Gość 06.03.2002 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2002 Chciałbym przerobić otwór okienny w ścianie zewnętrznej domu na szerszy otwór garażowy. Proszę o uwagi i wskazówki techniczne. Uważam, że należałoby najpierw wmurować belki nadprożowe najpierw z jednej a potem z drugiej strony ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 06.03.2002 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2002 2 ceowniki po obu stronach scian (wkute), 20 cm szerzej podparte niz projektowany otwor. Skrecone srubami. Portem rozkuc otwor do pozadanej wielkosci. Potem onaprawiam ubytki, wypelnij ceowniki b.k., siatka Rabitza, tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.03.2002 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2002 Co to jest siatka Rabitza? Czy to jakaś specjalna siatka, czy też może zwykła siatka pod tynk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.03.2002 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2002 Dzięki pitbull.Czy mogę dać ceowniki bezpośrednio pod nadproże okienne i wkuć po obu stronach okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 07.03.2002 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2002 Siatka Rabitza to siatka stalowa pod tynk (w skladzie beda widzieli o co chodzi).Ceowniki mozesz dac pod nadproze istniejace ale wtedy rozumiem ze otwor okiennych zmiejszysz z wysokosci. jesli chcesz zwiekszyc wysokosc to daj ponad nadproze, a nadproze do wywalenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 07.03.2002 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2002 Ale zanim zaczniecie cokolwiek wykuwać, najpierw zasięgnijcie opinii konstruktora !!! Taka zmiana jest zmianą istotną konstrukcji i strop na czas wykuwania należało by podstemplować, szczególnie jeśli ściana byłaby obciążona dachem lub jakąś belką stropową !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.03.2002 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2002 Otwór jest na parterze, a wyżej jest piętro i poddasze. Strop stanowi płyta krzyżowo zbrojona. Zasięgnięcie opinii u projektanta odpada.Czy nie dałoby się wkuć i zamurować belkę z jednej strony ściany, odczekać, a następnie z drugiej strony belkę i skręcić śrubami z pierwszą. Myślę, że wtedy konstrukcja nie zostanie za bardzo osłabiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.03.2002 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2002 Wkuć możesz od razu z obydwu stron, skręcić, wypełnić przestrzeń między stalą i murem mocną zaprawą cementową. Odczekać tydzień, wykuć otwór, ale ... potrafisz obliczyć wymagany profil stalowy ?Fredek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus 08.03.2002 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2002 Wkkuwając z obu stron osłabia się cały pezkrój ściany.Ceowniki można dobrać z tabeli porównując z typowymi nadprożami.Łatwiej jest raczej przezbrić niż odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 11.03.2002 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2002 Bez opini projektanta się nie obędzie, bo taką zmianę należy zgłosić w archoitekturze, chyba że liczysz, że Cię zaden sąsiad nie podkabluje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.03.2002 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2002 .... i nic Ci na głowę nie spadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 12.03.2002 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2002 Marcus, jak zatem proponujesz to zrobić. Ja znam taki właśnie sposób-wkuć z obu stron. Osłabienie ściany ? nie bardzo rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus 12.03.2002 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2002 Uważam, że należy wmurować belkę najpierw z jednej strony i odczekać, aż beton zwiąże, a potem - z drugiej i skręcić śrubami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 12.03.2002 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2002 Tego typu zabieg o ile pamiętam przedstawiony był w Muartorze w 2001 roku. Nie wiem który numer, dlatego pozostaje przewertowanie trochę kartek. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.03.2002 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2002 Czy jesteś już po robocie,czy sprawa aktualna?Przerabiałem to w ścianie konstrukcyjnej budynku z wielkiej płyty.Miałem projekt konstruktora,wszystko wyszło OK.Jeżeli to aktualne,chętnie służę pomocą,bo nie wszystko zostało powiedziane.Nie mogłem odezwać się wcześniej przez tą idiotyczną blokadę anonimowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 22.03.2002 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2002 Panie i panowie - troche zimnej wody na głowy.... Po coś tych budowlańców w końcu kształcą, nie wszystko jest dla złotej rączki. Po pierwsze - krótkie przeliczenie przez człowieka z papierami, który się pod tym podpisze.Po drugie - nadproże niech osadza murarz. Źle je zaklinujesz, strop ci nieco siądzie i sie porysuje, żona będzie miała pretensje. A społeczeństwo ci radzi, nie zapytawszy nawet, z czego masz ściany....To tyle rad... od budowlańca ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buber 23.03.2002 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2002 na wykonanie czegoś takiego musisz mieć pozwolenie to nie takie proste skończmy z tą samowolą budowlaną nie tędy droga ktoś kto nie wie co to siatka nie powinen wykonywać takich robót. Pozatym naprawdę potrzebne jest pozwolenie nie tylko poto aby zorobiło parę innych osób ale po to aby to co zostanie zrobione nie zagrażało ludziom którzy będą mieszkać w tym domu czyli tobie. Nie chodzi tylko o moment zakładania ale o obciążenia statyczne po paru latach nagle weźmie i zawali sie tobie ściana bo ceowniki będą za słabe. A stwierdzenia robotników że ten ceownik powinien wytrzymać to nie wszystko chyba że Tobie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus 23.03.2002 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2002 Nie takie rzeczy ludzie robią w swoich domach i nie takie samowole budowlane i odstępstwa od projektu miały i mają miejsce w naszym budownictwie (jak zresztą i w całej naszej rzeczywistości). Nie twierdzę, że to dobrze, ale często ważne są koszty. A poza tym niejeden majster nie takie roboty spieprzył.Jestem już zarejestrowany i jest to mój wątek. Roboty jeszcze nie wykonałem, ale niebawem ją wykonam i to sam. Będę wdzięczny anonimowemu, który już to robił za dodatkowe wskazówki. Dzięki za wszelkie uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buber 23.03.2002 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2002 ok rozumiem podaj dokładnie jaka ściana jaka grubość co jest nad nią jakiej szerokości otwór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus 23.03.2002 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2002 Ściana z bloczków "suporex" 1/5 bloczka ze styropianem. Chodzi praktycznie o rozszerzenie otworu okiennego 1,5 m do 2,5 m. Nad otworem jest strop: płyta żelbetowa krzyżowo zbrojona o wymiarach 4 x 7m, a nad nią piętro, drugi podobny strop i poddasze. Co Ty na to buber? Nie ukrywam, że mam pewne obawy, ale muszę to zrobić i chciałbym jak najlepiej i z pomocą budowlańca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts