Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy dziennik budowy domu który mi się marzy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 170
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

ciąg dalszy zmagań z cegłą.....

...ale zanim zacznę pisać to muszę się podzielić moimi przemyśleniami :lol:

Otóż doszłam do wniosku - pewnie Ameryki tym nie odkryję - że

BUDOWA = NAUKA CIERPLIWOŚCI :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Już 2 tygodnie moja "chałupa" gotowa jest na przyjęcie cegieł i ....doopa :cry:

A terz ciąg dalszy:

Cegła U 20 przyjechała(tydzień temu) i czekała na murarzy coby zrobili z niej użytek. Panowie przyszli i ucieszyli się, że wreszcie będą mogli murować....i zaczęli...od narożników (podobno tak się zaczyna ale ja się nie znam :oops: :lol: ). No i pomurowali sobie kilka sztuk po czym....zadzwonili do mojęgo męża. I co? Okazało się, że jeszcze z tak paskudnie krzywej cegły to oni nigdy !!!! nie murowali. Jak wg sznureczka dało się po zewnętrznej stronie ułożyć ją w miarę prosto to okazało się że od wewnątrz są różnice na ok. 2,5 cm :o :o :o Można powiedzieć...no to co, da się więcej tynku, żeby wyrównoać i będzie oki, ale nie.....nie dość, że każdą cegiełkę musieli tak układać, żeby ją odpowiednio dopasować (co oczywiście zajmuje dużo czasu) to jeszcze są podobno tak zapylone, że zaprawa się ich nie trzyma :evil: :evil:

Decyzja inwestora: STOP :evil: :evil: Znowu tydzien w plecy, bo przecież długi weekend, nikt nie pracuje, a producent przyjechał wczoraj i jak zobaczył to nawet specjalnie nie próbował nam wmawiać jakiś głupot tylko grzecznie zaproponował, że tą cegłę zabierze i przywiezie.....no właśnie...co on ma przywieźć???????hm.....po długich debatach mąż postanowił, że będziemy budować z porotermu, z naszej ojczystej cegielni i Pan powiedział, że ok. przywiezie nam cegłę w środę. :lol: :lol: :lol: Ale fajnie :lol: :lol: :lol:

Jednak już wcześniej wspominałam, że mój mąz to taki trochę czepialski jest no to sobie zadzwonił do owej cegielni, do zaprzyjaźnionej Pani i co usłyszał: niech Pan teraz nie kupuje cegieł z hurtowni, bo hurtownie mają cegłę z "uszkodzonej" linii produkcyjnej i jest dużo reklamacji. Cholerka jasna...znowu doopa :cry: :evil: :( . No to kiedy będzie ta cegła z dobrej linii produkcyjnej?? W środę przyjedzie do Pana cegła prosto od nas i ta będzie dobra....hm...pożyjemy....zobaczymy...... :roll: :roll:

Podsumowując: istnieje wielkie prawdopodobieństwo, że jutro moje mury zaczną się piąć do góry...i tego się będę trzymać :D :D :D

Aha...złożyłam jeszczew niosek o pozwolenie na budowę instalacji gazowej :lol:

oraz wniosek go gazowni o dostarczanie gazu...podobno będzie w październiku...hurrrrraaaa!!!!! 8) 8) 8) 8)

• 3 weeks później...

Stan robót na dzień dzisiejszy przedstawia się następująco:

1. Zalany strop nad garażem :lol:

2. Początki ścian pierwszego piętra nad garażem, znaczy się mojej łazienki, pralni i garderoby :lol: :lol:

3. Przygotowania do zalania stropu nad częścią domu :lol: :lol: :lol:

4. Wylane schody :lol: :lol: :lol: :lol: jeszcze tylko trzy stopnie brakują, ale to będzie potem :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ale...żeby nie było tak różowo to zawsze wychodzą jakieś kwiatki :D

W sumie to chyba nikogo to już nie dziwi :roll: :)

Okazało się, że nasz konstruktor tak przeliczył strop, że gdyby nasz inspektor nadzoru tego nie wyłapał to miałabym podłogę balkonu wykończoną na gotowo o grubości.............uwaga!!!!!!.........48 cm :o :o :o :o

No to chyba troszkę za dużo prawda? :roll: :roll: :roll: :roll:

I teraz konstruktor przelicza od nowa strop dostosowując go do normalnych rozmiarów :lol: :lol:

I dlatego mamy dwa dni przerwy, która mam nadzieję, że jutro się skończy :lol: :lol: :lol:

Salon - zdjęcie robię w miejscu gdzie będzie kominek, a widać na wprost duże okno, które miało być wyjściowym ale nie będzie. Okno będzie zaczynało się ok 60 cm nad podłogą i będzie szerokie 270 cm. Na lewej ścianie przy tym oknie będzie okno wyjściowe na taras (170 cm) a po lewej stronie okna na wprost jest kuchnia. Aha ...przed tym oknem na wprost będzie stał stół. Więc siedząc przy stole będzie z każdej strony widać ogród, albo przez duże okno, albo przez wyjściowe na taras

http://images33.fotosik.pl/268/d1d7698b73fbfc80med.jpg

Dzisiejszy dzień jest dniem....można powiedzieć przełomowym na naszej budowie.

Dzisiaj mój mąż wypier.dzielił naszą ekipę :evil: :evil: :evil: :evil:

Od tygodnia miał być strop. Mąż mówił do nich, że coś tam mają poprawić (kilka "duperelek" przed zalaniem stropu. I co....?????

Doopa :evil:

Tydzień poprawiają, poprawić nie potrafią, wczoraj wieczorem jak mąż to zobaczył to się wkurzył i dzisiaj im podziękował :o :o :o :o

W sumie to zaskoczył mnie tą decyzją :o :o :o :o :o a właściwie swoją stanowczością.

Ale nie ma tego złego...od poniedziałku wchodzi nowa ekipa i będzie działać....podobno lepsza :roll: pożyjemy....zobaczymy :roll: :roll: :roll: :roll:

Aha, problemem była też stal, którą spierniczyli (w sumie jakieś 2000 zł) i zaczęli gównami sztukować :evil:

złość chyba nie działa na mnie zbyt dobrze mi się brzydkie słowa na usta cisną :( :oops:

cd. budowy :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Otóż od wczoraj na budowie działa inna ekipa. :lol: :lol:

Przyszli, popatrzeli na to co zastali, nie zaglądali do projektu i stwierdzili, że to jest źle zrobione, tamto też, że zamiast prętów 16 zostały zalane pręty 12 :evil: , że czegoś co miałoby podtrzymywać dach nie zrobili i w ogóle jest troche poprawek :roll: :roll:

No i zabrali się do naprawiania błędów, które poprzednia ekipa naprawiała :roll: hm...jeśli tak to można nazwać :roll: tydzień......

A nowa ekipa wczoraj i dzisiaj naprawiała i dzisiaj na koniec dnia zalali strop :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Huraaaaaa :D :D :D :D :D :D

Podobno już za półtora tygodnia będą kładli więźbę :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Huraaaaaaaa :D :D :D :D :D :D

A najważniejsze, że mąż zadowolony z ekipy 8) 8) 8) 8) 8)

• 3 weeks później...

No niestety więźby nie ma :cry:

Ale przygotowują się do zalania wieńca :lol:

Oto jak wygląda budowa na dzień dzisiejszy :D :D :D :D

Między tymi dwoma wyjściami na balkon (balkon jest z frontu) będzie ściana dzieląca te dwa pokoje. Pokój po lewej to będzie gościnno - komputerowy, pokój po prawej to będzie pokój młodszego syna. I widok na osiedle

http://images34.fotosik.pl/304/16347ede69d02401med.jpg :lol:

A to jest całość nad garażem. Środkiem będzie szła ściana. Po prawej będzie łazienka, po lewej garderoba i pralnia. Do pralni będzie się wchodziło z łazienki.

http://images26.fotosik.pl/239/c31e00658caba220med.jpg