Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Deskowanie a folia

Recommended Posts

Takie mam małe pytanie techniczne.

Będę kładł na dach blachodachówkę. W planie, była jakaś dobra membrana, łaty i kontrłaty.

Zmieniłem jednak zdanie i chciałbym cały dach wydeskować.

W zwiazku z tym, czy powinienem jakieś zwykłej folii użyć do tego ? Czy kładzie się ją pod deskowanie, czy nad ?

A może w ogóle jej już nie powinno być ?

Co radzą fachowcy ? :roll:

Pozdrawiam

też się tak wkopałam, myślałam, ze deskowanie i od razu dachówka a tu gucio, trzeba dać jeszcze lepszą folię, wykonawca polecał mi tyvek supro, ale podzwoniłam po handlarzach folii i pewien pan z allegro zaproponowała mi tyvek pro, cena porównywalna z papą a asfaltem nie będzie śmierdzieć w upalne dni

Nie jestem zwolennikiem blachy na dach, ale prawidłowo wykonane odeskowanie całego dachu napewno poprawi jego parametry. Folje jak najbardziej polecam. Sa rózne i własciwie nie ma złych. Tylko oblicz sobie cene drzewa na odeskowanie plus cene blachy i wyjdzie niewiele taniej od dachówki. Do b;achy nie mam zaufania bo choć szybko sie kładzie to co niektórzy równie szybko ja zdejmuja u mojego kuzyna wytrzymała 7 lat.

Ok, to już wiem, że dobra folia paroprzepuszczalna ma dalej sens.

Tylko gdzie ? Pod, czy nad deskowanie ? :roll:

Na deski,

dobra membrana dachowa wysokoparoprzepuszczalna nadajaca się na deskowanie.

Później, przy ocieplaniu poddasza, będziesz miał znowu dylemat, czy robić szczelinę wentylacyjną czy nie, bo niby folia, ale są i deski :roll: Niektórzy radzą luźniej kłaść deski.

Jeśli robisz deskowanie, to mom zdaniem mniejszy kłopot jest z papą, nie musisz się spieszyć z wierzchnim kryciem.