Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy dziennik budowy domu który mi się marzy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 170
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie dostałam cudowna wiadomość (nie związaną z budowaniem :wink: ), że odwiedzi mnie ktoś bardzo miły :lol: :lol: :lol: :lol:

....i dlatego nie mogę się skupić.....ale postaram się coś napisać :lol: :lol: :lol:

Moje chłopaki dokonały wstępnego (hmm......a może ostatecznego wyboru :wink: 0 w kwestii mebli do pokoju :lol:

Straszy syn wymarzył sobie tą oto kolekcję - ze strony VOX

http://www.meble.vox.pl/images/aranzacyjne/visage_pokoj-mlodziezowy_ra.jpg

Na pewno biurko, jakaś komoda i regał na książki. Łóżko już ma a co do szafy odzieżowej to się zastanawiamy, czy kupować, czy zabudować skosy.....decyzji na razie brak i prawdopodobnie zapadnie jak będzie dach (za ok. 3 tygodnie :lol: )

Młodszy syn myśli o tym - również z VOX - i również bez łóżka i szafy (na razie :wink: )

http://www.meble.vox.pl/images/aranzacyjne/modern_mlodziezowy_main1.jpg

A teraz o rodzicach :lol: :lol: :lol: :lol:

Dostaliśmy wycenę okien i...szok :o :o :o :o :o 19K za pcv :o :o :o

Wyceniliśmy też w drewnie (ale w innej firmie) i kosztują 18K :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Gwarancja w jednym i drugim przypadku - 5 lat.

No i co????

Chyba kupimy drewniane, tym bardziej, że robiłby je ten sam stolarz, który robi drzwi wejściowe, w identycznym kolorze byłyby również parapety zewnętrzne i kto wie czy nie zdecydujemy się także na drzwi wewnętrzne :lol: :lol: :lol:

Podjęliśmy w związku z tym decyzję, że najpierw będą tynki (i elektryka oczywiście) a potem montaż okien, drzwi i bramy :lol: :lol:

Chciałabym uniknąć uszkodzeń podczas tynkowania choć zdaję sobie sprawę z tego, że być może ktoś będzie chciał się połakomić na moje przewody. Ale na to też już znaleźliśmy rozwiązanie :lol: :lol: :lol: :lol:

Aha, o zdjęciach pamiętam :oops: :lol: , ale małżonek wozi aparat ze sobą i zapomina go wyjąć z bagażnika, żeby zgrać zdjęcia :roll: :roll: ......a do garażu ma baaaardzo daleko :wink: :D . Ale jak obiecałam, że będą, to będą, :lol: :lol: :lol: :lol: tylko jeszcze nie wiem kiedy :roll: :roll: :roll: :roll:

Dzisiaj montowali nam panowie skrzynki do rolet :lol: :lol: :lol:

A czy już mówiłam, że kuchnia została wstępnie wyceniona na 20K ????

Damy do wyceny jeszcze w inne miejsce i będzie porównanie :lol: :lol: :lol: :lol:

Aha...jeszcze jedno :lol: :lol:

Od dzisiaj nad moją łazienką i WC pracuje Pani Projektantka, która mam nadzieję, że wyczaruje fajną łazienkę :lol: :lol: :lol: :lol:

Podobno wstępny projekt będzie pod koniec przyszłego tygodnia. Pani ma poszaleć z kaflami, bo z resztą (tzn. ustawieniem ceramiki i mebli) to już sami sobie poszaleliśmy :lol: :lol: :lol:

A to jest nasz faworyt jeśli chodzi o stół

http://www.lenalubowo.pl/galeria/bartek_leszki.jpg

W stanie nie rozłożonym ma wymiary 160x100, rozkładać się może do 310x100 :lol: :lol: :lol: :lol: Ma 3 wstawki (chowane do środka) i żadnych dodatkowych nóg. Krzesła albo będą takie jak na zdjęciu albo oparcie będzie środkiem tapicerowane - raczej ta druga wersja.

Pasują do niego te meble

http://www.lenalubowo.pl/galeria/bartek.jpg

to są chyba te same co wyżej :oops: :oops: :oops: :oops: ale nie pamiętam czy to były te :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: może jeszcze poszukam

hm...wydawało mi się, że te co widziałam miały inne uchwyty ale nie ma ich w internecie :roll: :roll: :roll: :roll:

Dzisiaj przyjechały dwie ekipy :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

murarze stawiają ścianki działowe na parterze :lol: :lol: :lol:

cieśle przyjechali robić dach :lol: :lol: :lol: :lol:

i od rana pili kawkę :o :o bo inwestorzy zapomnieli dać im projekt dachu :oops: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

powiedzieli, że mają płacone za godzinę to mogą kawkę pić :D :D :D :D

uzgodniliśmy jak będzie wyglądać końcówka krokwi wystająca poza mury i wybraliśmy kolor :lol: trwało to ok. 1 godziny :o była to chyba najszybsza decyzja podjęta na budowie :o 8) 8) 8) 8) 8) 8)

Kochani...mam dylemat :roll: :roll: :roll: :roll:

Czy okno w salonie zrobić fixa, nie otwieralne, jedna szyba, tak jak poniżej

http://images28.fotosik.pl/249/d5065aa06cea7376med.jpg

czy zrobić otwieralne, dzielone na pół tak jak poniżej

http://images24.fotosik.pl/249/d277396a4fe213c0med.jpg

Może coś poradzicie????? :roll: :roll: :roll: :roll:

A teraz moja więźba :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

http://images28.fotosik.pl/249/c975fa79338b47e2med.jpg

i z bliska krokwie,

będzie podbitka, ale taka, że końcówki krokwii będzie widać, nie będzie skrzynek z podbitki (hmm...czy to się tak nazywa???? :oops: :roll: )

http://images25.fotosik.pl/248/e0288f2abf537df5med.jpg

Dzisiaj wybieraliśmy cegłę na komin. Ale zanim ją znajdę to pokażę Wam cegłę, która prawdopodobnie będzie w salonie. :lol: :lol: :lol: :lol:

Niestety na zdjęciu nie wygląda tak ładnie jak w rzeczywistości....a szkoda. Jeśli ktoś szuka jasnej cegły o ciekawej fakturze, ręcznie formowanej - polecam tą

http://sklep.gardenplanet.pl/klinkier-vandersanden-attitude,d36,0.html

Ale się dzieje :o :wink:

Cieśle do końca tego tygodnia kończą dach w ten sposób, że ma być ofoliowany i tak skończony, że jak przyjdą za tydzień (teraz idą na urlop :cry: ) to będą już kłaść dachówkę. :lol: :lol:

Dzisiaj weszli elektrycy i zaczynają na parterze walkę z kabelkami :D :D

Ścianki działowe na parterze i na piętrze stoją sobie równiutko i grzecznie :lol: :lol:

Dostałam wycenę kuchni - okleina drewniana 24 tyś z montażem, listwami, blatem, uchwytami i lampkami, a okleina sztuczna (i taka właśnie będzie bo jest cuudna) - 20 tyś.

Będziemy zamawiać :lol: :lol:

Aha wybraliśmy kafle do łazienki ale nie podam strony internetowej bo wyglądają na niej kompletnie inaczej...buuuu.... :cry:

I to wszystko na razie :lol: :lol:

• 3 weeks później...

Dachówek niestety nie ma :roll:

Panowie przyszli we wtorek, zaczęli coś dłubać, a potem dwa dni padało, więc zaczęli robić boazerię i to co się da w środku. W poniedziałek mają zacząć kłaść dachówkę :lol: :lol: :lol: :lol:

Melduję, że tynki są :lol: :lol: :lol: :lol:

Zostało im jeszcze tylko WC :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

No i niestety mamy problem z oknami :evil:

Miały być 18.08 w poniedziałek montowane okna razem z drzwiami i bramą i co...doopa :evil:

Okazało się, że okna będą w przyszły piątek i dopiero wtedy będziemy montować też bramę, bo po co montować ją teraz jak reszta będzie otwarta :roll: :roll: :roll:

Mam nadzieję, że w piątek, za tydzień, będę mogła już Wam pokazać prawie cały domek.

Cały czas szukamy płotu :roll: hm.....to drogi temat. Kute przęsło o szer. 2 m kosztuje 1500 (ocynkowane), no to dla nas za drogo :cry:

A teraz tynki :lol:

Kawałek salonu, przed tym oknem będzie stał stół

http://images23.fotosik.pl/263/b36cf8f5dea13d67med.jpg

Kawałek łazienki i ...kawałek inwestorki

http://images29.fotosik.pl/264/f547ea793140d37amed.jpg

Wiecha

http://images24.fotosik.pl/265/e313d91df8d51e5dmed.jpg

A teraz będzie odcinek o meblach łazienkowych :lol:

Otóż wczoraj zwiedzając Poznań :lol: :lol: :lol: przejeżdżalismy obok IKEI. Mówię do męża - choć, wejdziemy, on na to - po co? przecież nic nie będziemy kupować, ale proszę ładnie no chodź, wejdziemy i...weszliśmy :lol: :lol:

Tak sobie chodzimy, bez określonego celu, dochodzimy do "naszych szafek łazienkowych" i :o :o :o :o :o :o :o wisi na nich karteczka - KONIEC KOLEKCJI :o :o :o :o

O matko i córko :o :o :o :o

Pobiegliśmy do części magazynowej, patrzymy i ...

umywalka jest :lol: ufffff....

szafka pod umywalkę jest :lol: ufffff.....

szafki boczne jest :lol: uffff......ale tylko jedna :cry: i więcej nie będzie :cry:

szafka wysoka - nie ma i nie będzie :evil: :cry:

lustro jest :lol: ufffff......

