Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszt pr?du na placu budowy

Recommended Posts

Niestety taryfa "na plac budowy" jest prawie dwukrotnie droższa w opłatach stałych od normalnej taryfy. Słyszałam, że po postawieniu parteru wykonują skrzynkę rozdzielczę w domu i jakąś minimalną instalację, żeby skrócić okres używania taryfy budowlanej.

( oszczędność ponad 100 zł rocznie)

My na czas trwania budowy prąd pożyczmy od sąsiadów. Ciekawi jesteśmy czy nas nie oszwabią czy przypadkiem naszym kosztem nie oświetlą sobie mieszkania na dwa lata ;)))

Raczej Ty na tym zyskasz nie płacąc zwiększonej taryfy ani za doprowadzenie energii na budowę.

Jeśli coś sąsiedzi zaoszczędzą to możeszt to traktować jako ekwiwalent za narażanie się sąsiadów na karę za nielegalna odsprzedaż energii. :p :p

Tak, tak - takie działanie jest nielegalne. Handlem energia mogą zajmować się tylko koncesjonowane firmy.

Przepis co prawda martwy w takim jak opisany przypadek. Nikt z tym nie walczy. Nikt tego nie ściga. Niemniej sankcja jest. :evil:

Pozdrawiam

My budujemy obok starego domu. Prąd bierzemy więc z domu.

Hm..nielegalne mówicie?

A kiedy i jak nam to udowodnią? Mysle, że moze sie tak stać kiedy przyjdą montować licznik na nowym domu - spytają a jak pastwo budowali?

Powiem ,ze wiaderkami nosiłam... :roll:

W Twoim przypadku nie ma kwestii odsprzedaży energii. Jest jednak problem taryfy. Taryfa dla odbiorcy wykorzystującego energię do użytku domowego jest niżsa niż dla odbiorcy przemysłowego. (a taka taryfa obowiązuje w całym propcesie inwestycyjnym).

Co do udowodnienia.... to przecież całkiem inna bajka....

Pozdrawiam

Elektrowni nie obchodzi co jest za licznikiem - oby tylko płacić rachunki.

Ale zarabiać też nie chcą - na przyłącze mamy czekać 2 lata i mimo że jest już kilka osób, nic nie chcą przyspieszyć. A do pzbudowania maja 200 m lini...

Czy przypadkiem nie kupiliście działki w Nadmie?

Gość enigma
Prąd do budowy nie jest taki drogi. (patrząc globalnie) Koszt 1 KW energii przemysłowej (do budowy) kosztuje 0,4415 zł a koszt "zwykłego prądu" 0, 3978 . Skąd więc te zyski? Trzeba tylko zadbać by energetyka na rachunku pisała w adresie słowa "prowizorka budowlana", bo to świadczy, że używasz prądu tylko do budowy (gdyby to była nie całkiem prawda to milcz). Prąd ten morzesz sobie odliczyć od podatku ( osobiście sprawdziłem w Urzędzie Skarbowym) I teraz liczenie 0, 4415 - 19%= 0,3576 zł/ 1KW energii. To odnośnie ceny za kilowat. Przyłączenie do sieci nigdy nie było tańsze niż teraz. U nas kosztuje 1500zł do 200m m przyłącza. pozdrawiam

mam pilne pytanie, ile zapłaciliście elektrykowi z zrobienie tzw prowizorki na budowę przy sile 10kw. u mnie skrzynka ma być pięć matrów od słupa i ma być super prowizoryczna bo prąd do domu ma być w kablu pod ziemią. Elektryk chce ode mnie 1 300 zł ( oczywiście wszystkie mat. są jego) zupełnie nie wiem jak kształtują sie ceny . Odpowioedzcie to super pilne

Pozdrawiam