Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

warstwy ocieplenia poddasza

Gość

Recommended Posts

paroizolacje zakalda sie od dolu czy od gory?

chodzi o to w ktora strone bedzie zakladka i jak duza powinna byc? jaka tasma kleic paroizolacje?

Odpowiem "obrazkowo"

\
  \
  \\
   \\
    \\
     \\
      \\
       \\
        \
         \
          \

Wielkość zakładki według zaleceń producenta - przeciętnie od 10 - 20 cm.

Taśma wg zaleceń producenta.

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 years później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...

Podnąsząc starszy wątek mam pytanie do specjalistów od wyliczania takich różnych współczynników i ogromną prośbę.

Dach kryty dachówką ceramiczną, folia wysokoparoprzepuszczalna Tyvec Pro, bez deskowania i teraz:

Mam krokwie 18 i teraz mam zamiar położyć

- 18 cm Rockwool Toprock lub lambda = 0,035

i 5 cm w poprzek Isover Super Mata - lambda 0,033

lub

15 cm Isover Super Mata lambda 0, 033

i 5 cm Isover Super Mata lambda 0,033

która wresja lepsza, cieplejsza.

Bo przeczytalam, że jak nie mam deskowania i folia wysokoparoprzepuszczalna to mogę dać tyle wełny ile wysokość krokwi, ale z drugiej strony przeczytałam też, że z zasady zostawienie szczeliny nie jest złe bo jednak pomaga w wentylacji. W pierwszym rozwiązaniu wartswa wełny łącznie to 23 cm w drugiej 20 - ale w obu staram się wybrać wełny o dobrych wspołczynnikach, więc mam nadzieję, że to wystarczy ??

Specjaliści od obliczeń pomóżcie. :oops:

• 5 months później...

Będę ocieplał poddasze wełną mineralną firmy knauf i na pytanie czy muszę pod płytą osb, na której leży gont papowy, zabezpieczać wełnę od szczeliny wentylacyjnęj. Odpowiedź knaufa

Zawsze zalecane jest stosowanie wiatroizolacji lub folii wysokoparoprzepuszczalnej
Dlatego zgodnie z sugestią zamierzam od strony szczeliny wentylacyjnej dać wiatroizolację.

Proszę tylko o opinię jak teraz na krokwiach ułożuć wiatroizolację, trzeba chyba okładać belki tą folią inaczej się nie da.

Ale proszę o waszą opinię w tej sprawie.