Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Otwory w ?cianie no?nej

Gość

Recommended Posts

Chciałbym przerobić otwór okienny w ścianie zewnętrznej domu na szerszy otwór garażowy. Proszę o uwagi i wskazówki techniczne. Uważam, że należałoby najpierw wmurować belki nadprożowe najpierw z jednej a potem z drugiej strony ściany.

Otwór jest na parterze, a wyżej jest piętro i poddasze. Strop stanowi płyta krzyżowo zbrojona. Zasięgnięcie opinii u projektanta odpada.

Czy nie dałoby się wkuć i zamurować belkę z jednej strony ściany, odczekać, a następnie z drugiej strony belkę i skręcić śrubami z pierwszą. Myślę, że wtedy konstrukcja nie zostanie za bardzo osłabiona.

Wkuć możesz od razu z obydwu stron, skręcić, wypełnić przestrzeń między stalą i murem mocną zaprawą cementową. Odczekać tydzień, wykuć otwór, ale ... potrafisz obliczyć wymagany profil stalowy ?

Fredek

• 2 weeks później...

Czy jesteś już po robocie,czy sprawa aktualna?

Przerabiałem to w ścianie konstrukcyjnej budynku z wielkiej płyty.Miałem projekt konstruktora,wszystko wyszło OK.

Jeżeli to aktualne,chętnie służę pomocą,bo nie wszystko zostało powiedziane.

Nie mogłem odezwać się wcześniej przez tą idiotyczną blokadę anonimowych.

Panie i panowie - troche zimnej wody na głowy.... Po coś tych budowlańców w końcu kształcą, nie wszystko jest dla złotej rączki.

Po pierwsze - krótkie przeliczenie przez człowieka z papierami, który się pod tym podpisze.

Po drugie - nadproże niech osadza murarz. Źle je zaklinujesz, strop ci nieco siądzie i sie porysuje, żona będzie miała pretensje.

A społeczeństwo ci radzi, nie zapytawszy nawet, z czego masz ściany....

To tyle rad... od budowlańca ...

na wykonanie czegoś takiego musisz mieć pozwolenie to nie takie proste skończmy z tą samowolą budowlaną nie tędy droga ktoś kto nie wie co to siatka nie powinen wykonywać takich robót. Pozatym naprawdę potrzebne jest pozwolenie nie tylko poto aby zorobiło parę innych osób ale po to aby to co zostanie zrobione nie zagrażało ludziom którzy będą mieszkać w tym domu czyli tobie. Nie chodzi tylko o moment zakładania ale o obciążenia statyczne po paru latach nagle weźmie i zawali sie tobie ściana bo ceowniki będą za słabe. A stwierdzenia robotników że ten ceownik powinien wytrzymać to nie wszystko chyba że Tobie wystarczy.

Nie takie rzeczy ludzie robią w swoich domach i nie takie samowole budowlane i odstępstwa od projektu miały i mają miejsce w naszym budownictwie (jak zresztą i w całej naszej rzeczywistości). Nie twierdzę, że to dobrze, ale często ważne są koszty. A poza tym niejeden majster nie takie roboty spieprzył.

Jestem już zarejestrowany i jest to mój wątek. Roboty jeszcze nie wykonałem, ale niebawem ją wykonam i to sam. Będę wdzięczny anonimowemu, który już to robił za dodatkowe wskazówki. Dzięki za wszelkie uwagi

Ściana z bloczków "suporex" 1/5 bloczka ze styropianem. Chodzi praktycznie o rozszerzenie otworu okiennego 1,5 m do 2,5 m. Nad otworem jest strop: płyta żelbetowa krzyżowo zbrojona o wymiarach 4 x 7m, a nad nią piętro, drugi podobny strop i poddasze. Co Ty na to buber?

Nie ukrywam, że mam pewne obawy, ale muszę to zrobić i chciałbym jak najlepiej i z pomocą budowlańca.