BERNADETKA 27.08.2007 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Witam W planach mam budowe domu...interesuje mnie keramzyt...może ktoś już budował ta technologią? Proszę o podzielenie się opiniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aresior 27.08.2007 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 w ub. roku zbudowaliśmy dom z bloczków keramzytobetonowych. wszystko ok. na ten temat odpowiadałem już w kilku wątkach i od tego czasu zdania nie zmieniłem. warunek powodzenia - ściana dwuwarstwowa np. bloczek 24 cm + 12 cm ocieplenia. podobno najlepsza jest wełna. my będziemy mieć styropian. pozdrawiam aresior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BERNADETKA 27.08.2007 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Dzieki za odpowiedź ...dziś zaczęłam dopiero czytac forum...i jka narazie nie doszukałam się tego wątku...jest ich niemało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaja3 28.08.2007 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Mysmy zbudowali z keramzytu w tym roku. Tak naprawde najwazniejsza jest wartstwa ocieplenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BERNADETKA 28.08.2007 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Może wiesz w porównaniu do tradycyjnych metod jak sie ma koszt budowy ? Drożej ...taniej...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 28.08.2007 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Cześć Ja mam wewnętrzną ściane nośną z pustaków keramzytobetonowych. Z moich obserwacji :- ciężkie, cięcie fleksą trudne, próba "łupania" młotkiem kończy się pęknięciem w przypadkowym miejscu- duże, więc mało wchodzi na 1m2 ściany, kupowałem po około 8 zł, więc wychodzi 1m2 ściany za około 65 zł- szybko sie muruje pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 28.08.2007 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Wojtekkk właśnie buduje z keramzytu. Ja chciałem, ale mam bale. Cenowo wychodziło najtaniej w stosunku do porotermu czy gazobetonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BERNADETKA 28.08.2007 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Trochę mi zeszło ale sporo znalazłam wiadomości na ten temat...powiem tak...jak w każdej branży jestem otwarta na innowacje ..i stawiam na keramzyt...mój mąż tylko mało przekonany jest ...ale to tradycjonalista .Mam o tyle dobrze, że w Kościukach mam firmę produkującą keramzyt...a mieszkam w Białymstoku...wiec.."rzut beretem"...pojadę popytam...zobaczę aktualne cenniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rael_ww 28.08.2007 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Koniecznie daj znać jak z tą ceną u Ciebie. We Wrocławiu producent ma cenę 9,76zł brutto / szt. To daje jakieś 78,08zł brutto / mkw. Z pewnością można z tego urwać jakiś rabat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 28.08.2007 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Koniecznie daj znać jak z tą ceną u Ciebie. We Wrocławiu producent ma cenę 9,76zł brutto / szt. To daje jakieś 78,08zł brutto / mkw. Z pewnością można z tego urwać jakiś rabat. Jakiej firmy jest ten keramzyt. Przy wycenach sprawdzcie ile wchodzi na m2. Czasami jest 8 szt czasami 10 szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rael_ww 28.08.2007 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Koniecznie daj znać jak z tą ceną u Ciebie. We Wrocławiu producent ma cenę 9,76zł brutto / szt. To daje jakieś 78,08zł brutto / mkw. Z pewnością można z tego urwać jakiś rabat. Jakiej firmy jest ten keramzyt. Przy wycenach sprawdzcie ile wchodzi na m2. Czasami jest 8 szt czasami 10 szt. Betard. 8szt na mkw. Dobra cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 28.08.2007 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Koniecznie daj znać jak z tą ceną u Ciebie. We Wrocławiu producent ma cenę 9,76zł brutto / szt. To daje jakieś 78,08zł brutto / mkw. Z pewnością można z tego urwać jakiś rabat. Jakiej firmy jest ten keramzyt. Przy wycenach sprawdzcie ile wchodzi na m2. Czasami jest 8 szt czasami 10 szt. Betard. 8szt na mkw. Dobra cena? W Szczecinie jest w cenie 9,70 netto !!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslawskia 28.08.2007 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Radzę dokładnie przeliczyć sztuki na m2 ściany.Mi mimo, że mam producenta 30km od budowy po przeliczeniu wyszło drożej niż BK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rael_ww 28.08.2007 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 No u mnie wyliczenia są ok. Dodam, że chodzi o pustak keramzytowy Alfa 49/24/248szt/mkw Wg mnie te ceny są zbyt wysokie. BK i ceramika poszły w dół, a keramzyt chyba nie. Rzeczywiście ściana z BK lub z Max'a 220 czy z U 220 może być teraz tańsza. Wynika z tego, że i keramzyt powinien wkrótce potanieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BERNADETKA 29.08.2007 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Dziękuje za cenne uwagi...moja budowa ma ruszyć na wiosnę w przyszłym roku..wiec może wiele sie zmienić..aczkolwiek " rzekomy" trend spadkowy pokaże czy nie lepiej będzie zaopatrzyć sie zimą w materiały. Najgorzej będzie dobrać rzetelną ekipę < Ci najlepsi wyjechali za granice>. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 29.08.2007 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Buduję z keramzytu z Mszczonowa. Jest to keramzyt typu ciężkiego z nie małą domieszką popiołów, które dodają z uwagi na ciepłotę, oszczędność i lepsze wyjmowanie z formy. Współczynniki promieniotwórczości naturalnej f1 i f2 mieszczą się w normach chociaż nie należą do najmniejszych (podobnie jak ceramika).Zdecydowałem się na niego po tym jak mnie oszukano z BK. Keramzyt okazał się najtańszą alternatywą chociaż paradoksalnie kiedyś był bardzo drogi i elitarny a BK uchodził za najtańszy i pospolity.Jest trudniejszy w obróbce ale bez trudu można sobie z tym poradzić.Generalnie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 29.08.2007 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Nie ma keramzytu ciężkiego - prawdopodobnie masz pustaki Pollytagowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 29.08.2007 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Nie ma keramzytu ciężkiego - prawdopodobnie masz pustaki Pollytagowe. Podobno waga m3 samego granulatu keramzytowego z różnych wytwórni znacznie się różni. Mszczonowski jest ciężki. Nie jest to moje zdanie tylko producentów, którzy z tego produkują pustaki. Dochodzi do tego cement , popiół, pewnie trochę piachu i mamy pustaki keramzytobetonowe. Pierwszy raz słyszę określenie pustaki Pollytagowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 30.08.2007 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 http://www.pollytag.com.pl/technologia.php Co do pustaków - nazwijmy je pustakami z dodatkiem pollytagu zamiast keramzytu. Wyglądają bardzo ale to bardzo podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts