Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KERAMZYT

Recommended Posts

w ub. roku zbudowaliśmy dom z bloczków keramzytobetonowych. wszystko ok. na ten temat odpowiadałem już w kilku wątkach i od tego czasu zdania nie zmieniłem. warunek powodzenia - ściana dwuwarstwowa np. bloczek 24 cm + 12 cm ocieplenia. podobno najlepsza jest wełna. my będziemy mieć styropian.

pozdrawiam

aresior

Cześć

Ja mam wewnętrzną ściane nośną z pustaków keramzytobetonowych. Z moich obserwacji :

- ciężkie, cięcie fleksą trudne, próba "łupania" młotkiem kończy się pęknięciem w przypadkowym miejscu

- duże, więc mało wchodzi na 1m2 ściany, kupowałem po około 8 zł, więc wychodzi 1m2 ściany za około 65 zł

- szybko sie muruje

pozdrawiam, majki

Trochę mi zeszło ale sporo znalazłam wiadomości na ten temat...powiem tak...jak w każdej branży jestem otwarta na innowacje :D ..i stawiam na keramzyt...mój mąż tylko mało przekonany jest ...ale to tradycjonalista :D .Mam o tyle dobrze, że w Kościukach mam firmę produkującą keramzyt...a mieszkam w Białymstoku...wiec.."rzut beretem"...pojadę popytam...zobaczę aktualne cenniki

Koniecznie daj znać jak z tą ceną u Ciebie. We Wrocławiu producent ma cenę 9,76zł brutto / szt. To daje jakieś 78,08zł brutto / mkw.

Z pewnością można z tego urwać jakiś rabat.

Jakiej firmy jest ten keramzyt.

Przy wycenach sprawdzcie ile wchodzi na m2. Czasami jest 8 szt czasami 10 szt.

Koniecznie daj znać jak z tą ceną u Ciebie. We Wrocławiu producent ma cenę 9,76zł brutto / szt. To daje jakieś 78,08zł brutto / mkw.

Betard. 8szt na mkw. Dobra cena?

Betard. 8szt na mkw. Dobra cena?

W Szczecinie jest w cenie 9,70 netto !!.

No u mnie wyliczenia są ok.

Dodam, że chodzi o pustak keramzytowy Alfa 49/24/24

8szt/mkw

Wg mnie te ceny są zbyt wysokie. BK i ceramika poszły w dół, a keramzyt chyba nie. Rzeczywiście ściana z BK lub z Max'a 220 czy z U 220 może być teraz tańsza. Wynika z tego, że i keramzyt powinien wkrótce potanieć.

Dziękuje za cenne uwagi...moja budowa ma ruszyć na wiosnę w przyszłym roku..wiec może wiele sie zmienić..aczkolwiek " rzekomy" trend spadkowy pokaże czy nie lepiej będzie zaopatrzyć sie zimą w materiały. Najgorzej będzie dobrać rzetelną ekipę < Ci najlepsi wyjechali za granice>. :D

Buduję z keramzytu z Mszczonowa. Jest to keramzyt typu ciężkiego z nie małą domieszką popiołów, które dodają z uwagi na ciepłotę, oszczędność i lepsze wyjmowanie z formy. Współczynniki promieniotwórczości naturalnej f1 i f2 mieszczą się w normach chociaż nie należą do najmniejszych (podobnie jak ceramika).

Zdecydowałem się na niego po tym jak mnie oszukano z BK. Keramzyt okazał się najtańszą alternatywą chociaż paradoksalnie kiedyś był bardzo drogi i elitarny a BK uchodził za najtańszy i pospolity.

Jest trudniejszy w obróbce ale bez trudu można sobie z tym poradzić.

Generalnie polecam.

Nie ma keramzytu ciężkiego - prawdopodobnie masz pustaki Pollytagowe.

Podobno waga m3 samego granulatu keramzytowego z różnych wytwórni znacznie się różni. Mszczonowski jest ciężki. Nie jest to moje zdanie tylko producentów, którzy z tego produkują pustaki.

Dochodzi do tego cement , popiół, pewnie trochę piachu i mamy pustaki keramzytobetonowe. Pierwszy raz słyszę określenie pustaki Pollytagowe