Anaor 27.08.2007 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Jakie formalności i jakie opłaty i czy wogóle są podczas podpinia umowy pożyczki gotówki od osoby prywatnej, nie chcę brać kredytu z banku ale mogę od osoby prywatnej chcę tylko to udokumentować żeby Urząd Skarbowy nie przyczepił się skąd mam pieniądze, czy wystarczy umowa między nami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anaor 27.08.2007 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Znalazłam tylko że trzeba zapłacić podatek od uzyskanych odsetek, a co jeśli umowa zawarta jest ze spłatą bez odsetek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suwalek 27.08.2007 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Umowa pożyczki to czynność czynnośc cywilnoprawna. Proponuję wygooglać "Podatek od czynności cywilnoprawnych" W wikipedii znalazłem obszerną odpowiedź, tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Podatek_od_czynno%C5%9Bci_cywilnoprawnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anaor 27.08.2007 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Dzięki za link pomógł mi i znalazłam: podatek od umowy pożyczki oraz depozytu nieprawidłowego - 2 % od kwoty pożyczki, cholerka trochę dużo ale i tak bardziej opłaci się niż kredyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 27.08.2007 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Jakie formalności i jakie opłaty i czy wogóle są podczas podpinia umowy pożyczki gotówki od osoby prywatnej, nie chcę brać kredytu z banku ale mogę od osoby prywatnej chcę tylko to udokumentować żeby Urząd Skarbowy nie przyczepił się skąd mam pieniądze, czy wystarczy umowa między nami? Bez odsetek - to punkt zaczepienia dla urzędu - nie można tak bez karnie robić komuś prezentu Narażasz się na podatek od otrzymania nieodpłatnego świadczenia. Raczej powinno być oprocentowanie zbliżone do rynkowego, jeśli je sami wpiszecie to możecie znacznie zaniżyć, jak oszacuje je sam urząd skarbowy to wybierze jakieś wysokie (wg tabel z banków dot. pożyczek konsumpcyjnych, a nie kredytów hipotecznych). Od odsetek trzeba oczywiście odprowadzić podatek dochodowy. Chyba, że od rodziny (formalnie I i II grupa podatkowa) - wtedy nie ma tego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anaor 27.08.2007 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Jaki prezent? Czy ktoś tu mówi o prezecie? Mowa jest o pożyczce którą trzeba oddać czy nie można sobie pożyczać pieniędzy? Mało ludzi sobie pożycza na wzajem pieniądze? My tylko chcemy spiasć do tego umowę żeby potem między stronami nie bylo niejasności.Ten podatek od pożyczki też jest bez sensu przecież jak się pożycza z banku to żadnych podatków się nie płaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 27.08.2007 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Jaki prezent? Czy ktoś tu mówi o prezecie? Mowa jest o pożyczce którą trzeba oddać czy nie można sobie pożyczać pieniędzy? Mało ludzi sobie pożycza na wzajem pieniądze? My tylko chcemy spiasć do tego umowę żeby potem między stronami nie bylo niejasności. Prezentem (i Twoim przychodem) są darowane Ci odsetki. Mówimy o kwotach i terminach analogicznych do kredytów hipotecznych? To może tego trochę być. Ten podatek od pożyczki też jest bez sensu przecież jak się pożycza z banku to żadnych podatków się nie płaci. Banki płacą trochę różnych podatków z tego co na Tobie zarobią. PCC jest właśnie m.in. żeby coś wyciągnąć z transakcji poza rynkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anaor 28.08.2007 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 To nie wystarczy podatek od odsetek, można przecież ustalić jakieś odsetki i od nich mogą pobrać podatek bo to będzie jakiś zarobek ale żeby jeszcze brać od umowy pożyczki 2% za nic? Toż to przecież od 100tyś jest 2 tyś. Nie można tego jakoś ominąć pierwsze słysze że trzeba taki podatek płacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 28.08.2007 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 a tam pierwszy raz... kupowałaś działkę? używany samochód? przy wszystkich tego typu transakcjach płaci się PCC 2%. Każdy by chciał, żeby ich nie było, no ale są Tu masz ogólnie: http://www.pit.pl/pages/i/1192.php A tu o pożyczkach: http://www.pit.pl/pages/i/1206.php (może się załapiesz na jakieś zwolnienie, wszystko zależy, od kogo, ile) Tu masz opisane jak obejść PCC i zapłacić niższy podatek: http://www.pit.pl/pages/i/1221.php - koszty weksla zamiast PCC od pożyczki. Ale po pierwsze nie będzie to już pożyczka, tylko właśnie weksel, i po drugie nie wiem co na to urząd skarbowy - trochę to zbyt po proste by było prawdziwe. Mogą wnikać z jakiego tytułu ten weksel i kombinować od innej strony. Bez doradcy podatkowego, który ma opanowaną tą metodę bym nie próbował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anaor 28.08.2007 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Ja rozumie że od kupna działki czy samochodu płaci się podatek tak zwany od zbogacenia ale pożyczając pieniądze nie bogacimy się bo trzeba je oddać. Nie dość że ktoś nie ma pieniędzy i musi pożyczyć to jeszcze musi płacić podatek. No ale na to to chyba nikt nie poradzi, jak trzeba to trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anaor 