzwi wejsciowe tymczasowe. Docelowe będą robione na zamówienie z litego drewna więc na razie nie ryzykuję nawet milimetrowej docinki. Brame musieliśmy zamontowac wczesniej ze wzgledu na zabezpieczenie olbrzymiego otworu w garazu połaczonym z budynkiem. Brame wymierzylismy maksymalnie dokladnie, dopasowalismy pozniej ocieplenie i wylewkę, tak, ze w zasadzie wyszlo nam idealne podloze pod płytki.

Jedyne drzwi docelowe mam zamontowane w kotłowni, ale mają one taki specjalny, wysuwany stalowy panel regulujący ich wysokość.

okna powinny być przed tynkami bo potem Ci tynki popsują przy ich wstawianiu, jeśli robisz okna to wiąże sie to z zamknięciem budynku, u mnie jednego dnia przyszły okna, drzwi i tymczasowa brama garażowa. Pod drzwiami mam dziurę, próg stoi na cegłach, wysokość drzwi reguluje wysokość werandy czy tam schodów co tam masz. Drzwi i tak potem będą malowane wiec mi ich nie szkoda na, a co do bramy to jesli masz panelową łamaną to niestety bez wylewki musisz robić w powietrzu z dziurą, odliczyć wysokość wylewki i gresu a potem ewentualnie nadrobić klejem do gresu, nie ma wyjścia...

U nas idzie to trochę inaczej: - najpierw wylewki, a po około tygodniu zamykamy budynek (przeciągi dobrze wyciągną wilgoć z posadzek) i wtedy dopasujemy drzwi wejściowe i bramę garażową, choć oczywiście cały czas kombinujemy jak wysoko zrobić posadzki.

pewnie, tak jest najlepiej, zostawić otwarty dom coby schło w środku, tylko, że może robicie płyty g-k wtedy ok. ale jak tynki mokre to powinny one byc przed wylewkami a po oknach to jak to zrobić? Wstawić okna a nie dać drzwi i postawić namiot obok coby pilnować tych okien???