Pytamy Pana gdzie jeszcze można kupić tę kolekcję, a Pan na to , że najbliżej we Wrocławiu :roll: no to jutro jedziemy do Wrocawia :lol: :lol: :lol: :lol:

W sumie to się cieszę, że jedziemy a najbardziej cieszę się, że coś mnie wczoraj gnało do tej IKEI, bo przecież nawet bym nie pomyślała, że na etapie braku dachu i braku okien kupować meble do łazienki. Prawdopodobnie pojechalibyśmy po nie w październiku i co by było? doopa by była :evil:

A ja przewidziałam cały projekt łazienki i elektrykę pod konkretne szafki :roll:

Ale bym się miała z pyszna :lol: :lol: :lol:

No ale nie ma tego złego :lol: kupiliśmy od razu umywalkę i szafkę do WC i za wszystko razem (tzn. to co już kupiliśmy i to co jutro kupimy) to będą wszystkie meble do dwóch łazienek + dwie umywalki za 3200 :lol: :lol: :lol:

Widziałam jeszcze wczoraj w sklepie z płytkami płytki, które były zrobione w ten sposób, że kamyki rzeczne zalane były żywicą i stanowiły kafelek. Wyglądało to bardzo interesująco, więc pytam Pana o cenę i

cena

1400 zł za metr kwadratowy :o :o :o :o :o :o :o :o

Tak mi gały wyszły :o :o :o :o :o :o

Ale pomyśleliśmy, że gdyby kupić 0,6 metra kw. i tymi 4 sztukami wyłożyć podłogę w kabinie w WC na dole to byłoby bardzo fajnie. Zobaczymy co z tego wyjdzie :roll:

Przepraszam za wczorajszy brak relacji z Wrocławia...ale ciężkie dni mam na tym urlopie :( Urlopie? :roll: hm...ja mam urlop? :roll: Czuję jakbym nie miała 8) 8)

No w każdym bądź razie do Wrocławia dotarliśmy bez problemów, przejazd przez rozkopany :evil: Wroclaw trwał 85 minut :o Cóż..... :roll: :roll: :roll: :roll:

Meble zakupione, oblecieliśmy OBI i kupiliśmy chłopakom naklejki na ściany - postacie kotków :lol: :lol: :lol: :lol:

Koniec wizyty. :lol: :lol: :lol: :lol:

Powrót był fatalny :evil: Przejazd przez Wrocław 105 minut :evil:

A potem prosto do Pana od okien bo okazało się, że on ich jeszcze nie zrobił :o :o :o :evil:

No więc wzięłam sprawy w swoje ręcę bo żali mi było patrzeć na męża jak się z facetem boksuje i mówię:

- Kiedy będą okna?

- Będą w piątek (22.08) - odpowiedział Pan

- A jakim cudem skoro mówił Pan, że potrzebuje tydzień na malowanie i oszklenie, a tymczasem dzisiaj dopiero akceptujemy kolor (śliczny zresztą :lol: :lol: :lol: :lol: ), a dzisiaj jest środa, w piątek święto a na przyszły czwartek mają być gotowe żeby mogły przyjechać w piątek??? :o :o :o :o

- Będą w piątek, niech się Pani nie denerwuje

-Nie, no ja sie nie denerwuję ...jeszcze....ale mój mąż to ma już dość, więc jak nie będzie okien w piątek to mąż pójdzie złożyć w sobotę pozew o rozwód i będzie Pan miał moje małżeństwo na sumieniu (ale ściema :wink: )

- Będę w piątek, będą okna, drzwi i parapety....obiecuję

- Ok. W takim razie proszę zmieniamy umowę: proszę wpisać termin ostateczny (a nie przypuszczalny), proszę wykreślić punkt, że zamawiający ma prawo naliczać sobie odsetki karne od 21 dnia od przekroczonego przypuszczalnego terminu i proszę wpisać, że w przypadku nie dotrzymania terminu umowy płacimy 5000 mniej (to taka kara)

I co????

Pan grzecznie wszystko pozmieniał, zaparafowała się i powiedział, że w piątek montaż :o :o :o :o

No to sobie myślę, że jak Pan tak chętnie poddaje się obostrzeniom i karze to raczej na pewno wie, że okna w piątek będą, prawda?????

No pożyjemy, zobaczymy, ja to cierpliwa jestem, ale strrrrrrrasznie nie lubię jak mnie ktoś w konia robi, wtedy to nie przebieram w środkach :evil: :evil: :evil:

:roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: