HenoK 03.09.2003 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2003 paroizolacje zakalda sie od dolu czy od gory? chodzi o to w ktora strone bedzie zakladka i jak duza powinna byc? jaka tasma kleic paroizolacje? Odpowiem "obrazkowo" \ \ \\ \\ \\ \\ \\ \\ \ \ \ Wielkość zakładki według zaleceń producenta - przeciętnie od 10 - 20 cm. Taśma wg zaleceń producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czlowiek 05.09.2003 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 dziekuje pieknie, bo to ja zadawalem pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom17 06.03.2007 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 NO TO PODCIĄGAM STARY WĄTEKWarto stosować tę folię DORKEN REFLEX czy nie?Jakieś nowe doświadczenia, przemyślenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bingo-ada 09.04.2007 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 Również jestem zainteresowana, czy na 15 cm wełny min. ułożonej do wysokosci krokwi powinno się dać dodatkowe 5 cm wełny na stelażu, czy na "15" wystarczy ułożyć samą folię delta reflex? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 09.04.2007 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2007 Nie wystarczy, trzeba dać druga warstwę min.10cm i dopiero folia. No chyba ,że chcesz mieć zimą zimno a latem gorąco na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gafinka 15.05.2007 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Podnąsząc starszy wątek mam pytanie do specjalistów od wyliczania takich różnych współczynników i ogromną prośbę. Dach kryty dachówką ceramiczną, folia wysokoparoprzepuszczalna Tyvec Pro, bez deskowania i teraz: Mam krokwie 18 i teraz mam zamiar położyć - 18 cm Rockwool Toprock lub lambda = 0,035 i 5 cm w poprzek Isover Super Mata - lambda 0,033 lub 15 cm Isover Super Mata lambda 0, 033 i 5 cm Isover Super Mata lambda 0,033 która wresja lepsza, cieplejsza. Bo przeczytalam, że jak nie mam deskowania i folia wysokoparoprzepuszczalna to mogę dać tyle wełny ile wysokość krokwi, ale z drugiej strony przeczytałam też, że z zasady zostawienie szczeliny nie jest złe bo jednak pomaga w wentylacji. W pierwszym rozwiązaniu wartswa wełny łącznie to 23 cm w drugiej 20 - ale w obu staram się wybrać wełny o dobrych wspołczynnikach, więc mam nadzieję, że to wystarczy ?? Specjaliści od obliczeń pomóżcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 15.05.2007 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 R1,2=d/Lambda Rc=R1+R2 U=1/R mniejsze U oznacza lepszą przegrodę bez mostków d grubość izolacji R1 dla jednego materiału, R2 dla drugiego - policz w przypadku większej ilości materiałów w przegrodzie sumujesz wszystkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gafinka 16.05.2007 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 OOOO dzięki, liczyć umim jak mam tak klarownie podane wzorki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 05.11.2007 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 Będę ocieplał poddasze wełną mineralną firmy knauf i na pytanie czy muszę pod płytą osb, na której leży gont papowy, zabezpieczać wełnę od szczeliny wentylacyjnęj. Odpowiedź knaufa Zawsze zalecane jest stosowanie wiatroizolacji lub folii wysokoparoprzepuszczalnej Dlatego zgodnie z sugestią zamierzam od strony szczeliny wentylacyjnej dać wiatroizolację. Proszę tylko o opinię jak teraz na krokwiach ułożuć wiatroizolację, trzeba chyba okładać belki tą folią inaczej się nie da. Ale proszę o waszą opinię w tej sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 05.11.2007 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 coś mi się wydaje to nadpinterpretacjągont papowy, osb i wiatroizolacja?nie za dużo?raczej trzeba się skupić na wentylacji samej szczeliny, tak aby nie wiało od okapu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 05.11.2007 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 To nie nadinterpretacja. Materiał izolacyjny nie powinien zawilgnąć, a dodatkowo bez wiatroizolacji będzie z izolacji wywiewane więcej ciepła niż gdyby była wiatoizolacja, tak zrozumiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts