WPaweł 27.08.2007 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Takie mam małe pytanie techniczne. Będę kładł na dach blachodachówkę. W planie, była jakaś dobra membrana, łaty i kontrłaty. Zmieniłem jednak zdanie i chciałbym cały dach wydeskować. W zwiazku z tym, czy powinienem jakieś zwykłej folii użyć do tego ? Czy kładzie się ją pod deskowanie, czy nad ? A może w ogóle jej już nie powinno być ? Co radzą fachowcy ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 27.08.2007 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 też się tak wkopałam, myślałam, ze deskowanie i od razu dachówka a tu gucio, trzeba dać jeszcze lepszą folię, wykonawca polecał mi tyvek supro, ale podzwoniłam po handlarzach folii i pewien pan z allegro zaproponowała mi tyvek pro, cena porównywalna z papą a asfaltem nie będzie śmierdzieć w upalne dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KOM44 27.08.2007 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Nie jestem zwolennikiem blachy na dach, ale prawidłowo wykonane odeskowanie całego dachu napewno poprawi jego parametry. Folje jak najbardziej polecam. Sa rózne i własciwie nie ma złych. Tylko oblicz sobie cene drzewa na odeskowanie plus cene blachy i wyjdzie niewiele taniej od dachówki. Do b;achy nie mam zaufania bo choć szybko sie kładzie to co niektórzy równie szybko ja zdejmuja u mojego kuzyna wytrzymała 7 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WPaweł 28.08.2007 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Ok, to już wiem, że dobra folia paroprzepuszczalna ma dalej sens. Tylko gdzie ? Pod, czy nad deskowanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 28.08.2007 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 a dlaczego nie papa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 28.08.2007 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Ok, to już wiem, że dobra folia paroprzepuszczalna ma dalej sens. Tylko gdzie ? Pod, czy nad deskowanie ? Na deski, dobra membrana dachowa wysokoparoprzepuszczalna nadajaca się na deskowanie. Później, przy ocieplaniu poddasza, będziesz miał znowu dylemat, czy robić szczelinę wentylacyjną czy nie, bo niby folia, ale są i deski Niektórzy radzą luźniej kłaść deski. Jeśli robisz deskowanie, to mom zdaniem mniejszy kłopot jest z papą, nie musisz się spieszyć z wierzchnim kryciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WPaweł 28.08.2007 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 ..tylko papa w ogóle nie oddycha i jest 3 razy droższa od najlepszej membrany A jeśli zrezygnuję z deskowania, to nie muszę robić szczeliny wentylacyjnej między folią a wełną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeM 28.08.2007 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Przy Tyvek Pro nie musisz, to folia wysokoparoprzepuszczalna, ale musi być szczelina nad folią (załatwiają to łaty i kontrłaty), pamiętaj o wentylacji kalenicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts