Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Otwory w ?cianie no?nej

Gość

Recommended Posts

Wiesz sprawa według mnie wygląda poważnie ja zastanowił bym sie nad wymurowaniem albo zalaniem filarów wspierających ścianę (beton zbrojony ) ja remontuję stary dom (tak naprawde to byłą szkołę gminną). Zrobiłem projekt i architekt kazał mi zalać jeden komin betonem bo powyżej była belka stropowa a tylko w tym miejscu mogły być drzwi. Ja zrobiłbym na twoim miejscu nawet nie z ceowników a z dwuteownika i tak jak pisałes najpierw z jednej strony potem z drugiej, skręcił bym je śrubami. I dopiero wtedy wybrał bym otwór pod belką. Niestety nie kończyłem szkoły budowlanej i jest to tylko moja sugestia. Nie oblicze też tobie jaki miał mieć wymiat ten dwuteownik i czy wystarczy że oprze się on tylko na ścianie. Powiedz czy strop podparty jest na wieńcu czy nie . Wydaje sie mi że powinien bys ale nie jestem pewien.

Postaram się opisać mój przypadek podając istotne czynności.Istniejący otwór drzwiowy 200x120,projektowany260x240.Sciana żelb.gr. 20cm.Naścianie oparty strop żelb.z warstwami dod gr ok 30cm,rozpiętości 350.Podawanie obliczeń pewnie nic Ci nie da.

Zaprojektowano 2xceownik 140 dł 310 połączny 4 szt śrub M20.

Technologia wyk.

Wytrasowanie obrysu na jednej powierzchni

Przewiercenie otworów w 2-ch górnych narożach wyznaczonego obrysu,przeniesione p-kty narożników pozwolą na wytras. drugiej str.

Wykonanie z jednej strony bruzdy szer 170mm gł70mm

J.w po przeciwnej str.

Osadzić belki,przewiercić otwory w ścianie/w belkach przygot.wcześniej/skręcić śrubami

I teraz b.istotna sprawa o której wspomniał tylko jeden z piszących /widać że zna problem nie tylko z literatury/

-zaklinować w bruzdach belki klinami stalowymi celem zapewnienia właściwego docisku do ścian bruzdy

na podporach belka powinna być zaklinowana z dołu i z góry,a następnie/oczywiście tylko od góry/pośrodku i w prawo-lewo po 50cm od środka.Wbijałem kliny dociskowe zrobione z blachy gr 12mm,strzałka ugięcia wyniosła ok 3cm.I dopiero kiedy belka jest naprężona i trzyma ścianę można brać się za wyburzanie.

Robota jest poważna,bo strop może popękać/i nie tylko/.

W każdym bądz razie życzę powodzenia