28.08.2007 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Na tych stronach wyczytałam:"Pożyczka nieodpłatna, bez zastrzeżonych odsetek, otrzymana prywatnie, a nie w ramach prowadzonej działalności gospodarczej, nie wywoła żadnych negatywnych skutków w podatku dochodowym"Pożyczka by była od osoby nie będącej w rodzinie.Czy to oznacza że nie płaci się wtedy podatku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 28.08.2007 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 oj, większe pożyczki i kredyty nie są znowóż tak bardzo dla biednych, a te małe (do 1 tys. zł) są zwolnione. trza się składać na zasiłki i Państwo solidarne i żeby miłościwie panujący JK mógł powiedzieć, że nas stać no ale to już poza tematem nie bronię podatków - tak się tylko nabijam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 28.08.2007 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Na tych stronach wyczytałam: "Pożyczka nieodpłatna, bez zastrzeżonych odsetek, otrzymana prywatnie, a nie w ramach prowadzonej działalności gospodarczej, nie wywoła żadnych negatywnych skutków w podatku dochodowym" Pożyczka by była od osoby nie będącej w rodzinie. Czy to oznacza że nie płaci się wtedy podatku? tylko tego dochodowego od odsetek, o którym pisałem wcześniej. ale sprawdź to w urzędzie skarbowym, najlepiej na piśmie. spotkałem się z innymi interpretacjami. PCC, te 2%, trzeba zapłacić tak czy inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anaor 28.08.2007 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Biedni też muszą gdzieś mieszkać, a może pożyczka na dom nie podlega opodatkowaniu? Wątpię. Czyli co mam za darmo oddać 3tyś złotych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.08.2007 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Bez przesady z tą mozliwościa "ingerencji" US w "nieodsetkową" pozyczkę. "Straszenie darowiznami opodatkowanymi" tez nie na miejscu - bo co z odsetkami od kredytów, które opłaca np. państwo?Podatek od czynności cywilno-prawnych jest jedyną daniną na rzecz fiskusa - o ile nie naliczono odsetek.Nie ma takiego prawa, które nakazuje naliczanie odsetek - w zwiazku z tym nie ma obaw co do interwencji US w tym zakresie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 28.08.2007 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Nikt nie nakazuje, ale: http://www.vat.pl/pages/i/1553.php W przypadku otrzymania nieoprocentowanej pożyczki u pożyczkobiorcy powstaje przychód z nieodpłatnego świadczenia. Tak orzekł Naczelny Sąd Administracyjny w wyroku z 7 grudnia 2004r. Wartość tego świadczenia stanowi rynkowa wysokość odsetek jakie musiałby zapłacić pożyczkobiorca uzyskując pożyczkę lub kredyt oprocentowany. Zdaniem sądu w tej sytuacji powinno to być oprocentowanie redyskonta weksli, jako kredytu najniżej oprocentowanego. FSK 776/04 Można tego znaleźć mnóstwo w sieci. W jednym miejscu (pit.pl) twierdzą, że to tylko w przypadku działalności gospodarczej, ale nie znalazłem rozgraniczenia w ustawie o Pit. (ale nie szukałem też za bardzo, póki co to nie mój problem Jak masz jakąś pewną interpretację to podaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anaor 28.08.2007 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Czyli najlepiej pożyczka oprocentowana i zapłacić podatek od uzyskanego procentu, ale 2% podatku od samej umowy tak czy siak trzeba zapłacić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.08.2007 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 I SA/Łd 915/00 Pod pojęciem nieodpłatnego świadczenia należy rozumieć wszystkie zjawiska gospodarcze i zdarzenia prawne, których następstwem jest uzyskanie korzyści kosztem innego podmiotu (zobowiązanie, w którym korzyść majątkową ma otrzymać jedna strona), toteż nieodpłatnym świadczeniem jest udzielenie nieoprocentowanej pożyczki. Organ podatkowy jest uprawniony do ustalenia wartości nieodpłatnych świadczeń i nie koliduje to z wolą stron w zakresie kształtowania wzajemnych stosunków zobowiązaniowych.(pogrubienie moje)Jak by na to nie patrzec "indywidualny człowiek" nie jest podmiotem (gospodarczym - w domyśle). Wszystkie orzeczenia dotycza relacji z "podmiotem" lub "podmiotu" z osobą fizyczną i dotycza bardzo "wysokich" kwot.Nie mniej jednak istnieje taka mozliwośc, że US może naliczyć "średniorynkową" wartość procentową zarówno w przypadku braku oprocentowania jak i jej "rażąco niską wartość".Moim zdaniem istnieje dośc duże prawdopodobieństwo zaskarżenia i wygrania sprawy lecz CZY TO SIĘ OPŁACA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 28.08.2007 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 No, 150.000 razy 4,75% * 19% daje 1350 zł rocznie podatku za odsetki (po jednej lub po drugiej stronie, po stronie pożyczkodawcy można spróbować to trochę zmniejszyć). Gra warta świeczki. Napisałbym o interpretację do US (75 zł). Może odpowiedzą, że nie trzeba. Tyle, że to potrwa Anaor - a odpowiadając na Twoje ostatnie pytanie. Tak, PCC 2% od pożyczki nie unikniesz, tylko sprawa tego podatku od odsetek jest dyskusyjna. Chyba że na sposób z wekslem - ale tak jak pisałem, to wg mnie wyższa szkoła jazdy, trzeba umieć się bronić jakby co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts